[Home][Mapa][Univerzita][Vrcholy][Protomy][Cesty][Oldskauti][Hledani][Kontakty-Odkazy]


2006 Leden - 45. CESTA K VRCHOLU

Přečti si Lednovou listárnu

Text k vytištění (.pdf 108 kB)

Přehled:

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V i VV0601-1-D-(1,2,3,4)

TAHOUN

 

? S

V0601-2-D-(2, 3, 4)

INTERNETOVÉ INFORMACE

 

1S/adresu

V i VV0601-3-D-(1, 4)

ZIMNÍ VÝSTUP

 

?S

V i VV0601-4-D-(1,2,3,4)

ZIMNÍ OLYMPIÁDA

 

? S

V i VV0601-5-D-(1,2,3,4)

HALOVÉ MISTROVSTVÍ

 

?S

Vi VV0601-6-D-(3, 4)

VÝROBA MEDAILÍ

 

2 S/medaili

 Zadání úkolů

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V i VV0601-1-D-(1,2,3,4)

TAHOUN

 

? S

 

 

 

 

Již Foglar věděl, že sebelepší program nestačí, když v oddíle chybí lidé, kteří ho vezmou za svůj, jsou nabiti energií, kterou strhávají ostatní. Z nich vyrůstají výborní rádcové, posléze vůdcové nebo  odcházejí  z oddílu, aby i  jinde dokázali za sebou táhnout lidi. Jsou to, jak říká Foglar, takové lokomotivy, které jsou schopny rozpohybovat pasivní členy - vagónky, kteří  by se sami nedokázali dostat do pohybu.

Tahoun , jak se ukazuje, musí být silná osobnost, která má dostatečné sebevědomí a přesvědčení, že to co dělá má smysl. Také to většinou není člověk, který neustále očekává nějakou pochvalu, nějakou medaili, protože jeho těší především  vědomí, že to co vymyslí je schopen také zrealizovat. Jen on totiž  přesně ví, co taková realizace obnáší a toto vědomí má pro něj takovou hodnotu, že vnější ocenění ho sice potěší, ale není na něm závislý.

Protože člověk je tvor společenský a cítí se v lidském společenství dobře,  lidé, kteří dokáží takové společenství vytvářet jsou vnímáni positivně. Avšak postupující individualizace společnosti  založená  na neskutečném množství možností ve všech směrech, vytváří stav, kdy není jednoduché  vytvářet společenství které má společné zájmy, společné cíle, ale také společný čas. Přes to skautské společenství založené na přátelství má hodnotu, kterou nemůže poskytnout žádný komerční způsob trávení volného času.

Na tahouna jsou v této stále složitější civilizaci kladeny značně vysoké nároky znalostní, na schopnosti organizovat si svůj čas, na schopnosti komunikační,  řídící, režisérské, moderátorské,  kreativní , ale také inspirační  a psychologické. Tyto vlastnosti, kladoucí i značné nároky na psychiku, jsou současně i klíčovými vlastnostmi pro jakékoliv podnikání i v ostatním světě a mohou tudíž představovat vynikající přípravu do tohoto světa.

Klesající počet členů nejen ve skautingu, způsobovaný  společenskou individualizací může podle mého názoru , vést  paradoxně  i ke zkvalitnění výchovy, když vůdcovské schopnosti tahouna budou doplněny i schopnostmi tvořivého  koučování, které zohledňuje osobnostní předpoklady každého člena.  Při koučování může být menší počet účastníků dokonce výhodou, která tahounovi poskytne  tak potřebnou zpětnou vazbu. – uspokojení z akce.

Přestože uvedená  „teorie tahouna“ se může zdát někomu náročná, je třeba vědět, že i vlče nebo světluška ve funkci šestníka může  získávat  již v útlém věku  tyto velice  cenné zkušenosti pro další život.

Z uvedeného vyplývá, že tahoun je člověk velice důležitý, bohužel však také ,velice vzácný, jehož odolnost proti „vyhoření“ – ztrátě  energie, podléhá mnoha okolnostem. Možná, že k jeho odolnosti  může přispět vědomí, že i výchova jediného člověka má smysl, analogicky vědomí kouče, který  vychoval jediného vynikajícího mistra nebo vědce, který vychoval svého znamenitého nástupce.

BODOVÁNÍ: Přesto,  co jsme řekli o odměně, zavádíme zpětnou vazbu pro tahouna ve formě výškových metrů, jako vnitřní posilu vědomí své užitečnosti.

Základní  zásady:

1) bodový zisk za jakoukoliv účast se zdvojnásobuje při jejím řízení.Příklady: družinovka: 20
    x 2= 40, oddílovka 30 x 2 = 60, tábor: 40 x 2 = 80, dvoudenní kurz: 80 x 2 = 160

2) při  dlouhodobém  vedení je  za každý půlrok ( minimálně 6 akcí) prémie:
    družina: 100 S, oddíl: 500 S, středisko 500 S, zástupci  mají zisk poloviční

3) v dalších skautských funkcích se počítá zisk za jednotlivé schůze jednotně:
    člen sekce: 50 S, vedoucí sekce: 100 S.

4) Tahouna  lze vyhodnotit i zpětně do minulosti – v případě nejistoty raději nepočítat

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0601-2-D-(2, 3, 4)

INTERNETOVÉ INFORMACE

 

1S/adresu

 

 

 

 

Z internetu se postupně stává nevyčerpatelná studnice informací a což není zdaleka zanedbatelné: informací aktuálních. Vyznat se v něm a umět hledat rychle to co potřebuji, už dnes patří k velice  i finančně ceněným schopnostem.

Zatímco pro telefonní spojení máme Zlaté stránky, odkazy na stránky webové zatím podobný seznam nemají (pokud vím) a tak si myslím, že bychom mohli něco podobného v oblastech, které nás zajímají a spojují  vytvořit. Začneme tedy shromažďovat odkazy na webové stránky spolu s heslovitou charakterizací jejich obsahu a kódováním, které zejména v budoucnu umožní rychlé vyhledávání. Za každý odkaz  ve svém seznamu si bude moci každý lezec připsat 1 S . Až nashromáždí 100 odkazů může je poslat Kybovi, (jiri.klaban@quick.cz), který zařídí jejich uveřejnění  na stránkách Skunipy. Za každý zveřejněný odkaz si bude moci připsat další 1 S.

Pro kódování  informací budeme používat desetibodového systému používaného u Protomů  

Příklad tabulky:

Odkaz

obsah

kódy

http://krizovatka.skaut.cz

základní skautské informace

1 - 10

www.skaut.cz/casopisy

objednávky  skautských časopisů

1

www.seznam.cz

navštěvovaný český info portál

1 - 10

www.idnes.cz

četba novin

1 – 10

www.statnisprava.cz

vše o úřadech

2

www.prace.cz

shánění práce

2

www.zlatestranky.cz

vyhledávání firem

2

www.idos.cz

jízdní řády vlakové,autobusové, MHD

2

www.1000her.cz

hry různého zaměření

8

www.mapy.atlas.cz

mapy na internetu

5

www.recepty.cz

3000 kuchařských receptů

6

www.maturita.cz

příprava na maturitu

2,3,8

www.everestnews.com

aktuality na osmitisícovkách

9

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V i VV0601-3-D-(1, 4)

ZIMNÍ VÝSTUP

 

?S

 

 

 

 

Zimní výstupy  k vrcholkům hor patří k velice obtížným a vysoce ceněným výstupům. V tomto směru je proslulá nejvyšší hora amerického kontinentu, ležící na Aljašce. Mount McKinley ,vysoká 6194 m, na které panují velice drsné klimatické podmínky: až – 50 °C a vysokohorské bouře, dosahující rychlosti až 220 km/hod. V „Informacích z pošty“ z června 2005 ( zdarma na poštách) se můžete dočíst jak takový výstup dnes  vypadá a jak vrchol zdolal ,  jako první český pošťák, Jan Bartoš  ze Žatce.

Tvůj úkol: vystoupit pěšky nebo na lyžích v zimních měsících na vrchol, nebo dosáhnout určitého převýšení.  Tvůj zisk bude činit dvojnásobek výstupu letního.

Příklad : Výstup na lyžích z Říček (600 m) na Komáří vrch (991 m)  představuje převýšení 391 m, což  v prvním výškovém  pásmu ( vrchol do 1000m -  viz V0405- 4)  odpovídá  ve svemech 1/10 převýšení tj. 39 S při letním výstupu a tedy  78 S při výstupu zimním.

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V i VV0601-4-D-(1,2,3,4)

ZIMNÍ OLYMPIÁDA

 

? S

 

 

 

 

Letošní Zimní Olympiáda v Turíně v Itálii  může představovat vynikající motivaci  pro uspořádání  Zimní olympiády v oddíle nebo ještě lépe ve středisku, nebo na jarních prázdninách. Sledujte pozorně v televizi co všechno se na takové olympiádě děje  a uspořádejte Zimní  Olympiádu  svoji. Ta se asi bude od té skutečné trochu lišit, protože bude závislá na vašem vybavení: sjezdové lyže, běžky, brusle, saně  a na terénních možnostech: běžecké tratě, sjezdové tratě, sáňkařská dráha, ledová plocha pro rychlobruslení, hokej a krasobruslení. Protože tohle všechno nemusíte mít, můžete si vymyslet  zimní disciplíny pro vaše podmínky. Navíc nemusí se všech disciplín zúčastnit všichni jako tomu je i na opravdové olympiádě.

Při psaní tohoto úkolu mě napadlo, že by nebylo špatné vytvořit nějaký jednotný systém pro hodnocení všech sportovních disciplin, použitelný jak pro soutěžení, tak pro sebehodnocení, založený na porovnání s rekordmanem v dané disciplině. Přišel jsem na  % úspěšnosti, známé již z Protomů: světový rekordman je 100 %ní,  kolika % úspěšnosti dosáhnu svým výkonem já ?

 Jak známo sportovní výkony se hodnotí:

  1.  dosaženou vzdáleností, výškou ( skoky, vrhy, hody…..) a kg při vzpírání
  2. pomocí bodovacích tabulek
  3. dosaženými časy v sec, min, hodinách ( běhy, plavání, cyklistika……..)
  4. jako poměr dosažených bodů, gólů, gémů
  5. jako pořadí v závodech s využitím poroty.( krasobruslení, skoky na lyžích, akrobatické lyžování ………….)

Zatímco  pro    pro výkony  v bodě 1 a 2 platí jednoduchá přímá úměrnost,  pro výkony založené na dosaženém čase (bod 1) tomu tak není( pomalejší borec by měl vyšší % Ú). Řešení  spočívá v určení rychlosti při dané disciplíně , takže nejlepší má nejvyšší rychlost a tedy 100% Ú a  u ostatních  se jejich úspěšnost počítá úměrou jako v předchozím případě . Nejlépe ho  osvětlí příklad  s použitím internetových informací: v roce  2005 na Zlaté lyži v Novém městě na Moravě se ve sprintu  žen  na 1,2 km  umístila na prvním místě Finka Manninen časem 2: 29,30 což = 149, 30 sec Její hodinovou rychlost vypočteme:

( 3600 sec =1 hod/ 149,30 sec ). 1,2  km = 28, 935km/hod.

Poslední  Italka Kelder  měla čas: 2:33,64  =153,64 sec takže její hodinová rychlost činila:

(3600/153,64 ). 1,2 = 28,117 km/hod

V porovnání s Manninen  bylo její     = (28,117/28,935) . 100 = 97,17 %. Vysoké %Ú poslední  - šestnácté závodnice, svědčí o velice  vyrovnaném závodu, což samozřejmě nepřichází v úvahu u amatérských sportovců.

V kolektivních sportech je %Ú odvozeno z poměru bodů, při čemž bodový zisk vítěze = 100%. Např.výsledek hokejového zápasu  mužstev A: C = 5 : 3 znamená, že členové mužstva A získávají  100% Ú , zatímco členové mužstva C:  3/5. 100 = 60% Ú, při čemž v případě výsledku 5:0  by bylo jejich %Ú = 0. Podobně třísetové tenisové vítězství  hráče A proti hráči B v poměru setů : 7: 5, 6: 2, 6: 4 znamená pro A 100% Ú, kdežto pro B:

(  5+2+4 / 7+6+6 ) . 100 = 57,9 %Ú

A nyní pár tipů na disciplíny Vaší Zimní Olympiády:

  • běh na lyžích klasicky, volným stylem, různé délky tratí ,
  • sjezd na lyžích, snowbordu, slalom,  sjezd na saních, na bobech, na folii,
  • stavba co nejvyšší věže za určitý čas,
  • hokej, skok na lyžích( terénní), rychlobruslení, co nejdelší dojezd na lyžích, na saních,
  • sjezd na jedné noze,trefování se do PET lahví sněhovými koulemi,( simulace biathlonu), t
  • refování se za jízdy na saních,
  • výstup do kopce,simulace musherského závodu( jeden táhne a druhý sedí na saních,)

 Inspirace: 

  • Jan Neumann: Zimní hry na sněhu i bez něj, Portál 1999,
  • Zapletal: Hry v přírodě (Encyklopedie her),
  • Zapletal: Stezka zdatnosti (Skautské prameny),
  • Guinessovy světové rekordy ( 2004, 2005, 2006) 

Poznámka: výbava pro zimní sporty je finančně náročná,  proto výhodně lze kupovat starší výzbroj v bazarech

Tvůj úkol:

  1. V průběhu sledování Olympiády v Turíně  se inspiruj pro volbu vhodných disciplín a  urči v disciplínách, které byste mohli použít, údaje  vítězů,  jako  100% ní standardy prčo Vaše závody. Za každý takový určený standard např. vypočtenou rychlost si připiš  1 S.
  2. inciuj  Zimní Olympiádu  u vás v oddíle nebo středisku, na jarních prázdninách  a třeba i s účastí neskautů  nebo se rozhodni udělat si Olympiádu sólově, nebo s kamarádem protože navržený způsob hodnocení dovoluje i jedinci soutěžit se zvoleným protivníkem  - rekordmanem a zjistit %Ú  ve srovnání s ním.ve zvolené disciplíně Ziskáš :  10  S
  3. vytvořte Olympijský výbor , který udělá projekt  Olympiády ( co,kdy kde, jak)
    Vymyslet disciplíny a
      způsob jejích hodnocení, zajistit tabulky, potřeby:
    stopky,
      pásmo…..
    Zisk za projekt
      ( rozdělený podle počtu projektantů) : 100 S
  4. Zisk za realizaci projektu:  ( dělený podle počtu realizátorů) : 100 S
  5. Účastnit se jednotlivých disciplin  a stanovit  u nich % Ú. Pro větší jednoduchost a srozumitelnost %Ú , počítané na dvě desetinná místa , vyjadřujte v číselně shodných bodech, tedy 97,17% = 98,17 bodů
  6. Vzhledem k relaci k ostatním úkolům Cesty bude zisk SVM = body/4 s následným  zaokrouhlením na celé číslo. Příklad :  250, 45 b= 63 S

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V i VV0601-5-D-(1,2,3,4)

HALOVÉ MISTROVSTVÍ

 

?S

 

 

 

 

Pokuste se po dohodě se školníkem za nějakou protislužbu vypůjčit, nebo výhodně  najmout tělocvičnu , sehnat podobně  halu  nebo  fitcentrum na víkend nebo  v několika termínech a uspořádejte halové mistrovství nejlépe pro celé středisko v různých sportech a disciplínách  podle  vašich možností. Pro hodnocení výkonů lze využít stejného principu jaký byl popsán  u Zimní olympiády.

Tipy na disciplíny:

  • kolektivní sporty: florball, malá kopaná, basketbal, volejbal, nohejbal, házená, ringo,
  • badminton ,ping-pong, petangue, kroket,
  • ve fitcentru umělá lezecká stěna, bouldering , squash,
  • hody na koš z různých míst, kopy a hody na bránu,
  • různé překážkové dráhy postavené za pomocí nářadí v tělocvičně ,
  • využití Protomů  na př. Trefa, Vis, Kroket 

Tvoje úkoly:

  1. iniciovat halové mistrovství v oddíle, středisku,  za účasti  neskautů( náborová akce): 10 S
  2. založit výbor pro přípravu halového mistrovství a udělat jeho projekt, založený na realitách  a možnostech v oddíle či středisku: 100 S
  3. zajistit vše potřebné  a realizovat  halové mistrovství :100 S aktivně se zúčastnit jednotlivých disciplin,při stejném způsobu hodnocení jako na Zimní olympiádě.

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

Vi VV0601-6-D-(3, 4)

VÝROBA MEDAILÍ

 

2 S/medaili

 

 

 

 

Zlaté, stříbrné a bronzové medaile patří ke každé olympiádě i mistrovství a neměly by chybět ani na olympiádě nebo mistrovství našem.

Soupis všech disciplin, ve kterých  se bude soutěžit nás přivede k potřebnému počtu sad medailí, které je třeba vyrobit. Nejjednodušším materiálem je papírový karton, ale může to být  i dřevěná „placka“, medaile sádrová, nebo plastová .Upřímně řečeno není ani tak důležitý materiál jako ta barva. My jsme k barvení medailí používali akrylátovou barvu, do které se zamíchal  zlatý, stříbrný nebo bronzový (měděný) pigment, koupený v drogerii. Vypravte se do drogerie, řekněte co chcete vyrobit a oni vám poradí. K medailím patří i stuha, kterou opatříte v galanterii. Na lícovou stranu vymyslete pro každou disciplínu logo, na zadní stranu jsme vždy psali  dosažený výkon – medaile totiž patří k opatrovaným relikviím.

Zisk svemů: za každou medaili  jsou  2 S , což je  při 10 disciplínách slušných 60 S.

A té radosti při jejich udělování!                                        Kyb

 

 

L0601  - 45. Lednová listárna

Konečně došlo v lednových úkolech na ocenění těch, kteří dlouhodobě „ táhnou“ družinu oddíl, středisko nebo kteří  fungují v dalších funkcích. Ti totiž obětují spoustu času na to, aby skautská organizace nějak fungovala a dělají tzv. nepopulární práci. Nevím jestli nejde o subjektivní dojem, ale zdá se mi, že  ubývá  lidí, kteří se chtějí angažovat. Ti jdou totiž přímo proti proudu, proti duchu doby, která na všech bilbordech hlásá:“ Nevaž se, odvaž se “, tedy v podstatě: starej se o sebe, užívej si,  (samozřejmě našich dobře placených výrobků a služeb). Tatáž společnost se však děsí stoupající kriminality, drogovými závislostmi a sbírá peníze na injekční stříkačky, aby drogově závislí nedostali ještě AIDS. Co je lepší: požáru předcházet nebo se účastnit hašení ? Na to svou činností odpovídají „tahouni“, kterým málokdo poděkuje za to, že dělají. nanejvýš užitečnou humanistickou práci .Takže malé poděkování  je ukryto v získaných výškových metrech.

V dohledném budoucnu však musíme tímto způsobem ocenit i koučování  tj. tvůrčí vedení  malých kolektivů nebo dokonce jedinců, přesně tak, jak se to děje při  trénování vrcholových sportovců. Že by to byla cesta ke zvýšené kvalitě skautování ? Právě vyšla knížka malá formátem, ale myslím že docela velká obsahem:  Fleming, Taylor: Koučink , Portál, 129 Kč.

Ale my už takové kouče máme: Kytičku z Ostravy,  Myšku z Unčína a v Dobravníku se také cosi děje. Přečtěte si zprávu z výstupu na Makalu od Myšky/58,  která v kapitolce nazvané Radost napsala:  „Jedna velká radost mě čekala při cestě na tenhle vrchol – moje tři skautky Eli, Krtek, a Ruga , které se mi podařilo motivovat k tomu, aby vyrazily za mnou. Je to úžasný pocit nebýt v tom sama. Už jen to, že dvě z nich jeli na Skautex a líbilo se jim tam je pro mě něco nádherného. Aspoň vím, že nejsem jen já takový blázen……už pátý měsíc se drží zuby nehty. Kluci se nedokázali ani zakousnout“

Obdobné pocity zažívá i Kytička s expedicí Smilling a na zprávy z Doubravníka s napětím čekáme.

Kytička nás velice mile překvapila zaslaným  cédečkem, s téměř profesionálním obalem,  které obsahuje  zvukově i textově komentovanou hromadu velice živě udělaných fotek, fotky ze Skautexu a zcela originální, pro sebe udělaný kalendář  s vybranými vlastními i cizími fotkami s citáty  a myšlenkami, které  ji nějakým způsobem oslovují. Prostě kalendář, který se  nedá nikde koupit a který lze v našem úkolu zhodnotit  na  100 %. Cédéčko je tedy důkazem, že  i v maturitním ročníku  se může něco takového udělat. Cédéčko Kytičky je tedy historicky prvním v naší Cestě k vrcholu. Ovšem Kytička jede na plný plyn, protože navíc ještě funguje ve dvou oddílech, koučuje expedici Smilling, takže ji musíme poradit, aby to nepřehnala, protože to odnáší spánek a zdraví je jen jedno. :-)

Závěrem malá rekapitulace: tři nejúspěšnější na Cestě k vrcholu jsou děvčata: Bára/16 z Opavy , která má 5 uznaných a 6 vylezených (čekáme na zprávu) osmitisícovek, Myška/58 z Krupky má za sebou osmitisícovek 5 a konečně Kytička/ 82  z Ostravy, která má na svém kontě  osmitisícovky 4.Všechna tři děvčata mohou na základě pravidel zařazovat již zčásti i úkoly, které si na sebe sama vymyslí.

Je zřejmé, že v této situaci  nelze emotivního vrcholového pocitu dosáhnout opakováním jednoduchých nenáročných úkolů, ale  že  se k němu lze dopracovat  pouze  získáním nových zkušeností, posunutím hranic svých možností, posílením své sebedůvěry,  což jsou věci, které nelze nikde za sebevětší peníze  koupit


Copyright(c) Skautská univerzita Pardubice 2001- J.Klaban. Aktualizováno: