[Home][Mapa][Univerzita][Vrcholy][Protomy][Cesty][Oldskauti][Hledani][Kontakty-Odkazy]


Nápady na prázdniny nejen pro rádce

 

Nápady na prázdniny nejen pro rádce

SÁM DOMA
Vrátil jsi se z tábora a před sebou máš 5-6 týdnů prázdnin. Jak s tímto nádherným časem naložíš? Připravili jsme pro tebe tipy jak trávit prázdniny "sólově", s kamarády s rodinou, na venkově u příbuzných, na chalupě či chatě... Naše nápady si jen trochu přizpůsobíš svým vlastním podmínkám - a určitě se po zbytek léta nudit nebudeš.

Nuda? Co to je?
Jsou lidé, kteří, octnou-li se sami, bez videoher, počítače nebo televize, propadají nudě - nedovedou si pro sebe vytvořit program. Jsou zvyklí na to, že je stále někdo řídí, ovládá, připravuje jim veškerou činnosti zábavu, že jsou neschopní se o sebe postarat. Zkušenosti ukazují, že takoví lidé v kritických chvílích propadají také beznaději a odevzdanosti
Ty se jistě mezi takové lidi nepočítáš a máš stále co dělat. Přesto se ti někdy může hodit hrst námětů, jak si prázdniny zpestřit. Musíš část prázdnin trávit sám, sama? Mezi dospělými, bez svých přátel z oddílu, bez party kamaradů z ulice? Vezmi to jako trénink přežití.

KDEKOLIV
Hraješ na hudební nástroj? Zdokonaluj se nebo vůbec s hraním začni. Nebaví tě hrát to, co se učíš v hudební škole? Zkus melodie oblíbených písniček. Nejjednodušší jsou lidové, ale zkoušej i oddílové, melodie z filmů a podobně. Nemusíš mít právě koncertní kytaru za 20 000 korun - taková flétnička nebo foukací harmonika se dá snadno vzít do batohu, a co se s nimi dá nadělat parády!
Další možnost: vyrob nebo opatři nějaký rytmický nástroj (bubínek, různá chrastítka).
Založ si "Nejkrásnější sbírku"
Začni právě teď - o prázdninách. Určitě během těch dvou měsíců navštívíš různá místa v naší krásné zemi, možná i v cizině. Na listy formátu A4 na jednu stranu maluj, nalepuj fotky, pohledy, vstupenky, razítka, podpisy účastníků, mapky, ale hlavně piš. Vylič svoje zážitky s rodinou, s kamarády, se skauty. Nejsi-li psavec, stačí i heslovité záznamy a popisky o místech, která se ti podařilo, navštívit, s kým. Listy zakládej do kroužkového bloku nebo do průsvitných pouzder a do desek. Možná až později, po létech oceníš tuto práci a budeš mít před sebou nejkrásnější sbírku vzpomínek, kterou si budeš moci zalistovat. A v budoucnu třeba naskenovat, uložit na CD a kdekoliv a kdykoliv ji ukázat na obrazovce svého počítače.

Vůle
Víš, že můžeš trénovat svou vůli? Každý den máš jistě před sebou alespoň jednu činnost, do které se ti vůbec nechce. Překonej se a vykonej ji. Může to být 8.bod Modrého života.

Doma,když prší
Citáty a chytré myšlenky
Z knížky, kterou právě čteš, vydoluj zajímavé myšlenky a zapiš je do své sbírky "mouder". Ve výpiscích pokračuj i po prázdninách.

Luštíš?
Miluješ křížovky, hlavolamy a kvízy? Připrav drobné soutěže na deštivé odpoledne pro rodinu, kamarády, družinu, oddíl.

Sbírka
Jsi sběratel? Zapracuj na své dlouho opomíjené sbírce. Žádnou nemáš? Založ novou. Známky pohledy, razítka, ptačí pírka, zajímavé kamínky, šnečí ulity....
Pro inspiraci můžeš zajít do místního musea. V Pardubicích na zámku je na příklad k vidění vzorově uspořádaný výběr z 300 000 pohlednic.

Máte doma počítač
Umíš na něm pracovat? Jistě na něm umíš napsat text, třeba do oddílového časopisu.
Ale umíš na počítači také vytvořit tabulky nebo kreslit? Prostě něco dalšího užitečného? Je toho moc, co se můžeš o prázdninách naučit.
Nechceš se učit metodou "pokus-omyl"? Vypůjč si v knihovně příručku některého počítačového programu, který chceš zvládnout. Nebo popros rodiče nebo staršího kamaráda o vysvětlení.

Průvodce po pamětihodnostech
Znáš své město, obec? Představ si, že tě navštíví zahraniční skaut z oddílu, u kterého jste ztrávili několik dní. Musíš mu přece ukázat, co zajímavého je u vás k vidění!
Víš to?
Připrav se, že budeš dělat průvodce. V literatuře prospektech, mapách najdi všechny pamětihodnosti a zajímavosti. A jestli si myslíš, že u vás není nic zajímavého,tak se hluboce mýlíš. Vyhledej pamětníky a zeptej se jich. Připrav a zapiš, nebo nahraj s nimi rozhovor - jistě se dozvíš tolik zajímavostí, až se budeš divit. Získané materiály mohou být i součástí tvé "Nejkrásnější sbírky".

Ve městě
Toulky
Prší? To je ale otrava. Vyprav se tedy za jiným dobrodružstvím - třeba na stránky knih. 
Zajdi do místní knihovny. Můžeš tam strávit hodiny jenom prohlížením knih - nemusíš si nakonec nic půjčit domů. Zalistuj titulem, který tě zaujal, přečti pár řádek... Nahlédni do encyklopedií, jistě tam najdeš něco, co zajímá právě tebe.
Jdi do knihkupectví nebo antikvariátu a jenom prohlížej knížky. Nemusíš nic kupovat, ale můžeš v nich nalézt něco zajímavého.
Totéž můžeš udělat ve specialisovaném obchodě s potřebami
pro turistiku - opět nemusíš nic kupovat, ale můžeš se vyptat na vlastnosti zboží - spacích pytlů, stanů, vařičů, porovnat se svými zkušenostmi z oddílu. Můžeš získat prospekty a důležité informace pro budoucí nákup.

Na chatě,chalupě, na venkově

Domácí ZOO
Máte doma nějaké zvíře? Výborně - máš možnost dělat výzkum chování (etologie) a pokusy, které zvířeti neublíží.
Všimni si jak se umí kočka dovedně vyhnout křehkým nádobám a soškám na poličce. Jak skáče a jak se lísá... A jak váš pes dělá "psí oči"
A jestli pak víš, že vždycky ve stejnou hodinu přiletí na jabloň u vrátek sýkorky...
Podařilo se ti někdy pozorovat obyčejného zahradního hlemýždě? Polož ho na stůl a trpělivě čekej - vystrčí růžky, ohmatá nejbližší okolí...Pozoruj jak zdolává překážky. Nabídni mu list salátu a podíveju se lupou, jak ho chroupe.
Svá pozorování můžeš zapsat, tak, jak to dělal Ernest Thompson Seton. A což to všechno nafotografovat, jako Čapek známou Dášeňku?

Bivak
Kup 3m dlouhý a 120 cm široký polyetylenový "rukáv". Protáhni jím provaz, který napneš na začátku a na konci přes asi 1 m vysoké kolíky nebo uvážeš na stromy. Vznikne tunel, do kterého se vsoukáš s karimatkou a spacákem. V tunelu nad tebou protahuje vzduch, takže vnitřek se neorosí. V tomhle zařízení můžeš přespat a v dešti nezmokneš. Vyzkoušej jej na zahradě, u chaty, chalupy, u babičky. Bude se ti to hodit.

Rodinná procházka - brr!!
Jdete na houby? Vezmi atlásek hub a snaž se jich co nejvíce určit - nemusíš ihned zkoušet jejich jedovatost. Totéž nmůžeš udělat s květinami, stromy, dřevinami, trávami, brouky, hmyzem nebo živočichy a jejich stopami. Máš čas a nikdo tě nehoní, tak vychutnej objevy i stopařské detektivky. Vypůjč si knížku Skautské toulky přírodou od M.Vosátky (Skautské prameny) a najdeš tam 391 námětů na pozorování přírody. Určitě si vybereš a prožiješ svoje originální dobrodružství. Když neseženeš zmíněnou knížku, určitě objevíš řadu dalších.

Vynálezy
Vyzkoušej svou vynalézavost: kolik vymyslíš použití pro prázdnou PET lahev? Pět - deset - dvacet?
A co další věci, které se v domácnosti běžně vyhazují? Zkuste sestavit "sochu", objekt z různých odpadků - kelímků, novin, krabic...

Rodinný skauting
Napadlo tě někdy, že řadu skautských činností lze dělat o víkendech nebo o dovolené s rodinou?
Televizní soutěže jako Pevnost Boyard nebo Staň se milionářem jsou populární mezi všemi generacemi díky bodování, které znáš ze skautingu.
S rodinou se dá nejen koukat na televizi, ale také cestovat, chodit pěšky po kopcích a údolími řek, jezdit na kole, stanovat a tábořit, hrát hry,sportovat a dělat spoustu dalších zajímavých činností. Tvoje rodina - to je tvoje "nejbližší družina"
Rodinné programy získají na zajímavosti, když se bude soutěžit na body nebo o ceny, což zvýší zábavu. Aby to fungovalo, musí to být soutěže různorodé, ve kterých se mohou všichni uplatnit. Tedy i dědeček, který toho už moc nenaběhá, ale zato je třeba ohromně sečtělý. Pestrost je šance k získání zájmu celé rodiny.
Tvým cílem by nemělo být vlastní vítězství, ale dobrý pocit, že všechno zorganisuješ a bude to mít úspěch. Je dobré pro to získat spojence: tatínka, mamku, bráchu nebo sestru. Se spojencem se ti podaří ostatní spíš vyhecovat k nějaké činnosti.

Rodinný víceboj
Soustřeď všechny pomůcky, které doma máte: míče na volejbal, basketbal, fotbal, do vody, tenisáky, pálky, soupravu na badminton, pásmo (vyrob z provázku), stopky, turistické, orientační a cyklomapy, koloběžku, kostky a herní plány, koule pro petangue, ringo kroužky, PET lahve jako kuželky,laso, kolečkové prkno a brusle, pastelky, štětce a vodovky, papíry bílé i barevné, dalekohled, knížky o přírodě,atlasy hub, rostlin, živočichů atd. Už tenhle seznam je inspirace. Rodinu můžeš rozděli na dva týmy. Vymýšlením programů, soutěží i odměn se můžete bavit všichni.

Malí otravové
Dospěláci se baví u kávy a tobě svěřili na starost drobotinu? Kluci a holky předškoláci jsou jako blechy, chvilku neposedí... a schovka je už nebaví. Vzpomeň si na jednoduché hříčky z oddílu a zorganisuj pro ně zábavné soutěže: hod listem papíru, skok do dálky z místa, běh pozadu....Projít poslepu vyznačenou trasu. Foukanda. Molekuly. Mrňousci se zabaví a ty si vyzkoušíš, co dokážeš.

S kamarády
Všemožné podniky s dobrými kamarády jsou samozřejmě veselejší, ale také bezpečnější: vzájemně se hlídáte

Ztroskotanci na pustém ostrově musí postavit chyši, přespat v ní a uvařit si jídlo z přírodních zdrojů. Mobilem můžete zavolat rodiče, aby vás přišli "zachránit a zapojit je do hry - téma pro rodiče se silnými nervy.
Tisíce možností představují hry a sporty: vyjednejte s panem školníkem za brigádu přístup na školní hřiště a můžete dělat turnaje v basketu, volejbalu, ringu, nohejbalu, badmintonu, pálkovém tenisu, malé kmopané, kroketu, hokejbalu, petangue. Nebo závody v atletice: běhy, hody, skoky, vrhy.
Na asfaltové cyklostezce připravte závody s koloběžkou, nebo na kolečkových bruslích.

Sportování v přírodě má také své kouzlo: běh podle orientační mapy, horská kola, terenní cyklistika, ale i vlastní lesní stadionek pro všechny zmíněné sporty a discipliny.

Vodní sporty lze provozovat na koupališti i v přírodě: plavání na čas i na výdrž 500m, 1km, vodní pólo, hody na branku ve vodě, plavba na voru, splutí řeky s dospěláky...
Nezapomeňte na bodování a hodnocení: všechny výkony zapisujte, evidujte rekordy, fanděte, vítěze oceňte čokoládovou medailí.....

Připrav pro partu nebo rodinu výpravu - miniexpedici.
Prohlédni mapu neznámé krajiny v blízkém okolí. Promysli trasu, zvaž, kde po cestě lze dělat nějakou další činnost: malování pozorování, fotografování, vaření venku, hry...

Prší? Můžete hrát deskové hry. Člobrdo už vás nebaví? Vypůjč si v knihovně příručku od Miloše Zapletala-Deskové hry. Nebo vyzkoušejte návody a hry ze Skauta-Junáka posledních tří ročníků - z rubrik Hlavolamy a Herna. Určitě v nich najdete zábavu na mnoho deštivých odpolední.

Copyright(c) 2001-2005 J.Klaban. Aktualizováno: