[Home][Univerzita][Vrcholy][Protomy][Cesty][Oldskauti][Kontakty-Odkazy]



2004 Říjen - 32. CESTA K VRCHOLU

Přečti si říjnovou listárnu

Text k vytištění (.pdf 69kB)

Přehled:

Aktivita

S 

 MZ:S

V0410-1-D-(2)

CÍLE V EVROPĚ

 

84S

 

Za každý tip

2S

 

V0410-2-D-(2)

EVROPSKÉ CÍLE NA INTERNETU

 

84S

 

Za každou adresu

2S

 

V0410-3-D-(2)

CÍLE VE SVĚTĚ

 

84S

 

Za každý tip

2S

 

V0410-4-D-(2)

SVĚTOVÉ  CÍLE  NA  INTERNETU

 

84S

 

Za každou adresu

2S

 

V0410-5-J-(2,3)

MOBIL

 

50S

 

Za každý splněný bod

50S

 

V i VV0410-6-J-(1,3)

PETAQUE

 

50

 

Za přípravu klání

50  S

 

 

Zadání úkolů

Aktivita

S 

 MZ:S

V0410-1-D-(2)

CÍLE V EVROPĚ

 

84S

 

Za každý tip

2S

 

Tak jako v minulém měsíci jsme hledali cíle v České republice, tak se to nyní pokusíme udělat v Evropě. Nikdo na tebe nespěchá se splněním úkolu za týden nebo za měsíc.Můžeš na tom klidně pracovat i dlouhodobě. V knihovně si můžeš vypůjčit  pořádný atlas a začít si ukazovat prstem na mapě.

A nejen atlas, mohou to být cestopisy  nebo fotografické publikace o přírodě i kulturních památkách.  Můžeš si prohlížet i knížky v knihkupectví, aniž bys honem něco kupoval. Možná, že ti poradí i rodiče.V televizi jsou pořady, které tě mohou také inspirovat. A začni sbírat tipy kam se podívat, třeba jen přes internet.  V této fázi tě vůbec nic neomezuje, tvé fantazii nic nestojí v cestě.Věř, že i když do těch míst nikdy osobně nevyrazíš, tak to nebude ztráta času, protože jak hledání, tak vlastní fakta obohatí tvoje znalosti a třeba pomocí nich vyhraješ nějakou soutěž.

Tvůj úkol: udělej seznam

  • 14 evropských měst,
  • 14  zajímavých přírodních oblastí,
  • 14 kulturních památek,

které bys v Evropě chtěl navštívit nebo vidět a zapiš je do svého Expedu. Za každý tip  máš 2 S. Samozřejmě cílů si můžeš sepsat podle své chuti mnohem více, ale pouze 14 jich můžeš obodovat. Také je samozřejmé, že cíle můžeš podle dodatečných poznatků měnit, ale to už bude mimo naše bodování.

 

Aktivita

S 

 MZ:S

V0410-2-D-(2)

EVROPSKÉ CÍLE NA INTERNETU

 

84 S

 

Za každou adresu

2S

 

Udělej 3  tabulky  pro

  • 14 vybraných   měst,
  • 14 přírodních oblastí a
  • 14  kulturních památek.

 a najdi pro jednotlivé cíle  na internetu adresy na kterých se dozvíš podrobnosti. Za každou   adresu máš  2 S  (další adresy jsou dobré, ale již mimo bodování). Možná, že informace které takto získáš, budou jednou podkladem pro tvou Velkou expedici

 

Aktivita

S 

 MZ:S

V0410-3-D-(2)

CÍLE VE SVĚTĚ

 

84 S

 

Za každý tip

2S

 

Protože ti dnes leží celý svět u nohou a žiješ v zemi, odkud můžeš cestovat  kamkoliv, (toho si važ, protože ve světě to všude zdaleka není tak samozřejmé) neměl  by pro tebe být problém, když budeš opravdu chtít,  vyrazit kamkoliv. Říká se, že i nesplněné sny mají svou krásu a kouzlo, takže tebou vybrané cíle můžeš poznat třeba jen v průvodcích nebo na internetu a  i když se do oněch míst nikdy nedostaneš, jejich „virtuální“ poznání tě určitě obohatí.

Tvůj úkol: udělej seznam

  • 14 světových (neevropských) měst,
  • 14  světových( neevropských)  přírodních zajímavostí
  • 14  světových (neevropských) kulturních  památek

Uvedené tipy zapiš do svého ExpeDu a za každý máš  2 S

 

Aktivita

S 

 MZ:S

V0410-4-D-(2)

SVĚTOVÉ  CÍLE  NA  INTERNETU

 

84S

 

Za každou adresu

2S

 

 Stejně jako v případě evropských cílů na internetu, udělej tři tabulky pro

  • 14 měst,
  • 14 přírodních oblastí a
  • 14 kulturních památek,

které jsi si vybral jako své cíle a vyhledej k nim na internetu adresy, na kterých jsou o nich podrobné informace. Za každou adresu máš 2 S (další adresy jsou dobré, ale již mimo bodování)

 

Aktivita

S 

 MZ:S

V0410-5-J-(2,3)

MOBIL

 

50S

 

Za každý splněný bod

50S

 

Civilizace ve které žijeme a kterou vybudoval homo sapiens sapiens ti dnes nabízí obrovské množství možností v nabídce zboží, institucí, cestování, kontaktů  a přátel nejen doma ale po celém světě. Tato obrovská nabídka  zrychluje celý svět a vede k pocitu absolutního nedostatku času protože všichni  toho chtějí co nejvíce stihnout.A tak místo setkávání lidí, což je časově náročné si lidé telefonují a to pokud možno za chůze nebo v jedoucím automobilu pomocí mobilního telefonu, aby neztráceli čas. Protože však  možností je tolik a ty je stejně všechny nemůžeš stihnout , nezbývá ti než volba tj. omezení se na vybrané směry., které odpovídají tvé osobnosti: tvým zájmům a předpokladům. Telekomunikační firmy tě ovšem přesvědčují, že můžeš výhodně tlachat o prkotinách  do mobilu ( a ztrácet nejen  čas, ale i peníze),  protože to je jejich byznys.Ty ale přece víš, že  žádné telefonování nenahradí atmosféru v dobré partě, ale  také,  že mobil je perfektní věc pro přivolání pomoci v neštěstí,  při zařizování důležitých věcí, kontaktu rodičů s dětmi, předávání informací atd. Umíš účelně využívat mobilu ? Udělej si  o tom následující test.

  1. umět zapnout a vypnout mobilní telefon (MT), pokud možno na různých typech, zavolat na určité číslo ( hasiče, záchranku, policii)
  2. nabít mobil
  3. vyjmout a zasunout SIM kartu
  4. zjistit výši kreditu
  5. nabít kredit
  6. udělat si vlastní adresář
  7. umět pracovat s menu
  8. poslat a přijmout SMS
  9. umět vymazat SMS
  10. Umět využít alespoň tři další funkce telefonu

Za každý splněný bod máš 5 S tj. celkem  maximálně 50 S

 

Aktivita

S 

 MZ:S

ViVV0410-6-J-(1,3)

PETAQUE

 

50

 

Za přípravu klání

50  S

 

 Tato hra patří  mezi netradiční kolektivní sporty a v Protomu  č.36  se dozvíš pravidla této hry, původem francouzské, která může zajímavě vyplnit volné chvíle v družině nebo oddílu, na výpravě nebo na táboře. Jsou k tomu zapotřebí originální kovové koule nebo levnější plastikové. (něco přes 100 Kč)

 Tvůj úkol:  připravit  klání  materiálově, nastudovat a vyložit pravidla a uspořádat soutěž, aby se všichni zúčastnění naučili tuto hru hrát.

Za realizaci tohoto úkolu máš 50 S. V případě, že tuto hru v oddíle již hrajete, zorganizuj ji tak, aby vzbudila nový zájem: soutěž o zajímavé ceny, vymysli pro tuto hru rekordy, zaveď nějaké novinky do pravidel.( např. vlastnoručně vyrobené koule z přírodního materiálu , cihel nebo z pórobetonu, hod  kamenem bez koulení apod.)

 

Z říjnové listárny časopisu SKAUT - JUNÁK
L0410 - ŘÍJNOVÁ  LISTÁRNA  32

První setkání účastníků Cesty k vrcholu

se uskutečnilo na táboře Skautfestu, který se konal ve dnech  22. - 26. září v Pardubicích na počest 90. výročí pardubického skautingu. Sjelo se přes 30 účastníků Cesty k vrcholu z Opavy, Šenova, Unčína, Jilemnice, Poděbrad a Pardubic. Účastnili se programu jednak ve vlastním táboře, jednak v pardubickém zámku (výstava, Skautská universita na téma: Skauting dnes a seriál diashow „Na Cestě“). V sobotní podvečer za velkého zájmu veřejnosti byl vyhodnocen výstup na Everest, při kterém účastníci získávali výškové metry na více než 60 aktivitách. Hodnotné ceny pro ty, kteří stoupali na Everest více dní, poskytly různé sponzorské firmy a nakladatelství, ale i ti, kteří se výstupu zúčastnili jen jeden den, dostali drobné ceny.

Skvělou motivací pro výstup byla beseda s ing. Cabanem, který v roce 2002 dosáhl vrcholu Everestu bez kyslíku  a který vedle své nové knížky Everest a Oyu přivezl velkorozměrová fotografická panoramata  himálajských vrcholů.

Neděle byla věnována výpravě na Mount Volcano 307 m n.m. (Kunětickou horu) – 7 km dlouhá trasa končila v základním campu „Skautská rokle“. Cestou účastníci řešili 10 úkolů, které prověřily jejich připravenost k výstupu. Ten vedl jihozápadním pilířem, jištěn fixními lany (bílá nit) obtížným a strmým svahem na předvrchol 294 m n.m. Odtud pak již snadná cesta až na vrchol věže 341 m přinesla všem účastníkům výpravy zisk 341 S. Po prohlídce hradu Kyb předal 33 účastníkům výpravy v největším hradním sále barevný pamatováček, na který se vzájemně podepsali, a přítomným členům Klubu 8000 (Bára, Zdenča, Šnek, Myška, Kometa, Anež) nášivky. Kulihrášek ze Skautodeby Šenov poslala mail: „Ahoj Kybe, moc tě zdravím alespoň po internetu, když jsem nemohla přijet na Skautfest. Holky byly naprosto nadšené, poznaly tolik lidí… no paráda…“

Ze Skautfestu nám zbyly  kopie úkolů Cesty k vrcholu (komplet za 3 roky) a  35 Protomů. Zájemci, mailujte na adresu jiri.klaban@quick.cz

CESTA KOLEM SVĚTA  byla zahájena v minulém čísle a měla by být z hlediska vyhodnocování co nejjednodušší. To znamená, že pomocí ní budeme získávat svemy na naší osmitisícovce tak, že na konci měsíce provedeme součty všech různým způsobem dosažených kilometrů, a ty jednorázově převedeme na svemy. Jak, to se dozvíte v příští listárně.

Upozorňujeme, že letošní soutěž o vytvoření knihy se uzavírá už 30. listopadu! (Přesné podmínky úkolu vyšly v SJ 10 z června 2003, jsou také na internetu na www.skaut.cz/skunipa.)