[Home][Mapa][Univerzita][Vrcholy][Protomy][Cesty][Oldskauti][Hledani][Kontakty-Odkazy]


2004 Únor - 26. CESTA K VRCHOLU

Přečti si únorovou listárnu

Text k vytištění (.pdf 87kB)

Přehled:

Aktivita

S 

 MZ:S

VV0402-1-D-(4)

DOMÁCÍ PRÁCE (inspirace Báry z Opavy)

 

?S

 

Za každou domácí práci

2S

 

V0402-2-D-(4)

KLÍČOVÉ KOMPETENCE (Pokročilí)

 

60S/měsíc

 

Za každý den /klíčovou kompetencii

2S

 

V0402-3-J-(2,3,4)

JDE O ŽIVOT

 

100S

 

 

2S

 

V0402-4-D-(2,3)

ZPĚV  (inspirace Báry z Opavy/16)

 

?S

 

Za 30 písní ve zpěvníku

50S

 

 

Za každou zapsanou a naučenou  píseň

1S

 

 

naučit družinu píseň

10S

 

V0402-5-D-(1)

POSILOVNA

 

60S/Měsíc

 

Za 50 zdvihů

1S

 

 

Za 100 zdvihů

2S

 

V0402-6-D-(4)

OBEZITA

 

60S/Měsíc

 

Za každý kilogram snížení nadváhy

50S

 

Zadání úkolů

Aktivita

S 

 MZ:S

VV0402-1-D-(4)

DOMÁCÍ PRÁCE (inspirace Báry z Opavy)

 

?S

 

Za každou domácí práci

2S

 

Tento úkol je  určen  pouze pro světlušky a vlčata. Protože maminky a tatínkové jsou v dnešní době velice zaměstnáni, a často po práci i unaveni,  určitě přivítají všechny pomocné práce v domácnosti. Proto do našeho výstupu k vrcholu budeme započítávat u světlušek a vlčat každou pomoc doma. Tady jsou příklady: umýt nádobí, vyluxovat, utřít prach, pohlídat mladšího sourozence, jít nakoupit, vynést odpadky, umýt koupelnu, udělat pro všechny snídani, přišít si utržený knoflík, samostatně se připravit na výpravu, vykonat práci potřebnou  na chatě, chalupě nebo na zahrádce. Za každou takovou práci budou 2 svemy  a při jakékoliv nejistotě jistě poradí rodiče nebo  vůdkyně či vůdce smečky nebo roje. Umět tvrdě pracovat je totiž při každé expedici strašně důležitá věc a  o ty, kteří jsou líní  udělat něco pro druhé, v žádné expedici není zájem.

Aktivita

S 

 MZ:S

V0402-2-D-(4)

KLÍČOVÉ KOMPETENCE (Pokročilí)

 

60S/měsíc

 

Za každý den /klíčovou kompetencii

2S

 

Tohoto  termínu bylo poprvé použito teprve v roce 1974  v souvislosti se sílícím poznáním, že v rychle se rozvíjející civilisaci nejsou již rozhodující informace běžně dostupné v knihovnách, učebnicích, na internetu nebo dovednosti, které lze zvládnout v krátkodobém kurzu, ale řada vlastností, které nelze získat studiem, ale pouze praktickou činností. Jde o takové schopnosti jako je:

  1. realizování cílů na základě cílevědomosti, sebeřízení, racionální práce sebehodnocení, organizování, koordinování, přesnosti, pečlivosti
  2. komunikace a spolupráce: vyjadřování ústní i písemné, schopnost vcítění (empatie), vstřícnost, sociální odpovědnost, čestnost
  3. používání různých  technik učení a duševní práce, ochota se  vzdělávat a sebevzdělávat, používat logické, abstraktní a systémové myšlení být kreativní (tvořivý), mít nápady (viz informační pole)
  4. samostatnost, odpovědnost, spolehlivost,schopnost  správného úsudku, sebekázně a  disciplinovanosti,  dodržování kvality a bezpečnosti, znalosti svých  mezí
  5. snášení zátěže fyzické i psychické pomocí koncentrace, bdělosti, odolnosti, přizpůsobení  se nové situaci ( ale nikoliv za každou cenu)

Nenapadá tě, že tohle všechno vlastně můžeš absolvovat při kvalitně prováděném skautingu? Že realisace všech možných skautských podniků, které vymýšlíte a uskutečňujete vyžaduje právě klíčové kompetence? Že čím více akcí se zúčastníš, nebo jich připravíš, tím více získáš zkušeností s klíčovými kompetencemi, které ti pomohou v tvém budoucím profesionálním životě?. Že také při Cestě k vrcholu získáváš zkušenosti s klíčovými kompetencemi?  Využívej všech těchto možností, protože řada nezaměstnaných, kteří nic podobného nezažili, teprve v dospělosti absolvuje v rámci různých rekvalifikačních kurzů nácviky klíčových kompetencí, jako cestu k nalezení zaměstnání. Při této příležitosti znovu zdůrazňuji, abys všechny své disposice  a talenty, které v sobě máš, rozvinul maximálním způsobem, protože při přežití v drsné přírodě i drsné civilisaci  určitě  všechno využiješ.

Tvůj úkol:

Do každodenního zpytování svého Modrého života (1. ranní rozcvička,2. čistění zubů, 3.mytí studenou vodou, 4.slušná mluva, 5. čestné chování, 6. dobrý čin, 7. radostný prožitek ) připoj  vedle treningu vůle (V0206 –20), i každodenní bilanci svých klíčových kompetencí. Za každý den,  ve kterém jsi dosáhl spokojenosti sama se  sebou  v oblasti výše uvedených vlastností si připiš 2 S, takže při splnění všech bodů Modrého života a treningu vůle můžeš dosáhnout každý den 10 S. Ale jestliže některý den v některé vlastnosti selžeš (např. nedodržel jsi dané slovo, tj. nebyl jsi  spolehlivý), nemáš na svemy nárok, i kdybys v ostatních vlastnostech byl vynikající. Buď vůči sobě kritický a tvrdý,  v životě se ti to určitě vyplatí.

Aktivita

S 

 MZ:S

V0402-3-J-(2,3,4)

JDE O ŽIVOT

 

100S

 

 

2S

 

Nikdo z nás neví kdy,  kde a za jakých okolností může být přítomen zranění, při kterém jde o život. Může se to týkat našich nejbližších, ale i lidí zcela neznámých. Ze zákona vyplývá, že jsme povinni v takových případech pomoci, nehledě na to, že  jde o základní projev lidskosti. Víš přesně co bys v takové situaci dělal?

Najdi Protom č.32  JDE O ŽIVOT, který  obsahuje učební text a postupuj podle  jeho pokynů tak dlouho, až dosáhneš 100%ní úspěšnosti .Protože když jde o život nemůžeš umět jenom něco – musíš být 100%ní.A pak máš nárok na 100 S.

Aktivita

S 

 MZ:S

V0402-4-D-(2,3)

ZPĚV  (inspirace Báry z Opavy/16)

 

?S

 

Za 30 písní ve zpěvníku

50S

 

 

Za každou zapsanou a naučenou  píseň

1S

 

 

naučit družinu píseň

10S

 

Zpěv a hudba nás obklopují ze všech stran a  mezi nejpopulárnější lidi patří  zpěváci. A tak jako zpěváci dokáží svým zpěvem zaujmout celé stadiony posluchačů, tak každý ,kdo umí zazpívat a dokonce k tomu i na nějaký nástroj zahrát, je v každé společnosti, včetně skautské, ceněn a vážen, protože zpěvem vzniká atmosféra, která všechny spojuje do  společenství, ve kterém se všichni velice dobře cítí. To je i tajemství úspěšných oddílů,protože v oddíle kde není kytarista a nezpívá se, je tak trochu smutno.

K dobrým skautským mravům vždycky patřilo, že každý měl svůj zpěvník, kam si psal písničky, které oddíl  zpíval a uměl. A to právě Bára navrhuje: založit vlastní zpěvník nejlépe formátu skautského zápisníku (SZ) – A5  a až v něm bude 30 písní můžeš si připsat 50 S. Za každou další zapsanou píseň, kterou budeš umět zazpívat je 1 S. Jestliže novou píseň naučíš  zpívat  družinu, nebo oddíl  získáváš 10 S.

Aktivita

S 

 MZ:S

V0402-5-D-(1)

POSILOVNA

 

60S/Měsíc

 

Za 50 zdvihů

1S

 

 

Za 100 zdvihů

2S

 

Dnes se to všude hemží Fit- centry, do nichž vstupné nemusí být zdaleka zanedbatelné. A což takhle udělat si za pár korun posilovnu doma. Co k tomu potřebuješ? Vlastní postel, pohovku nebo karimatku a  kompaktní balík  v polyetylenu zabalených  6 ti  PET  lahví, obsahujících různé nápoje, který  lze koupiti v každém  marketu. Podle velikosti lahví získáme posilovací břemena různé váhy:  0,5l x 6   =  3 kg, 1l x 6 = 6kg, 1,5l  x 6 =  9kg  a 2l  x 6  =  12kg. Kdybys měl tato závaží kupovat ve formě činek, tak tě to bude stát stovky korun. Tady tě to vlastně nestojí nic, protože naši „činku“, můžeš klidně vypít a prázdné lahve použít třeba jako kuželky.

Tímto nářadím budeš posilovat zejména pažní svaly: bicepsy a to tak, že  si na pevnou podložku lehneš  a příslušný balík budeš  střídavě zdvihat nad hlavu. Za 50 zdvihů máš 1 S za 100 zdvihů ( max.denní dávka) 2 S. a to se závažím určeným podle věku:  do  9 let : 3 kg,  9 -  12  let:  6 kg, 12 - 15 let :9 kg a nad 15 let: 12 kg .Než začneš poraď se  svými rodiči, nebo vaším doktorem. Nic nepřeháněj a věz, že teprve dlouhodobý tréning  po malých dávkách  přináší  ovoce  ve formě velké síly v tvých pažích, což  v životě  není vůbec  k zahození.

Spočítej si kolik kilogramu zdvihneš za měsíc a za rok.- je to zajímavé číslo.

Aktivita

S 

 MZ:S

V0402-6-D-(4)

OBEZITA

 

60S/Měsíc

 

Za každý kilogram snížení nadváhy

50S

 

Není to přehnané psát  skautům ve věku 12 –15 let o obezitě? To se přece týká hlavně dospělých, ne ? ( nikdo tě také nenutí, abys další řádky vůbec četl., vždyť tyto texty jsou určeny i pro R+R a oldskauty) Bohužel to přestává být  pravdou.. V naší sedavé, pohodlné, televizní, počítačové  a internetové civilisaci se vlastně nemusíme vůbec hýbat. Stačí v pohodlném křesle jen zírat na obrazovku televizoru, videa, počítače, surfovat po internetu  a to v práci i doma, perfektně se pobavit  pomocí obrovského sortimentu chytrých a strategických her, které mě naučí rychle a třeba i nově myslet, můžu se naučit cizí jazyk, můžu různě i tvořit, dozvím se o světě  všechno, aniž bych pohnul kostrou. Ale….  a to je právě ono:aniž bych pohnul kostrou. Co tento experiment  s bohatě ( většinou nikoliv správně) živenou generací, která bez většího pohybu tento způsob života začíná provozovat poprvé v historii lidstva, udělá, se teprve ukáže. Ale už dnes studie na 50 277 zdravotních sestrách, sledovaných v průběhu 6 let  zaregistrovala 3757 nových případů obezity  při BMI (viz dále ) větším než 30 , a rovněž 1515 případů cukrovky. Výsledek studie: každé 2 hodiny denně u televize zvyšují riziko vzniku obezity o 23 %, vzniku cukrovky o 14 %. A to není zdaleka všechno: jakpak asi za reaguje náš imunitní systém, srdce ? Naopak  se ukázalo, že hodina ostré chůze denně  snižovala riziko obezity o 24%, cukrovky dokonce o 34 % . Světová zdravotnická organisace očekává  v příštích 20 letech v  důsledku nezdravého životního stylu nárůst rakoviny o 50% . To tedy není nikterak vábná perspektiva.  CO S TÍM   UDĚLÁŠ ?

Především: zdravý životní styl  zakládáš  právě teď, v mládí. Jestliže už nyní jsi pohodlný udělat krok navíc, věz, že za 10 - 15 let to nebude lepší, ale to  už budeš určitě nabírat kila a  za 20 – 25 let začneš  navštěvovat doktory, kteří ti budou doporučovat zdravější životní styl. Není tedy lepší začít s tím teď hned?

Uvědom si , že dobře dělaný, rozpohybovaný skauting , je v tomto ohledu právě onen zdravý životní styl a tudíž ta nejlepší prevence

Tvůj úkol:

1 Zjisti jestli nejsi obézní pomocí BMI ( Body Mass Index), který stanovíš podle vzorce

                             BMI = tělesná váha / výška^2   (Kg/m^2 )

Příklad: vážíš  55 kg  a měříš 1,50  m  pak BMI = 55 / 2,25 = 24,42. Zjisti do které skupiny  BMI patříš:

1

20-25

norma   zdravého člověka

2

25-30

nadváha: nízká až lehce zvýšená zdravotní rizika

3

30-40

obezita :  vysoká zdravotní rizika

4

nad 40

těžká obezita : velmi vysoká zdravotní rizika,  ( život většinou končí v 50 letech)

3. Jestliže patříš  do první skupiny, mezi zdravé  připiš si  20 S.

4.Jestliže jsi se ocitl v některé z dalších skupin, pak musíš nasadit motivaci osmitisícovky  na  zdravý životní styl. MUSÍŠ VĚDĚT, že  pro zdravý životní styl  daleko účinnější než razantní diety  je pohybová aktivita, zejména v přírodě.

MUSÍŠ VĚDĚT, že ztrátu 10kg hmotnosti při razantní, nízko energetické  dietě, ale bez pohybové aktivity představují 4 kg vody, takřka  3,5 kg   svaloviny a jenom 2,5 kg tuků. Ztráta svalové hmoty vede  ale k poklesu etabolické výměny ( svalová hmota totiž spotřebuje z potravin daleko více. Takže  jestliže obézní člověk se  při mírné redukční dietě pravidelně pohybuje, dojde u něho  téměř k neuvěřitelnému zlepšení zdravotního stavu.

  1. Opatři si knížku, kde  jsou údaje o energetických hodnotách potravin a pohybových činností (např. MuDr. Pavel Stejskal, CSc :Proč a jak se zdravě   hýbat) Vybrané  údaje  o kalorických hodnotách potravin i  různých pohybových aktivit najdeš  také v úkolu V0201 – 4 (Lidská energetika)
  2. Podle energetických tabulek spočítej kolik „tankuješ“ energie z potravin a kolik jich „spálíš“ při pohybu. Jestliže chceš zhubnout, musíš spálit víc než natankuješ.
  3. Najdi v seznamu úkolů právě ty pohybové – je jich už hodně a určitě ti pomůžou ve shazování váhy.
  4. Jestliže nyní jsi v normě BMI pak ve svém dalším životě nedopusť, aby se tvoje buňky naučily “ přejídat a dělat si zásoby“ – těžko je to později budeš odnaučovat. Tuhle zásadu zrealizuješ právě pohyblivým životem.
  5. Začni se pravidelně vážit. Urči si svoji startovní váhu a za každý kilogram, o  který snížíš svou nadváhu ( opakovaně alespoň tři dny) si započítej 50 S. Při kolísání váhy se samozřejmě  opakovaně  zisk nepočítá.

 

Z únorové listárny časopisu SKAUT -JUNÁK
L0402 - ÚNOROVÁ  LISTÁRNA  26

Dnes tu máme  celou řadu zajímavých novinek.

 V rámci úkolu a zároveň účasti v  soutěži o nejlepší knížku,  dorazily knížky dvě: Amazonka ze Šenova napsala titul:“ “SEČ, aneb finále Modré flotily u sečské přehrady“. Kniha vyšla v nakladatelství Irena Dobešová, Práce všeho druhu, Šenov, 2003. a velice vtipně popisuje jeden ze skvělých příběhů, které autorka prožila  se svými sestrami skautkami z družiny SD. “ (Pozn.:SD je zkratka ze slov skaut a debata). “Kniha je doplněna  5 fotografiemi a 5 ilustracemi a můžete si ji v elektronické podobě objednat  na adrese : 99dobesova@gkh.cz

Druhá kniha čtyřčlenného autorského kolektivu: Anež- Anežka Klabanová z Poděbrad + brácha + babička +děda se jmenuje Vysočinou za Unescem a popisuje texty, fotografiemi, barevnými kresbami ale i regionálními tiskovinami třídenní autovýpravu autorů  po památkách, zapsaných v seznamu Unesco na Vysočině, táboření u Velkopařezitého rybníka a výstup na  nejvyšší vrchol Vysočiny Javořici 837 m.  Kniha vyšla  v nakladatelství Klabanpress a v elektronické  podobě je dostupná pouze textová část s barevnými ilustracemi,  bez fotografií a regionálních tiskovin na adrese: jiri.klaban@quick.cz

Oba autoři: Amazonka a Anež získávají podle pravidel za účast v soutěži po 50 S a Amazonka jako jediná autorka velice dobře čtivé knihy za první místo v soutěži  premii 150 S, Anež se svým čtvrtinovým podílem na knížce, formálně dobře udělané, pak místo druhé se ziskem 100 S

Protože máme zprávy, že se chystají další publikace, vyhlašujeme tímto následující podmínky: knížky lze publikovat v průběhu celého roku a zasílat na adresu Ing.Jiří Klaban, Závodu míru 1822, Pardubice 530 02, nebo elektronicky na adresu : jiri.klaban@quick.cz.. Budou vždy vyhodnocovány v listopadu a platí pro ně všechny podmínky vyhlášené v úkolu V0306-1.

Další sensační zpráva: Kotě z SD ze Šenova  je na vrcholu Everestu a čekáme na její tabulky a expediční zprávu. Je to celkově čtvrtý výstup na osmitisícovku a třetí na Mt.Everest Zdá se že SD ze Šenova bude mít zatím jednu z nejúspěšnějších expedic, protože k vrcholu stoupá ještě Myška a Amazonka (úspěšná autorka knížky SEČ).

A do třetice: Bára z Opavy, držitelka ženského prvovýstupu na Mt.Everest se nakonec přece jen  rozhodla pro svou další osmitisícovku: Manaslu., na níž už hlásí výšku 3647 S, protože při své první osmitisícovce si vůbec nezapočítala svemy za dosaženou skautskou zdatnost, což učinila až nyní. Navíc, jak píše, se rozhodla pro „šílený cíl“: dosáhnout do prázdnin 3 osmitisícovek.Blahopřejeme a držíme palec, protože to je rozhodnutí hodné Reinholda Messnera.

Současný stav na osmitisícovkách je následující: jílemnická expedice na Annapurnu s převážnou účastí vlčat: Bóža (410  S), Láďa( 602 S), Honza (476 S), Bobřík ( 456 S), Martin (640 S)  o němž kouč Luban píše, že v rámci Modrého života se každý den sprchuje studenou vodou, Tomáš (196 S), Zdenda (80 S), Klíště (624 S), Vláďa (567 S), Ráďa ( 125 S), Danda (324 S), Ježek (535 S), Dumi (947 S), Donald (617  S). Velice úspěšná je Šenovská expedice na Mt.Everest: Kotě již dosáhla vrcholu, Kulihrášek je na 6822 S, Amazonka na  5329 S a Myška  na  4123 S . Anež z Poděbrad se blíží k vrcholu  Broad Peaku a je ve výši 7848 S. Pumpa  má na Nanga Parbatu výšku 4396 S. Šnek z Krupky Unčína napsal:“ není to taková psina jak jsem si myslel, ale jde to“ a je na Kanchendzonge  ve výši 5061 m,  Kulda z Ústí n.Orlicí je   ve výši 1392 S. a píše:“možná jsem získala další“oběť“: začala počítat schody a vařit vločky, tak uvidíme“

V Opavě ve 3.dívčím oddílu vznikla nová Expedice KAVEMON na Mt.Everest, jejímiž členy jsou KAteřina , VEronika , MONika , Aneta a   Všetečka, kterou koučuje Bára.Ta koučuje i světlušku Klárku, která stoupá na Velkou Deštnou a je ve výšce 777 S.

Závěrem o podmínkách Cesty k vrcholu: stále zdůrazňujeme, že začít lze kdykoliv, plněním jakéhokoliv úkolu z  dosavadní dvouleté i aktuální nabídky  tak, aby byl splněn požadavek všestrannosti. O tom všem se lze dočíst na internetové adrese: www.skauting.cz/skunipa ve složce: Co a jak , případně mailovat na:jiri.klaban@quick.cz                                                                                                                                                                       Kyb