[Home][Mapa][Univerzita][Vrcholy][Protomy][Cesty][Oldskauti][Hledani][Kontakty-Odkazy]


Rádce - táborový inspiromat

 

Rádce - táborový inspiromat

Skautský tábor je něco, na co se nezapomíná.Vždyť to bylo
naše dílo,náš pot, ale také naše přátelství,naše výhry i prohry.
Můj přítel Frk říká,že skaut, který nebyl na táboře, snad ani skautem není.
Ač to tak na první pohled nevypadá, na skautském táboře je nejcennější překonávání všech možných problémů a zádrhelů: postavit tábor v dešti, vstávat na rozcvičku, vytvořit kamarádství, makat ve službě...
A navíc - na táboře žijeme alespoň pár týdnů v přírodě, mimo civilisaci.Příroda neustálým řešením krisí vyvíjela nové a odolnější druhy - z tebe se sice tímto způsobem za tu krátkou dobu nový druh nestane, ale odolnější po táboře jistě budeš - kromě toho, že se naučíš mnoho nových her a zkusíš různé, doma neobvyklé činnosti, otužíš tělo cvičením, pohybem i mytím v potůčku, získáš zručnost prací s nářadím nebo v kuchyni...
A pak - příroda na člověka působí, aniž si to uvědomujeme - sluneční svit dodává energii, zpěv ptáků a cvrkot lučních kobylek, barevná hrmonie temné lesní zeleně a pestrých lučních květin - to vše je balzám na naše civilisací pocuchané nervy...

PŘÍPRAVA TÁBORA
Začíná už dlouho před táborem, dalo by se říct, že začéíná hned po tom minulém táboře - třeba tím, že si uvědomíme, co se na táboře povedlo a stálo by za to znova zopakovat, nebo co se nám nepovedlo, a proto to budeme chtít na příštím táboře udělat jinak.
Zkuste si - i když už mnoho času nezbývá - společně s vedoucími sednout a popovídat si, jak si představujete váš letošní "Tábor snů". Co by se ván na táboře líbilo. Co byste chtěli zažít, vytvořit, postavit, zahrát si - co ještě do programu zařadit. Na jakých programech se můžete sami podílet, připravovat je.
Je spousta činností, které mohou na táboře zvládnout družiny - ba dokonce jednotlivci - samostatně. Použijte k přemýšlení
a sepsání nápadů třeba metodu brainstormingu (viz Cesta k vrcholu ve Skautu- Junáku č.9).
Podobnou besedu pochopitelně můžete udělat i na konci tábora, po vyhodnocení anonymní táborové ankety - poznámky z ní jistě využijete při přípravě dalšího tábora.

FAIR PLAY
To byste nevěřili, co tahle zásada "hraj poctivě" může na táboře ušetřit práce. Je to vlastně použití skautského zákona v praxi, kdy všichni hrají podle pravidel a nepotřebují tudíž žádné kontrolory, nebo sbor rozhodčích. Například: závodník vyběhne na skautský orienťák, na určeném místě si přečete úkol, splní jej dle svých schopností, podle návodu se sám oboduje, pokračuje v cestě, plní další úkoly a nakonec doběhne do cíle, kde nahlásí dosažené % úspěšnosti, vedoucí spočítá čas a vyhlásí výsledky. Nevěříte? Funguje to, zkuste to.
Takhle podobně může fungovat dokonce i propracované táborové bodování. Víte co to ušetří času vedoucím?
Fair play také znamená spolehlivost, která je vizitkou lidí, s nimiž se přátelit není pro nás riskantní a se kterými můžeme jet bez obav nejen na tábor, ale i na puťák či expedici do velehor.
Příprava tábora je pro vedoucí velký zápřah, a tak jakákoliv pomoc je vítaná. Rádcové, podrádcové a vyspělí skauti mohou za pomocí bohaté skautské literatury v oddílové i své vlastní knihovně přispět i při přípravě programů pro družinu i oddíl.

CO JE TO PROTOM?
Protom je zkratkou dvou slov: program a atom. Program je složen z malých částí, tedy atomů. Protom je jedna taková programová částečka.
Jsou to vlastně úkoly, které si v případě volného času, nudy, deště na táboře může každý půjčit a samostatně je plnit. Na jejich přípravě se mohou podílet dohromady všichni rádcové, vedoucí i starší členové oddílu. Když se jich nashromáždí dostatečný počet, je to zásoba zábavy kvizů, hadánek či nápadů na plnění stezky pro celý oddíl na řadu let.

ZÁSOBA PROTOMŮ
Důležité je rozhodnutí, jaké náměty do Protomů zpracovat-na př. témata ze skautské stezky - mapové značky, přírodniny první pomoc, návod na výrobu rukodělky, azimutový závod, skautský nebo libovolný kvíz, ale i hra, nakreslená kimovka nebo setonovka, hlavolam, soutěže do deštivého počasí, scénář k táboráku...
Protom může obsahovat i úkol něco se naučit, prostudovat a pak správně odpovědět,na př.:" máš 10 minut na to, abys prostudoval zásady život zachraňujících úkonů, pak zavři studijní materiál a na 3.stránce si otevři otázky. Na papíře odpověz, potom odhal 4.stranu, kde jsou správné odpovědi a svoje výsledky vyhodnoť způsobem, který je popsán na str.2."

JAK PROTOMY VYROBIT?
Přehnutím listu papíru A4 získáš 4 stránky A5. Na první stránce je název úkolu, seznam potřeb, času, pro kolik lidí je určen atd. Na 2.straně je vysvětleno provedení, jaký čas je pro úkol určen a způsob hodnocení v procentech úspěšnosti.(max.počet bodů = 100%).3. stránka obsahuje úkol samotný, na př.otázky kvizu. Na 4.straně je správné řešení. 3. a 4.strana jsou zakryty a zasvorkovány dalším přehnutým listem A4.
Součástí každého Protomu jsou všechny pomůcky, aby program mohl kdykoliv a "hned teď jet".
Každý si tak může začít vytvářet i svoji vlastní sbírku Protomů, která je kdykoliv připravena k použití.

Kde můžeš dnes něco stavět, dokonce podle svých návrhů? Na skautském táboře ta příležitost je, pokud vám ji neseberou starostliví rodiče.
Je věcí cti každého skauta podílet se na co největším počtu staveb - od těch životně důležitých k luxusním. K těm druhým patří na př.přehrada se saunou, na což zaberou i lenoši a otrávenci, kteří se dosud všemu jak jen to šlo, vyhýbali.

SAUNA
Kdysi dávno jsme v Jizerských horách na Holubím potoce vytvořili ve strmém břehu ohniště s komínem(břehovou pec),na topeniště položili kus plechu, na něj kameny, okolo zábradlí. Nad tím vším jsme postavili stan, přes něj dali polyetylen a ještě plachtu. Po zatopení jsme ve stanu dosáhli teploty 93 stupňů a nalitím vody na kameny vznikla parní lázeň, po které jsme se blaženě ochlazovali v přehradě. V Jizerkách tenkrát stále pršelo, ale nikdo nenastydl.
Indiánská obdoba sauny: z větví postavíte polokulovou konstrukci o průměru asi 2 m, vysokou cca 150 cm na kterou se místo medvědích kůží nahází plachty, deky, případně igelity. Horké kameny se pak nakulí z blízkého ohniště, a dál už to znáte.

TÁBOROVÁ SLUŽBA
To je škola řízení pro rádce a podrádce. Vedoucí služby, který chce, aby se mužstvo nehádalo, musí každého zaměstnat určitým jasným úkolem s osobní zodpovědností:ty budeš dnes dělat dřevo a topit, ty máš na starosti svačinu, ty dnes děláš bramboračku, ty připravíš zeleninový salát, ty máš na starost pořádek v jídelně a celém táboře.
Když budou všichni plynule, ve veselé atmosféře dělat, budete v šoku, z toho, co se všechno dá ve službě stihnout. Vedoucí služby musí mít neustále přehled, radí (musí všechno znát,nebo vědět,kde najde radu v literatuře - kuchařskou knihou počínaje) a zaskakuje tam, kde to"hoří".
Úplně špatně to je, když sám maká, až se z něho kouří a nadává na družinu, která se vybavuje. To ukazuje, že jako"šéf" absolutně "vybouchl". Špatně je to samozřejmě i tehdy, když šéf služby sedí, nic nedělá a jen poroučí ostatním. Takže nejlepší je, když také pracuje, ale až tehdy, když všichni přesně vědí, co mají dělat a jak, a dělůají to.
Problém občas bývá stihnout včas uvařit k vydávání jídla, nebo zaretušovat nějaký "kix" - třeba připálenou rýži. Správně sehraná družina to ale určitě zvládne - a jestli na začátku tábora ještě tak sehraní nejste, nevěšte hlavu - do konce tábora to určitě dokážete!
Poučme se u buněk v našem těle: kdyby se nám "vyflákly" na trávení, tak máme obrovské problémy.
V kuchyni musí být vedle prima nálady také sportovní duch: my vám ukážem, že to stihnem a že se budete olizovat.
Vydávání jídla je příležitost k malé show: kdo pro vás dnes co připravil, a vtipný pokřik na dobrou chuť.
Dobré chuti lze dosáhnout drobnými fintami, které však dají trochu práce navíc: místo chleba s celým rajčetem servírujeme namazaný chléb s rajčatovými plátky a cibulí, oběd vylepšíme objevným zeleninovo-bylinkovým salátem a "profíci" udělají v neděli i bez trouby výborný zákusek.

Kdysi jsme se vypravili z tábora na jeden den na návštěvu ke spřáteleným roverům. Slíbili pro nás připravit velkou terenní hru. A opravdu-hra byla skvělá a všichni byli spokojení, ale to nejlepší teprve mělo přijít-vítězové dostali výborný dort.A aby to nebylo ostatním líto byl pořádně veliký. Roveři ho upekli na docela obyčejných polních kamnech...Kulili jsme na to tenkrát oči-a od té doby jsme se nebáli na táboře experimentovat s vařením-od smažených dolečků s tvarohem až po táborový dort.

TÁBOROVÝ DORT
Na táboře všichni touží po sladkém, a tohle je příležitost získat Oskara. Jak na to? Těsto připrav podle návodu z Vídeňského dortu(Vitana,600g na 10 osob, 20-30 Kč.) nebo podle jednoduchého receptu na bábovku (na sáčku s kypřícím práškem). Nalej na nízký pekáč, vyložený pečícím papírem nebo vymazaný tukem a pomoučený. Dej na rozpálená kamna tak, aby mezi pláty a plechem vznikla 3 cm vzduchová vrstva (podlož plechovkami, kameny). Pekáč zabal shora do alobalu, nebo přiklop dalším plechem či pekáčem, tím vytvoříš podmínky trouby. Peč, dokud špejle, zabodnutá do těsta nezůstane, suchá.
Koncovka: marmeláda, ovoce, puding, sladký tvaroh, šlehačka... A navíc ušetříte za cukrárnu! 
Rozcvičky na táboře většinou získávají málo hlasů. Ale vše záleží na příkladu a nadšení někoho, kdo dokáže"vyhecovat" tábor k tomu, aby cvičil s nadšením, pouze v trenýrkách a nikoliv v kulichu a oteplovací soupravě.
Vezmete to sportovně, abyste si dokázali, že nejsteš "másla"?

OTUŽOVÁNÍ A FYZIČKA
Vytvořte "klub vodomilů", který se každý den ráno bez ohledu na počasí ponoří do tůňky v potoce a zvýší svou odolnost - bude připraven na zimní táboření, nebo ztroskotání Titaniku. Tábor je ideální pro zahájení otužování, ve kterém se musí ovšem pokračovat i doma sprchováním studenou vodou, a také přiměřeným strojením. Význam sokolského hesla "V zdravém těle - zdravý duch!" potvrzují výzkumy, a v civilisaci, kde každý jen sedí a kouká do počítače, má stále větší důležitost. Zde je několik tipů:
Obrovský zásobník námětů: Zapletal a spol.: Stezka zdatnosti, edice Skautské prameny
Opičí dráha - vytvořte u tábora lesní telocvičnu s opičí drahou (lano, provazový žebřík, lanová lávka, kladina, lezení na strom, vodorovná větev: vis a shyby, polena či kameny na posilování, a desítky dalších nápadů podle knížek i situace).
Na okruhu vyměřte 60, 100, 300, 500 a 1000 m. Součástí tratě může být i výběh do kopce (podle strmosti 100-200 m). To že na trati není tartan, vás nemusí vzrušovat: všichni mají stejné podmínky. Zátopek trénoval i na oranici. Okruh vám umožní trénovat spoustu disciplin, v nichž můžete dělat osobní,družinové i oddílové rekordy.
Porovnejte výkony! aktivní sportovec bude asi vyhrávat,ale ve zlepšení výkonu ho může klidně porazit ten poslední v družině: udělejte žebříček ve zlepšení (fair play tady znamená, že budu podávat maximální výkony hned od počátku). Běžecký okruh a opičí dráha umožní nejen běh na čas, ale i různé mezidružinové štafety a pod. Aktuální výsledky vyvěste na oznamovateli.

TÁBOROVÝ INTERNET
Každý účastník tábora má svoji průhlednou obálku A4 s bočním děrováním, do které dává svoje "internetové stránky".Ty jsou vyvěšeny, nebo alespoň v kroužkových deskách přístupné všem. Do obálky se vkládá list A4 s dvoucentimetrovými okraji, na který se jednostranně píší: kronikářské zápisy, deník,plnění expedičních úkolů, názory na průběh tábora, pozorování přírody, povídky, básně, malují se ilustrace a obrázky.
Po návratu z tábora si může každý ze svých stránek po zmenšení na xeroxu na polovinu (z 4xA4 na 1 list A4 oboustranně) vydat vlastní táborový deník, nebo družina či oddíl může po redakci příspěvků vydat táborovou nebo expediční knihu.
Zkušenost říká, že počet tímto způsobem psaných a dále použitých příspěvků se zvýší trojnásobně, oproti chuti psát běžnou kroniku a osobní deník.

SKVĚLÝ KAMARÁD - ROY TÁBORA
Přečtěte si úvodní příběh o Royovi z Foglarových Hochů od Bobří řeky - při svíčkách nebo u ohně je to skvělý úvod k besedě na téma o chlapci, děvčeti, se kterým bych chtěl kamarádit. Jaké by měl mít vlastnosti? Byl v historii oddílu někdo, kdo se Royovi blížil? Zavzpomínejte, a pak se vraťte do současnosti: je v oddíle někdo, kdo si takové označení zaslouží?
Občasná anonymní anketa všech účastníků tábora může odhalit tu nebo toho, kdo se Royovi svými vlastnostmi blíží.