[Home][Mapa][Univerzita][Vrcholy][Protomy][Cesty][Oldskauti][Hledání][Kontakty-Odkazy]


2002 Listopad - 13. CESTA K VRCHOLU

Přečti si listopadovou listárnu SKAUTA-JUNÁKA

Text k vytištění (.pdf 77kB)

Přehled:

Aktivita

S 

 MZ:S

V0211-1-D-(2,3) REPORTÉR

 

100S

  Každá zapamatovaná informace

1S

 

V0211-2-D-(3,4) MĚSTA 

 

?

 

Správný tip na měst.rezervaci

1S

 

  Stránka informací v ExpeD o návštěvě

1S

 

  Získání info brožury o městě

10S

 

  Návštěva měst.rezervace se skauty

5S

 

V0211-3-D-(2,4) INFOČESKO

 

?

  10ks pohlednic prospektů atd

1S

 

V0211-4-D-(4) KRABICE 

 

100S

  Každá krabice

10S

 

V0211-5-J-(4) SUPEREŠUS 

 

15S

  Za sehnaní vybavy

15S

 

V0211-6-J-(2,3) EŠUSMENU 

 

200S

  Za 45minut

80S

 

  Za každou minutu pod 45minut

+2S

 

  Za každou minutu nad 45minut

-1S

 

  Vaření venku

100S

 


 Zadání úkolů

Aktivita

S 

 MZ:S

V0211-1-D-(2,3) REPORTÉR

 

100S

  Každá zapamatovaná informace

1S

 

Skauti svou bystrost trénují v řadě her. Profesionálně bystří musí být na př.televizní reportéři, kteří v cizím prostředí se musí umět nejen rychle orientovat, ale i opatřit zajímavé aktuální zprávy i z míst, kde jde o život. SUPERKIMOVKA: Až budeš s oddílem, s rodiči na víkendu, či dovolené v tobě dosud neznámém prostředí: v přírodě, městě, vesnici, zámku muzeu, opatři jako reportér co nejvíce zajímavých informací. Jeden den informace opatřuješ (pamět, zápisník), druhý den zpaměti (zápisník jsi ztratil) všechny informace předchozího dne heslovitě vypiš na papír. Příklad:

  1. Poličku založil Přemysl Otakar II.,
  2. v roce 1265,
  3. jméno pochází z názvu území:Na políčkách,
  4. narodil se zde hudební skladatel Bohuslav Martinů.

Za každou informaci máš 1 S, maximálně však 100 S/ měsíc. Protože reportérské schopnosti budeš v expedici potřebovat, můžeš tento úkol trénovat každý měsíc. Hra pro více účastníků, nesouvisející s Vrcholy: vylosujte pořadí (stačí i dva). První říká své info a za každou má bod. Druhý čte jen ty, které první neřekl, ale za každou má 2 body atd.

V0211-2-D-(3,4) MĚSTA  

 

?

 

Správný tip na měst.rezervaci

1S

 

  Stránka informací v ExpeD o návštěvě

1S

 

  Získání info brožury o městě

10S

 

  Návštěva měst.rezervace se skauty

5S

 

Tak jako si podle říjnového úkolu začínáš vytvářet svoji "sbírku" navštívených českých vrcholů, tak podobně začni "sbírat" i městské památkové reservace. Typni si nebo zjisti, které město je památkovou reservací. Za každý správný tip (dozvíš se příště) máš 1 S.

Nejdříve nalezni všechny informace samostatně. Teprve pak se pro kontrolu a ohodnocení podívej na správné odpovědi sem

Jestliže jsi takové město navštívil nebo navštívíš a současně z něho budeš mít jakoukoliv informaci: pohled, plánek, propagační brožurku, vlastní fotku atd., započítej si za každé město 10 S. Za každou stránku o tomto městě ve svém ExpeDu (nalepené pohledy, plánky, texty atd) máš další 1 S. A když město navštívíš se skauty, tak máš opět premii: 5 S za každou památkovou reservaci. Víš jak tvoje expediční dokumentace nabude na zajímavosti a jak si ji budeš nejen ty sám, rád prohlížet ? Věř, že spolu s navštívenými vrcholy a horami to bude tvoje "Nejkrásnější sbírka", protože se ti při jejím prohlížení budou vybavovat nejen obrazy architektonických a jiných památek, ale i kamarádi, nebo rodina a příhody, které jsi tam s nimi prožil.

V0211-3-D-(2,4) INFOČESKO 

 

?

  10ks pohlednic prospektů atd

1S

 

Ať se dnes kamkoliv hneš, všude je spousta propagačního a reklamního papíru. Vedle informací pomíjívých (jako třeba vepřová hlava v supermarketu je za 27,90Kč), existují však i informace, které mají trvalejší hodnotu a stojí za to je sbírat. Patří k nim propagační informace o městech, městečkách, hradech a zámcích, chráněných oblastech, naučných stezkách, atomových elektrárnách či westernových městečkách. Ty lze často zdarma získat na různých místech, v informačních centrech, nebo na různých regionálních akcích. V těchto materiálech jsou často krásné fotografie, plánky a zajímavé informace, které lze využít při skautských i rodinných výpravách. Začni všechny tyto informace systematicky sbírat podobně jako filatelisté sbírají známky. Za každých 10 kusů (pohlednic, plánů, map, informačních brožur) máš 1 S. A jako filatelisté je můžeš vyměňovat, aby tvá sbírka o tvé vlasti byla co nejbohatší a nejzajímavější.

V0211-4-D-(4) KRABICE 

 

100S

  Každá krabice

10S

 

Ve všech obchodech a supermarketech lze zdarma získat lepenkové krabice všech možných rozměrů. Lepenka představuje zajímavý materiál, ze kterého lze vyrobit spoustu věcí, které se v obchodech prodávají za velké peníze. Znám firmu, která z lepenky vyrábí různě velké krabice na různé věci, které lze rovnat na sebe, různě velké šuplíčky a všechny tyhle věci jsou velice užitečné, ale nikterak levné.
Udělej si krabice na míru třeba

  • na úzké propagační brožurky (na př.:12x18x20 cm,)
  • na mapy ( na př.14x18x20 cm),
  • nebo na větší formáty brožurek ( na př.:12x18x20 cm).

Podobně si můžeš vyrobit lepenkové krabice na pohlednice, nebo desky na své záznamy, které se ti již nevejdou do skautského zápisníku. K výrobě potřebuješ pouze nožík (knejp) s odlamovatelným ostřím pro přesné řezání stěn krabice a hnědou lepící pásku na jejich slepení. Krabici můžeš polepit obrázky, na příklad ze starého závěsného kalendáře. V knihovničce pak taková krabice s brožurkami, mapami, či pohlednicemi může působit docela zajímavě.
A za každou vyrobenou krabici máš 10S, ale maximálně 100S.

V0211-5-J-(4) SUPEREŠUS 

 

15S

  Za sehnaní vybavy

15S

 

Ešus je základní skautské vybavení, které každý táborník důvěrně zná. Z něho se na táboře stravujeme, nebo na výpravách v něm vaříme. Fotografie z různých expedic prozrazují, že je s úspěchem používán i na nich.
Superešus však obsahuje další součásti, které rozšiřují jeho možnosti při vaření (viz 6.úkol). Možná asi nevíš, že obal od Ramy, nebo Perly vydrží vařící vodu. To umožňuje vyrábět v něm po nalití horké vody všechny instantní pokrmy: polévky, bramborovou kaši, instantní nudle a pod. Podobně se chovají i některé menší obaly vhodného tvaru pro pití (na př.od tvarohu Polabské mlékárny, Poděbrady). Do 3 misek od Ramy(v sobě) se umistí vymytá a prázdná cca 2 cm vysoká kulatá konserva (vzduchová vrstva pro pečení - viz úkol
V0202-2), do ní 2 obaly na pití. A do nich lze ještě umístit např. alobal, pečící papír na vyložení ešusu nebo čaj, cukr, sirky. Když si pořídíš takovouto výbavu získáš nejen 15S, ale i nádobí pro další 6.úkol.

V0211-6-J-(2,3) EŠUSMENU 

 

200S

  Za 45minut

80S

 

  Za každou minutu pod 45minut

+2S

 

  Za každou minutu nad 45minut

-1S

 

  Vaření venku

100S

 

Co je to menu asi víš: Je to např. nabídka kompletního oběda, který sestává třeba z polévky, hlavního jídla, přílohy, zákusku a kávy. Skauti si většinou v ešusu umí na výpravě v ešusu uvařit polévku, nebo ohřát konservu. Já ti nabízím elegantní a odzkoušenou dovednost: uvařit a zkonzumovat ešusmenu, sestávající ze 6 chodů, během 45 min včetně umytí nádobí (já to stihl za 35 min). Nevěříš ? Až to natrenuješ, budeš se moci vsadit s každým nevěřícím a sázku vyhrát nebo prostě dělat "frajera", nebo kouzelníka.
Co potřebuješ:

  1. superešus,
  2. vařič: plynový, benzinový nebo lihový,
  3. alobal,
  4. malé prkénko,
  5. nůž,
  6. 2 lžíce,
  7. kousek pečícího papíru,
  8. pytlík instantní polévky
  9. pytlík instantní bramborové kaše,
  10. čerstvou zeleninu(na př.:cibuli,papriku,zelí, mrkev, okurku a pod.),
  11. čaj s cukrem,
  12. malou masovou konservu nebo klobásu,
  13. 100 g (1/6pytlíku) těsta Vídeňského dortu v prášku (Vitana za 22Kč.),
  14. lžíci oleje
  15. marmeládu,
  16. ocet a cukr,
  17. 1 l vody,
  18. sůl,
  19. špejle,
  20. ekologický JAR + mycí drsnou houbičku.

Trénovat nejlépe doma na sporáku. POZOR!!! Znám reálný případ, kdy mladá roverka málem uhořela, když od plynového sporáku na ní chytl svetr z umělé vlny. Trénujte proto za přítomnosti nejlépe maminky, která vám i poradí.

  1. krok: v plném malém ešusu s přikrytým víčkem uvařit vodu,
  2. krok:než se uvaří voda: do první misky od Ramy vysypat instantní polévku, do druhé bramborovou kaši a do dvou malých nádobek od tvarohu dát pytlík s čajem a cukrem. Na prkénku pokrájet nadrobno zeleninu. Ve třetí misce rozmíchat podle návodu 100g=1/6 obsahu Vídeňského dortu s vodou a 1 lžicí oleje a vzniklé řídké těsto nalít do velkého ešusu, vyloženého pečícím papírem( zabrání přilepení těsta)
  3. krok: horkou vodu nalít na polévku, kaši a čaj a zamíchat
  4. krok: část zeleniny dát do malého ešusu, přidat pokrájenou klobásu,nebo konservu, trochu vody(budeme dusit) na malý ešus postavíme velký ešus s těstem,zakryjeme víčkem a celou ešusovou pyramidu obalíme alobalem,(podmínky trouby),
  5. krok: sníme polévku, skončíme dušení v malém ešusu,a velký dáme na prázdnou konservu(vzduchová vrstva), opět zabalíme do alobalu a pokračujeme v pečení při mírnějším ohni
  6. krok: v uvolněné misce po polévce uděláme z nakrájené zeleniny, octa a cukru salát,
  7. krok:zkonsumujeme bramborovou kaši s masem a salátem,
  8. krok: umyjeme použité nádobí,
  9. krok: kontrola pečení:když špejle píchnutá do dortu je suchá-je hotovo,
  10. krok: dort vyklopíme na misku a pomažeme marmeládou,
  11. krok: pozveme kamaráda, dáme nohu přes nohu, popíjíme čaj se zákuskem( 5 + 6. chod) a debatujeme o počasí nebo politice.
  12. krok: umyjeme zbytek nádobí.

Když se ti podaří všechno udělat za 45 min získáváš 80 S. Za každou min pod 45 min získáš 2 S navíc, za každou minutu nad 45 min ztrácíš 1 S. Když totéž provedeš venku máš nárok na dalších max. 100 S se stejnou bonifikací nebo penalisací. Postup můžeš natrénovat a ohodnotit pak svůj nejlepší výkon. Jak vidíš je celý postup detailně promyšlený, ale je asi možné jej ještě zlepšovat. Vyžaduje plné soustředění a může být zároveň vizitkou tvé šikovnosti. Je samozřejmé, že pečení na plynovém vařiči je luxus, který lze nahradit pečením na žhavém popelu, ale ty sám jistě přijdeš na spoustu dalších "zlepšováků". EŠUSMENU považuj za inspiraci pro expediční vaření, kde významnou roli hraje často čas.
Detailně promyšlené akce jsou cestou k úspěchu nejen u kouzelníků, ale ve všech oborech lidského konání. I ty můžeš takto postupovat při přípravě družinovky oddílovky, tábora, expedice či na své životní cestě k vrcholu.

 

Z listopadové listárny časopisu SKAUT -JUNÁK
L0211 - Listopadová listárna 13

Jak jsme psali v minulém čísle, první osmitisícovky-Mount Everestu dosáhl br. Bárt z Pardubic. V jeho oddíle všichni odebírají Skauta-Junáka, dříve plnili Desetiboj. v minulém roce se dali na Cestu k vrcholu. Hodně svemů Bárt získal při pravidelné, kvalitní činnosti oddílu. Dodal perfektní přehled dosažených svemů. Chodí rád plavat, je domácí kutil  a přečetl všechny foglarovky. Absolvoval třídenní hlad. Měří dva metry a začíná vážně trénovat basket.............