[Home][Mapa][Univerzita][Vrcholy][Protomy][Cesty][Oldskauti][Hledani][Kontakty-Odkazy]


2002 Květen - 9. CESTA K VRCHOLU

Přečti si o ROZHODNUTÍ NEVZDAT TO  PRÁZDNINOVÝ INSPIROMAT

Text k vytištění (.pdf 77kB)

Přehled:

aktivita

S

MZ:S

V0205-1-J-(3) KRITICKÁ SITUACE

 

-?

  1) odečíst 20% všech svemů

-?

 

  2) pokračuješ:přičti si 50

50S

 

V0205-2-J-(2,3) BRAINSTORMING

 

50S

  vytvoř ceník S a na jeho základě
hledej možnosti náhrady ztracené
výšky 

50S

 

V0205-3-D-(2) MYŠLENKY A CITÁTY

 

?

  založ sbírku povzbuzujících myšlenek

á 2S

 

V0205-4-J-(1, 2) LEHKÁ VÝZBROJ

 

120S

  viz úkol VO11-5-J-(2) pokud nesplněn: 

90S

 

  ujít s výzbrojí a výstrojí 5 km 

30S

 

  seznam použité a chubějící výstroje

30S

 

V0205-5-J-(1,3) ZÁCHRANA

 

30S

  fixovat zlomeninu a na plachtě odtáhnout kamaráda 500 m

30S

 

Zadání úkolů

aktivita

S

MZ:S

V0205-1-J-(3) KRITICKÁ SITUACE

 

 

  1) odečíst 20% všech svemů

 

 

  2) pokračuješ:přičti si 50

50S

 

Představ si, že nastala krize právě na tvé cestě k vrcholu. Proto udělej čáru pod dosaženými svemy a jako napodobení situace pod LHOTSE v roce 1975 spočítej své dosažené svemy, pak odečti 20% svemů. Hrozné, že? Ale to se v životě stává. A proto jako druhou část tvého úkolu se musíš se ztrátou vyrovnat a pokračovat.
(Podařilo se ti to? Za to že i přes ztrátu se nevzdáváš, máš 50 S
V0205-2-J-(2,3)  BRAINSTORMING

 

50S

  vytvoř ceník S a na jeho základě
hledej možnosti náhrady ztracené
výšky 

50S

 

Anglické slovo BRAINSTORMING se překládá jako"útočení na mozek" nebo "bouře mozků", a je to označení metody, pomocí které se snažíme nashromáždit co nejvíce nápadů. Vymysleli ji spojenečtí vojáci za II světové války, když vymýšleli obranu proti novým zbraním nacistů. Metoda spočívá v psaní myšlenek, které člověka napadají k danému problému, na papír, nejlépe výraznou tlustou fixou. Tím, že nápady před sebou neustále vidíš, napadají tě další. Při větším počtu účastníků je pochopitelně nápadů víc, protože se mohou vzájemně doplňovat, kombinovat, inspirovat. Pro partu platí důležitá zásada: nikdo si nesmí dělat z žádného nápadu šprťouchlata, nesmí ho kritizovat a tak podvazovat aktivitu ostatních. Ukázalo se totiž, že i nápady zdánlivě nesmyslné mohou někdy řešit problém, třeba jen s malou úpravou.

Tvůj úkol: udělej přehledný ceník všech dosud otištěných úkolů v "Cestě k vrcholu". To je základ pro tvůj brainstorming - vymysli, jak na základě předchozích úkolů nahradit ztracenou výšku a získáš 50 S.

V0205-3-D-(2) MYŠLENKY A CITÁTY

 

?

  založ sbírku povzbuzujících myšlenek

á 2S

 

"Úspěšný je také ten, kdo častěji než druzí je připraven na neúspěch a je připraven začít znovu."

Dobré, pro situaci se hodící myšlenky, tě mohou povzbudit v odhodlání překonat problém. Ve svém skautském zápisníku si založ stránku či složku MYŠLENKY. Zapiš si tam všechny myšlenky, které najdeš v tomto pokračování Cesty k vrcholu. Vytvoříš tak základ sbírky, kterou doplňuj myšlenkami, citáty, úryvky, které se ti zalíbily při čtení knížek, v písničkách a pod. Za každou máš 2S.

V0205-4-J-(1, 2) LEHKÁ VÝZBROJ

 

120S

  viz úkol VO11-5-J-(2) pokud nesplněn: 

 90S

 

  ujít s výzbrojí a výstrojí 5 km 

 30S

 

  seznam použité a chubějící výstroje

 30S

 

Italský horolezec Reinhold Messner udělal v himalájském horolezectví revoluci tím, že na osmitisícovku začal stoupat s minimálním vybavením, tzv. alpským stylem. Po dohodě s vedoucím a rodiči se letos vyprav na tábor pouze s batohem, který poneseš na zádech. Pokud ještě nemáš splněný úkol V0111-5-J(2), splň jej, včetně zvážení a zapsání všech nesených věcí (60S). S nimi pak ujdi 5 km (30S). Během tábora zapisuj co ti chybělo a co bylo zbytečné: (30S).
Pozor: zbytečná určitě nebyla pláštěnka na táboře, na kterém nezapršelo. Proč asi ?

V0205-5-J-(1,3) ZÁCHRANA

 

30S

  fixovat zlomeninu a na plachtě odtáhnout kamaráda 500 m

 30S

 

V televizi se krásně kouká na záchranné práce, ale představ si následující situaci. Tvůj stejně těžký kamarád utrpěl zlomeninu pravé lýtkové kosti při pádu do ledovcové trhliny. Jediná jeho záchrana spočívá v tom, že ty ho musíš dopravit ke kamarádům. Zlomeninu zafixuj a kamaráda odtáhni na plachtě (simulace stanu) smykem po zemi, na louce, vlastní silou do vzdálenosti 500m. Získáš 30S.


 

"Motivaci nelze nikomu vnutit. Souvisí se schopností nadchnout se pro něco, mít vizi budoucnosti. Je to něco co se podobá motoru."

Představ si, že stoupáš k vrcholu LHOTSE, vysokému 8516 m a ve vysílačce se najednou ozve zpráva vedoucího expedice o tom, že lavina zasypala základní tábor! A ty musíš sestoupit, abys pomohl řešit nastalou situaci. Přesně totéž se stalo italské expedici, ve které byl i Messner, v roce 1975.

Krise mohou být různé. Malé, ve kterých nejde téměř o nic, nebo o málo např. postavení tábora v lijáku a velké, kde může jít i o život například v lavině. Krise tě vždycky vystaví tlaku jak fysickému, tak psychickému, který tě donutí odolávat strachu a úzkosti, bolesti, nemoci či zranění, zimě či vedru,  žízni, hladu, únavě, nedostatku spánku, ale také nudě či stesku a samotě.

A v tomto okamžiku nastává klíčový okamžik přežití:

ROZHODNUTÍ NEVZDAT TO!

Takové rozhodnutí můžeš přijmout jedině tehdy, máš-li dostatek sebevědomí. Ale takové sebevědomí není zadarmo. Znamená to "na sobě pracovat", trénovat překonávání překážek, doplňovat informační pole, cvičit kombinační schopnosti a fantasii. Proč? V kritické situaci potřebuješ spásný nápad! Také to znamená trénovat fyzičku, nevyhýbat se tvrdé práci, umět prohrávat, ale z proher se poučit a nevzdat to. Sebevědomí nezískáš pasivitou a koukáním na televizi, ale činy, kterými si dokážeš, že na to máš.

Na této stránce byly použity citáty z knihy Reinholda Messnera: Moje Osmitisícovky

 

"Moje cesta je založena na pokusech a nápravě omylů."

PRÁZDNINOVÝ INSPIROMAT tedy Rádce proti nudě na táboře- příloha uprostřed Skauta-Junáka č 5/2002, to je šance pro získání dalších svemů.

SITUACE NA OSMITISÍCOVCE

V poslední době se opět ozvali někteří z vás, kteří stoupáte po své Cestě k vrcholu. Děkujeme za všechny dopisy, které dosud do redakce došly.

A jak vypadají výsledky? Uvádíme údaje (v závorce je stáří), jak jsme je získali z vašich dopisů.

  1. Už v září se ozval br.Dejmal (13), z Olomouce, ale bohužel zapoměl napsat počet S.
  2. Kytka z Ostravy (14) nás potěšila konstatováním, že Cesta "je úplně úžasná", takže do ní zatáhla celou družinu Laněk, i když začali stoupat s jedenapůlměsíčním zpožděním.

V říjnovém hlášení se objevil následující stav:

  • Elen (14):115 S,
  • Štipka (13): 75 S,
  • Barča (13):56 S,
  • Pipi(14): 78 S,
  • Kytka (14): 142 S.

Z Pardubic nám Želva za 10.dívčí oddíl napsala, že úkoly jsou pro mladší sestřičky složité, nicméně vůbec to nebylo v říjnu špatné:

  • Liška(11): 805 S,
  • Lucinda (12): 745 S,
  • Plátek (11): 620 S,
  • Ara (10):460 S,
  • Šroubek (10): 450 S,
  • Aneta (12): 325 S,
  • Liška (11): 315 S,
  • Beana (16):264 S,
  • Lucka (14): 255 S,
  • Katka (14): 235 S,
  • Hanka:(14):315 S.
  • Kytička z Neveklova nám poslala moc hezkou básničku o skautském zápisníku a napsala, že Stoupání na horu dělají v družině ale, že s tím mají potíže.(To chce výdrž !)
  • Bubu z Písku se ozvala v listopadu a v březnu a podržte se: v březnu dosáhla již 6149 S a to nemá prý ještě započítané schůzky. Napsala: "Moc mě to baví. Díky hledání informací o osmitisícovkách jsem se dostala k velice zajímavé knize...a dej vědět o ostatních".
  • David ze 4.oddílu z Pardubic dosáhl 2732 S,
    Anež z Poděbrad (10) má 3315 S a napsala, že to nevzdá.

V pardubickém 2.oddíle každý čte svůj vlastní časopis, na který si musí vydělat 10 Kč a z březnové informace br.Boška vyplývá, že svemy jsou součástí jejich oddílového bodování. Kluci za ním prý do 7.patra šlapou zásadně po schodech. Bart za měsíc našlapal 5000 schodů a v oddíle prý výrazně stoupla četba. Všichni upekli chleba různé kvality a vždycky se po výpravě živě zajímají o počet ušlých km. Dosažené výšky:

  • Bart(14): 6611 S,
  • Miki(14): 4948 S,
  • Kevin (14): 3770 S,
  • Kiwi (13): 3631 S,
  • Delfín (9): 2825 S,
  • Míša (9): 2552 S,
  • Mik (10): 2286 S,
  • Kulda (11): 1027 S,
  • Máťa (11): 406 S.

Naše tajná informační služba zjistila, že skauti v Jilemnici se chystají vyrazit do Himaláje a zahrnout Cestu do svého programu. Určitě je spousta takových, pro něž poslat hlášení je těžší než vylézt na vrchol. Nicméně v postupových táborech se to začíná hemžit. Poleze se i o prázdninách, takže pod vrcholem bude asi živo. Přečti si nápady v Prázdninovém inspiromatu  v květnovém aTáborovém inspiromatu v červnovém čísle Skauta-Junáka. A protože už nás čeká v tomto ročníku jen jedno číslo, pošli nám co nejdřív své výsledky za celý rok, ať je stihneme otisknout a můžeš porovnat své výkony s ostatními!

Své výsledky pošli adresuj redakci Skauta Junáka s heslem "HORA", nebo využij elektronického formuláře.

Na všechna hlášení se těší Jiří Klaban - Kyb

"Skutečné překážky často nebývají na úbočích velehor, ale hluboko v našem vlastním nitru."