[Home][Mapa][Univerzita][Vrcholy][Protomy][Cesty][Oldskauti][Hledani][Kontakty-Odkazy]


2003 Listopad - 23. CESTA K VRCHOLU

Přečti si listopadovou listárnu

Text k vytištění (.pdf 78kB)

Přehled:

Aktivita

S 

 MZ:S

VV0311-1-D-(4)

EXPEDIČNÍ  DOKUMENTACE - ExpeD

 

?

 

Za každou stranu

1S

 

V0311-2-J-(2,4)

STEZKA OBJEVITELŮ

 

50S

 

Za každý objev

1S

 

V0311-3-J-(2,4)

VÁNOČNÍ, NOVOROČNÍ A MASOPUSTNÍ OBYČEJE

 

200S

 

Za každý zapsaný zvyk

1S

 

 

Za každý realisovaný zvyk

2S

 

V0311-4-J-(2,4)

VÁNOČNÍ  RUKODĚLKY A PEČIVO

 

100S

 

Za každý druh pečiva

4S

 

 

Za výrobu PF

4S

 

V0311-5-D-(1)

VYNÁŠKA NÁKLADU

 

100S

V0311-6-J-(2)

EVROPSKÉ STÁTY

 

100S

Zadání úkolů

Aktivita

S 

 MZ:S

VV0311-1-D-(4)

EXPEDIČNÍ  DOKUMENTACE - ExpeD

 

?

 

Za každou stranu

1S

 

Účastníci výstupu si vedou  podle úkolu V0110 - 4 expediční dokumentaci ( dokumentaci související s výstupem na osmitisícovku)  na formátu A4, nejlépe na listech ukládaných v transparentních obalech A4 ve velkých kroužkových deskách. Vlčata nebo světlušky si povedou tuto dokumentaci společně tak, že vedoucí smečky nebo roje dohlédne  na její vedení,  aby dokumentace mohla být v budoucnu vzorem pro ty, kteří se postupně  osamostatní a založí si dokumentaci vlastní. Povedou v ní evidenci o dosažených výškách, budou tam lepit fotky, ale i malované obrázky z výprav a podniků souvisejících s výstupem k vrcholům, pohlednice navštívených míst, mapky prošlých tras, podpisy účastníků, vstupenky atd. Jednotlivé stránky mohou dělat jednotlivá vlčata nebo světlušky a získávat tak za každou stranu 1 S.

Formát A4 je výhodný proto, že  4 stránky tohoto formátu vytvoří  oboustranný formát A3, který lze na kopírce zmenšit na formát A4. Tím se  získají 4 strany formátu A5 a není pak problém udělat pro každého za přijatelnou cenu  kopii ExpeDu ve formě knížky, dokonce i s barevnými obrázky.
Aktivita

S 

 MZ:S

V0311-2-J-(2,4)

STEZKA OBJEVITELŮ

 

50S

 

Za každý objev

1S

 

Udělejte s vedoucím oddílu poradu kam se vypravíte a za  jakými objevy.. Vypravit se můžete do přírody, ale i do vesnice či města  vlastního i cizího. Své objevy můžete  zapisovat, malovat, fotografovat, zakreslovat do plánku,  či mapy, nahrávat na diktafon.

Náměty pro vesnici či město: nejstarší stavba, domy s  pamětní deskou, s věžičkou, domovním znamením, ve slohu románském, gotickém,renesančním, barokním, nejvyšší a nejnižší místo na katastru obce ( viz záplavy),  čemu  nebo komu jsou věnovány pomníky ve městě, kolik máme ve městě soch, kolik dětských a kolik sportovních hřišť, ve které ulici je největší frekvence( počítání průjezdů aut) …….

Náměty pro přírodu: pro obrovské množství námětů odkáži na publikaci Skautské toulky přírodou Mirka Vosátky a Vladimíra Vurma, které vyšly ve Skautských pramenech, Liberec 1993

Objevy lze provádět individuálně podle zadaného úkolu třeba v průběhu týdne, nebo na společném podniku podle toho jak se s vedoucím oddílu dohodnete. Za každý objev je 1 S a maximální nepřekročitelný počet  je 50 S
Aktivita

S 

 MZ:S

V0311-3-J-(2,4)

VÁNOČNÍ, NOVOROČNÍ A MASOPUSTNÍ OBYČEJE

 

200S

 

Za každý zapsaný zvyk

1S

 

 

Za každý realisovaný zvyk

2S

 

Tisíc let se česká lidová kultura vyvíjela pod vlivem křesťanství.  a vánoce jsou spojeny s narozením Ježíše Krista, který přišel na svět, aby spasil zkažený svět. Vánoční svátky,  jako oslava této  skutečnosti, se odrážela v minulosti v celé řadě lidových činností, zvyků  a obyčejů, z nichž  značná část  se postupně začíná vytrácet, ale na druhé straně díky nadšencům znovu objevovat. Přesto dnešním zvykem dominantním, se stává pouze  vzájemné obdarovávání, či charitativní činnost.

Možná  že někdy v budoucnu se octneme,  třeba v rámci nějaké expedice, nebo jamboree, či rover mootu, někde ve vzdáleném světě, kde se budeme setkávat  s tamními  zvyky a obyčeji, které se mohou od našich výrazně odlišovat, nebo naopak jim v něčem mohou být podobné, nebo dokonce totožné. Abychom jim rozuměli a chápali jejich význam pro život tamních lidí, abychom  si s těmito lidmi vzájemně  porozuměli ( a to je velice důležité pro budoucí svět), musíme se naučit  chápat a rozumět rozumět zvykům našim.

Tvým úkolem proto v měsíci prosinci a lednu bude:

  1. sbírat a do Expedu  zapisovat stručně všechny  zvyky, které používáte ve vaší rodině, o vánocích a po Novém roce,  všechny o kterých se dozvíš od babičky, či dědečka a dalších příbuzných a známých nebo  o kterých si někde, třeba v knihovně  přečteš. V mnoha skanzenech, ale i jinde  můžeš o vánocích doklady o těchto obyčejích i jejich předvádění dokonce na vlastní oči vidět..  Za každý zapsaný zvyk máš 1 S.
    Nápověda: ve Skautských pramenech vyšla v Liberci 1998 knížka Marie Soukalové: Náš poklad, kterou možná máte v oddílové knihovně a která je právě o tom.
  2. Za každý zvyk, který budeš ty  sám, s kamarády, s družinou či oddílem  nebo s  celou svou rodinou realisovat máš  2 S.

Můžeš to pojmout jako svůj etnografický ( národopisný) výzkum, který zapsaný v ExpeDu  bude mít třeba za 50 let velkou cenu. Možná by se takový výzkum dal dělat společně i v družině - počet  objevů by se  tak vzájemnou výměnou  mohl  zvícenásobit. Maximální zisk v prosinci a lednu: 100 S/měsíc.

Aktivita

S 

 MZ:S

V0311-4-J-(2,4)

VÁNOČNÍ  RUKODĚLKY A PEČIVO

 

100S

 

Za každý druh pečiva

4S

 

 

Za výrobu PF

4S

 

V úzké  souvislosti s vánočními obyčeji jsou i různé výrobky, kterým se v etnografické  hantýrce  říká "zvykoslovné předměty". Ty byly vytvářeny  bezprostředně před  příležitostí pro kterou byly určeny a většinou také v rámci této příležitosti likvidovány, nebo zkonzumovány. Z těchto důvodů je velice málo dochovaných předmětů původních. Tak jako obyčeje a zvyky se nedělaly z pouhé zábavy, ale měly určitý symbolický význam, úlohu,  podobenství  např. ochranu před zlými silami, tak ani zvykoslovné předměty nebyly jen záležitostí dekorační.

Byla jich celá řada, např.figurky ze sušených švestek,   výrobky z barevného papíru, textilu či slámy, vrkoče,  což byly  špejle s dobrotami, napíchanými do pletence  z kynutého pečiva nebo do hlíny v květináči. Také to mohlo být jablko, stojící na třech opletených špejlích do něhož byly  opět zapíchány  na špejlích různé dobroty. To byly např.: malé perníčky, sušené ovoce, pozlacené ořechy, pěnové cukroví, fíky, malá jablíčka  atd.  Legenda vypráví, že vánoční strom  poprvé ozdobil Martin Luther. Protože zelená ratolest a strom jsou velmi starými symboly života, tak se brzy tento zvyk ujal a rozšířil. Původně se v naších zemích stromek nestavěl na zem, ale věšel se nad stůl. Zdobil se po domácku zhotovenými papírovými, či slaměnými ozdobami, zlacenými ořechy, perníčky, řetízky, svatými obrázky, papírovými holubičkami a ve sklářských oblastech ozdobami z korálků, nebo foukaných perel. Pro české vánoce je nejcharakterističtější stavění betlémů - jesliček. Slunovratnou symboliku (21.prosince) která  měla symbolisovat plodnost, bohatou úrodu,  nebo sluneční kouli se životodárnými paprsky vyjadřoval starodávný podstropní závěs "polaz" (polazník = koledník). Ten zavěšen na trámu obsahoval až 150  špejlí, zapíchaných do jablka,  těstové koule, nebo brambory, na jejichž konci  pak byla papírová barevná kolečka a opět dobroty  pro koledníky.

Velkou tvůrčí oblast tvoří  vánoční lidové pečivo, což souvisí s tím, že česká lidová kuchyně se svou staletou tradicí domácí přípravy pečiva je unikátní v celé Evropě. Vedle figurálních perníčků a koláčů pečou dnes maminky desítky různých druhů vánočního pečiva: vanilkové rohlíčky, medvědí,  pracky, linecká kolečka, ořechové pusinky, úly atd.

Tvůj úkol:
Vytvoř nějaké zvykoslovné předměty, nebo upeč vánoční pečivo. Za každý druh výrobku  máš 4 S. Znamená to, že zisk je za počet druhů, nikoliv za počet kusů, nebo tvarů od jednoho druhu. Příklad: upečeš  tři druhy vánočního cukroví, uděláš vrkoč, figurku ze sušených švestek, vánoční svícen, 5 různých ozdob na vánoční stromeček, ustrojíš vánoční stromek, prostřeš vánoční stůl a získáš tak 52 S. K  těmto výrobkům my ale jestě započteme výrobu originálního novoročního přání: PF také za 4 S.

Aktivita

S 

 MZ:S

V0311-5-D-(1)

VYNÁŠKA NÁKLADU

 

100S

 

 

 

 

V horských oblastech do chat, do kterých se  nedá dopravit náklad  autem ani lanovkou  dříve, ale  někde i dnes (třeba na Teryho chatu ve slovenských Tatrách), vynášejí vše potřebné nosiči na krosnách a tím si vydělávají. Tito profesionálové vynášejí nahoru náklady těžké i přes metrický cent.

Součástí horolezeckého výstupu, ale také jakékoliv výpravy puťaku či expedice, je  nesení batohu s výzbrojí, výstrojí a potravinami. Velikost nákladu na zádech ovlivňuje  podstatně  nároky  na fyzičku, ale také  rovnováhu při pochodu.

Snižování váhy batohu  cestou odlehčování nákladu, omezením se pouze na životně důležité věci  spolu s použitím co nejlehčích materiálů i potravin,  proto přispívá k větší výkonnosti při pochodu. Messnerovi   vyloučení kyslíkových lahví a snížení váhy batohu  na 15 kg umožnilo vystoupit poprvé sólově na Nanga Parbat a později i na  Mount Everest. Ale i 15 kg je váha se kterou se musí počítat.

Tvým úkolem bude odzkoušet a trénovat vynášku nákladu  buď na schodech nebo v terénu ( 1m  převýšení = 5 schodů)  Váha vynášky bude záviset na věku  a výpočet zisku S bude dán vzorcem:

                           náklad (kg)  x  převýšení (m) x  K                     

                   S =  -------------------------------------------

                                                100

kde velikost nákladu a  hodnota  K  závisí na věku podle následující tabulky:

   věk              náklad               K
   (roky)                (kg)          (pro dané roky)
----------------------------------------------------------------

7                      4                 12,5
8
                      5                  10
9
                      6                    8,3
10
                    7                    7,14
11
                    8                    6,25
12               9                    5,55
13              10                    5,00
14              12                    4,16
15 a výše:
   15                    3,33

Pro sestup je   zisk  S  poloviční, při čemž jezdit nahoru výtahem a jenom sestupovat by byla nefér hra.
Pro výstup a sestup v terénu se počítá převýšení celodenní tj.rozdíl mezi nejnižším a nejvyšším bodem v daném dnu.

Tento úkol vyžaduje  dobré zdraví, souhlas  rodičů, případně lékaře.

Měsíční zisk je limitován počtem 100 S.

Nákladem mohou být PET lahve s vodou , kde  jejích objem v litrech představuje zároveň váhu v kg.

Aktivita

S 

 MZ:S

V0311-6-J-(2)

EVROPSKÉ STÁTY

 

100S

Jako Evropan by jsi se měl vyznat ve všech zemích Evropy: Při setkání s cizinci nám někdy připadá divné, že o naší zemi nic nevědí. Nejsme my na tom stejně nebo ještě hůř ?

Na internetu  na adrese : skunipa.web.tiscali.cz vyhledej  případně vytiskni Protom č. 29 - Evropské státy a postupuj podle jeho pokynů. Tvůj konečný výsledek opakovaného  kvízu, vyjádřený v %  představuje zároveň zisk svemů.

 

Z listopadové listárny časopisu SKAUT -JUNÁK
L0311 - LISTOPADOVÁ  LISTÁRNA  23

Informace o registraci a všem předchozím je na internetu: skunipa.web.tiscali.cz

Věřím, že většina čtenářů našeho seriálu Cesta k vrcholu sledovala minulý měsíc se zatajeným dechem   dobrodružství českých horolezců při zdolávání skutečných osmitisícovek.v sedmidílném seriálu na ČT2.

Náš seriál si neklade za cíl připravit jeho účastníky na výstup na skutečnou osmitisícovku. Nám jde o to vzít si příklad z vůle, kterou tito lidé musili v sobě vykřesat, aby často na pomezí života a  smrti překonali všechny nástrahy a obtíže vyplývající z nepřízně počasí, mrazu, nedostatku kyslíku, přenocování a stravování v této výšce i  všech horolezeckých problémů při lezení. Jak jsou proti tomu malicherné obtíže při překonávání nepohodlí a lenosti  při plnění našich úkolů.

Ale přece: vězte, že velké věci se rodí z malých:  ten kdo je schopen z vlastní vůle a bez donucení se denně mýt studenou vodou, vystoupat po schodech třeba 100m, v zasněžené krajině ujít nějaký ten kilometr a pak  postavit stan a uvařit, ten postupně  zjistí , že v podstatě většinu  problémů je schopen svou sebekázní řešit, a to mu poskytuje nejen radost,  ale  i velice cenný pocit důvěry v sebe.Tento trénink a sebedůvěra ovšem chybí těm, kteří nic podobného nezkusili a kteří při prvních potížích všechno vzdávají nejen někde v horách, nebo na cestě, ale i v každodenním životě.

Protože s tímto treningem je třeba začít co nejdříve, děláme experiment s vlčaty a světluškami a jsme zvědaví jak oni se svým elánem budou stoupat k vrcholům.

Zatím se přihlásilo  vedle 4 skautů( Dumi,Slim, Donald, Ježek)  ) i devět vlčat z Jilemnice(Bóža,Láďa, Bobřík, Klíště, Danda, Honza, Jakub, Martin, Vladimír ), které zaregistroval jejich vedoucí a současně kouč Luban. Ten píše:" vlčata za mnou chodějí kolik bude svemů za tohle a kolik za tohle. A což teprve až umístí svou značku - velký čalounický špendlík na Annapurnu…..Plní Modrý život, ale nedaří se jim otužování "

Protože vedle běžných úkolů, ze kterých si vlčata a světlušky mohou vybírat, publikujeme a budeme dále publikovat i úkoly určené pouze pro ně, starší a zkušenější  skauti a skautky tyto úkoly nebudou plnit, protože by byly pro ně snadným  zdrojem svemů . Proto budeme tyto úkoly  odlišovat a označovat na rozdíl od dosavadních, dvěma V: např.VV0311 - .Přestože toto označení zavádíme až nyní platí to již i pro úkoly zářijové a říjnové: VV0309 -1, VV0310 -2  a VV0310 - 3.

Dále připomínáme, že  datem dosažení osmitisícovky není den, kdy účastník výstupu dosáhl příslušný počet svemů, ale datum doručení  všech tabulek  do redakce nebo na Kybovu adresu. Tabulky lze vést také  na počítači a nakonec je  poslat mailem na Kybovu adresu: jiri.klaban@quick.cz, což je  vůbec nejjednodušší, nejrychlejší a zadarmo.

Zbytečným otálením s odesláním  tabulek se tak prodlužuje i doba výstupu, která může být v budoucnu i zajímavou soutěžní disciplínou.

Protože bychom se rádi dozvěděli o vašich zážitcích při plnění úkolů, bude v budoucnu nutno s tabulkami zaslat i zprávu o výstupu v rozsahu alespoň 1 strany A4. Ve zprávě můžete popsat co vám dělalo největší potíže, kde jste naopak získali nejvíce svemů, jaké jste měli zajímavé zážitky nebo co byste navrhovali ke zlepšení Cesty. To všechno bude určitě velmi zajímat všechny ty, kteří vás budou následovat. Odměnou bude legitimace Klubu 8000, potvrzující dosažení vrcholu  orazítkovanou fotografií příslušné osmitisícovky.

Závěrem o podmínkách Cesty k vrcholu: stále zdůrazňujeme, že začít lze kdykoliv, plněním jakéhokoliv úkolu z  dosavadní dvouleté i aktuální nabídky  tak, aby byl splněn požadavek všestrannosti. O tom všem se lze dočíst na internetové adrese: skunipa.web.tiscali.cz ve složce :Co a jak , případně mailovat na:jiri.klaban@quick.cz                                                                                                                                                                       Kyb


Copyright(c) Skautská univerzita Pardubice 2001- J.Klaban. Aktualizováno: