[Home][Mapa][Univerzita][Vrcholy][Protomy][Cesty][Oldskauti][Hledání][Kontakty-Odkazy]


2006 Říjen - 52. CESTA K VRCHOLU

Přečti si Říjnovou listárnu

Text k vytištění (.pdf 109 kB)

Přehled:

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0610–1–D–(1,2,3,4) OSADNÍK 1 – DOVEDNOSTI
(určeno pro pokročilé:  RS, OS) 

 

?S 

V0610–2–D–(1,2,3,4) OSADNÍK 2 – REALIZACE

 

?

V0610–3–J–(4)

OPTIMIZMUS

 

50 S 

V0610–4–J–(4)

ÚSPĚCH

 

100 S

V0610–5–D–(2,4)

EX80:  3. ČETBA 

 

400 S

V0610–6-D–(2,4)

EX80:  4. PROJEKT

 

400 S 

 Zadání úkolů

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0610–1–D–(1,2,3,4) OSADNÍK 1 – DOVEDNOSTI
(určeno pro pokročilé:  RS, OS) 

 

?S 

 

 

 

 

Podíváme-li se do dlouhé historie člověka zjistíme, že se dokázal za potravou, jako lovec nebo sběrač semen a plodů, tedy jako nomád, podle potřeby stěhovat, ale že rovněž tak dokázal budovat stabilní obydlí, jak to konečně dokazují  i jeho předchůdci – zvířata, budováním hnízd, nor a různých pelechů. Nomádskému způsobu života člověka zasadila ránu zemědělská revoluce, někdy před 10 000 lety, když připoutala člověka k jeho polím, tedy na jedno místo, což vedlo ke vzniku vesnic a měst, k rozvoji řemesel, průmyslu atd. A tak pojmu „osadník“ zde  používáme pro  člověka usazeného na jednom místě, který postupně zvelebuje svoje obydlí a okolí  na rozdíl od nomáda, který  je v neustálém pohybu.     

„Pomsta nomádů„ je termín ze současné sociologické literatury a vyjadřuje skutečnost, že  moderní doba přináší s sebou hledání práce po celém světě zcela obdobně, jako bylo  hledání potravy v prvních fázích vývoje člověka a znamená tedy  opouštění  dlouhodobě stabilního bydliště.

Jeden z největších dobrodruhů naší doby, Reinhold Messner, který jako první slezl všech 14 osmitisícovek a zcestoval celý svět,napsal:

„Mé putování odráží rozervanost moderního  člověka, který žije touhou po širém světě, když je doma, a strádá touhou  po domově, když je ve světě.“

Nakonec  si  Reinhold koupil malý, starý hrad Juwel, který opravil tak, jak to dělají běžní chalupáři, udělal z něho museum  a v podhradí začal pěstovat biopotraviny. 

A tak dospíváme k tomu, že moderní člověk touží obleknout jak kůži nomáda, tak  kůži osadníka.

Moderní doba ovšem umožňuje, že  osadníkem se  lze stát, aniž cokoliv  o osadničení víme, protože všechno si lze zaplatit a koupit  a také  bydlení v paneláku připomíná osadníka již jen velmi vzdáleně i když i zvelebování bytu patří k „osadnickým“ dovednostem. Přesto většina lidí touží po bydlení „ve svém“, ať již v rodinném domku nebo na chalupě nebo chatě, kde by mohla realizovat svoje individuální  představy o bydlení a životě. Přesto, že řadu věcí si dnes necháváme udělat od profesionálů „na klíč“, nejsou získané „osadnické zkušenosti“ zbytečné, protože nás posilují v našem sebevědomí a nezávislosti, ale i připravenosti na neodhadnutelnou budoucnost, ale jsou velice užitečné i při našem rozhodování ekonomickém a finančním nebo při výběru realizující  firmy při jakékoliv výstavbě.

Zatímco zvířata  dovednosti  potřebné  pro stěhování i budování hnízd mají vrozené, lidé   se jím musí naučit. Jaké dovednosti  a znalosti jsou spojené s naším pojmem “ osadník “ ?

Oproti  vlaštovce při stavbě  hnízda toho musí dnešní osadník znát  velice mnoho a proto následující výčet těchto  znalostí a dovedností samozřejmě nemusí být zdaleka vyčerpávající:

Znalosti: ekonomika a financování, architektura a design, kultura bydlení, přehled o                 stavebních  materiálech, nářadí a zařizovacích předmětech, zahradnické znalosti,

Zkušenosti: s projektováním (viz poznámku k projektování dole),
                  vyměřováním a měřením,
                  zemními a výkopovými  prácemi, pokládáním  kanalizace, zednickými prácemi:
                  přípravou malty, betonu, stavěním s použitím kamene, cihel , panelů,
                  s prácemi tesařskými,  pokrývačskými , topenářskými , podlahářskými,
                  obkladačskými,natěračskými, malířskými, tapetováním, osvětlením,  s
                  vodoinstalací,   elektroinstalací, dekorativním vybavení bytu, osázením 
                 
zahrady……….

Úkol Osadník 1 tedy představuje  získávání zkušeností ve všech oborech souvisejících s budováním osadnických staveb, vyhledáváním všech příležitostí k jejich získání:  při pomoci  rodičům nebo  známým, či v rámci placeného zaměstnání. Za každou novou, osobně  získanou praktickou  dovednost a znalost (znalost na úrovni alespoň jedné knihy) nebo zvládnutou novou technologii si započítej 50 S. Takže jestliže jsi postavil v terénu z kamene 3x schody, tak si je můžeš započítat jen jednou a  jedině při aplikaci nové technologie (např. stavba schodů  v terénu pomocí boční dřevěné šablony) si je můžeš započítat znovu.

Poznámka k projektování: protože vývoj jde kupředu závratným tempem, představuje kopírování starých projektů  tzv. pesimalizaci, (jako opak optimalizace), neboli  špatné nebo dokonce nejhorší řešení z hlediska: ekonomiky, energetické náročnosti, ekologie, rychlosti výstavby atd. Uvádí se, že do vzdělání projektantů je třeba investovat dostatečné finance, protože se to mnohonásobně vrátí (prý až 100x). Proto při amatérském projektování je třeba se dobře seznámit  se stavem technologií, materiálů a nářadí, které jsou k dispozici nebo zvážit financování kvalitního projektu. Samozřejmě můžeme zcela záměrně pracovat  se starými technologiemi, když nám půjde např. o záchranu starých, historických objektů.

Příklady získávaných zkušeností:

  1. míchání malty,
  2. míchání betonu,
  3. hoblování prken,
  4. důkladná prohlídka supermarketu se stavebními materiály,
  5. totéž ohledně nářadí,
  6. totéž vzhledem k zařizovacím předmětům   (doporučuji švédskou  IKEU v Praze, Brně a ?),
  7. prostudování knihy týkající elektroinstalace (ke stránkovému hodnocení četby ti náleží prémie  50 S), 
  8. zdění,
  9. nahazování  malty,
  10. položení kanalizace.

Za uvedených 10 dovedností bys tedy získal celkem 500 S.

Poznámka k hodnocení: protože tato hodnocení jsou značně schematická a mohou být  co do náročnosti nevyvážená, a nelze je  jednoduše provádět při současných nárocích na přesnost a tím i  spravedlnost. Proto toto hodnocení ber trochu velkoryse a sportovně s tím, že podobně jako při zemětřesení nelze mluvit o nějaké velké  spravedlnosti. Ale v našem případě jde přece jen o jistý druh hry a nikoliv o život.

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0610–2–D–(1,2,3,4) OSADNÍK 2 – REALIZACE

 

?

 

 

 

 

Realizací je  zde   myšleno  ucelené dílo ve vlastní režii, nikoliv výpomoc. Ta je dobrá k získání zkušeností a je to vlastně příležitost, jak ji získat  zadarmo a s použitím cizího materiálu, ale chybí tam ona odpovědnost za dokončené dílo. 

Uvedené zisky svemů  považuj za příklady a hrubé odhady  podle kterých odhaduj svůj zisk svemů na svém typu stavby.

  1. První stavby můžeme  realizovat na  skautském táboře a toho by sis měl velice cenit, protože kde jinde máš takovou šanci ?. V již postaveném táboře  samozřejmě žádný svém nezískáme. Při osobní stavbě prefabrikované podsady činí zisk pouhých 10 S, zatímco podsada postavená z krajinek nebo z kulatiny představuje zisk 50 S. Za každou veřejnou  táborovou stavbu, jejíž stavbu budeš řídit třeba jako rádce,máš také 50 S ( táborová kamna, jídelna, latrina, sklípek, lávka, brána, táborový kruh, věž, táborová koupelna, tee-pee, atd.)
  2. prkenná bouda   -  400 S
  3. srubová stavba  v kompletním provedení (okna, dveře): 6000 S
  4. Primitivní chata  pouze pro letní užívání: 16 000 S
  5. Chata pro celoroční provoz:  24  000 S
  6. Rodinný dům:  40 000 S
  7. Rekonstrukce  bytu:  8000 S
  8. Rekonstrukce chalupy:  16 000 S
  9. Přístavba( chata,chalupa, dům): 16 000 S

Při participace několika účastníků si započítej  pouze příslušný podíl. Totéž platí  při kombinaci vlastní a najatou firmou provedené práce

V případě Osadníka 2  platí  stejná poznámka týkající se hodnocení, jako v předchozím případě.

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0610–3–J–(4)

OPTIMIZMUS

 

50 S 

 

 

 

 

V roce 1921 zorganizoval americký profesor Lewis Terman výzkumný projekt pro sledování  psychických a společenských okolností lidského života  na 1500 nadprůměrných (IQ 135 a vyšší) studentech kalifornských škol. V roce 1991 byl tento výzkum ukončen mimo jiné s těmito závěry:

  • pesimistický životní  postoj vyvolává citový stress, což může vést k onemocnění srdce i    jiných důležitých orgánů
  • pesimistický životní postoj oslabuje imunitní systém  a zvyšuje možnost úniku nádorových onemocnění
  • pesimistický postoj vyvolává nepozornost jak při rozvažování, tak při běžných činnostech
  • takže dochází k častějším nehodám a úrazům v domácnostech, na silnicích i na pracovištích
  • pesimistický postoj může vést zhoršováním psychického naladění k trvalejším a vážnějším depresím

Lze tvrdit, že vesmír a celá biosféra je proniknuta nezdolným optimizmem, kde pesimizmus nemá významnější místo. Vždyť každá buňka bojuje o přežití s nejvyšším úsilím a nasazením, což z lidského hlediska lze považovat za maximálním optimizmus.

Tvým úkolem dlouhodobým je proto stát se životním optimistou, protože pak ti půjde vše lehčeji a snadněji.

Tvůj úkol dnešní spočívá  v sepsání všech vlastností optimistů, které tě napadnou na papír, při čemž to nemusí být právě teď a najednou. Můžeš to dělat ve svých volných chvílích třeba měsíc, můžeš udělat anketu a zapisovat i názory jiných. Až skončíš tak se podívej na Protom 92 –Optimizmus, kde je 55 vlastností optimistů, jak je sepsala ve své knize jedna autorka.

Za každou tvoji vlastnost, která se shoduje s autorkou máš bod. Tento test můžeš opakovat ještě dvakrát (půjde tedy o kimovku a zároveň učící text). Sečti získané body za všechny tři pokusy a vypočti  % své úspěšnosti (%Ú):

                   dosažený počet bodů         

  =  ---------------------------------   .  100     a tvůj  zisk ve svemech: dosažené %Ú / 2

                          165

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0610–4–J–(4)

ÚSPĚCH

 

100 S

 

 

 

 

Úspěch patří v dnešním světě k nejvíce žádaným věcem a ať si to přiznáváme, či nikoliv, každý člověk touží úspěchu dosáhnout.  Úspěchů může být prakticky nekonečné množství, jak to naznačuje několik následujících příkladů: úspěch  finanční, podnikatelský, herecký vědecký, politický, sportovní, filmový, marketingový, ve škole, ve sportovním závodě, úspěch kariérní, výherní, expediční, spisovatelský, hudební…………………….

Protože úspěch patří k nejvíce žádaným věcem na tomto světě, je okolo něho nejvíce závisti, podvodů, publicity, slávy, nenávisti…………………

Zdá se, že předpoklady pro dosažení úspěchu mohou být zcela specifické, závislé na oboru ve kterém se odehrávají, ale také zcela obecné, platné ve všech oborech.

Protom č.93 – Úspěch shrnuje 100 takových obecných předpokladů, získaných z literatury. Podobně jako v předchozím případě  sepiš  na papír co nejvíce předpokladů úspěšnosti, při čemž obdobně sháněj tipy pomocí ankety nebo  na základě rozhovorů třeba celý měsíc. 

Poté proveď srovnání s Protomem 93, zapiš získané body (1shoda= 1bod) a celou věc opakuj ještě dvakrát a zapiš získané body. (kimovka + učící text). Všechny získané body sečti a vypočti své %Ú:

                                                   Dosažený počet bodů

                                     = ----------------------------------  . 100     

                                                            300

Protože jde o test velice náročný na paměť, bude tvůj zisk svemů roven dosaženému % úspěšnosti a zisk 30 – 50 S bude  asi vynikající výkon.

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0610–5–D–(2,4)

EX80:  3. ČETBA 

 

400 S

 

 

 

 

Určitě mi dáš za pravdu, že po přečtení dobrého cestopisu nebo knížky popisující skutečný výstup na nějakou horu anebo dobrodružství spojené s objevem neznámé končiny ale třeba také penicilinu, anebo vynálezu, dostaneš chuť něco takového také zažít.

Řada úspěšných cestovatelů, objevitelů, vynálezců, ale i umělců se inspirovala četbou příběhů svých předchůdců, aby získali nejen informace, ale i patřičnou motivace pro vlastní konání.

Již snad tušíš, že pro dosažení nějakého cíle je absolutně nutné nadšení pro věc, které v konečné instanci rozhoduje o dosažení cíle.

Messner o tom říká: "V životě budou úspěšní jen ti, kteří dělají to co mají rádi, dělají to s nadšením a z celého srdce."

Protože my stoupáme na symbolické vrcholy, kde vrcholem může být cíl z jakéhokoliv oboru lidské činnosti můžeme inspiraci a motivaci pro naše konkrétní konání získávat z různých příběhů. Protože náš konkrétní cíl je zdolání skutečného, zeměpisného vrcholu, budou mít  přednost právě cestovatelské a horolezecké příběhy, ale jak jsme již uvedli, inspiraci lze získávat i odjinud, zvláště z oborů, které jsou předmětem našeho zájmu nebo budoucího směřování.

Takže  tvůj úkol zní: přečíst 8 knih - 8 různých, skutečných příběhů, jejichž náplní je hledání a dosahování cílů v různých oborech, z nichž nejméně 3 se budou týkat vysokohorské tematiky a další mohou odrážet tvůj zájem nebo životní směřování. Za každou přečtenou knihu si započítej 50 S + standardní stránkové hodnocení.

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0610–6-D–(2,4)

EX80:  4. PROJEKT

 

400 S 

 

 

 

 

Informace o tom jak dělat projekt nalezneš  zejména v úkolu V0505 -4: Projekt prima prázdnin  Náš projekt bude zahrnovat tři etapy: 1.etapu: přípravu  2.etapu: aklimatizaci v základním táboře, 3 etapu: vlastní výstup- Tvým úkolem bude rozvrhnout plnění úkolů specificky expedičních a standardních tak, abys dosáhl kýženého dvojnásobku výšky tvé vybrané osmitisícovky. Při své úvodní úvaze o projektu musíš zvážit celou řadu okolností:

  1. začínáš od nuly nebo jsi převedl dosud vystoupanou výšku do EX80?
  2. kdy chceš EX80 uzavřít? V roce 2007 nebo až v roce 2008
  3. můžeš expedici věnovat čas a stoupat nahoru rychle, nebo máš čas omezený a musíš stoupat spíše pomaleji?
  4. vedle úkolu specificky expedičních- povinných, máš volbu v vrcholových úkolech standardních, kterých je do konce října na webu celkem 319. Máš jasno, které úkoly budeš volit? Asi by nebylo špatné udělat si dopředu rozvahu, na které úkoly se zaměříš a kolik jejich plněním získáš svemů. K tomu lze dobře využít zejména abecedního seznamu úkolů a samozřejmě i četba jejich znění
  5. U expedičních úkolů, kterých je 20, vycházej z předpokladu, že každý expediční úkol musíš splnit alespoň na 50% (tedy zisk 200 S), kromě úkolu Rozhodnutí kde v kladném případě máš automaticky 400 S a úkolu Výstup, ve kterém jako klíčovém expedičním úkolu, bude zisk činit 1000 S. (změna proti zářijové listárně), což při 50% plnění  představuje 500 S. Takže maximálně dosažitelný zisk na expedičních úkolech činí 8600 S, minimální, při 50% plnění: 4500 S.
  6. Při bilancování dosažitelných svemů je třeba  uvažovat tak, že expediční úkoly mohou představovat v řadě případů prémie k zisku, získanému na standardním úkolu. Tak na při v rámci expediční dokumentace získáš za expediční fotokroniku 50 S, ale v rámci standardního úkolu Fotopublikace (V0505 – 3) můžeš podle kvality získat až 520 S.

    A podobně tomu může být i u dalších úkolů.
  1. Při práci na projektu doporučuji postupovat odzadu, tj. od konečné vize celého expedičního projektu: co bude cílem naší expedice, kam za ním pojedeme a co všechno nabídneme svým posluchačům, co bude na naší prezentaci originální, co bude pro ně zajímavé. V dnešní tvrdé konkurenci není zase až tak jednoduché posluchače zaujmout. Zamysli se nad tím. V takovéhle situaci je samozřejmě výhodou být součástí kolektivní expedice: více hlav více vymyslí. I když dnes ještě neznáš úkoly související s výstupem, už dnes můžeš začít podle zvolené trasy výstupu a vrcholů začít počítat kilometry a převýšení a získat tak první odhad kolik svemů při výstupu získáš.
    Podobně můžeš odhadovat kolik svemů se dá získat na táboře, takže nakonec ti zůstane otázka kolik musíš
      získat svemů do tábora  v přípravné etapě.

1.etapa - příprava

Projekt bude zahrnovat výběr standardních úkolů, kterými doplníš úkoly specificky expediční. Základní strategie: jít na jistotu, nenechávat nic na konec, ale získávat co nejvíce svemů hned v počátku. Obava, že získáš více svemů než je potřeba, je zbytečná, protože případné přebytečné svemy budeš moci převést na další osmitisícovku.

2.etapa- aklimatizace v základním táboře

představuje výraznou možnost jak doplnit potřebné výškové metry. Base camp, neboli základní tábor = skautský tábor a představuje obrovské možnosti pro zisk svemů, zvláště proto, že když se včas poradíš s vůdcem tábora, tak můžeš na táboře získávat aklimatizační svemy nejen vlastní činností, ale i přípravou programů pro ostatní, což možná přivítá i vedoucí tábora. A možná, že tímto způsobem získáš i další lezce z oddílu, což je další zisk svemů.

Programová příprava na tábor se může samozřejmě stát součástí přípravné etapy. Na konci druhé etapy, tedy před vlastním výstupem by podle mého názoru podle náročnosti výstupu a prezentace mělo být dosaženo cca 13 až 15 tisíc svemů

3.etapa – vlastní výstup

bude nejnáročnější. .  Hned v úvodu řekneme, že nikde není řečeno, že výstup se musí konat hned po táboře v roce 2007, ale je tu možnost i  výstup zimní (vánoční a jarní prázdniny), nebo přesun výstupu až do roku 2008. Při projektu výstupu bude tvým úkolem odpovědět na tyto otázky:1 S KÝM?  2. KAM,  3: KDY?,  a   4. JAK ?

1. S KÝM ?

To je zásadní rozhodnutí: sólo či kolektivně?

V případě že chystáte expedici kolektivně již na internetu, je evidentní, že i výstup bude kolektivní, takže  na další otázky budete odpovídat nejspíše kolektivně např. pomocí branstormingu (viz úkol V0205 – 2),  i když je možné, že někdo bude pověřen návrhem projektu a kolektiv jej pak schválí, třeba i s případnými změnami nebo doplňky. Kolektivní expedice umožňuje, tam, kde je to možné, rozdělit  úkoly při současném jejich započítání  všemi  členy expedice např. v oblasti expediční dokumentace.

V případě internetového sólo výstupu, je ovšem z bezpečnostních důvodů reálný výstup nutno provádět alespoň ve třech, při čemž další účastníci nemusí být součástí internetové expedice. Tady je pro sólo lezce šance: vlastní skutečný výstup připravit  a pozvat k jeho realizaci  družinu, oddíl, rodinu nebo kamarády, tj. lidi, kteří se na internetu nepřihlásili na EX80.

Další  specifická a velice zajímavá je možnost sestavit vrcholové družstvo z účastníků internetové Cesty  dohovorem přes internet a dohodou na společném východišti k vrcholu nebo hřebenovce.

      2.KAM ? 

    To je vlastně otázka: na jaký vrchol?

    Protože  v dnešní době se cestování do zahraničí stalo zcela běžnou záležitostí a protože Expedice 80 se mohou zúčastnit roveři a rangers stejně jako dospělí skauti, dospěl jsem k tomu, že  vrcholy ke kterým se může stoupat, nemusí být jen v Česku, ale mohou být na celém světě. Vždyť mladoboleslavský skaut Tomáš Maršík, letos při svém doktorantském studiu ve Fairbanks na Aljašce, zdolal jako vedoucí tříčlenné expedice jednu z nejdrsnějších hor světa: Mount McKinley. A tak může nastat i taková situace, že internetový sólolezec jede s rodinou na dovolenou do zahraničí, kde může provést i nějaký zajímavý výstup s rodinou, která  pro něj, jako sólistu vytváří bezpečnostní pojistku a on  může tak splnit základní podmínku výstupu: během dvou dnů překonat převýšení 1000 m.

    Samozřejmě, že kolektivní skautská expedice je svou atmosférou úplně něco Jiného, ale skutečností zůstává, že takovou expedici se dnes nemusí podařit vždycky sestavit. Takže pokud se to podaří, tak si toho velice važte, protože platí moudrost RNDr Lemberka, skauta, pardubického zoologa  a cestovatele, kterou zdůrazňoval ve své přednášce o cestování  na Skautské univerzitě:

    "není    důležité kam se jede,ale s kým se jede."

    Ale protože Česká země je nádherná, nabízí 392 tisícových vrcholů, které se v naší republice vyskytují. Ty se tedy máš rozhodnout, která ze 16 českých pohoří , která tisícovky zahrnují,  v rámci Expedice 80 navštívíš. Jsou to

    1. Krušné hory
    2. Ještědsko-kozákovský hřbet,
    3. Jizerské hory,
    4. Krkonoše,
    5. Orlické hory,
    6. Kralický Sněžník,
    7. Hanušovická vrchovina 
    8. Rychlebské hory,
    9. Hrubý Jeseník,
    10. Moravskoslezské Beskydy,
    11. Hostýnsko -  Vsetínská  hornatina,
    12. Javorníky,
    13. Novohradské hory,
    14. Šumavské podhůří,
    15. Šumava,
    16. Český les.

    Všechna tato pohoří najdeš na  podrobných mapách 1: 50 000  Klubu Českých turistů a mapách fy Shocart nebo nejlépe v Turistickém atlase Česko fy Shocart , kde jsou mapy zmíněného měřítka kompletně z celé republiky.

    Perfektním vstupem do světa českých tisícovek je  webová stránka: www.tisícovky.cz kde:

  1. získáš nejlepší informace, ale i fotografie a zprávy o výpravách na naše tisícovky
  2. můžeš si zakoupit přes internet mapu a současně seznam všech tisícovek za 69 Kč
  3. můžeš si koupit za 159 Kč.  publikaci s barevnými  mapami 1: 50 000 a fotografiemi : Výlety po tisícimetrových vrcholech České republiky I, která u každého výletu vedle zajímavého textu a fotografií, obsahuje kompletní tabulku všech převýšení na trase a kilometráž.
  4. Tyto tabulky pro všech 16 výletů ve vyjmenovaných  pohořích  můžeš  také získat  zadarmo, na internetu, když na adrese: tisícovky@tisicovky.cz  do předmětu zprávy napíšeš heslo „itineráře“ a jako odpověď ti přijde oněch 16 tabulek
  5. Můžeš se zaregistrovat do Klubu tisícovkářů, tj. lidí které zdolávají  české tisícimetrové vrcholy, získávat informace o dění kolem tisícovek a  mnoho dalšího ( např.nákup relativně  levného turistického prodyšného nepromokavého kompletu typu „pronepro“ )
  6. zdaleka ne bezvýznamnou pomocí je možnost kliknout na odkaz na  dopravu a máš k dispozici úplnou aktuální nabídku všech jízdních řádů vlakových i autobusových  v celé České  republice. Totéž platí pro ubytovací  možnosti v jednotlivých horských regionech,  bohužel jen v pevných zařízeních- místa pro  stanování a bivakování je třeba hledat jinde např  vyhledávačem Google  pomocí klíčových slov jako např. veřejná tábořiště, campy, nebo využit skautských základen nebo tábořišť. Další možností jsou soukromé pozemky, známosti ….
  7. Samozřejmě spousty informací získáš  při rozhovorech, v knihovnách, v průvodcích a samozřejmě na internetu.Hezké chvíle při hledání v mapách i shánění informací ti přeje Kyb.

     3. KDY ?   

    K dispozici máš vlastně více jak dva roky: do 31. 12. 2008. K vlastnímu výstupu lze přistoupit až po dosažení alespoň 15 000 svemů. Ideální je výstup zrealizovat o prázdninách po táboře . Požadavkem je převýšení 1000 mdosažené ve dvou dnech. To je samozřejmě možné udělat i o víkendu, ale já osobně bych dal přednost něčemu delšímu na co se bude dobře vzpomínat, nikoliv jako na nějakou honičku, spojenou s vlakovým nebo autobusový spojením. Svoje kouzlo by mohl mít i zimní výstup na lyžích o vánočních nebo jarních prázdninách. Spojení výstupu  se zimním tábořením by celé akci dalo  nový rozměr, přístupný z hlediska bezpečnosti ovšem spíše roverskému nebo  dospělému věku i když ani skautský věk nelze v tomto ohledu podceňovat. 

     4. JAK ?

    Tak v tomto nejdůležitějším bodě půjde o zcela konkrétní plán celé realizace výstupu. V této souvislosti doporučuji využívat maximálně internetu, kde lze sehnat odpovědi zejména aktuální na všechny otázky, včetně  osobních kontaktů. Doporučuji zejména využívat  klíčová slova, která mohou vést rychle k cíli. Na základě získaných  informací je tvým úkolem vytvořit zcela konkrétní plán akce:

  • definovat expediční cíle
  • výstup na jediný vrchol nebo  hřebenová tura s několika tisícovkami, které poskytnou kýžené převýšení 1000 m
  • stanovení  potřebného počtu  dnů
  • dopravu k východišti výstupu: konkrétní spojení vlakové, autobusové, pěší trasa (km), a obdobně doprava po skončení akce a výpočet   potřebných financí
  • stravování: co a  pro kolik lidí,  za kolik, určení potřebných financí
  • noclehování: stan, bivak, chata, camp, útulna  – vhodná místa,kontakty
  • (telefony, e-mailové adresy), skautské kontakty, Klub českých turist, internet, určení potřebných financí
  • reakce na počasí: vybavení ,ústupové trasy, náhradní program, vyčkávání, rozhodnutí jít za každého počasí – rizika?
  • osobní kontakty – poradci pro všechny aspekty akce, patron expedice
  • prohlídky zajímavých objektů v rámci celé akce, odhad potřebných financí
  • finanční rozpočet celé akce a stanovení nákladů na jednoho účastníka

Hodnocení projektu:  1.a 2.etapa   á  100 S
                               3.etapa            200 S

Několik poznámek: 

  1. projekt 1. a 2. etapy  je možné zpracovat poměrně brzo, projekt                                      3.etapy je časově náročný a proto jeho ukončení je možné  těsně před vlastním výstupem. 
  2. projekt piš do ExpeDu nebo  do počítače, takže vše budeš mít  krásně připraveno do expediční knihy, nebo expedičního cédéčka.
  3. při tvorbě projektu měj na paměti myšlenku velikána renesance,                                       malíře, sochaře, architekta a básníka Michellangela:
    „ Dokonalost závisí na maličkostech, ale dokonalost není maličkost“

 

 

52. Říjnová listárna (L0610)

Od Skautexu už zase uplynul více jak měsíc a tak se na něj s odstupem podívejme  a zrekapitulujme jeho výsledky.

Mužský rekord Pardubického Everestu, který  vloni činil 10 okruhů  s celkovým převýšením 1080 m a trasou 23 km nebyl překonán, ale padnul rekord ženský (5 okruhů) a byl vystřídán rekordem Endy a Essy z Havlíčkova Brodu s  6 okruhy. Stejného výkonu dosáhl i Danda z Jilemnice. Lonští mužstí rekordmani z Jilemnice bohužel letos nepřijeli.

Díky zapůjčené krásné loučce, téměř jak v parku, pod letitými stromy se na rozdíl od loňska spalo pod  stany a dokonce i pod širákem.

Letošní Skautex byl ve znamení workshopů, neboli dílen:

Velký zájem byl o technologii zdobení perníků. Světovou novinkou byl Record matching neboli soutěžení s rekordmany. Toto soutěžení spočívalo v porovnávání osobních výkonů s výkony rekordními, dosaženými ve světě nebo České republice s tím, že se soutěžilo bez ohledu na věk a pohlaví,  což umožnily bodové kompenzace, které vyrovnávaly handicapy věku i pohlaví, takže soutěžit mohl každý kdo přišel. Z mnoha připravených disciplin jsme stačili zrealizovat: skok z místa, skok vzad, trojskok z místa, výdrž držení 5 kg v natažené ruce, počet přeskoků švihadla/min. Prvních 10 získalo následující bodové hodnocení:

  1. Luban (Jilemnice,346),  
  2. Myška (Krupka 330),  
  3. Roby  (Pardubice, 328),  
  4. Danda (Jilemnice, 291),
  5. Anežka (Poděbrady, 289),
  6. Sam (Pardubice, 288),
  7. Víša (Jilemnice, 271),
  8. Ruga, (Krupka, 269),
  9. Severka (Pardubice, 256),
  10. Krtek (Krupka,237)

Další dílna se konala v neděli dopoledne na téma Expediční dokumentace. Zde by k vidění

  • deníky (Endy),
  • kronika psaná samotným Zapletalem,
  • táborová fotokronika (Jarek),
  • Táborové knížky (Kyb),
  • zajímavé  táborové cédéčko od Kytičky,
  • a velice inspirativní cédéčko z Expedice JIH – SEVER jilemnických skautů, představené Lubanem.
  • Objevil se také cca 6 min foto- audio klip z Ameriky(Tadeáš, Anežka)
  • fotodokumentace Tomáše Maršíka z výstupu na Mount McKinley na Aljašce.      

Před nedělním polednem proběhla dílna s tematikou expedičního táboření, kde bylo představeno žároviště a jeho možnosti při vaření, pečení, grilování zejména za použití bateriového fukárku (inspirace známého dřívkáče), bylo zkoušeno oplachtění turistických stanů při dlouhodobém táboření jako ochrana proti dešti, a celá řada  různých tábornických fíglů, zlepšováků a vychytávek

V rámci diashow (datashow) byla k vidění:

  • Aljaška. Divočina kontra civilzace od Toma Maršíka o sólo stavbě srubu v aljašské divočině a samostatném přežití aljašské zimy v něm. Při sledování tohoto  DVD musel člověk obdivovat co skauti dokážou, což platilo i o následujícím programu.
  • Za osobní účasti Kukliče – Jana Čižinského, vedoucího skautské expedice na Island jsme shlédli DVD: Se skauty na kolech na Islandu.

Nabitý program zahrnul i sobotní táborák, kde jsme si zazpíval a kterého se krátce zúčastnil i br. Kuklič a celá rodina správce Perníkové chaloupky, kterému jsme poděkovali za všechno co pro letošní Skautex a pro nás udělal. Po táboráku proběhla ještě atraktivní noční prohlídka Perníkové chaloupky, kde se oproti loňsku objevily zase další nové exponáty.

Skautex byl také dvakrát medializován v rozhlase: krátce před vlastním konáním a v delší reportáži, když za námi přijel rozhlasový redaktor tuto reportáž natočit přímo na místě.

Škoda, že letošní Skautex se konal spíše v komorním duchu  za účasti pouze  asi 20 účastníků.

 

Expedice 80

Když jsem se rozhodl psát a uspořádat Expedici 80, byl jsem smířen s tím, že v nejhorším případě vznikne jakési malé literární dílko, bez nějakého vážnějšího ohlasu. A tak mě velice mile překvapil positivní ohlas a přísliby účasti od: Kytičky, Endy, Myšky a jestli se nepletu Kuldy. Endy dokonce zatelefonovala, že jejich expedice už čítá 13 děvčat a už se na expedici moc těší. Nesmíme také  zapomenout na Žížalu, která se jako první přihlásila tak jak to má být, pod svou vybranou osmitisícovku. Věřím, že se přihlásí ještě další a tak budeme moci vytvořit príma partu, která se bude snažit společně dosáhnout expedičních cílů. Za tím účelem Jarek vytvořil interaktivní stránku, kde budeme společně moci řešit všechny problémy s expedicí spojené.

Prosím tedy, aby se všichni, kteří to myslí s expedicí vážně přihlásili pod svou vybranou osmitisícovkou s použitím informační věty definované v zářijové listárně.

V říjnových úkolech se objevil také čtvrtý expediční úkol Projekt. Promýšlením celé řady aspektů jsem dospěl k závěru, že tento úkol musím upravit, tedy přepsat a to z následujících důvodů:

Protože v dnešní době se stalo cestování do zahraničí zcela běžnou záležitostí  a protože Expedice  80 se mohou účastnit R+R i mladší dospělí skauti dospěl jsem k tomu, že vrcholy, ke kterým se může stoupat nemusí být jen v Česku, ale mohou být kdekoliv na světě. Může totiž nastat situace, že internetový sólo lezec jede třeba se svými rodiči v rámci rodinné dovolené do světa, kde může provést i nějaký zajímavý výstup s rodinou, která vytváří pro něho jako sólistu bezpečnostní pojistku a on tak může splnit podmínku výstupu k vrcholu. Samozřejmě, že kolektivní skautská expedice je svou atmosférou úplně něco jiného, ale skutečností zůstává, že takovou expedici se nemusí vždycky podařit sestavit. (Takže pokud se to podaří, tak si toho velice važte, protože platí moudrost RNDr.Lemberka, skauta, pardubického zoologa a cestovatele, kterou zdůrazňoval ve své přednášce o cestování na Skautské univerzitě: není důležité kam se jede, ale s kým se jede.)

Závěrem této listárny bych chtěl upozornit, že  Cesta k vrcholu v současné době představuje takový programový rezervoár, že pomocí něho by bylo možné sestavit program celého tábora a dovedl bych si představit, že jako dlouhodobá hra by se dala využít i samotná Expedice 80. A i když by členové oddílu nebyli na internetu registrováni, mohli by získávat výškové metry  a vítěz by se mohl za odměnu stát členem expedice.                                                                                    Kyb


Copyright(c) Skautská univerzita Pardubice 2001- J.Klaban. Aktualizováno: