[Home][Mapa][Univerzita][Vrcholy][Protomy][Cesty][Oldskauti][Hledání][Kontakty-Odkazy]


2007 Říjen - 62. CESTA K VRCHOLU

Přečti si Říjnovou listárnu

Text k vytištění (.pdf 95 kB)

Přehled:

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0710–1–D– (4)

GRANT

 

? S 

V0710–2–D–(2,3,4)

HERNÍ  MANAŽER

 

?

V0710–3-D–(2)

ATLETIKA REKORDNÍ

 

?

V0710–4–D–(2)

TÝDEN VĚDY A TECHNIKY

 

?

V0710–5–J–(1,4)

KOPANÁ  MALÁ A SÁLOVÁ (FUTSAL)

 

S

V0710–6–J–(1,2,4)

VYNÁLEZY   MĚNÍCÍ  NÁŠ  SVĚT

 

30S

  Zadání úkolů

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0710–1–D– (4)

GRANT

 

? S 

 

 

 

 

 Umění a schopnost  získat grant, tedy dotaci na určitý projekt patří k něčemu, co patří ke kvalifikaci schopných. Nepleťte se, že granty získávají jenom generální ředitelé nebo ministerští úředníci. Uvedu zde příklad z vlastní praxe. Když jsme s pardubickými rovery v roce 1992 připravovali expedici na Šumavu, používali jsme k tomu určitých metod, tehdy ne zcela běžných jako brainstormingu, racionální tvorby  expedičního projektu, vyžadujícího jasného uvažovaní co všechno bude potřeba opatřit a zařídit, abychom expedici zrealizovali. Když jsme se po letech znovu setkali, jeden z účastníků mi vyprávěl, že zkušenosti z přípravy expedičního projektu využil při  sestavování žádosti o grant v rámci svého doktorandského studia a že ho právě díky uvedeným zkušenostem získal, což se nepodařilo řadě vrstevníků, kterým podobné zkušenosti chyběly. Jasný záměr dobře zpracovaný do projektu je to, co rozhoduje o udělení grantu. 

Informace jak takovou žádost o grant napsat zjistíš pod klíčovým slovem „grant“ na internetu, kde se dozvíš i o neplacených kurzech pro neziskové organizace, kde se to můžeš naučit. Tvoje zkušenost pro dotování nějaké skautské činnosti se ti samozřejmě bude hodit i v dalším životě.

Hodnocení  lze jednoduše odvodit od získané částky: 

  • do 10 000 Kč  -    500 S
  • Pro částku nad 10 000 Kč  -  1000 S
Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0710–2–D–(2,3,4)

HERNÍ  MANAŽER

 

?

 

 

 

 

Zajímavé hry všeho druhu patří  ve skautingu k nejoblíbenějším programům, protože se v nich fantazie může měnit ve skutečnost a skutečnost ve fantazii.

Člověk, který má kdykoliv po ruce správnou hru pro libovolný okamžik je ctěn a vážen, protože s ním není nikdy nuda. Skautský spisovatel bratr Zapletal mi vyprávěl, že za mlada mu jeden z jeho vedoucích navrhl, aby začal dávat dohromady co nejvíce her a jemu se tohle „hobby“ stalo důležitou součástí jeho celoživotní tvorby a ve své době jeho čtyřsvazková encyklopedie her se stala celosvětovým unikátem.

Nechceš se právě ty stát tím ctěným a váženým specialistou na hry? Upozorňuji, že znalosti které získáš, můžeš v dnešní době velice dobře využít i v dalším životě: např.jako placený instruktor na různých komerčních podnicích nebo na  výdělečném pobytu, pořádaným agenturou Student agency, jako instruktor v amerických letních táborech. Volný čas se stal dnes předmětem  podnikání, protože dnes se atraktivním oborem stává zábavní průmysl, kde hry všeho druhu hrají s oblibou i dospělí, což nejlépe dokládají i televizní pořady. Hry se stávají součástí celé řady různých kurzů, včetně manažerských a  využití volného času lze dnes studovat jako vysokoškolský obor, který lze uplatnit v celé řadě nových povolání, souvisejících s volným časem a zábavním průmyslem.

Takže herní manažér, zvláště tvůrčího typu může být velice zajímavé zaměření

Jaké budou tvé úkoly?

  1. vytvořit  filosofii svého herního manažera:
    • jaké hry chci sbírat
    • jak je budu ukládat
    • chci vymýšlet vlastní hry a dělat na hrách vlastní výzkum?
    • jak budu sledovat úspěšnost svých her?
    • budu shromažďovat potřeby ke hrám?
    • budu sledovat i počítačové hry?
    • jak vymezím oblast svého zájmu ve světle 42 milionů odkazů na klíčové slovo “ hra“ a 329 tisíc odkazů na klíčové slovo „ skautské hry“ na internetu
    • umístím vybrané hry nyní nebo v budoucnu na příruční paměťová media (např.MP3, kapesní počítač)?……  30 S
  1. průzkum internetu (20 S) a bibliografie her, návštěva knihovny za tím účelem – což lze provést i po internetu (20 S)
  2. projekt mého herního manažera: co, kdy  a jakým způsobem, (50 S)
  3. založení herní databáze (30), shromáždit knížky o hrách (1S/kus), udělat bibliografii herní literatury (10 odkazů/ 2S), shromáždit vybrané webové stránky týkající se her (10 adres/ 2 S)
  4. založení vlastní sbírky herních pomůcek – za každý kus – 1S  (příklady. pásmo, stopky, hrací kostky,  deskové hry, petangue, kuličky, ringo kroužky, házecí talíř, kroket, šachy, dáma, pexesa, šipky, míče, pálky, rakety,  ……..)
  5. vytvoření vlastního vědomostního kvízu: 2S/kvíz
  6. vymýšlej scénáře pro nasazení vhodně vybraných her pro specifickou situaci: např.: celotáborová soutěž ve stanech v dešti: pro dvojice/ jednotlivce, hry do vlaku, hry za pochodu, hry v lese, hry k táboráku, noční hry v lese, olympiáda na táboře, hry do bazénu/rybníka, turnaje jednotlivců, dvojic (ping, pong, plážový volejbal, nohejbal, badminton, deskové hry, šipky):  1 scénář/ 2S        
  7. staň se herním psychologem: dělej si záznamy jak která hra zabírá: kdy, kde a proč. Záznam/ 2 S
  8. Za prostudování knížky o hrách máš vedle standardního hodnocení četby prémii 20 S/knihu

 

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0710–3-D–(2)

ATLETIKA REKORDNÍ

 

?

 

 

 

 

Atletikou a atletickými výkony se zabývalo v předchozích letech několik úkolů (např. V0109 – 2 : atletika, V0704 – 3 : atletické disciplíny, V0502- 2: skautský atletický pětiboj)

V průběhu let vykrystalovalo poznání, že velice jednoduché hodnocení atletického výkonu by představovalo porovnání mého dosaženého výkonu  s rekordmanem  v příslušné kategorii. Perfektní přehledy atletických rekordů v jednotlivých kategoriích (žáci, žákyně,dostenci, dorostenky junioři juniorky, 20- 2 let muži/ženy a veterání  domácí i světoví sledovaní  po 5 letech  v některých disciplínách naleznete  na www.atletika.cz ve složkách  statistika a veteráni. Porovnání s rekordmanem lze vyjádřit v procentech rekordmanova výkonu, což pro každého může být zajímavé číslo. Výpočet % úspěšnosti pro přímo úměrné soutěže (nejlepší výkon = nejvyšší hodnota: cm, m, kg) se provádí podle 1.  vzorce:, pro nepřímo úměrné soutěže (nejlepší výkon = nejnižší hodnota: čas: sec, min, hod. se provádí podle  2. vzorce:

1. Vzorec:                                                                                 2.vzorec:
                     aktuální výkon                                             rekordní výkon
    %Ú =  ------------------------- . 100                   %Ú = -----------------------. 100
                    rekordní výkon                                              aktuální výkon

Pro výběr rekordů doporučuji, vzhledem k podrobným tabulkám  všech kategorií, tabulky českých rekordů, naproti tomu veteránské tabulky jsou podrobněji zpracovány v tabulkách světových.

Uvedený způsob hodnocení je v podstatě jednoduchý a přehledný a umožňuje učinit si představu  jak si v porovnání se specialisty na tom v té, které disciplíně, stojím.

V této situaci máme pro získávání svemů k dispozici všechny atletické disciplíny. Pro zisk svemů (výkonnost lze prověřovat celoživotně) bych zavedl praxi, že pro každou disciplínu  %Ú = počet svemů s tím, že další svemy lze získat pouze po překonání vlastního rekordu tak, že rozdíl v %Ú mezi starým a novým rekordem se vynásobí 2x, což představuje motivaci pro překonání rekordu. Při velkém počtu atletických disciplín lze tedy atletikou dosáhnout velikého příjmu svemů ale myslím, že by si to naše, v řadě případů chátrající fyzička, zasloužila.

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0710–4–D–(2)

TÝDEN VĚDY A TECHNIKY

 

?

 

 

 

 

Každý rok pořádá Akademie věd v listopadu týden vědy a techniky, určený pro veřejnost a zejména pro studenty. V letošním roce 2007 je to ve dnech 1-11.listopadu. Pro kompletní informace stačí naťukat na Googlu: týden vědy a techniky a celý program. To je šance pro ty, kteří se o vědu a různé její  obory zajímají, aby se zúčastnili připravených akcí jako jsou přednášky, prezentace pokusů workshopy, netradiční výstavy nebo dny otevřených dveří v jednotlivých akademických ústavech a to nejen v Praze, ale i v Brně, Budějovicích, Olomouci a Ostravě. To je přece úžasná příležitost a dobrodružství navštívit některý vědecký ústav a zblízka se podívat jak se dělá věda v oboru, o který se třeba ty zajímáš, ne?

Zajímavou možnost představují i on–line přenosy pražských přednášek v letošním roce od 5. listopadu na adrese http://prenosy.cesnet.cz, které si lze  zpětně  pustit z videoarchivu na adrese: http://videoserver.cesnet.cz/videoarchiv.php za účast na každé akci si započítej 10 S. V případě, že „vyhecuješ“ k návštěvě kamaráda nebo družinu si za každého takového započítej 5 S / osobu. Za každou přednášku odposlouchanou on line máš 5 S.

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0710–5–J–(1,4)

KOPANÁ  MALÁ A SÁLOVÁ (FUTSAL)

 

S

 

 

 

 

O kopané vědí a kopanou hrají všichni kluci na celé zeměkouli a postupně se k nim přidávají i holky Je to světově asi nejpopulárnější sport a slavní hráči jsou všeobecně známější než kdokoliv jiný. Mít ovšem k disapozici 22 hráčů a hektarové hřiště není vždycky jednoduché a asi z toho důvodu vznikla malá kopaná pro hru venku a kopaná halová neboli futsal pro hru pod střechou.

Tato verze fotbalu je nám skautům blízká, protože na táborech nemáme k dispozici většinou ani počet hráčů ani potřebnou plochu pro regulérní fotbalové hřiště. Stejný problém mají i děti, které ho řeší v okolí svého bydliště  vhodným „pláckem“ (V0609 – 4). Fotbal jako kolektivní hra má všechny znaky kvalitního sportu, tak proč ho nehrát? A tak za účast v každém zápase venku nebo pod střechou si připiš 5 S, ovšem v případě že, jsi členem fotbalového klubu, tak, protože Cesta k vrcholu je cesta všestrannosti, máš nárok si za měsíc počítat pouze 4 zápasy.

Ovšem ty se ve fotbalu můžeš v našem případě uplatnit i jako organizátor. Můžeš fotbalový zápas „vyhecovat“, třeba na táboře zařídit zápas s táborem sousedním, (zisk  20 S), nebo dokonce zorganizovat turnaj družstev (za každé účastnické družstvo si připiš 20 S). Potřebná pravidla a odkazy nalezneš na Protomu č.106 Kopaná malá a sálová (futsal)

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0710–6–J–(1,2,4)

VYNÁLEZY   MĚNÍCÍ  NÁŠ  SVĚT

 

30S

 

 

 

 

Uvědomuješ si, jak nám nové a nové vynálezy a myšlenky mění permanentně svět? Představ si jakou změnu zažil takový, dnes třeba 80 letý člověk. V době kdy se narodil neexistovala žádná televize, žádné dálnice, supermarkety, trysková letadla. Dovedeš si představit naopak svět v době, kdy tobě bude 80 let?

Můžeme z toho udělat možná zajímavou hru pro celou družinu. Každý si vezme  papír a tužku a během 5 min se bude snažit napsat co nejvíce vynálezů, které významně změnily náš svět za posledních 30 let. Po skončení této doby postupně každý přečte „své vynálezy“ a může na základě toho vzniknout debata, ze které třeba vyplyne, že některý vynález je určitě starší než 30 let. Asi by také bylo dobré, aby ten kdo bude tuto hru organizovat se jí neúčastnil, protože by na ni byl vlastně připravený. Ale ten si ji může ještě před tím zahrát sám. Za každý napsaný vynález si může každý započítat  1 S, maximálně však 30 S. A vůbec by bylo nezajímavé, kdybys na jiný papír napsal  pod dalšími čísly  pár představ o tom jak bude vypadat svět, až tobě bude 80 let. A ještě zajímavější by bylo tenhle papírek někam schovat tak, abys ho  ve svých 80 letech našel. To by panečku byla zábava. Tuhle představu ovšem můžete realizovat i společně. Objeví se mezi vámi nějaký prorok? Na tohle zjištění si však budete muset chvíli počkat. A teď trochu legrace až ti bude těch 80 let, tak si za každou skutečnost, kterou jsi předvídal připiš 1000 S

 

62. Říjnová listárna (L0710)

Na úvod sdělíme, že návštěvnost webových stránek univerzity  přesáhla 10 000, což vzhledem k době fungování ( cca  4 roky) není zase až tak mnoho.
A vrátíme se ke III. Skautexu, od kterého uplynul více jak měsíc.

Změna proti  předchozím dvěma ročníkům spočívala v tom,  že letošní základnou se stalo Skautské centrum Vinice v Pardubicích, které je ve fázi budování. Nicméně improvizované podmínky pro expediční táboření 33 účastníků v podstatě vyhověly. Letošní účast opět ležela na bedrech jilemnických, přítomna byla i Krupka,  Poděbrady a v osobě Kuldy i Ústí.n.Orlicí.

Jilemnice přijela s inovativním způsobem expedičního táboření: 3 starší velké rekreační stany typu Mallorca, které dovezli osobním autem na  střediskovém  přívěsu  a postavili jílemničtí roveři  posloužily jako noclehárna nebo po indiánsku něco jako dlouhý dům Seneků pro všechny jilemničáky – hlavně vlčata.
Starší stany prošly za pomocí plachet zatěžkávací zkouškou hned následující den po příjezdu -
  v pátek,  kdy  praktický celý den pršelo. I v tomto počasí se uskutečnil skauttrek s řadou úkolů na pardubický Everest, vedoucí po několika trasách a který byl zakončen „svatováclavskou tlačenicí“, ve které účastníci  mohli díky panu Šormovi,  v nám, dobře známé  Perníkové chaloupce v Rábech pod Kuňkou,  zdarma  odzkoušet tlačení perníku a především se ohřát u ohně a popít teplého čaje .

Po návratu  a večeři byla k vidění fotovýstava ze dvou expedic a také materiálů z letošního jamboree v Anglii. V obludáriu (bývalé kotelně bývalého zahradnictví) proběhl pak pod horostěnou (postavenou  pro  bouldering ve volných chvílích)  v důsledku špatného počasí místo táboráku docela hodnotný společný program. Tadeáš s Anežkou  z Poděbrad promítli pomocí dataprojektoru svůj velice pěkný klip ze své letošní expedice do Julských Alp, Myška z Krupky pak představila ve svém rovněž velice zdařilém klipu svůj oddíl. Ruga z jejího oddílu a za jejího koučování dosáhla v internetové Cestě k vrcholu Nanga Parbatu, jakožto  celkově 30. osmitisícovky a stala se 20. členkou klubu 8000. Kyb jí jako  nové člence předal slavnostně nášivku.  Ballů představil ve velké datashow  měsíční expedici do Skandinávie – Scan 2003. Večer byl prokládán společným zpěvem za doprovodu Jarkovy kytary. Někdy ve 22hod. přijela do Pardubic i Kulda a tak se mohl uskutečnit i  velmi pěkný kytarový koncert Kuldiných originálních písniček, který měl u všech, včetně  vlčat  i přes pozdní hodinu velký ohlas.

Přesto, že vzhledem k pátečnímu počasí jsme večer zamítli sobotní orienťák, nakonec se přece jen uskutečnil a to ve dvou verzích: lehčí na blízké Vinici pro vlčata, a  v 2 km vzdáleném lese pak orienťák pro starší účastníky. Nejprve však proběhla velice zajímavá přednáška a datashow Severky a Michala, kteří ve vlastní režii navštívili letošní Jamboree  v Anglii, pořádané na počest 100 letého výročí skautingu. 40 000 jeho účastníků rozvezlo do celého světa velice potřebnou myšlenku a zároveň poselství: Jeden svět – jeden slib.

Odpoledne vypukla Rekordyáda jako pětiboj v následujících disciplínách: skok z místa, vrh koulí, držení cihly na čas, běh s 5kg nákupní taškou na 50 mm  a hod sirkou. Výkony byly vyhodnocovány pomocí handicapů, takže se soutěžilo bez ohledu na věk i pohlaví.

Ihned po skončené Rekordyádě se šlo na pardubický zámek na přednášku a datawshow Michala a Lucie, kteří během tří let objeli na kolách celou zeměkouli. Přednášející ocenili velice bohatou diskuzi, kterou prý ještě nikde nezažili. Procházka s výkladem zakončila nabitý den.

V neděli hned ráno došlo ke slavnostnímu ceremoniálu: oznámení vypočtených výsledků  Rekordyády a předání 6 sad bronzových, stříbrných a zlatých medailí: za jednotlivé disciplíny i za výsledek celého pětiboje. Ten  určil i pořadí, ve kterém si všichni účastníci postupně vybírali až 6 věcí z připravených věcných cen.

V nedělním  workshopu šlo o to nashromáždit materiál pro plánované cédéčko ze III.Skautexu. Balů shromažďoval všechen materiá v digitální formě l do svého počítače, Roby točil po celou dobu Skautexu video, řada lidí dodala  fotografie, Ruga v rámci workshopu nafotila portréty všech účastníků, Tadeáš dělal  na MP3 rozhovory s účastníky, Myška  psala texty, Anež malovala, a rovněž jilemnická vlčata, když všechno sbalila, tak malovala skautexové obrázky, které se po naskenování dostaly v digitální podobě také do počítače.

A tak po pátečním dešti se počasí v sobotu a v neděli umoudřilo natolik, že jsme nakonec  zažili na Skautexu i tradiční sluníčko, které pak  všem svítilo i na cestu domů.

Přestože někteří účastníci hodnotili letošní Skautex jako lepší než loňský, zůstavá pro nás jeho hodnocení poněkud rozpačité, především pro to, že jako setkání  internetových lezců příliš nefunguje – účast zachraňují vlčata z Jilemnice, pro kteráí není, z hlediska jejich věku  program přece jen optimální. To samozřejmě souvisí i s motivací internetových lezců, která, zdá se, není příliš velká. Vůle něco dokončovat je jak vidno velmi náročná záležitost o čemž svědčí i počet těch kteří osmitisícovku vylezli. Znovu zopakuji: sportovci tím, že mají pravidelné soutěže, diváky, trenéry a sportovní slávu jsou daleko více  motivovaní, než  my na osmitisícovkách. Zdá se, že s tím budeme muset něco udělat  a já jen prozradím, že nápad by tu byl, spíše půjde o realizaci.

Tak třeba Chlebík z Pardubic napsala, že při lezení bylo pro ní nejobtížnější to, že ji nikdo nepodporoval, spíše naopak, nefungoval oddíl a samozřejmě i zapisování svemů. Přesto Cestu hodnotí pozitivně a Annapurna pro ni zůstává výzvou.

Starou věcí, bohužel málo používanou je vzájemná podpora psaním o výstupech a způsobech překonávání obtíží s tím spojených. Zkusíme využít k tomu našich interaktivních stránek: vyberte si některou a pište. Opravdu tím pomáháte ostatním, kteří tak zjistí že i druzí mají stejné problémy a že se nemusí hned všechno vzdávat.

Na úplný závěr vysvětlení ke zpožďování publikace nových úkolů i této listárny: časový deficit webmastera Jarka v souvislosti s jeho profesí stoupl nad únosnou mez a předávka  funkce webmastera do kmene PARS narazila zatím  na technické potíže.
Věříme, že se vše podaří vyřešit. Do té doby je pro vlastní výstupy k osmitisícovkám k dispozici takové množství úkolů, že není strach o to, že by nebylo co plnit.

A tak vzhůru k vrcholům vy kteří jste už na cestě, vy, kteří se k nim chystáte i vy, které ta výška zastrašila a „zabalili jste to“.Věřte, že když se vzchopíte k výstupu, začnete si sami sebe daleko víc vážit a když budete stoupat po malých krocích vylezete i tu osmitisícovku. Jak napsala kdysi Kulda: „osmitisícovky nejsou pro žádné superskauty  jen se musí chtít“.

                                                                                                                            Kyb


Copyright(c) Skautská univerzita Pardubice 2001- J.Klaban. Aktualizováno: