[Home][Mapa][Univerzita][Vrcholy][Protomy][Cesty][Oldskauti][Hledani][Kontakty-Odkazy]


2005 Září - 41. CESTA K VRCHOLU

Přečti si Záříjovou listárnu

Text k vytištění (.pdf kB)

Přehled:

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0509-1-J-(1, 2, 3, 4)

SKAUTEX 2005

 

50 S

V0509-2-D-(1)

CHŮZE SE ZÁTĚŽÍ

 

3S/km

V0509-3-D-(2,3,4)

 WORKSHOP – DÍLNA

 

? S

V0509-4-J-(1)

PARDUBICKÝ EVEREST

 

? S

V0509-5-D-(2, 3, 4)

AKTIVNÍ ÚČASTNÍK

 

? S

V0509-6-J-(2,3)

JOTI

 

? S

 Zadání úkolů

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0509-1-J-(1, 2, 3, 4)

SKAUTEX 2005

 

50 S

 

 

 

 

   Účast  na Skautexu v Pardubicích  představuje setkání těch, co již vystoupili k vrcholu (Klub 8000), těch kteří  chtějí  k vrcholům začít stoupat, ale i těch kteří si to chtějí nezávazně zkusit. Veškeré činnosti na Skautexu  představují možnosti zisku svemů  do legitimace, kterou každý účastník při prezentaci získá, ale současně i pro internetové lezení. Zářijové vrcholy  představují vlastně ceník  získatelných svemů na Skautexu, který ovšem není úplný, protože nezahrnuje další již zavedené hodnocení.   Celý Skautex ,jako první akce svého druhu je experimentem a zároveň workshopem, kde se počítá s aktivní účastí všech přítomných.

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0509-2-D-(1)

CHŮZE SE ZÁTĚŽÍ

 

3S/km

 

 

 

 

Zátěží rozumíme víkendové vybavení (batoh, spacák, karimatka, jídlo, voda, a další výzbroj), kterou je nutno odnést do místa soustředění nebo do cíle  cesty. Kilometr s takovou zátěží je docela něco jiného než  kilometr bez ní. Za každý  takový kilometr je proto prémie  3 S, takže příkladně  za 10 km pochodu se zátěží, při rychlosti do 4 km/hod  je zisk 40 S.

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0509-3-D-(2,3,4)

WORKSHOP – DÍLNA

 

?S

 

 

 

 

Workshop, neboli dílna je  novodobý pojem, který  souvisí s klesající popularitou  jednosměrných přednášek, kde na jedné straně je přednášející na druhé pak pasivní posluchač. Dílna představuje aktivitu všech, i když ji může uvádět  někdo, kdo má v daném oboru nejvyšší kvalifikaci i autoritu. Při přednášce  je pasivita posluchačů   v průběhu přednášky kompensována následnou diskusí, která v dílně je nedílnou součástí celého jejího  průběhu. Dílna také může představovat účinnou výměnu znalostí, zkušeností a dovedností v případě, kdy všichni jsou o tématu  zčásti  nebo z různých zdrojů  informováni. To je v současné civilizaci, kdy každý jedinec  je pod přívalem obrovského množství poznatků a informací,  ze zcela  různých zdrojů,  vysoce efektivní forma.

Této formy začínají skauti využívat při různých setkáních, akcích  samozřejmě i vzdělávacích. Stále častěji se objevují akce, jejichž program je tvořen spíše účastníky než pořadateli. V této situaci je na každém účastníku, aby byl schopen přispět něčím, čím by obohatil ty ostatní. Dílnou v tomto smyslu se může stát i tvorba zábavného programu, výstava nebo analýza  zkušeností a hledání nových námětů (např. Cesta k vrcholu nebo Pardubický Everest)

Vzniká tedy otázka:  co můžeš nabidnout ty osobně? To je ovšem otázka nejen pro nějaké skautské a zábavné akce, ale  je to  současně životní otázka: co můžeš nabídnout  společnosti, aby tě to uživilo?

Je zřejmé, že musíš  na sobě zapracovat ve všech směrech: ve škole, v hledání toho pro co máš talent a v jeho rozvíjení. Brzy se ukáže, že talentů máš více a že tudíž je účelné, ale samozřejmě i zábavné rozvíjet je všechny, protože nikdy nevíš,  co všechno se ti v budoucnu bude hodit. Okolo sebe určitě vidíš, že spousta lidí vystuduje nějaký obor, aby pak začali dělat něco úplně jiného, protože svůj talent objevili později. Žiješ v civilizaci, ve které vývoj pokračuje ďábelským tempem, což tě možná přinutí  absolvovat v životě několik různých povolání. Je načase, abys o těchto věcech začal přemýšlet a dobře dělaný skauting by ti v tom měl pomoci.

Jak do toho? „ Nasávej do sebe co nejvíce znalostí, dovedností, positivních vlastností a zkušenosti z drsné přírody i drsné civilizace   a při tom si všímej co ti jde, co ti dělá radost, protože v životě budeš úspěšný jen tehdy, když budeš dělat to co tě baví, co umíš a co  děláš s chutí.

Při tom všem můžeš stoupat na svou osmitisícovku: za každou účast na workshopu  máš 10 S, za každou účast na přednášce rovněž 10 S.  Za připravený hodinový workshop  si připiš 20 S, za namnoženou písničku pro ostatní máš 5 S.

Podívej se na úkol Bavič (V0210–4),  tam  jsou  další možnosti

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0509-4-J-(1)

PARDUBICKÝ EVEREST

 

? S

 

 

 

 

Na vrchol skutečného  Everestu se dostane jeden z jednoho či více milionů, ale jistě může být zajímavé  zkusit si alespoň přibližně, co znamená překonávat  skutečné výškové metry  i když zbavené nedostatku kyslíku a výškové nemoci nebo potřebné aklimatizace.

Mezi letištěm v Lukle (2800 m) v Nepálu, kam přilétají vysokohorští turisté i horolezci,  a vrcholem Everestu (8850 m) je  výškový rozdíl   6050 m, mezi Luklou a base campem (B.C. = 5634 m)  pod Everestem je  výškový rozdíl  2834 m. Vzdálenost z Lukly do B.C. činí cca 50 km a čistý čas pochodu ( bez odpočinku a aklimatisace)  podle průvodce  je 22 hod.  Světový rekord  výstupu na vrchol  Everestu z B.C. z jihu  je  z roku 2003. Má jej  Lakpa Gerlu Sherpa z Nepálu a činí 10 hod 56 minut, a 46 vteřin. Lze tedy  modelově a pro jednoduchost  říci, že cesta z Lukly  na vrchol Everestu trvající cca 50 hod. čistého času (bez nutného odpočinku a nutné aklimatizace, kterou Lakpa Gerlu Sherpa nepotřeboval, protože byl aklimatizován celým svým životem  v horách ), představuje špičkový výkon.

My ovšem naše výstupy budeme poměřovat s cestou z Lukly do B.C pod Everestem,  což představuje  trek, který  dnes běžně zajišťují cestovní kanceláře, a který suma sumárum přijde na takových 100 000 Kč. Ty lze samozřejmě na Pardubickém Everestu ušetřit.  Takže pro nás bude 100% ním výkonem převýšení 2834 m  při překonání vzdálenosti 50 km a  době pochodu 22 hod. Každý si tedy bude moci spočítat, kam až se dostal a dosažené místo si ukázat na mapě a fotografiích, které budou k disposici.

 Naše modelová cesta  bude sestávat z opakujících se okruhů,  kde délka okruhu bude činit  2300 m a převýšení 108 m. Součástí okruhu bude horolezecká stěna  a další  překážky. Výstupy se budou provádět  se zátěží podle věku ( do 12 let: 3 kg, do 15 let 4 kg, nad 15 let 5 kg )

Při opakovaných výstupech se zisk  svemů  s každým okruhem zvyšuje takto:

1. okruh : 20 S (108 m převýšení =3,8% + 2300m)

2.okruh : 25 S  (216 m převýšení = 7,6 %)

3.okruh: 30 S,

4.okruh: 35 S,

5. okruh: 40 S,(  540 m převýšení = 8,92 %) 

6.okruh: 45 S ( 648 m převýšení = 22,9 % +  13,8 km),

7.okruh: 50 S ,

8. okruh: 55 S,

9.okruh: 60 S ,

10.okruh ( 1080 m převýšení = 38,1%  + 23 km)

Při deseti okruzích  je dosaženo přibližně  38,1% z  celkového převýšení na trase Lukla-B.C. a  46%  příslušné vzdálenosti. Čajovny v Namche Bazáru ( 3420 m), která bude otevřena v sobotu večer lze dosáhnout po 6 okruzích.

10 okruhů představuje celkový zisk 425 S + svemy  za překonání dalších překážek. V případě deštivého počasí se získává prémie 5 S za každý okruh. Okruhy se musí absolvovat v  časovém úseku 8 hod, ve kterém je nutno si uvařit a zkonsumovat oběd, zařadit libovolně dlouhý odpočinek nebo další program ( např. prohlídka výstavy). Každý si volí počet okruhů podle vlastních sil, motivace a fyzičky a je třeba říci, že  pod skupinovým vedením  vlastního vedoucího se výstupu mohou zúčastnit i vlčata a světlušky.

Pardubický Everest není  žádné závodění s druhými, ale  zkouška jak bych asi vypadal(a) na vysokohorském treku  do base campu pod Everestem.

Pardubický Everest je experiment a zároveň workshop pro všechny účastníky, kteří celou akci podrobí v sobotu večer  v  čajovně analýze. Ale může to být také inspirace  pro pořádání podobné akce pro skauty, nebo jako propagační a náborové akce pro veřejnost. Takže za inspiraci a současně  realizaci podobné akce pro skauty (na táboře nebo jinde)  máš 400 S , pro veřejnost pak 600 S.

Toto může být chápáno současně jako pozvánka na Skautex, (podrobnosti na tomto webu: Vrcholy:akce) kam se lze přihlásit na adrese :jiri.klaban@quick.cz

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0509-5-D-(2, 3, 4)

AKTIVNÍ ÚČASTNÍK

 

?S

 

 

 

 

Zdá se, že budoucnost patří takovým skautským akcím, kde účastníci nejsou pouzí pasivní konzumenti, ale aktivní  tvůrci programů. Zde je ceník, který  lze použít i pro Skautex.

Výstup , číslo do společného zábavného programu                               5S

Exponát na výstavce                                                                                  3 S

Namnožená písnička pro ostatní                                                               5 S

Účast na workshopu                                                                                   5 S

Účast na přednášce                                                                                  10 S

Příprava workshopu , hry                                                                        20 S/hod

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0509-6-J-(2,3)

JOTI

 

? S

 

 

 

 

Jamboree on the Internet je celosvětová skautská akce,  kdy o víkendu 15. –16. října  2005  skauti na celém světě prostřednictvím internetu mezi sebou komunikují, vzájemně se poznávají a navazují přátelství.

Tvým úkolem bude využít této příležitosti k navázání co nejvíce kontaktů se zahraničními skauty. Je třeba, abys byl schopen  anglicky komunikovat se svými zahraničními přáteli, které bude právě  tak jako i tebe zajímat, co děláte v oddíle, jak a kde táboříte, jak pomáháte  svému okolí  apod. Asi by bylo dobré se na tuto komunikaci připravit, sepsat český text o vaší činnosti a připravit jeho anglickou verzi jako podklad pro následnou  internetovou diskusi. Za přípravu takového textu si připiš  10 S a za každé spojení rovněž 10 S    

 

 

Ze záříjové listárny časopisu SKAUT - JUNÁK
L0506 -  41. Zářijová listárna – poslední

Po čtyřech letech existence Cesty k vrcholu, kdy bylo dosaženo celkem 28 osmitisícovek listárna tohoto seriálu končí v důsledku změněných koncepcí jednotlivých časopisů. Věková kategorie 13 –15 let se stěhuje na internet a s ní i Cesta k vrcholu. Protože však Cesta k vrcholu jakožto cesta  celoživotního rozvoje a práce na sobě je společná všem generacím, budeme se snažit informovat o ní postupně  i v tištěných skautských časopisech: ve Skautingu a ve Skautském světě, v Roverském kmeni i v  Kmenových novinách dospělých skautů  a snad tedy i ve Skautu, protože  v Cestě  k vrcholu jsou i úkoly, které  jsou určeny pro světlušky a vlčata. Cesta k vrcholu si klade za cíl  přípravu skautů do drsné přírody, která je dnes pro nás celosvětově přístupná, ale i do drsné civilizace, charakterizované celou řadou nových požadavků, nebezpečí a otazníků.

4 roky zkušeností ukázaly, že Cesta  k vrcholu si sama vybírá „vrcholové skauty“ a   dostat se do Klubu 8000 - to je mezi ty, kteří dosáhli osmitisícovky vyžaduje určité úsilí. Kulda o tom napsala: „Vrcholy nejsou záležitostí elity a superskautů, jak jsem se před tím mylně domnívala, ale že je zvládne opravdu každý  obyčejný smrtelník, který jen trochu zabere“. Za čtyři roky je na webových stránkách Skautské univerzity: www.skauting.cz/skunipa  přes 300 různých úkolů, ze kterých si mohou zájemci o výstup  úkoly vybírat podle svého zaměření a stoupat na vybranou osmitisícovku. Všechny informace, možnost se registrovat nebo interaktivně  dotazovat je možné na zmíněném webu. 

Této listárny využíváme k poslední pozvánce na  setkání Klubu 8000 – těch, kteří zdolali nejméně jednu osmitisícovku a všech ostatních, kteří se o Cestu k vrcholu zajímají. Toto setkání, které má název Skautex 2005, se bude konat o víkendu 21 –23. října 2005 v Pardubicích pod Kunětickou horou. Ta se stane na dva dny  Everestem  jehož dobývání bude ve znamení překonávání  celé řady problémů a  překážek  včetně  horolezecké stěny  a  příležitosti k získání cenných symbolických výškových metrů – svemů. Ale nejen to: program bude nabitý tak, aby se vyplatilo do  Pardubic přijet: výstava všeho co nějak souvisí s Cestou, digitální fotosoutěž  o výstupu s večerní projekcí a vyhodnocením, prezentace programových čísel a výstupů účastníků na sobotním večeru a společné zpívání písniček dovezených účastníky, data projekce  fotek z výstupu a zdolání vrcholu  Elbrusu i z expedice do Norska, výměna zkušeností a debaty v čajovně, workshopy-dílny, související s expedicemi: outdoorové vybavení, audio, foto video, tvorba expediční dokumentace :a expediční knihy, CD (DVD). Přijďte se „svou troškou do mlýna“

Setkání tedy bude příležitostí pro vzájemné poznání, výměnu zkušeností, ale současně pro zisk velkého počtu svemů  na celé řadě aktivit.

V rámci charakteru celého podniku v expedičním stylu, stravování si skupina nebo každý účastník,  zajišťuje sám vařením na vlastním lihovém, plynovém vařiči nebo ohni ve vymezeném prostoru, při čemž organizátoři nenechají nikoho na holičkách. Spaní na karimatkách na zemi je zajištěno v Lovčím zámečku  - Perníkovém hejtmanství v Rábech pod Kuňkou, kam lze dojet přímo autobusem z pardubického nádraží autobusovou linkou  č.16 v pátek 21:10.  v  17:41 nebo 22:21, nebo v sobotu 8:53 případně  10:13.  Odjezd v neděli z Rábů: 13:48 nebo 16:37 . Jízda trvá 18 min. Cena za nocleh  40 Kč/noc. Žádné další poplatky se nevybírají.

Další podrobnosti, zejména programové  se budou aktualizovat,  na webových stránkách: www.skauting.cz/skunipa, Jakékoliv problémy vyřešíme na adrese: jiri.klaban@quick.cz

Copyright(c) 2002-2005 J.Klaban. Aktualizováno: