[Home][Mapa][Univerzita][Vrcholy][Protomy][Cesty][Oldskauti][Hledani][Kontakty-Odkazy]


2004 Březen - 27. CESTA K VRCHOLU

Přečti si březnovou listárnu

Text k vytištění (.pdf 92kB)

Přehled:

Aktivita

S 

 MZ:S

VV0403-1-D-(2)

ŠKOLNÍ ZNÁMKY (Bára/16)

 

100S/měsíc

 

Za každý jedničku

3S

 

 

Za každý dvojku

2S

 

 

Za každý trojku

1S

 

 

Za každý čtyřku

-2S

 

 

Za každý pětku

-3S

 

V0403-2-J-(4)

BRAŠNA POSLEDNÍ ZÁCHRANY (BPZ) - pro pokročilé

 

100S

V0403-3-J-(2,4)

MOUKA

 

133S

 

Za noky

5-10S

 

 

Za placku

6-14S

 

 

Za knedlíky

5-10S

 

 

Za chleba

6-14S

 

 

Za palačinku

6-12S

 

 

Za maximalistický koláč

15S

 

 

Za minimalistický koláč

30S

 

V0403-4-D-(2)

NAVIGACE

 

30S/čtvrtletí

 

Za navigaci výpravy v terénu

30S

 

 

Za každý kufr - zabloudění

-5S

 

VV0403-5-D-(4)

SAMOROST

 

100S/měsíc

 

Za každý samrost

5-10S

 

V0403-6-J-(2,4)

VAZBY

 

50S

 

Za sedací a stolový komplet

50S

 

Zadání úkolů

Aktivita

S 

 MZ:S

VV0403-1-D-(2)

ŠKOLNÍ ZNÁMKY (Bára/16)

 

100S/měsíc

 

Za každý jedničku

3S

 

 

Za každý dvojku

2S

 

 

Za každý trojku

1S

 

 

Za každý čtyřku

-2S

 

 

Za každý pětku

-3S

 

Na podporu studijní motivace, abys jako člen budoucí expedice něco uměl a byl tudíž pro něco použitelný ,jsme dosud měli pouze vysvědčení pololetní a výroční (V0202 – 1 , nezapomeňte si je v pololetí započítat !). Nyní pro tebe může být každý den dobrodružstvím v boji za svemy ve škole, protože za každou jedničku máš 3 S, za dvojku 2 S, za trojku 1 S a naopak za čtyřku odečteš 2 S a za pětku 3 S. To platí i o známkách v zájmových kroužcích. Maximální zisk 100 S/měsíc. Případný přebytek lze převést na další měsíc. Je zřejmé, že tuhle hru  mohou s úspěchem hrát i vlčata a světlušky. Tak hurá do školy lovit svemy. Ale poctivě – fair play, nebo jak říkají horolezci, kteří  spoléhají pouze na sebe a na to co umí a nepoužívají cizích skob, žebříků a jiných fíglů: „ by fair means“ (čistými prostředky).

 

Aktivita

S 

 MZ:S

V0403-2-J-(4)

BRAŠNA POSLEDNÍ ZÁCHRANY (BPZ) - pro pokročilé

 

100S

V dnešní době se i moderní člověk může dostat do situací, ve kterých jeho přežití bude záviset nejen na jeho psychické odolnosti, schopnostech a inteligenci, ale také  na výbavě, kterou má právě při sobě. Skauti by měli mít neustále při sobě KPZ, ale  také IPZ (informace poslední záchrany). V drsné přírodě, divočině, nebo odlehlých koutech planety by však tohle všechno přece jen  asi nestačilo. Příručky o přežití mluví  o  tzv. bezpečnostním obsahu batohu  (BOP),  jehož základní součástí je tepelná ochrana , zajištění zdroje vody, zajištění první pomoci, jinde o tzv. záchranné brašně, kterou jsme my nazvali BPZ – brašna poslední záchrany.

To bude naše základní pomůcka pro náš  úkol  někdy v budoucnu: PŘEŽITÍ, ve kterém bude vedle KPZ naší jedinou oporou. BPZ bude ucelený balíček, nebo brašna,  limitní váhy – 2 kg, ve které budou soustředěny všechny základní potřeby pro přežití: Pro vyspělé táborníky a“příroďáky“ to může být přímo výzkumný úkol, ve kterém mohou uplatnit všechny své dosavadní poznatky a „fígle“ a kde vylepšování může neustále pokračovat.

Na základě svých dosavadních zkušeností a literárních údajů jsem se pokusil sestavit obsah BPZ s vahami jednotlivých komponent  takto:

Bivakování:

  • „spacák“ z netkané textilie ( viz V0306-3)                                       120  g
  • 20m2 mikrotenové folie (ochrana tepelná i proti dešti)                   110 g
  • polyetylenový rukáv  3 m dlouhý, pláštěnka                                    500 g

Vařící souprava:                                                                                      800 g

  • Vařič (viz V0310 –1), sirky,podpalovač,suchý líh,
  • 2 nerez misky, každá o obsahu 0,5 l (váhově i objemově výhodnější náhrada  ešusu), malá titanová pánev sloužící i jako poklička
  • Držák misky s aretací, malé, překližkové prkénko,
  • 5x čaj,  umělé sladidlo, sůl, koření,5 x kypřící prášek

Další výzbroj:                                                                                            300 g

  • 50 m saturny (16 kg), souprava na chytání ryb
  • 10 m provazu, nůž, lžíce, baterka (čelovka)

Potraviny:                                                                                                   170 g

  • S co nejvyšším kalorickým obsahem – vlastní volba.

----------------------------------------------------------------------------------------------- celkem                                                                                                        2000 g

Za zkompletování (max.2000 g) BPZ získáváš   100 S

 

Aktivita

S 

 MZ:S

V0403-3-J-(2,4)

MOUKA

 

133S

 

Za noky

5-10S

 

 

Za placku

6-14S

 

 

Za knedlíky

5-10S

 

 

Za chleba

6-14S

 

 

Za palačinku

6-12S

 

 

Za maximalistický koláč

15S

 

 

Za minimalistický koláč

30S

 

Mouka  je základním polotovarem, dostupným prakticky po celém světě, na rozdíl od  řady potravin a polotovarů, dostupných pouze v civilisaci. Tvým úkolem je doma natrénovat a venku uplatnit základní technologie zpracování mouky v závislosti na dostupnosti různých ingrediencí jako jsou:

  • sůl, pečící prášek, vejce, mléko, cukr,  kakao, tuk, olej,ovoce, zelenina, a pomocí nich vyrobit: 
  • noky, placky,  chleba, knedlíky, palačinky, koláče

K disposici je:

  1. pouze mouka (sůl) :  za přídavku vody   vytvoříme těsto vhodné konsistence:
  • a)kousky těsta házíme do vroucí vody  po 2 –3 min vzniknou poživatelné noky ( Doma: 5 S, venku 10 S)
  • b) z těsta vytvoříme placku a pečeme v podmínkách trouby  (V0202 –2) ( doma : 6 S, venku :14 S)
  1. mouka, sůl, pečící prášek (ten nahrazuje kvasnice a umožňuje, že tepelnou  úpravou,  se rozloží (CO2) a těsto nakypří):
  • a) nakypření uplatníme při vaření knedlíků ( doma : 5 S, venku :10 S)
  • b) nakypření uplatníme při pečení chleba (v podmínkách trouby – v ešusu na vzduchové vrstvě ( V0202 -2 ) ( doma: 6 S, venku :14 S)
  1. mouka , mléko, vejce
  • a)připravíme řídké těsto, které nalitím na pánev vytvoří palačinku ( doma 6 S, venku: 12 S)
  1. mouka, mléko, prášek do pečiva, vejce, cukr, olej,  100% tuk, nastrouhaná jablka – to je ovšem situace, kde se o nějakém přežití nedá mluvit. Já zde uvedu předpis pro jablkový koláč, kde jablka lze nahradit jakýmkoliv ovocem,  které je k disposici(borůvky, maliny, ostružiny hrušky, švestky atd.).  Tvým úkolem bude zjistit, co všechno se dá z předpisu vypustit, aby koláč byl „ještě k jídlu“. Tím získáš zkušenost pro situaci omezených zdrojů, která tě může  v životě potkat. Zkušenost, kterou pamatují babičky  z válečných let zní: není umění něco dobrého uvařit, když je k disposici vše, nač si vzpomeneš, ale naopak, když je všeho nedostatek.

Maximalistický předpis tedy zní:

  • Smíchej: 250 g hrubé mouky, 150g cukru, jeden kypřící prášek, 1 vejce, lžíčku oleje, hrnek mléka a mícháním vytvoř vláčné těsto, které naliješ na vymazaný, nebo pečícím papírem vyložený plech.
  • Na těsto pak nalož nakrájená, nebo nastrouhaná jablka kolik jich máš k disposici
  • Smíchej: 150 g polohrubé mouky, 100g cukru, 100g pokrmového tuku(másla), Smíchej ( i rukou) tak, aby vznikla tzv. „drobenka“, kterou koláč na plechu posypeš.
  • Dej do trouby vyhřáté na 200 stupů a peč cca 30 min.

Za upečení maximalistického koláče, který pochválí celá rodiny a který lze ještě vylepšit  šlehačkou máš 15 S

Tvým úkolem je ale vyzkoumat předpis „minimalistický“, podle kterého koláč bude ještě k jídlu. Všímej si také množství jednotlivých složek, protože v divočině určitě nebudeš mít k disposici váhy.

Při svém výzkumu  můžeš  z 10x menších navážek vytvořit výzkumné vzorky těst a všechno péct najednou a nakonec pozvat rodinu k ochutnávce a rozhodnutí „co  je ještě k jídlu“ ( Za vyzkoumání minimalistického předpisu máš  30 S.

 

Aktivita

S 

 MZ:S

V0403-4-D-(2)

NAVIGACE

 

30S/čtvrtletí

 

Za navigaci výpravy v terénu

30S

 

 

Za každý kufr - zabloudění

-5S

 

Navigátor je člověk, který na základě správné  orientace dokáže vést letadlo, závodní automobil, nebo loď k plánovanému cíli. Takže navigátorem může být i člověk pověřený vedením výpravy (nemusí to být vždycky vedoucí oddílu), který vede oddíl nebo družinu k vytýčenému cíli. Můžeš to být i ty nejen na výpravě, ale i v autě při rodinném výletu do oblastí, kde jste  ještě nikdy nebyli a cestu nikdo nezná a ty naviguješ otce nebo maminku, která řídí. Máš mapu, jen se v ní správně vyznat a umět ji číst. To nemusí být v dnešní spleti silnic a značení nikterak jednoduché a rozhodně to chce zkušenosti. Totéž platí i v přírodě v neznámých končinách. To je také důvod proč znát mapové značky a vůbec práci s mapou. Takže vedení výpravy nebo auta v neznámých končinách je hodinou pravdy, a získané znalosti mohou  někdy, třeba  významně ovlivnit i úspěch celé expedice.

A to bude i tvůj úkol. V každém čtvrtletí  máš jedenkrát možnost  ohodnotit své navigační schopnosti, když se chopíš navigace výpravy v terénu nebo automobilu při rodinné výpravě. Abys získal plný počet svemů: 30 S nesmíš ovšem ani jednou zbloudit, jak říkají orienťáci „zakufrovat“. Za každý „kufr“ (omyl) si odečti 5 S

 

Aktivita

S 

 MZ:S

VV0403-5-D-(4)

SAMOROST

 

100S/měsíc

 

Za každý samrost

5-10S

 

Člověk již od pradávna vyhledával samorost, nikoliv pro krásu, ale pro veskrze praktické účely. Vyhledával samorosty zejména pro zhotovení nářadí: kuchyňské nářadí,  kvedlačky , háky a věšadla, vozové žebřiny, sanice, ale i hračky.

Nás však dnes již zajímají samorosty především z důvodů estetických: svými nevšedními  tvary  a strukturou dřeva, které inspirují naši představivost a fantazii. V interiéru mohou vytvořit krásný protiklad k dílům vytvořeným člověkem.

Sbíráme suché i mokré kořeny, větve různě  zapletené, pařezy. Při práci s nimi nám vystačí pilka, nůž, skleněný střep, smirkový papír, štětec, hadr.

Nalezený samorost očistíme, vysušíme – pomalu v přirozené vlhkosti. Po oloupání kůry  citlivě oškrábeme povrch skelným střepem, případně lehce osmirkujeme. „Povrchová úprava se provádí různě. Někteří používají nitrolak, jiní truhlářské vosky, jiní zase včelím vosk rozpuštěný v benzínu, aby se roztok řádně zapil. Následuje nátěr lněným olejem, případné vyleštění, nikoliv do lesku, spíše do matova. Pamatuji, že jedna nenápadná paní dokázala těmito samorosty zaplnit celou velkou výstavní místnost a dodnes si pamatuji, že to byl pro mne zážitek – jako bych hleděl do tváře samotné matce Přírodě.

Věnuj každému kusu péči a ohodnoť si jej kriticky v rozsahu 5 – 10 S.

 

Aktivita

S 

 MZ:S

V0403-6-J-(2,4)

VAZBY

 

50S

 

Za sedací a stolovvý komplet

50S

 

Znalost vazeb, ale zejména jejich využití v táborových stavbách patří k obdivovaným dovednostem. Viděl jsem tábor, který se honosil jediným použitým hřebíkem. Ve světě k mistrům v tomto oboru patří tuším Holanďané, kteří kdesi, kdysi na nějaké skautském jamboree postavili tímto způsobem z dřevěné kulatiny  několik desítek metrů rekordně vysokou  věž.

Tvým úkolem bude využít znalosti vazeb v improvizovaných podmínkách nouzového táboření k postavení sezení a stolu. O vazbách si přečti v některé z příruček a pak už nezbývá než praktická aplikace.

Tří silné větve svaž pevně do trojnožky  ve výši sedáku a tyto trojnožky vyrob tři. Rozestav je do rovnostranného trojúhelníku s délkou strany 1,5 –2 m. Když do jejich rozsoch položíš 3 kmínky délky 2 m  vznikne sezení pro 6 lidí. Když jednu špici trojúhelníka vyplníš napříč položenými větvemi a dáš na ně listí a  hlínu nebo písek  vznikne trojúhelníkový stůl ke kterému můžeš zasednout na nepokryté straně. Když seženeš nějaký „ubrus“ bude to estetické i hygienické vylepšení tohoto nouzového „stolování“

Stavba takových stolů a sezení může být i zajímavým programem na víkendové výpravě se stany, ze kterého lze udělat i napínavý mezidružinový závod.

Za zhotovení a odzkoušení ( sedačky ani stůl při zatížení nesmí spadnout!!!) tohoto sedacího a stolového kompletu ti náleží  50 S

 

Z březnové listárny časopisu SKAUT -JUNÁK
L0403 - BŘEZNOVÁ  LISTÁRNA  27

Úvodem upozorňujeme všechny, kteří ještě k žádnému vrcholu nestoupají, že je možno začít kdykoliv, jakýmkoliv úkolem. Těch je dnes již s podúkoly  několik stovek a to ze všech oblastí skautování.  Tyto úkoly lze nalézt na internetu, jednak na staré adrese : skunipa.web.tiscali.cz, nebo nově  na: skaut.cz/skunipa

Nováčkům na Cestě k vrcholu doporučujeme přečíst  ve složce VRCHOLY  pasáž CO A JAK.

NEW: Od dnešní listárny zavádíme novinku: každé jméno, které se v listárně objeví bude složeno z přezdívky a jeho registračního čísla, např. Bára/16. To umožní, aby každý, kdo má zájem o komunikaci s dotyčným, si mohl v seznamu lezců na  internetové adrese: skaut.cz/skunipa nalézt příslušné kontaktní údaje.

NEW: na naší Cestě k vrcholu se objevil zcela nový fenomén (jev): Bára/16 , která má ženský prvovýstup na Everestu a stoupá jako první na druhou osmitisícovku (Manaslu) navrhla, že by sami lezci, mohli posílat návrhy na nové úkoly, „čímž by prokázali zájem o hru a dali tak najevo, co je zajímá“. To by samozřejmě rozšiřovalo repertoár možností, jak dosáhnout vrcholu. To je skvělý nápad a my jsme jej využili jako úkolu  již v lednových vrcholech pod kódem  V0401-3. Jeden Bářin nápad se  v dnešní listárně  již objevuje: ŠKOLNÍ  ZNÁMKY  a Bára si za něj může  podle podmínek úkolu připsat 20 S

NEW na himalájských svazích: Čoudilka /65 z opavské „líhně“ našich vrcholových lezců , Šárka Rostočilová to skutečně roztočila a je k 12.1.04 již ve výši 3480 S . Pumpa/40 je na Nanga Parbatu již ve výši 5306 a píše:“ koukám, že postupuji nějak rychle, bude to asi tím, že jsem si probrala všechny úkoly předtím a plnila jsem ty, co jsem mohla“. My k tomu jen dodáváme, že to je inteligentní postup, který vřele doporučujeme. Všem, stejně jako Kuldě/59 na Makalu,  doporučujeme  podívat se na cédéčko, které tvořilo přílohu 1. letošního čísla Skautingu, na kterém jsou shrnuty všechny úkoly z prvních dvou ročníků Cesty k vrcholu.

Šnek/61  zdolal dalších 515 S, takže je na Kanchendzonze již ve výši 5576 S a píše : „Jde to ztuha a času je málo. Fajn je, že si mohu počítat i  účast na akcích jiných oddílů a středisek“.

Kulda/59 poslala  pár postřehů  z „ mé expedice:  je to úplně úžasný, přinutilo mě to dělat  spoustu věcí, ke kterým bych se předtím prostě nedokopala, jako třeba otužovat se, žít ekologičtěji, konečně jsem trochu zvládla  držet na uzdě svůj jazyk a nemluvit jako dlaždič a když už něco ujede, hned si to uvědomím a úplně  ve mně hrkne. Je to výborný hec do života  a myslím, že až se na Makalu vyškrábu, zkusím skolit nějakou další.“ A dále: "zjistila jsem , že spoustu věcí mám už splněnou, aniž bych o tom vůbec věděla, např. vylezení na Sněžku. A víš, že od chvíle, co jsem se začala alespoň 5x týdně mýt studenou vodou  jsem ani jednou nezastonala ?“

Bára/16, která stoupá, jako vůbec první, na druhou osmitisícovku – Manaslu, hlásí k 18. lednu výšku 5122 S. Píše: udělala jsem u nás  první setkání horolezců. Přišlo nás tam jenom sedm, ale dělali jsme spolu  Protom Fit rodina (P / 6). Bylo to dost good. A teď tu mám  další registraci : Kometu – Ludmilu Honkovou z 3. dívčího oddílu Opava.“ Vítáme mezi námi Kometu a držíme ji palce.

K dotazům ohledně kouče: ideálním koučem je ten, kdo vystoupil na vrchol osmitisícovky tedy  ten, kdo má v sobě zkušenost překonávání pohodlnosti, všelijakých překážek a výdrže dojít za každou cenu k vytýčenému cíli. Podobně jako ve sportu, kde  se úspěšnými kouči stávají ti, dříve úspěšně závodili, nebo dokonce dosáhli mistrovského titulu. Ale samozřejmě to mohou být  všichni ti, kteří dokáží „rozfoukat plamen nadšení pro věc“, ti, kteří něco pěkného zažili při skautování: vedoucí oddílu, oldskauti, ale i roveři a rangers.

A budete se asi divit: koučovat mohou i tatínkové nebo maminky, ale dokonce i dědové a babičky, ve kterých zůstal bojový duch mládí, ve kterém něco pěkného zažili, a kteří by chtěli předat štafetový kolík  tohoto nadšení svým potomkům – dětem nebo vnoučatům. Asi byste jim udělali obrovskou radost úspěšným výstupem na osmitisícovku. Další možností je , že koučem se stane rádce družiny, který sám velice chce dosáhnout vrcholu a k tomuto cíli motivuje- nadchne celou družinu. Pak všichni společně stoupají, vzájemně se podporují,

připravují své programy, aby pomocí nich získali co nejvíce svemů. Na prázdniny připraví puťák, později dokonce Velkou expedici, která je stmelí do party, která  jim vydrží na celý život. Řeknu vám, hned bych chtěl být mladší.

NEW  první  průzkumné sondy zájmu o setkání všech, kteří stoupají na osmitisícovky hovoří o tom, že by  o něj byl velký zájem. Program  takového setkání by mohl být velice zajímavý nejen pro ty, kteří jsou již „v kopci“, ale i pro ty, kteří se na něho chystají: informace a výměna zkušeností, navazování kontaktů a  nových přátelství, výstavky různých materiálů: deníků, ExpeDů, tabulek svemů, fotek z výprav a táborů, vlastních knížek, soutěže a klání, besedy.

A spousta dalších věcí podle návrhů účastníků. Vypadá to, že bychom tuto akci mohli uspořádat v rámci 90tin pardubického skautingu v Pardubicích v září t.r. o víkendu 24.- 26.09.04. Pracuje se na tom, podrobnosti sdělíme v příští  a dalších listárnách.

Také na novém logu pro nášivky a trika se pracuje s tím, že právě při tomto setkání by mohly být nejen k vidění.

Pro ty, kteří stoupají k vrcholu a putují po naší republice, dnes existuje  nepřeberné množství  různých průvodců. Pro naše úkoly jsou jako stvořené následující:

Jejich cena se pohybuje  v rozmezí 149 – 199 Kč.

Tyto knížky lze koupit do oddílové knihovny, nebo si je půjčit v knihovně a tam třeba potřebné pasáže zkopírovat. Dárkovými, motivačními knížkami  mohou být 

Pražákům i návštěvníkům Prahy lze  doporučit návštěvu asi největšího knihkupectví v republice,  v paláci Luxor  na Václavském náměstí pod.sochou Sv. Václava vlevo, kde právě  v přízemní pasáži ( vedle dalších specialisovaných pater) je soustředěna cestopisná, turistická a mapová prodejna obrovských rozměrů. Sem by se klidně dala udělat výprava , kde by si  každý vybral jednu knížku, která se mu nejvíce líbila, prohlédl si ji a ostatním  „poreferoval „ o obsahu. Samozřejmě  že největší přehled pro nás zajímavých knih lze získat na internetu na spoustě adres, které se musí ovšem hledat. Náš úvodní refrén jako vždy zní: můžeš začít kdykoliv a všechno potřebné se dozvíš na internetové adrese skaut.cz/skunipa ve složce CO A JAK, nebo na CD které tvořilo přílohu  letošního 1. čísla Skautingu. Dotazy lze (zatím) směrovat na: jiri.klaban@quick.cz