[Home][Mapa][Univerzita][Vrcholy][Protomy][Cesty][Oldskauti][Hledání][Kontakty-Odkazy]


2006 Září - 51. CESTA K VRCHOLU

Přečti si Záříjovou listárnu

Text k vytištění (.pdf 109 kB)

Přehled:

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0609–1–D– (1,2,3,4)

SKAUTSKÝ  ŽIVOTNÍ  STYL (pro velmi pokročilé)

 

150 S 

V0609–2–J–(4)

CO MOHU NABÍDNOUT

 

?

V0609–3-D–(1,4)

TĚŽKÁ  MANUÁLNÍ  PRÁCE

 

90 S 

V0609–4–D–(1,4)

PLÁCEK  JAKO  MINISPORTOVIŠTĚ

 

?

V0609–5–J–(4)

EX80: 1. ROZHODNUTÍ 

 

?

V0609–6–D–(2,3,4)

EX80: 2. EXPEDIČNÍ  DOKUMENTACE

 

400 S 

 Zadání úkolů

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0609–1–D– (1,2,3,4)

SKAUTSKÝ  ŽIVOTNÍ  STYL (pro velmi pokročilé)

 

150 S 

 

 

 

 

  V příštím roce 2007 uplyne 100 let od  momentu, kdy Baden Powell  zatábořil se svými skauty poprvé na ostrůvku Brownsea, tedy od vzniku celosvětového skautského hnutí. Za toto století prošlo skautingem více jak 250 milionů členů a to, až na několik vyjímečných zemí,  na celém světě.Skauting a jeho  ideály, činnosti a metody ovlivnily positivně bezesporu celou lidskou civilizaci a nebylo by od věci, kdyby  za to získal Nobelovu cenu míru. Vždyť skauting stál u zrodu zájmu o táboření , o přírodu a její uchování, o hry všeho druhu, sebevýchovu s vysokým  morálním standardem,  o celosvětovou – globální komunikaci mezi všemi národy světa, zájmů o celou řadu  dalších aktivit, které se staly běžnými a dokonce  i komerčně využívanými.

Pro řadu jedinců, kteří prošli skautingem se stalo ctění skautských zásad celoživotní normou, ke skautingu se celoživotně hlásí a mají dokonce i svou celosvětovou organizaci pro dospělé skauty ISGF. Do ní patří i relativně početné společenství českých dospělých skautů – oldskautů. Ke skautingu se hlásí i řada veřejně známých osobností: celá řada amerických prezidentů, kosmonautů, švédský král, rekordmann v přeletech zeměkoule Fosset……… Na české osobnosti se můžeš podívat do 46. únorové listárny z roku 2006.

Lidská společnost se stává rok od roku složitější, rozvrstvenější. Lidské životy se tak začínají čím dál víc výrazně odlišovat. Život hokejisty je úplně jiný než život univerzitního profesora , technika v továrně nebo obchodníka. Začíná se mluvit o životních stylech, ke kterým bychom mohli zařadit i skautský životní styl. Pokusil jsem se zformulovat deset hledisek  skautského životního stylu, které nemusejí být vyčerpávající, které můžeš doplnit anebo k nim uspořádat zajímavou besedu.Tady jsou:

  1. Duchovní rozměr a na něj navazující morální standard. Duchovní přístup ke světu  je světonázorová záležitost, která je založena v podstatě  na  filosofii nebo víře v něco, co mě přesahuje,něco, čeho jsem součástí:  příroda, vesmír, Bůh  a co vede  k pokoře před velikostí , složitostí a tajemností světa, který mě obklopuje.Součástí skautského  životního stylu je kultivace tohoto světonázoru studiem, úvahami, meditacemi, rozhovory, besedami. Tato kultivace by se měla pak projevit zcela prakticky  v morálním standardu a v pokoře nejen před Bohem, světem a přírodou ale i  v mezilidských vztazích
  2. Harmonický život. Ten objevili již Řekové jako krásu těla i ducha ( kalogakathia) a my ho dnes můžeme chápat jako rovnováhu  rozvoje fyzického a psychického, rozvoje mentálního , rozvoje sociálního a rozvoje  duchovního a kreativního. Ukazuje .se, že tato harmonie a všestrannost osobnosti má výrazný vliv nejen na adaptabilitu  člověka, včetně přežití v krizových situacích, ale také na prožívání lidského štěstí.
  3. Vzdělávání a sebevýchova. Adaptace  na stále rychleji se měnící životní podmínky vyžadují dnes celoživotní vzdělávání nejen v otázkách technologických, ale také společenských a filosofických. Toto vzdělávání je totiž v úzkém vztahu s harmonickým životem, protože “ Vědění je základ veškerého poznání, poznání je základem pro pochopení souvislostí, chápání souvislostí je základem moudrosti a moudrost je základem lidského štěstí.“
  4. Láska a přátelství. Na nich jsou založeny mezilidské vztahy a bez nich zůstává život prázdnou nádobou.Proto jedním z výrazných rysu skautského životního stylu je schopnost  nejen  lásku a přátelství  poskytnout, ale také je rozvíjet a udržovat.
  5. Positivní myšlení. V samé podstatě přírody je zakódován optimismus, bez něhož by jednotlivé buňky vyšších organizmů nebojovaly s takovou vehemencí o přežití. To je také inspirace pro životní optimismus, který  podle posledních výzkumů psychoneuroimunologů má výrazný vliv na zdraví člověka a který by měl být proto samozřejmou součástí skautského životního stylu.
  6. Výchova. Skauting  představuje výchovné hnutí , takže každý skaut  se  s výchovou a sebevýchovou potkává nejen ve formě  požadavků jednotlivých stupňů zdatnosti nebo odborek, ale i celou strukturou činnosti.Není tedy divu, že je vlastně vychováván  k vedení a výchově a proto je zájem o tuto oblast celoživotní..
  7. Příroda. Vztah k přírodě je zásadní, protože většina programů dobře dělaného skautingu právě v přírodě probíhá. Tento vztah je rozumový i emotivní a měl by vyústit v ekologické chování a chápání problematiky udržitelného rozvoje.Příroda s celou flórou a faunou, ale i  přírodou neživou  má v sobě zakódován vývoj několika miliard let a představuje tak  obrovskou  zásobárnu  objevů a vynálezů, že představuje  pro člověka nevyčerpatelnou inspirací  pro jeho činnosti.
  8. Komunikace. Skautský program  sebou  již od vlčáckého a světluškovského věku přináší potřebu  vzájemné domluvy, kamarádství, tolerance tedy obecné základy  lidské komunikace. Mezinárodní rozměr skautingu vytváří možnost naučit se tuto domluvu realizovat prostřednictvím jazykových dovedností se skauty z různých koutů  světa  vzájemným setkáváním, cestováním nebo pomocí internetu.,což jsou zkušenosti využitelné v celém životě a stále více potřebné v globálním světě..
  9. Organizace a řízení . Příprava všech skautských akcí družinovkou počínaje, táborem a expedicí konče vyžaduje od všech aktérů  vyznat se v základech organizování a řízení.Všechny získané zkušenosti, i negativní, jsou cenné pro další život  a je známo, že právě skauti bývají v těchto věcech úspěšní.
  10. Životospráva. Její správné provádění je základem zdraví, které je pak předpokladem pro všechno ostatní. Sem  patří nejen dodržování  správných zásad stravování, ale stále více stoupá význam pohybových a sportovních aktivit . Také maximálně možné pobývání v přírodním prostředí, spolu s manuální pracovní aktivitou jsou pro moderního člověka věcí zásadní

Tvůj úkol:

  1. Jednou za rok si udělej meditaci na téma : Můj skautský životní styl a kriticky si prober výše zmíněných 10 bodů. Pro každý bod  máš  k dispozici maximálních 10 svemů, které platí pro naprosto ideální případ.Protože  budeš soutěžit sám se sebou, udělej si pro každý bod pomyslnou stupnici, kterou použiješ stejným způsobem příště. – za rok..
  2. Možná, že ti mezi navrženými body něco chybí. Navrhni tedy sám pro sebe  ještě maximálně další dva body, jejichž hodnocení budeš provádět stejně.(á 10 svemů)
  3. Uspořádej besedu na téma „Skautský životní styl“ a získáš dalších  30 S.

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0609–2–J–(4)

CO MOHU NABÍDNOUT

 

?

 

 

 

 

 Už jsi někdy pomyslel, čím jsi užitečný pro své kamarády , družinu, oddíl, třídu, ale třeba v budoucnu pro celou společnost? A víš , že  tvá nabídka se může stát i tvým povoláním? Tvá nabídka může být tak říkajíc tuctová, ale také zcela originální, neopakovatelná, tedy vysoce ceněná společensky ale i finančně. Čím více toho budeš moci nabídnout tím více budeš ceněn mezi kamarády, později v celé společnosti.Co pro svou nabídku můžeš udělat ? Především neztrácet drahocenný čas a rozvíjet svůj potenciál (všechny svoje předpoklady a talenty, všechny své zájmy) pomocí  praktické činnosti i studiem, kurzy, workshopy, přednáškami………

Udělej si bilanci svých současných možných nabídek, ve  kterém nebuď příliš skromný, ani příliš domýšlivý. Za každou svou nabídku si účtuj 2 S.  Za rok to můžeš zkusit znovu, abys zjistil, zda  počet  tvých nabídek stoupl.

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0609–3-D–(1,4)

TĚŽKÁ  MANUÁLNÍ  PRÁCE

 

90 S 

 

 

 

 

Už jsi někdy přišel domů  po těžké manuální práci „udřený“? Nebo znáš dřinu jen z televize? Dobře dělaný skautský tábor, kde si skauti dělají všechno sami, ti může takový pocit poskytnout na rozdíl od táborů, kam přijedou rodiče a  všechno  za víkend postaví a ty to můžeš pouze sledovat jako v televizi. Nebo ti rodiče zaplatí tábor, kde už všechno stojí? Dnešní civilizace postupně odstraňuje  ze všech povolání  manuální dřinu, takže v zaměstnání, kde sedím celou dobu u počítače tuto dřinu naprosto vylučuje. To je dobře i špatně, protože pokud  nesportujeme, tak klesá naše tělesná odolnost a tak si myslím, že je  dobré vědět co to obnáší, ať již vzhledem ke svému uzdraví nebo k  chápání národů a etnik, které jsou na takové dřině závislé, nebo konečně k  chápání minulosti  Samozřejmě pocit dřiny je při různých činnostech závislý na věku. Proto tento úkol nebudeme  ordinovat vlčatům a světluškám. ale pouze  všem starším. Představu o těžké práci pro věk nad 18 let poskytnu z vlastní zkušenosti. Když se  nad tím zamyslím, tak nejtvrději jsem ve svém životě „makal“ při stavbě chaty, kdy v jednom týdnu jsem obsluhoval  najatého zedníka a jeho pomocníka při stavbě 2,5 m vysoké kamenice (stěny z kamenů) tak, že jsem jim míchal ručně beton, a nosil  jim jej pod ruku  spolu s velkými kameny. 

Jak si tedy budeš počítat svoji těžkou práci? Je to zase na tobě a na tvém odhadu: za každou hodinu si podle svého odhadu počítej 2 – 3 S, za měsíc maximálně 90 S

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0609–4–D–(1,4)

PLÁCEK  JAKO  MINISPORTOVIŠTĚ

 

?

 

 

 

 

Plácek  je celou řadou okolností omezená plocha, na které lze provádět nějaké pohybové nebo herní aktivity a jako pojem je spojen především  s generacemi dětí, hlavně  z první poloviny  20 století. I když se samozřejmě vyskytují i v dnešní době.  Cit pro vyhledávání plácků mají zejména děti, které se na nich s oblibou shromažďují. Omezený prostor pro sportování může být ovšem i u naší skautské klubovny,  na chatě nebo chalupě.Vhodné plácky pro sportování dokonce  i vybavené, lze objevit příležitostně i na  výpravách třeba  na vesnicích  a pak již záleží jen na tom, jestli jsme na takovou situaci  připraveni a vybaveni potřebným nářadím. Potom všechnom závisí  na improvizačních schopnostech vedoucího nebo někoho z členů výpravy, aby inspiroval  momentální využití příležitosti k obohacení  programu výpravy nějakou sportovní aktivitou.   K tomu, abychom si účinně nebo zábavně  zasportovali nemusíme mít vždycky dokonalé hřiště, ale může postačit i  plácek, na kterém nejsou důležité  rozměry, ale pouze vlastní hra, uzpůsobená právě jeho velikosti.

Plácek  stabilní  
si můžeme  připravit, uzpůsobit nebo upravit  u klubovny, na sídlišti, na zahradě, u chalupy nebo chaty atd.

Plácek  příležitostný
představuje využití veřejně přístupného prostoru, vhodného pro naše aktivity, případně vybaveného vhodným zařízením např. hřiště s doskočištěm, běžeckou drahou, stojany pro volejbalovou síť, tenisovou zdí, brankami,   betonovými stoly pro ping pong apod. nebo např. košem třeba před místní školou.Také můžeme v naší obci evidovat taková vhodná místa , na kterých se můžeme( třeba  po předběžné dohodě se správcem) v rámci družinovky  nebo oddílovky sejít a realisovat na nich naše sportovní aktivity. Tak lze jednoduše využívat zařízení, která nejsme schopni v našem areálu z různých důvodů vůbec realizovat.

V dalším textu uvádím pro inspiraci sportovní aktivity  s malými nebo minimálními nároky na sportovní plochu:  

Aktivity  s malým nárokem na prostor: v závorkách uvádím  potřebné sportovní nářadí a pro orientaci předepsaný rozměr hřiště:

  1. volejbal ( volejbalový míč,  9x18 m)
  2. nohejbal (fotbalový míč, 9 x 18 m + 2m okraje)
  3. ringo (   2 ringo  kroužky, 9x 12m  dvojice, trojice)
  4. badminton ( 2-4 rakety, opeřené  míčky, 13,4 x 6,10 m)
  5. hokejbal  ( hokejky, klacky , tenisák, velikost libovolná, také závislá na počtu hráčů)
  6. hod  na basketbalový koš ( basketbalový koš a míč , plocha  libovolná)
  7. basketbalový driblingový slalom na čas( basketbalový míč, hodinky, plocha libovolná)
  8. trefování (Protom č.3) ( tenisák, fotbalový míč, PET lahve, libovolné hole pro golfový odpal na jamku)
  9. Tenisové odpaly na zeď (Protom č.3) ( dřevěná pálka, tenisová raketa, tenisový míček, hladká zeď, rovná / asfaltová plocha libovolná)
  10. kroket ( pálky(klacky), tenisák, drátěné branky, plochu 25,6 x 38,4 m lze podle potřeby zmenšit
  11. petanque  (komerční koule ocelové, plastové, prasátko, plochu 20 x 4 m   lze podle potřeby zmenšit ,zvláště u malých koulí – minipetanque)
  12. kuželky:  viz Protom č.3  ( 9 Pet lahví, petangue koule, plocha 7 x  2 m)
  13. ping – pong ( 2-4 pálky, síťka, míček, vlastní, nebo veřejný betonový ping – pongový stůl)
  14. Vybrané disciplíny Desetiboje s PET lahví  DEPETL (Viz Protom 89)

Aktivivity s minimálními nároky na prostor:

  1. disciplíny Fit rodiny (Protom č.6) (pásmo, hodinky,stopky, schod nebo lavička)
  2. Vis (Protom č.66)
  3. Žonglovaní s fobalovým nebo tenisovým míčem.- počítá se  čas, kdy je míč ve vzduchu (míče, hodinky)
  4. disciplíny se švihadlem (švihadlo, hodinky)
  5. disciplíny s lasem (laso, hodinky)
  6. běh na různé vzdálenosti na místě s použitím krokoměru (elektronický krokoměr)
  7. aerobic na výdrž (hodinky, elektronické klávesy s melodiemi, které lze zrychlovat)
  8. síla v rukou – stlačení elektronické osobní váhy  oběma rukama (elektronická osobní váha)
  9. bojové hry dvojic
  10. školka, viz Protom 35 - Obratnost (hladká zeď, tenisový míček)
  11. šipky (terč  + šipky)
  12. šplh na laně (silné lano zavěšené na stromě, stopky)

Tvůj úkol:

  1. Opatřit potřebné nářadí pro jednotlivé aktivity na plácku. Za nářadí zajišťující jednu  disciplínu získáváš   3 svemy
  2. Za iniciaci a realizaci každé aktivity na plácku máš 3 svemy
  3. Za iniciaci  a realizaci každé aktivity na výpravě nebo táboře máš  3 svemy
  4. Za každé rozšíření repertoáru  sportovních aktivit na plácku z příruček včetně zajištění potřebného nářadí máš 5 S. 

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0609–5–J–(4)

EX80:   1. ROZHODNUTÍ 

 

?

 

 

 

 

Expediční úkoly, značené EX80,  navazují na informace uvedené v 51. zářijové listárně 2006.

První úkol  Expedice 80 je na první pohled velice snadný: rozhodnout se pro účast v expedici jako sólový  lezec nebo jako člen, či vedoucí  expedice  kolektivní. Ale já po tobě nechci jen tak nějaké rozhodnutí, ale rozhodnutí hodné opravdového muže a opravdové ženy, tedy zodpovědné, na které je spolehnutí.

Proto než se rozhodneš pro účast v Expedici 80, zvaž následující hlediska:

  1. Není obtížné se pro něco nadchnout, náročné a obtížné je dosáhnout vytčeného cíle. Jak mnoho bylo přihlášených k výstupu a zatím jen 16 z celé republiky dosáhlo jednoho nebo více vrcholů  osmitisícovky a  zažilo tak  vrcholový pocit. Mnozí se při zahajování výstupu již viděli na vrcholu a dokonce vymysleli dortovou párty na oslavu jeho dosažení  – ale pak už nic, vůbec nic.
  2. Víš, že cílevědomost je znakem úspěšných, ale také šťastných, protože štěstí přichází jako zpětná vazba  k dosažení mnou vytčeného cíle ?.
  3. Chceš být také  úspěšný a šťastný, nebo ti na tom nezáleží a jenom čekáš,  až štěstí v podobě nějaké náhody nebo výhry přijde samo? Nebo si dokonce myslíš, že šťastné pocity si můžeš koupit v podobě drog nebo alkoholu? Věříš v tvrzení, že každý je strůjcem svého štěstí?
  4. Pro zodpovědné  rozhodování je důležité mít co nejvíce informací .Proto ti v heslovité podobě představíme čeho se bude týkat 20 úkolů Expedice 80, které simulují přípravu na skutečnou expedici:

     1)      rozhodnutí
2)      dokumentace
3)      četba
4)      projekt
5)      propagace
6)      peníze
7)      fyzička/psychička
8)      odolnost
9)      inteligence
10)  informatika
11)  komunikace
12)  pohyb v cizině
13)  výbava
14)  stravování
15)  samota
16)  orientace/navigace
17)  přežití
18)  výstup k vrcholu
19)  anylýza
20)  prezentace.

  1. myslíš si , že řešení nastíněných úkolů bude pro tebe  ztráta času nebo že získané zkušenosti budou použitelné  v dalším životě? Nebo máš v programu důležitější a zábavnější  věci ?
  2. víš o tom, že velkých věcí se dosahuje pomalými krůčky ? A  že dosažení velké věci, jakou může být i úspěšné  dokončení  Expedice 80 ti výrazně zdvihne zasloužené sebevědomí , tak potřebné pro následný život?
  3. tušíš, že nedokončený výstup přináší riziko  pocitu porážky, které lze ovšem positivním myšlením  odvrátit ?
  4. jsi si vědom toho, že na tvém výstupu tě, na rozdíl od sportovců, nebudou sledovat tleskající diváci a  jediný fanda, který ti bude držet palec jsi ty sám ?
  5. máš volbu  mezi kolektivním a sólo výstupem . Kolektiv vyžaduje organizaci, komunikaci, toleranci  tedy zvýšené úsilí, což se doposud  projevilo v tom, že  v předchozí historii Cesty k vrcholu dosud  žádná expedice zatím nedosáhla vrcholu i když jsou již dvě na trase.Kolektivní expedice umožňuje dělbu úkolů,  vytváří  veselou atmosféru, příznivou pro překonávání obtížných problémů. Sólo výstup v Expedici 80 naproti tomu vyžaduje odvahu, psychickou stabilitu, spoléhání jen na sebe, maximální všestrannost, ale představuje výzvu pro maximální využití  vlastních schopností.

Co se týká obtížnosti expedice, musím zde zdůraznit, že je přístupná všem normálním, nikoliv nějakým superskautům, jak kdesi pravila Kulda,  protože  vše bude možno řešit pomocí malých kroků, takže hlavní obtížnost bude spočívat ve vůli expedici dokončit.

  1. zvážil jsi všechna pro a proti?, Máš vůli a motivaci  Expedici 80 na počest stoletého výročí skautingu realizovat? Jestliže ano, pak ať budeš stoupat kolektivně nebo sólově máš za své rozhodnutí nárok na celých 400 S. Věř, že to není zadarmo. Držím ti palec protože ti věřím, že nezklameš sebe ani mě.

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0609–6–D–(2,3,4)

EX80: 2. EXPEDIČNÍ  DOKUMENTACE

 

400 S 

 

 

 

 

Každá pořádná expedice musí být  řádně zdokumentována pro pozdější prezentaci výsledků na veřejnosti nebo v mediích. Pro kvalitní prezentaci je třeba  s dokumentací začít v samém počátku. V dnešní době   existuje již celá  řada  způsobů jak takovou dokumentaci provádět. Od klasického papíru, pera, tužky, pastelek, vodovek až po dnešní DVD. My tady všechny možnosti představíme a tvým úkolem bude rozhodnout, kterých způsobů použiješ. Toto rozhodnutí, za které získáš svemy bude jakýsi úvěr, který budeš musit vrátit = odečíst dvojnásobek svemů na konci expedice v případě, že jsi daný způsob nezrealizoval. Předmětem dokumentace bude veškerá činnost související s úkoly. Za  rozhodnutí pro každý dokumentační způsob získáváš  40 S s tím, že můžeš použít více  způsobů, v extrémním případě všechny. Současně získáváš další svemy podle  již vypsaných úkolů, na které uvádíme odkazy v druhých závorkách, když v prvních uvádíme potřeby pro daný typ dokumentace.  

Dokumentační způsoby:

  1. ExpeD   (papír, pero tužka, lepidlo, kreslící potřeby…..)   (V0311–1)
  2. Faktografie  (papír, pero, tužka)  (V0202–4)
  3. Deník ( papír, pero tužka, kreslící potřeby)   (V0602–4)
  4. Expediční kniha ( papír, pero tužka, kreslící potřeby, kopírka , případně: fototoaparát, počítač) (V0306–1)
  5. Expediční fotografie ,  fotopublikace (fotoaparát), (V0505–3)
  6. Exprez ( papír , pero, tužka, fotoaparát, případně :počítač ), (V0404–4)
  7. Audio( diktafon)  (V0304–6)
  8. Video ( videokamera ) (V0504–5)
  9. CD (DVD) ( fotoaparát,diktafon, videokamera ,počítač),  (V0505–2),
  10. foto – audio - video – klip (fotoaparát, diktafon, videokamera, počítač)  (V0606–4)

 

51. Záříjová listárna (L0609)

Důvodem, proč zářijová listárna 2006 vychází tak brzy, je  již zářijový  termín SKAUTEXU  a nové informace, které by jeho účastníci měli včas vědět. Jde o

  • Prezentaci  expedičních zkušeností  bude věnováno  celé nedělní dopoledne. Zde, jak jsme psali, proběhne představení praktických zkušeností účastníky setkání  přímo v areálu tábořiště a na to naváže prezentace foto videoklipů v interiéru zámečku. Protože jsem si uvědomil, že těchto klipů nemusí být zdaleka tři habaděje, ale třeba taky jen jeden, pojmeme prezentaci úplně volně:  4 - 10 min volného povídání  o čemkoliv co spadá do expedičního skautingu (a to je vlastně  úplně všecko: tábor, výprava, rukodělek, expedice, dovolená s rodiči, práce na chalupě…………), kde základním kriteriem by měla být zajímavost  pro posluchače. Toto povídání může být bez jakýchkoliv obrázků nebo s kolováním fotografií, kroniky, s promítáním diapositivů, videem na CD, nebo konečně ve formě foto-video-klipu, kde povídání bude jeho součástí. Tato audio–foto–video show  bude současně  workshopem nejen  o digitálním zpracování jakékoliv dokumentace, ale  o prezentaci obecně.
    Audio-foto-video-show
     bude zároveň vynikající pojistkou  pro případné deštivé počasí, které samozřejmě nemůžeme vyloučit. Takže se na show připravte. Tím, že budeme na špatné počasí připraveni, tím to počasí otrávíme a ono se na Skautex vůbec nedostaví.
  • V další části listárny bude řeč o EXPEDICI 80, jako novince lezení pro příští roky a právě Skautex představuje  ideální šancí  podebatovat  o ní...

    V příštím roce totiž
     uplyne 100 let od momentu, kdy  Baden Powell poprvé zatábořil na ostrově Brownsea  se svými skauty, takže v příštím roce 2007 se budou  nejen na jamboree, v kolébce skautingu v anglickém Londýně, ale po celém světě slavit obrovské skautské „kulatiny „ : 1.století skautingu.

    A tak mě napadlo, že bychom i my, kteří stoupáme k symbolickým osmitisícovkám mohli
     vyhlásit velkou expedici na počest tohoto stoletého výročí.

    Pro mě všecko začíná tím, že to musím nějak pojmenovat a tak vznikl i název:
     EXPEDICE 80. Proč právě 80? No protože to je expedice na osmitisícovku a zároveň po 100 letech skautování, takže 8000 děleno stem je právě 80 a to je ta šifra, které  bude srozumitelná jenom nám. Těch 100 let musíme samozřejmě oslavit slušným výkonem a tak se na vybranou osmitisícovku poleze bez kyslíku, což bude něco jako vylézt osmitisícovku dvakrát např. na Mt.Everest bude zapotřebí 8850 x 2  = 17 700 S na Sisha Pangmu bude stačit „pouhých“ 16 092 S. Prosím nepřestávejte číst, protože vás možná napadá hříšná myšlenka, že to je nesmysl z Kybovy hlavy. Takže:

1)  na tuto vyjímečnou „Expedici 80“ se mohou přihlásit  lezci dosud neregistrovaní i registrovaní. Ti první se klasickým způsobem zaregistrují, čímž získají registrační číslo a mohou lézt vybranou osmitisícovku dosavadním způsobem, nebo se přihlásit  na EXPEDICI 80. Ti druzí, již registrovaní mají 3 možnosti:

    a) na EXPEDICI 80 se nepřihlásí  a lezou klasickým způsobem jako dosud,

    b) dokončí výstup klasickým způsobem a poté se přihlásí na EXPEDICI 80,

    c) použijí dosud získané svemy a přihlásí se s nimi do EXPEDICE 80. Přihlášku pro tuto expedici lze provést interaktivně na plochách  pod jednotlivými osmitisícovkami  s použitím následující informační věty: 1.E80, 2.přezdívka 3.registrační číslo, 3.datum přihlášky/hlášení: dvojčíslí: rok, měsíc, den, 4. výchozí/aktuální stav  svemů. Tuto větu lze současně použít pro pozdější  hlášení, když v bodě 3 se uvede datum hlášení a v bodě 4  aktuální stav svemů.

    Na tuto prestižní expedici se lze přihlásit pouze v roce 2006 – 2007 a  dokončení je časově limitováno do 31.prosince 2008. To je rozdíl od klasického výstupu, který podle nových pravidel  časově limitován není. V každém  měsíci, v průběhu  roku 2006  2007, budou vždy dva ze šesti úkolů věnovány EXPEDICI  80, takže  úkolů bude  do června 2007 celkem 20. Tyto úkoly budou pro účast v expedici povinné ale s výraznou bonifikací, při čemž jejich plnění v podstatě pokryje výšku jedné osmitisícovky, tedy cca  8000 svemů. Bonifikace bude platit pouze v letech 2006 – 2008,  a  zbývající potřebné svemy se budou získávat klasickým způsobem. Výstup umožní získat prestižní nášivku a prezentaci ve skautském a veřejném tisku.

2) výběr úkolů  pro EXPEDICI 80  jsem volil tak, aby  simulovaly přípravy na skutečnou expedici. Dnes už víme, že připravit  a absolvovat expedici má mnoho společného s aktivitami a podnikáním v libovolných oborech lidské činnosti, takže úspěšné absolvování EXPEDICE 80 bude představovat perfektní přípravu pro život. To bych chtěl zdůraznit, protože účast ve skutečné  himalájské expedici není něco, bez čeho by se úspěšný  a šťastně prožitý život nemohl obejít.

      Takže  které vlastnosti a schopnosti musí mít někdo, kdo se chce vydat na expedici do skutečných  Himalájí? 

      1. motivaci, psychičku, dostatečnou vůli
      2. fyzičku, sílu, vytrvalost
      3. peníze: schopnost je vydělat, získat sponzory
      4. jazykové  a komunikační schopnosti
      5. počítačové dovednosti a schopnost vyhledávat informace
      6. odolnost při pobytu v přírodě  v různých situacích
      7. znalosti metodik přežití
      8. vybavení
      9. umění pohybu v cizím světě
      10. orientační a navigační schopnosti
      11. schopnost analyzovat získané  zkušenosti
      12. schopnost  prezentovat průběh a výsledky expedice

      Úkoly to nebudou pro žádné super skauty, jak se někde vyjádřila Kulda, ale pro normální, ale vytrvalé lezce, kteří po malých krůčcích stoupají nahoru až ke konečnému cíli – k vrcholu, aby teprve  tam si uvědomili velikost svého činu.

    3) Expedice 80 bude rozvržena do tří etap:

      1. příprava,
      2. přesun do základního tábora a aklimatizace (skautský tábor),
      3. vlastní výstup k vrcholu.

        Výstup  bude proveden  podle připraveného  expedičního projektu   nejméně na jednu  z 392 českých tisícovek při kterém podmínkou bude zdolat skutečné převýšení 1000 m během pouze dvou dnů. Tento výstup  se uskuteční v rámci minimálně dvoudenního puťáku po skautském táboře a to jako výstup letní nebo zimní.

    4) Expedice 80 se lze účastnit sice sólově, ale tentokrát  především  z bezpečnostních důvodů při konečném výstupu alespoň ve dvou. Kolektiv pro vlastní výstup na vrchol může sólo lezec vytvořit  s kamarády nebo rodiči , kteří nejsou členy  expedice.

    Ideální je ovšem vytvořit skautský expediční
     kolektiv s kamarádem, družinou nebo členy oddílu.  Nabízí se také vytvoření expedičního kolektivu s použitím internetu nebo pro konečný  výstup vytvořit kolektiv sestavený  ze skautských lezců z různých míst republiky, kteří se sejdou na východišti k vrcholu. To  by připomínalo tvorbu skutečných expedic, složených z členů z různých míst republiky a dokonce celého světa.

                                                                                                                 Kyb


Copyright(c) Skautská univerzita Pardubice 2001- J.Klaban. Aktualizováno: