[Home][Mapa][Univerzita][Vrcholy][Protomy][Cesty][Oldskauti][Hledání][Kontakty-Odkazy]


2007 Březen - 57. CESTA K VRCHOLU

Přečti si Březnovou listárnu

Text k vytištění (.pdf 109 kB)

Přehled:

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0703–1–D–(1,4)

SPORTOVNÍ VÝBAVA

 

S

V0703–2–D–(4)

FOTOVÝSTAVA

 

200 S

V0703–3–D–(1, 2, 3, 4)

EXPERIMENTÁLNÍ SKAUTSKÁ STEZKA

 

860 S

V0703–4–J–(1)

MARATON

 

200 S

V0703–5–J–(2, 4)

EX80:13. VÝBAVA

 

S

V0703–6-J–(2,4)

EX80:14. STRAVOVÁNÍ

 

400 S

Zadání úkolů

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0703–1–D–(1,4)

SPORTOVNÍ VÝBAVA

 

S

 

 

 

 

Skautské sportování se poněkud liší od sportování vrcholového. Zatímco vrcholoví sportovci se věnují maximálně svému jedinému sportu tak, aby v něm dosáhli maximálního výkonu, (který současně s sebou nese rizika zdravotní), skauti pěstují sport v poloze rekreační, která jim dovoluje vyzkoušet i provozovat těchto sportů celou řadu. Deficit sportovní slávy může tak být nahrazen pestrostí různých pohybů a zážitků.

Různé sporty vyžadují různé vybavení, které je ve své vrcholové podobě i finančně náročné. Rekreační povaha skautského sportování, protože zde nejde o maximální výkon, nevyžaduje nářadí nejkvalitnější, nehledě na to, že kvalitního sportovního prožitku lze dosáhnout i relativně jednoduchými prostředky.

Stoupající životní úroveň umožňuje, postupně si opatřit celou řadu sportovního nářadí, jehož vlastnictví bylo dříve výsadou sportovních, ale i skautských oddílů a které může sloužit individuelně i kolektivně ( např. různé míče apod.)

V situaci celoživotního skautování, vlastnictví určitého sportovního nářadí umožňuje provádět celou řadu sportů ve skautském , ale i rodinném kolektivu. A takové vlastnictví může být přínosem i pro kolektiv, který člověk vede.

A tak obdobně jako v případě outdoorového vybavení, patří  postupné opatřování sportovního vybavení ,( pokud se kupuje skutečně za účelem sportování a nikoliv  na sklad nebo z nějakých prestižních důvodů), ke konání, které má smysl.

Podívejme se jaké sportovní nářadí je nožné využívat  pro skautské sportování, při čemž následující seznam považujme za neúplný a subjektivně vybraný :

  1. Míče: fotbalový, volejbalový, basketbalový,pro házenou, pro rugby pro vodní pólo tenisový, opeřený, pomalý, ping-pongový, pro golf, pro hokejbal,
  2. badmintonový set: rakety, síť, míčky
  3. tenisová raketa, dřevěné pálky
  4. ringo kroužky
  5. ping –pongový set: pálky, síťka, míčky (stůl )
  6. set pro šipky (terč, šipky)
  7. petangue: koule ocelové, plastové prasátko
  8. golfová hůl ( set) nebo náhrada, golfový míček nebo náhrada
  9. kroket
  10. házecí talíř
  11. švihadlo
  12. ploutve, brýle
  13. hokejka + puk, florbalová hůl + míček, 
  14. síť pro volejbal, nohejbal
  15. pásmo 20 – 30 m
  16. stopky
  17. in line brusle, skateboard, chrániče
  18. atletické náčiní: disk, oštěp, koule,
  19. Luk, vzduchovka, terče
  20. posilovací zařízení, činky, gumová lana, rotoped
  21. baseballová/softballová pálka + příslušenství
  22. Kriketová pálka + příslušenství
  23. lyže běžecké, sjezdové
  24. Lakrosová hůl + míček
  25. pro lezení na umělých stěnách: lana, karabiny, lezecké úvazky, jistící prostředky
  26. buzola pro orientační sport

Poznámka:

  1. výbava cyklistická, vodácká a horolezecká byla uvedena ve vybavení                    outdoorovém
  2. podrobné informace viz: Encyklopedie sportu, Fortuna Print, Praha 2003

Hodnocení ve svemech budeme provádět zcela obdobně jako v případě outdoorového vybavení:

  1. za každou sportovní potřebu nebo nářadí, která umožňuje sportování a kterou vlastním ( i v rodině) jsou 2 S ( v tomto smyslu lze počítat i potřeby mimo uvedený seznam)
  2. za každou potřebu, která je mi běžně k dispozici ( basketbalový koš na dětském hřišti,      betonový ping-pongový stůl tamtéž) mám 1 S

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0703–2–D–(4)

FOTOVÝSTAVA

 

200S

 

 

 

 

Každý fotograf, kterému  se podaří fotka, se snaží si ji zvětšit a posléze i zarámovat a někam pověsit. Úspěšní fotografové pořádají výstavy, kde takových zarámovaných fotek různých velikostí visí celá řada. Vzniká otázka, zda takovou  výstavu si nemohou uspořádat i ne tak slavní fotografové, třeba jako  výstavu fotek z tábora, puťáku či expedice. Vedle kvality fotek hraje u takové výstavy dost velkou roli i způsob rámování, či paspartace, což komerčně nejsou právě levné záležitosti. A protože máme ideu že na letošním III.Skautexu zkusíme udělat fotovýstavu jeho účastníků, začal jsem přemýšlet, jak to provést, aby to při určité kvalitě vyšlo co nejlevněji .

Vyšlo mě toto řešení, které se možná uplatní i jinde.

Základem budiž transparentní složka formátu A4 , kterou lze vpapírnictví koupit v cenové kategorii za cca 2 Kč. Nouzově lze použít i  transparentní (!!!) zakládací A4 euroobaly při založení děrovaného hřbetu na zadní stranu. Ztužení této složky provedeme zasunutím lepenkového kartonu, uříznutého z krabice tak, aby se dal do této složky vložit.V této složce hnědý lepenkový karton zakryjeme zasunutím vhodně barevně i tónově voleného, měkkého, kancelářského, nebo kvalitnějšího barevného papíru o vyšší gramáži , jako podkladu, na kterém pak  umístíme vlastní fotografii Upevnění fotografie na tomto podkladu  lze provést např. pomocí oboustranné, nebo přehnuté jednostranné  lepící pásky, nebo s použitím lepící plasteliny. Protože takto adjustovaná fotografie je lehká, lze k jejímu zavěšení použit malé pérové klipsny (šíře 20 mm), které lze koupit např. ve 12 kusech za cca 15 Kč. v papírnictví

Vzhledem k malé váze lze zavěšení fotografií provést i na silné režné niti,či na tenkém provázku, rybářském vlasci nebo na drátě.

Tvůj úkol:

  1. vyber  libovolný počet svých nejlepších nebo tematicky vybraných fotografií  (10S)
  2. opatři vhodný materiál pro rámování (20S)
  3. proveď  zarámování fotografií (20 S)
  4. opatři fotografie vhodně umístěnými, graficky dobře provedenými popiskami  (např. na počítači) : jméno autora a název fotografie (20 S)
  5. odzkoušej  zavěšení fotografií v domácím prostředí v rámci improvizované výstavky. (15 S)
  6. Iniciuj  oddílovou fotovýstavu  svoji nebo více autorů  (50 S)
  7. Prezentuj takto připravené fotografie na III.Skautexu (za každou fotografii 5 S maximálně 55 S)

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0703–3–D–(1, 2, 3, 4)

EXPERIMENTÁLNÍ SKAUTSKÁ STEZKA

 

860 S

 

 

 

 

Víš, že právě vyšly nové skautské stezky  č.1 –  4 pro věk  11-12, 12–13, 13–14 a 14–15 let ?. Lze je koupit v TDC, ale i stáhnout z internetu na adrese:

Autoři se na tebe obracejí, abys ji otestoval a poslal připomínky pro konečné znění. Dost podstatně se liší formou i obsahem od stezek dosavadních. V řadě přístupů připomínají i naše vrcholy, se kterými je můžete srovnávat. Doporučuji se zúčastnit, protože naše univerzita podporuje hledání nových cest a skautský výzkum. Abychom zachovali rovnováhu mezi stezkami starými a novými, vysazujeme za každý splněný bod v libovolné stezce standardní hodnotu 20 S. Při stejném počtu bodů ve všech stezkách = 43, to znamená, že za kompletní splnění libovolné stezky je 860 S. Je to tedy další velký zdroj svemů, které lze získat nezávisle na dosud splněných bodech dosavadní stezky. Ale pozor: každý může začít plnit stezku, která odpovídá jeho věku. Děvčata a chlapci starší 15 let si mohou splnit stezku pro nejvyšší věkový stupeň: č.4  a zároveň ji otestovat s tím, že za každý rok o který jsou oné stezce vzdáleni, uplatní jeden návrh na stezku definitivní buď v oddíle, nebo přímo na ústředí na www.skaut.cz/novyprogram a to bez nároku na další získ svemů. Čím vzdálenější věk od stezky č.4 máš, tím více stoupá tvoje testovací role. V případě, že tě začne bavit práce na novém skautském programu, můžeš se přihlásit na adrese: program@skaut.cz práci v tomto směru si hodnotit s použitím úkolu Tahoun.

Příklad: je mi 19 let , splním stezku č.4 a uplatním tedy 4 návrhy nebo zkušenosti  pro novou stezku na: www.skaut.cz/novyprogram.

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0703–4–J–(1)

MARATON

 

200 S

 

 

 

 

Tento úkol je součástí úkolu Chůze a běh (V0304–2), je tam ukryt před zraky pátrajících a hledajících třeba v abecedním seznamu podobně, jako tomu bylo s Cestou kolem světa. A protože tento úkol je o vytrvalosti, tak potřebné v každé expedici, uvádíme jej znovu pod názvem Maraton.

Vlastní úkol  jsme tehdy nazvali : Vytrvalost maratonského běžce, jehož historii možná znáš: 12.září 490 př.Kr. běžel bez oddechu více jak 42 km, aby oznámil vítězství Řeků nad desateronásobnou perskou přesilou a po dosažení cíle, klesl smrtelně vyčerpán k zemi. Nikdy tak dlouho neběžel – neměl potřebný trénink. Aby se ti něco podobného nestalo, musíš trénovat. Ale pozor: V ZÁVISLOSTI NA VĚKU, POMALU, ale PRAVIDELNĚ. Takže tvým úkolem bude 42x uběhnout po sobě, vždy 1x za den určitou vzdálenost,  v závislosti na věku:

V 11 – 12 letech:       300 m    pro chlapce i děvčata  (42 x 300 m = 12,6 km)

Ve 13 letech      :       500 m    pro chlapce                   (42 x 500 m = 21,0 km)

                                  400 m    pro děvčata                   (42 x 400 m = 16,8 km)

Ve 14 letech      :       800 m    pro chlapce                   (42 x 800 m = 33,6 km)

                                  500 m    pro děvčata                   (42 x 500 m = 21,0 km)

V 15 letech a výše : 1000 m    pro  chlapce                (42 x 1000 m = 42,0 km)

                                   800 m   pro děvčata                    (42 x 800 m = 33,6 km)

Když se ti podaří uběhnout tyto vzdálenosti postupně bez vynechání jediného dne (a to je právě ona vytrvalost maratonského běžce), získáváš vavřínový věnec, který by ti mohl připravit třeba tvůj kouč, nebo celá družina, ale hlavně získáváš 200 S.

Komu se to bez přerušení nepodaří, spočítá si svůj zisk podle vzorečku:

                                                      S = 200 – (x – 42)

kde x je počet dnů, za kterou celkovou vzdálenost uběhl

Příklad: 14 ctiletý chlapec uběhl 33,6 km ne za 42 dnů, ale až za 62 dnů, pak:

                     S = 200 – ( 62 – 42 ) =  200 – 20 = 180 S

Žádné svemy nezískáš, když ti to bude trvat 242 dní

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0703–5–J–(2, 4)

EX80:13. VÝBAVA

 

S

 

 

 

 

Outdoorové vybavení bylo tématem nedávného úkolu V0702–4 . Tam šlo o vybavenost tak říkajíc celoživotní, dnes v rámci EX80 nám jde o výbavu aktuální: pro letošní nebo příští rok. Všichni, kteří byli kdy na nějaké větší expedici vědí, že základním kamenem úrazu jsou vždycky peníze na výbavu a na cestu. My, protože řada z nás s expedicí začíná, musíme být střízliví a řadu možných vymožeností si odpustit. Proto, naše bodovaná vybavenost bude základní. S čím se tedy dá ještě jít na expedici, bez čeho se neobejdeme, i když v poslední instanci vždycky platí:
Co nemáš – nepotřebuješ.

PŘESUN:       

  1. OBLEČENÍ ( prádlo spodní (thermo), svrchní (košile), teplé(flísové))
  2. VĚTROVKA (co nejlehčí sbalitelná do balíčku, pro oblékání a svlékání)
  3. TURISTICKÉ BOTY (vysoké, pevné)
  4. PONCHO (koupené nebo levně udělané (V0111-4))
  5. BATOH (větší, alespoň 60)

TÁBOŘENÍ: 

  1. SPACÁK (letní lehká víceúčelová  varianta : 570g: spacák 120g (V0306-3) +  záchranářská Al- folie 70g,+  flísová deka 400 g)
  2. KARIMATKA                       
  3. POLYETYLENOVÝ RUKÁV NEBO PLACHTA (pro bivakování)
  4. STAN (svemy lze započítat i v případě vypůjčení)
  5. EŠUS ( lze nahradit ¾ l, lehčím nerez hrníčkem viz BPZ)
  6. NŮŽ, LŽÍCE
  7. VAŘIČ ( plynový, na pevný/kapalný líh, benzinový, dřívkáč-dmychadlo)
  8. HYGIENICKÉ POTŘEBY ( mýdlo, kartáček, pasta,ručník,WC papír)
  9. BATERKA( na bázi LED s dlouhou životností)

POJISTKY: 

  1. IPZ (V0312 – 1)
  2. KPZ (V0302- 6)
  3. BPZ (V0403-2)
  4. LÉKÁRNIČKA (V0212-1), viz Zdravotní rizika :EX 0702-03
  5. HLINÍKOVÁ FOLIE (v outdoorových prodejnách, v lékárnách)
  6. TAŠTIČKA NA CENNOSTI NA KRK ( lze ušít i koupit)

 Za každou součást vybavení máš 20 S dohromady tedy standardních 400S. Platí pravidlo, že  stačí 50% tj. 200S , ale tentokrát bych jej příliš nedoporučoval, heslo Co nemáš – nepotřebuješ  bych plánovitě nevyužíval a kamarády větou: „nepůjčil bys mně…..?„ neotravoval.

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0703–6-J–(2,4)

EX80:14. STRAVOVÁNÍ

 

400S

 

 

 

 

Ti, kteří mají „stravovací“ úkoly již splněny, tak automaticky k nim získají expediční bonus ve formě 50S, ti kteří je budou teprve plnit, si k běžným bodům rovněž přičtou bonus 50 S, což je výhoda, omezená pouze na dobu Expedice 80, tedy na rok 2007 – 2008. Poslední úkol je nový. Pro splnění expedičního úkolu Stravování stačí splnit 8 následujících bodů (zisk 400S) nebo minimálně 4 body se ziskem 200 S.  O které půjde?

  1. EŠUSMENU  (V0211-6)
  2. EXPEDIČNÍ STRAVA (V0112-3)
  3. EXPEDIČNÍ VAŘENÍ (V0201–3)
  4. HLEMÝŽĎ (V0303–4)
  5. INSTANTNÍ VAŘENÍ (V0504-3)
  6. MASO (V0405–2)
  7. MOUKA (V0403-3)
  8. PEČENÍ (V0202–2)
  9. PŘÍRODA ŽIVITELKA (SEŽRATELNÁ PŘÍRODA) (V0305–4)
  10. SUPEREŠUS (V0211–5)
  11. SURVIVAL COOKING SET (V0310–1)
  12. TÁBOROVÁ SLUŽBA (V0306–4)
  13. VÁNOČNÍ RUKODĚLKY A PEČIVO (V0311–4)
  14. VAŘENÍ (V0305–1)
  15. VAŘENÍ A PEČENÍ V ALOBALU (V0310–2)
  16. VAŘENÍ NA PUŤÁKU (V0305–3)
  17. ZIMNÍ TÁBOŘENÍ ( (V0312–3)
  18. CESTA K PÓLU (V0212–6)
  19. ŽÁROVIŠTĚ (V0606–2)
  20. SAMOSTATNÝ NÁKUP POTRAVIN PRO RODINU NA VÍKEND

 

57. Březnová listárna 2007

POZOR!!! NOVELIZACE PRAVIDEL

Postupným vývojem pravidel pro Cestu k vrcholu jsem dospěl k názoru, že metoda Peak of my Memory – evidence úkolů splněných v minulosti, původně určená pro dospělé skauty, může fungovat pro všechny generace. A to na základě představy, že jestliže plníme fair play úkoly současné, tak přesně tak je možné přistupovat i k úkolům, které jsme splnili v minulosti. Protože však minulost může být mlhavá, tak základním pravidlem v tomto případě je, že lze počítat jen to, čím jsme si na 100% jisti.

Abychom takto získané výškové metry odlišili od těch klasických, získaných aktuálně budeme k nim psát zkratku PMM (Peak of My Memory)

Při tomto pojetí se naše tabulky mohou stát velice zajímavou kronikou ba přímo historickým dokumentem našeho života, tím zajímavější, čím déle je povedeme, třeba i s malými či velkými přestávkami.

LOV  SVEMŮ

Nedávno při pohledu na titulní list Respektu, kde se psalo o skautech a kde se objevila symbolika lovu Foglarových bobříků, což byla záležitost poválečné generace, jsem si uvědomil, že Foglar vytvořil těch zkoušek – bobříků celkem třináct a my máme podobné číslo – 14 osmitisícovek. Úkoly spojené sosmitisícovkami jsou v porovnání s bobříky přece ale asi trochu složitější, stejně, jako doba ve které nyní žijeme.

My můžeme symbolicky také lovit svemy a můžeme debatovat o tom jak, aby lov byl úspěšný a produktivní.

Někdy mám pocit, že se málo ví o existenci abecedního seznamu úkolů, kde jich je ke dnešku shromážděno na 347 kde si v nich můžeme pohodlně vybírat a jejichž plné znění lze vyvolat pouhým kliknutím na podtržený název. Pro lov jsou připraveny i Protomy, kterých je asi 85 a jejichž řešením lze získat až 20S/Protom, pokud není  tento zisk dále  zvýhodněn odkazem z některého úkolu.K dispozici jsou rovněž v listárnách roku 2006 přehledové rejstříky, týkající se úkolů, zaměřených:

v 48. dubnové listárně na táboření, výpravy a expedice, fyzičku a sporty, tvorbu, hry a kvízy

v 49.květnové listárně : na programy pro vlčata a světlušky

v 50.červnové listárně: na programy s předpokládaným ohlasem na táboře: v oblasti          sportu, tvořivosti,  znalostí, recese, her a soutěží, táboření .

Asi by nebylo špatné si tyto seznamy stáhnout, aby byly na očích a aby se podle nich dalo plánovat jejich plnění individuální i kolektivní. V tomto ohledu by vůbec nebylo špatné zařazovat do programů družinovek, oddílovek, výprav i táborů, ale třeba i do rodinných programů „vrcholové „ programové prvky s tím, že ti kteří „nelezou“ se při nich jen baví , nebo získávají body do družinového resp.oddílového bodování a účastník Cesty pak navíc získává svemy.

EXPEDICE 80

O přípravách EX 80 jsme se toho zatím mnoho na příslušné interaktivní stránce s vyjímkou informací od Anež/3 mnoho nedověděli. Moc toho také nevíme ani o početně silné expedici z Havlíčkova .Brodu, která se chystá na EX80.

Takže v současnosti podle údajů, které lze odečíst pod jednotlivými osmitisícovkami  (prosím zapisujte sem, vedle klasického hlášení , svou aktuální výšku- bude to velice přehledné), stoupá v rámci EX 80 zatím celkem 7 vrcholezců :

K2: Kytička / 82: 5922 S, Makalu: Anež / 3: 8053 S, a Tadeáš / 128 : 6410 S, Cho Oyu: Prcek / 132 : 607 S, Šárka/ 133: 50 S, Gasherbrum: Myška / 58: 10 000 S, Sisha Pangma: Žížala / 91: 5326 S. Držíme moc palce zvláště nováčkům: Prckovi, Šárce a Tadeášovi

Nejvýše se tedy zatím dostala Myška/58 s 10 000 S A protože už vlastně stoupá druhou polovinu své hory bez kyslíku, bude její poloha odlišena zeleným trojúhelníčkem na obrazu hory. Ten  bude indikovat účastníka EX 80, který je již v druhé polovině svého výstupu.

PLÁNOVÁNÍ EXPEDICE

Nyní si uvědomuji, že jsem možná  některé účastníky Cesty vyděsil způsobem psaní o expedicích. Možná, že někteří nabyli dojmu, že se od nich automaticky očekává expedice nejméně do Krkonoš, ale spíše někam na Aljašku.

Chtěl bych znovu zdůraznit, že základním cílem EX80 je zrealizovat vlastní podnik,

„vlastnoručně“ vymyšlený a „vlastnoručně“  zrealizovaný tak, aby byl maximálně bezpečný. Úroveň tohoto projektu musí samozřejmě odpovídat možnostem, zkušenostem,

 ale i souhlasu rodičů. V expedičním hesláři jsem naznačil v podstatě desítky možností: lze udělat sólovou expedici na pozemku chaty, chalupy, kde úkolem bude třeba dokonale fotograficky zdokumentovat okolní přírodu, nebo odzkoušet některé prvky expedičního táboření, nebo provést vybraná přírodní pozorování a pod. S tím ovšem, že součástí i takovéto expedice musí být zrealizovat ve dvou dnech převýšení 100 m nebo ve dvou dnech překonat vzdálenost 50 km. A všechno zdokumentovat

( nezapomenout na EDICI 80)Pište na interaktivní stránky EX80 o svých problémech i svých plánech ,a o svých pochybnostech. Všechny nás to bude zajímat a vzájemně si můžeme poradit.

Nezapomínejte, že vlastním koncem expedice není dosažení nějakého vrcholu, ale expediční prezentace, která shrne všechny poznatky ve formě nějaké knížky, Cdéčka vyprávění vrodině, oddíle nebo dokonce na veřejnosti. Takže potřebné svemy k dosažení vrcholu vaší osmitisícovky můžete získávat do poslední chvíle a poslední potřebné svemy můžete získat  třeba právě prezentací..

Zdá se že reálným termínem ukončení expedice bude ve většině případů až příští rok, což vůbec není na závadu a vytváří to i příležitost k tomu, aby  se přidali i další vrcholezci, kteří dosud lezou klasickým způsobem.

HLEDÁNÍ INFORMACÍ

Na závěr znovu odkazuji  na mohutný zdroj informací na internetu kde nyní také existuje databáze skautských odkazů na adrese :www.e-skaut.cz , která vás navede na spoustu užitečných adres, včetně samozřejmě i skautské křižovatky. Také bych rád zdůraznil  roli vyhledávače jako je Google, kde stačí někdy  zadat jedno klíčové slovo a vyjede spousta odkazů, třeba potřebných právě pro Vaši expedici.                                                                                                                                      Kyb


Copyright(c) Skautská univerzita Pardubice 2001- J.Klaban. Aktualizováno: