[Home][Univerzita][Vrcholy][Protomy][Cesty][Oldskauti][Kontakty-Odkazy]



2005 Květen - 39. CESTA K VRCHOLU

Přečti si květnovou listárnu

Text k vytištění (.pdf 72kB)

Přehled:

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V i VV0505-1-D-(1)

NETRADIČNÍ SPORTY A HRY

 

?

 

Za každý zápas

5S

 

V0505-2-D-(2,3,4)

CÉDEČKO

 

4000/8000 S

 

Za každou fotografii na CD: 1 - 2 S

až 2S

 

 

Za každou stranu textu: 2 - 5 S

až 5S

 

 

Za 1 min audio nebo videozáznamu :1 - 2S

až 2S

 

 

Za každou fotografii na CD: 1 - 2 S

až  2S

 

V0505-3-D-(2,3,4)

FOTOPUBLIKACE

 

520 S

 

Za foto A4

1-10S

 

 

Za foto A5

1-7S

 

 

Za foto A6

1-5S

 

V0505-4-J-(2,4)

PROJEKT PRIMA PRÁZDNIN

 

? S

 

 

V0505-5-D-(2,4)

MYŠLENKOVÁ MAPA

 

? S

 

Za myšlenkovou mapu s 20 nápady

10S

 

V0505-6-D-(1,2,3,4)

EXPEDIČNÍ TÁBOŘENÍ

 

? S

 

 

  Zadání úkolů

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V i VV0505-1-D-(1)

NETRADIČNÍ SPORTY A HRY

 

?

 

Za každý zápas

5S

 

minulém čísle Skauta Junáka byly otištěny v příloze  Rádce tři méně tradiční sportovní  aktivity  s exotickými názvy – lagori, barskedy a rogaining. V příštím 10. čísle bude netradičním sportům věnována opět  příloha Rádce, takže budeš mít výběr široký dost.

Tvým úkolem  je některou z her vybrat, nastudovat pravidla  a propagovat ji  - a za každý realizovaný zápas  tebou vyvolaný  máš 5 S. Teď v létě máš  skvělou příležitost. Může to být i turnaj na táboře , nebo na dovolené s rodiči a pod.

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0505-2-D-(2,3,4)

CÉDEČKO

 

4000/8000 S

 

Za každou fotografii na CD: 1 - 2 S

až 2S

 

 

Za každou stranu textu: 2 - 5 S

až 5S

 

 

Za 1 min audio nebo videozáznamu :1 - 2S

až 2S

 

 

Za každou fotografii na CD: 1 - 2 S

až  2S

 

Cédéčko případně DVD je malý zázrak digitální technologie, která umožňuje abychom na jediném mediu skladovali text, zvuk, obraz statický (fotografie)  nebo  pohyblivý (videosekvence),  což v případě DVD jakožto nosiče s obzvláště vysokou paměťovou kapacitou umožňuje  nahrání celovečerního filmu, který v podstatě zahrnuje všechny informační formy. (text, obraz, zvuk)

Fantastické na tom je skutečnost, že  takové cédečko můžeme nejen koupit již nahrané, ale že si jej můžeme za velice levný peníz koupit ( cca 5 Kč) a  při potřebném počítačovém vybavení nahrát podle svých potřeb. A tak řada oddílů  již vyrábí pro své členy táborový dokument, na kterém může být kompletní obrazová, textová a zvuková dokumentace z právě proběhlého tábora a který přijde levněji než oxerovaná kronika.

V tomto odstavci není možné popisovat postup, jak se k nahranému cédéčku dostaneme. K tomu je zapotřebí jednak technické vybavení a potřebné znalosti, které se získají studiem nebo na nějakém kurzu či workshopu.

Protože cílem tohoto úkolu je vytvořit vlastní cédéčko,  tak my se tady pokusíme  vymyslet  kriteria hodnocení úrovně  vyrobeného cédéčka pro ty, kteří vše potřebné již mají, ale  je klidně  možné, že budoucnost a získané zkušenosti  tato kriteria  zkorigují

 Budeme  hodnotit 

  1. informační obsah
  2. formu zpracování

INFORMAČNÍ OBSAH:

1) za  každou fotografii na CD: 1 - 2 S
2) za každou stranu textu: 2 - 5 S
3) za 1 min audio nebo videozáznamu :1 - 2S

FORMU  ZPRACOVÁNÍ:

Budeme hodnotit na základě sebehodnocení a při srovnávání s komerčními standardy. V současné době jako příklad  srovnávacího standardu lze použít na.př.: Multimediální Encyklopedii: Himaláj (příroda-kultura-horolezectví ), kterou lze  koupit v prodejnách podniku Levné knihy za cca 49 Kč a která obsahuje všechny  informační formy, včetně videosekvence.

Nejlepším kriteriem  kvality zpracování cédéčka je jeho vydání pro komerční účely a v tom případě zisk je ekvivalentní zisku za vydanou knihu tj. 8000 S , v případě spoluautorů příslušný podíl z této částky. CD na stejné úrovni, ale veřejně  nevydané je max. za 4000 S : 2000 S za obsah, 2000 za formu Tyto hodnoty nelze překročit sebevětším počtem fotografií nebo textů.

Sebehodnocení formy zahrnuje :

  1. graficky zpracovanou titulní přední a zadní stranu obalu a úvodních stran CD  v rozsahu 0 –500 S 
  2. grafické zpracování ,  přehledné rozvržení a ovládání obsahu CD v rozsahu  0 – 500S
  3. kvalitu, vyváženost a  vypovídací schopnosti obsahu CD vzhledem k vytýčenému tématu v rozsahu: 0 –500 S
  4. průměr hodnocení alespoň 5 osob, prováděné v rozsahu  0 – 500 S

Nejvyšší hodnocení 500 S odpovídá vždy profesionálnímu zpracování

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0505-3-D-(2,3,4)

FOTOPUBLIKACE

 

520 S

 

Za foto A4

1-10S

 

 

Za foto A5

1-7S

 

 

Za foto A6

1-5S

 

Fotopublikace je kniha, kde  estetická úroveň fotografického obrazu hraje hlavní roli a doprovodný text pak roli pomocnou. Samozřejmě jsou knihy, ve kterých fotografie jsou rovnocenným partnerem textu, nebo konečně  knihy kde fotografie jsou pouze ilustrací  dominujícího textu.

Tvým úkolem bude sestavit fotopublikaci formátu A4, ve které se uplatní fotografie od formátu A4 dolů, esteticky uspořádané. Hodnotit na nich budeme: nápad, fotografické vidění, originalitu námětovou i záběrovou, přítomnost rušivých prvků, správnost výřezu, dodržování kompozičních zákonů  (zlatý řez), vyváženost tónového podání barevného, či černobílého. Cítíš se na to? Musíš se v tom trochu pocvičit prohlížením fotopublikací nebo  na spoustě fotografií publikovaných dnes na internetu, kde existují domény zahrnující i hodnocení těchto fotografií.

Protože je nepsaným pravidlem, že velký formát je prostorem pro nejkvalitnější fotografie bude naše hodnocení souviset s ním. Takže naše hodnocení podle výše uvedených kriterií bude: A4:1-10 S, A5: 1 – 7 S, A6: 1 –5 S) a menší formáty: 1 –3 S.

Pro celkové hodnocení knihy použijeme kriteria vypsaná v úkole Kniha (V 0306 –1) s tím, že  v bodě 9.Kvalita: změníme poměr hodnocení tak, že za text bude maximální zisk 100 S a za fotografie (grafika) 300 S.

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0505-4-J-(2,4)

PROJEKT PRIMA PRÁZDNIN

 

? S

 

 

 

 

V 9. čísle Skauta Junáka/2005 je v příloze publikován Projekt Príma Prázdnin jako program na prázdniny pro rádce i jednotlivce. Tato příloha je psána tak, aby mohla současně posloužit i jako veliký úkol pro  internetové lezce. Způsob sebehodnocení odpovídá  našim podmínkám, takže body (=svemy) na projektu a jeho realizaci získané se samozřejmě započítávají do výstupu

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0505-5-D-(2,4)

MYŠLENKOVÁ MAPA

 

? S

 

Za myšlenkovou mapu s 20 nápady

10S

 

 Myšlenkové mapy, které jsou produktem tzv. systémového myšlení, lze s úspěchem využít na počátku tvorby každého projektu. Systémové myšlení je moderní a komplexní způsob uvažování o všech souvislostech , který daný projekt může mít, což stimuluje další nápady a náměty, které projekt činí komplexnějším a tím i produktivnějším. Při systémovém myšlení se vychází z představy konečného cíle nebo optimálního fungování nějakého systému, z něhož se odvozují kroky potřebné k jeho dosažení, zatímco při dřívějším postupu šlo o postup obrácený, kdy se výchozí idea pouze náhodně rozvíjela a nikdo nevěděl kde a jak skončí.

Myšlenková mapa je v podstatě brainstorming ( V0205 –2), kde nápady píšeme na papír A4, lépe A3  v grafickém uspořádání tak, aby příbuzné prvky spolu souvisely a umožňovaly hledat spojovací vazby s prvky dalšími. Ono hledání a nacházení spojení  je velice produktivní pro kvalitní projekt.

Pocvičit se můžeme  na  Projektu Príma Prázdnin. Vstupními informacemi jsou termíny všech plánovaných akcí: skautský tábor, rodinná dovolená, pobyt u babičky, čekatelský kurz. Z nich vyplyne kolik volného času je k dispozici, čímž vzniká otázka jak jej  optimálně naplnit. Následuje produkce nápadů a posléze jejich výběr. Mohou tyto nápady nějak souviset s předchozími akcemi  (fyzička, nachozené  nebo naježděné kilometry, vysokohorská turistika tvorba fotografické knížky, Cédéčka, četba – co číst……….)? Je to docela vzrušující dobrodružství tvořit myšlenkovou mapu. A její hodnocení? Za každou mapu, která obsahuje alespoň 20 nápadů máš premii 10 S ( takže to už je 30 S/myšlenkovou mapu)

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0505-6-D-(1,2,3,4)

EXPEDIČNÍ TÁBOŘENÍ

 

? S

 

 

 

 

Alternativou k tradičnímu skautskému taboření v podsadách se v poslední době stává i táboření v tee-pee stanech. Další možností může být expediční táboření v přenosných  turistických stanech, které nevyžaduje komplikovanou a drahou  dopravu podsad na  tábořiště. Skautská univerzita Pardubice tímto tématem zahajuje  výzkum skautských metodik, na kterém se můžeš podílet aktivně i ty, tvá družina, tvůj oddíl.  Vstupem do výše zmíněné problematiky je Projekt č.1 - „Expediční táboření“, kde najdeš zadání, úkoly  i způsoby hodnocení, ale který musíš jako poklad vypátrat na webových stránkách Skunipy.

 

 

Z květnové listárny časopisu SKAUT - JUNÁK
L0505 - KVĚTNOVÁ  LISTÁRNA  39   

Cesta k vrcholu na webových stránkách :www.skauting.cz/skunipa dostala, zásluhou webmastera, který si na nich zamakal, nový kabát a stala se tím pádem přehlednější. Úkoly jsou nyní uspořádány v souborech po jednotlivých rocích, mají aktualizovaný abecední seznam. Máme Dvoranu slávy, kde jsou všichni, kteří  dosáhli vrcholu jedné z 25 slezených osmitisícovek a zde se můžeš  dozvědět, kdy se to komu podařilo, za jak dlouho, odkud kdo je a když se budeš chtít poradit, tak tam najdeš i e-mailovou adresu. Na kliknutí si můžeš přečíst i jeho zprávu o výstupu. Novinkou jsou také interaktivní okna ve kterých lze  přímo komunikovat s ostatními, zeptat se na nejasnosti v pravidlech, nebo se dovídat nové informace  a účastnit se na přípravách SKAUTEXu 14.-16.10.2005 v Pardubicích (pod Kuňkou).

V poslední době  se rozjela tvorba nových Protomů přímo samotnými lezci:

  • Bára /16 jich vytvořila devět,
  • Myška/ 58, jeden
  • Kytička/82  tři

takže dnes máme celkem 60 Protomů. Na vrcholech je již 239 úkolů , takže to je na 300 různých úkolů,  podle kterých lze nejen sólově  stoupat k vrcholům, ale  dají  se s jejich pomocí sestavit programy družinovek, oddílovek,  ale i celého tábora, programy pro všechny skautské generace.  Základní výhodou jejich použití je  zpracované, bezprostředně použitelné bodování ve formě výškových metrů. Nebaví tě  programy někým jiným vymyšlené, ze  „second handu“?. Pak jsi asi tvůrčí typ, který může naopak vymyslet něco pro nás  a není nic jednoduššího než stvořit vlastní Protomy a nabídnout nám je do Probanky.  Představ si  jen, kdyby vás takových jako je Bára, Myška nebo Kytička, bylo víc! Tu fantastickou programovou nabídku v blízké budoucnosti! A jestliže stoupáš k vrcholu, tak za každý Protom, který se octne v Probance je 100 S.!

Mezi  zprávami  z výstupů na osmitisícovky se objevila jedna od lezce, který vystoupil již  na svou druhou osmitisícovku, ale  kde dosažení vrcholu pro něho nepředstavovalo, na rozdíl od všech ostatních, žádnou radost ani zadostiučinění, jak o tom napsal.  Zdá se mi, že odpověď  proč tomu tak je,  je zakleta v samotné zprávě v následujících větách: “…na shánění  nových možností jsem rezignoval poměrně záhy, takže šlapu osvědčenými stezkami a tak říkajíc cestou nejmenšího odporu…. Je docela možné, že moje potřeba si něco dokázat vyprchala s prvním vrcholem a teď lezu ze setrvačnosti, ale i to mě možná chrání před zlenivěním.“

Takže přesto, že vykonal spoustu věcí: naběhal kilometry, zdolal převýšení, vedl schůzky a akce, přečetl knížky, všechno zapsal…….. žádná radost se nedostavila. Proč asi? Já si myslím, že v hlavě, po dosažení své první osmitisícovky asi nosil náročnější představu o svých cílech, ale ty se asi nenaplnily. V člověku je zřejmě  zabudována touha jít neustále výš a dál, a když se  to nepodaří, člověk není se sebou spokojen. Ten pocit radosti a štěstí, který vidíme ve tvářích všech, kteří  něčeho významného dosáhli, např. na olympiádě získali medaili,  souvisí s velikostí cíle, který si před sebe postavíme. Messner ve své poslední knížce k tomuto tématu říká:

 „ Tajemství spočívá v tom, že nejsilnější zkušenosti mohu mít jen tehdy, jdu-li  na hranice svých možností. Vím také, že jak si jen trochu polevím, nemohu mít žádné silné prožitky“ 

Copyright(c) 2002-2005 J.Klaban. Aktualizováno: