[Home][Mapa][Univerzita][Vrcholy][Protomy][Cesty][Oldskauti][Hledani][Kontakty-Odkazy]


2006 Květen - 50. CESTA K VRCHOLU

Přečti si Květnovou listárnu

Text k vytištění (.pdf 121 kB)

Přehled:

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

ViVV0605–1–D-(1,2,3)

RYCHLÁ  STAVBA TURISTICKÉHO  STANU

 

83 S, vlčata a světlušky  166 S

V0605–2–J-(1,2,3)

GPS - MAPA

 

80S

V0605–3-J -(2)

LETECKÁ  MAPA  ČESKÉ  REPUBLIKY

 

40S

V0605–4–J–(4)

 DŘÍVKÁČ

 

320S

V i VV0605–5–D–(4)

TÁBOROVÁ TELEVIZE

 

?S

V i VV0605–6–D–(1)

HOKEJBAL

 

20S

 

 Zadání úkolů

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

ViVV0605–1–D-(1,2,3)

RYCHLÁ  STAVBA TURISTICKÉHO  STANU

 

83 S, vlčata a světlušky  166 S

 

 

 

 

V dobách, kdy skauti  používali jednotně vojenské celty kosočtverečného střihu při stavbě bezpodlážkových stanů jehlanového tvaru, patřila stavba stanu k tradičním disciplínám skautských závodů. To se změnilo v situaci, kdy se na trhu  objevil postupně rostoucí sortiment různých stanových tvarů a konstrukcí  turistických stanů s podlážkou,  což vedlo k tomu, že   stavba stanu ze skautských závodů  postupně vymizela. Ale  umět co nejrychleji  postavit konkrétní  stan je vysoce praktická záležitost. Např.při puťáku,  kdy nás v situaci, kdy chceme nebo musíme zatábořit, přepadne liják  a třeba navíc je k tomu třeba ještě  tma. Situace se stane téměř katastrofickou , když máme v batohu stan, který jsme ještě nikdy nestavěli.  a kdy  se budeme  metodou pokusu a omylu pokoušet   stan postavit,  při čemž můžeme bez problému „prolít až na kůži“ a iniciovat situaci, vhodnou pro vznik zápalu plic.

Stavbu turistického stanu uplatní letos  účastníci  Skautexu 2006 a ti ,  kteří přijedou do areálu Perníkové chaloupky v Rábech v pozdních večerních hodinách  budou své stany stavět potmě a  nelze vyloučit ani déšť. Samozřejmě zázemí Lovčího zámečku - Perníkové chaloupky vylučuje možnost nějakého katastrofického scénáře, nicméně umět co nejrychleji postavit stan bude velice praktické.

Jak toho dosáhnout? Trénujte na letošním táboře stavbu vašich konkrétních stanů nejprve ve dne, pak v noci ,pak  v dešti ve dne  a nakonec  v dešti  v noci.Zkoušejte stavbu  ve dvojici, ale zkuste to i sólo( kamarád např. z různých důvodů nemůže). To všechno není nic jiného než napodobení (simulace)  situací, které mohou nastat . Možná že si někdo řekne, že to je zbytečné, ale  ve sportu nácviku standardních i jiných herních  situací je věnována velká část tréninku. 

Z tohoto nácviku a  třeba následných soutěží může vzniknout docela zajímavý a třeba  dramatický případně i  zábavný  program.

A zisk svemů ? 

  1. Stavba stanu ve dvou  ve dne ( svemy pro každého) :  do 5min/ 15 S,   do 10 min/ 10 S,  do 15min/ 5 S. U vlčat a světlušek se  čas  při stejném zisku S  zdvojnásobuje
  2. Hodina pravdy: stavba ve dvou v noci (svemy pro každého): do 6 min/ 18 S, do 12min/  12 S  , do  18 min/ 6 S. U vlčat a světlušek se čas při stejném zisku S zdvojnásobuje
  3. Hodina pravdy: stavba stanu ve dne v dešti (svemy pro každého) : do 5 min / 20 S,  do 10 min/ 12 S , do 15  min/ 6 S . U vlčat a světlušek se čas při stejném zisku S zdvojnásobuje
  4. Zkouška stavby stanu potmě a v dešti  se provádí až po dostatečném nácviku a v této  disciplíně se hodnotí  hlavně vůle vyběhnout do tmavé deštivé noci a postavit stan: každý z dvojice získává  bez ohledu na čas 30 S u vlčat a světlušek je to 60 S. 

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0605–2–J-(1,2,3)

GPS - MAPA

 

80S

 

 

 

 

GPS – GLOBAL  POSITIONING  SYSTÉM neboli systém určení polohy pomocí satelitu  byl vyvinut pro armádu  USA a   později uvolněn do civilního sektoru .Základem je systém 24 družic, obíhajících kolem země a vysílajících signály, které obsahují přesné údaje o poloze a čase. GPS přístroj po zapnutí a aktivaci ukáže na displeji souřadnice vlastního stanoviště.Ty mohou být v přístroji převáděny do nejrůznějších místních systémů, které umožňují, pomocí map, opatřených na okraji příslušnou souřadnicovou škálou, nalézt na mapě naší polohu až s přesností na 10 m. Nové mapy KČT využívají síť pravoúhlých rovinných souřadnic převzatých z vojenských map v systému nazvaném   S 1942. Naproti tomu mapy fy SHOCART ( včetně  Turistického atlasu Česko) využívají systém  S42.

K určení souřadnic na obou mapách lze použít stejné šablony: čtverce 2x2 cm ( 1 km  čtvereční), rozděleného na 10 dílů na ose x i na ose y, .nejlépe na průhledné folií (toto pravítko je součástí Turistického  atlasu.)

Náš úkol:

  1. opatři mapu na které leží náš budoucí  tábor ( chata, chalupa, zahrada), opatřenou příslušnou souřadnicovou škálou, opatři vyhodnocovací pravítko a nauč se určovat souřadné body zvolených terénních bodů,  staveb  památníků apod. Za určení souřadnic každého bodu máš 1S, maximálně 10 S
  2. Iniciuj  využití  souřadnicového určování polohy terénních bodů na táboře v následující  mezidružinové hře: 
    Každá družina dostane přidělený prostor podle mapy cca 500 x 500m ( 1 políčko na mapě  1: 50 000) nebo 1000 x 1000m ( 4 políčka). V tomto prostoru  družina umístí  v předem dohodnuté poloze( např.zavěšení na stromě ve výši očí), předem  dohodnutý počet viditelných předmětů ( např. igelitové  nákupní tašky ),  jejichž polohu určí pomocí souřadnic GPS příslušné mapy. .Poté ze shromaždiště všech družin  např. ve společném rohu  čtverců přidělených jednotlivým družinám na povel start vybíhají družiny, když předtím  od ostatních družin dostaly souřadnice v neznámem terénu umístěných  předmětů, aby je co nejdříve našly. Všechny družiny musí nalézt všechny předměty a co nejrychleji se vrátit na shromaždiště, kde se jim měří čas. Podle dosažených časů družin  se stanoví jejich  pořadí První družina získá 100 S, které si rozdělí podle počtu členů, ostatní pak za každou 1  minutu časové ztráty proti první družině ztrácejí 1 S ze 100 možných svemů..

Za iniciaci této hry si připiš 40 S, za účast při její přípravě  pak 30 S

            Poznámka:  Zpřesnění je možné zařídit při  použití Základní mapy 1: 10 000

            do které si kilometrovou  sami zakreslíme a takto upravenou mapu zkopírujeme

            pro všechny soutěžící

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0605–3-J -(2)

LETECKÁ  MAPA  ČESKÉ  REPUBLIKY

 

40S

 

 

 

 

Na internetu na adrese : http://beta.mapy.cz se objevila  velice zajímavá možnost podívat se na naší republiku z ptačí resp.letecké perspektivy a to relativně velice detailně. Navíc je tu možnost automaticky najetím šipky na objekt určit zeměpisné souřadnice, bohužel opět v jiném souřadnicovém systému než jsou použity v KČT nebo Shocart mapách.Nicméně je možné tímto způsobem „letecky“ cestovat nad naší republikou a objevovat ji. Pro kontrolu je k dispozici paralelně ihned dostupná klasická základní mapa.

Tvůj úkol:

  1. seznam se s příslušnými stránkami a nauč se pomocí nich cestovat nad republikou a získáváš  10 S 
  2. urči souřadnice tří  bodů , které si zvolíš (nalezni polohu Vašeho tábora, možná že tam budou k vidění i stany pokud jste tam v době snímkování tábořili, bydliště,  nebo chatu či chalupu apod.)  a máš za určení každého bodu  10 S, tedy celkem 30 S..
  3. Můžeš se také  podívat do letošního  březnového čísla Skautského světa, kde na straně  28 je vyhlášena soutěž o určení souřadnice nejjižněji položeného stanu tábora u Orlovské  myslivny a zkusit si cvičně  vyřešit zadaný úkol – vyhlášené  ceny ale  budou už  asi rozebrány.

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0605–4–J–(4)

 DŘÍVKÁČ

 

320S

 

 

 

 

To je speciální název pro přenosný turistický vařič, který pracuje na principu kovářské výhně. Dmychadlo na  monočlánek nebo solární panel žene do topeniště vzduch  a rozdmychává oheň spalující malá dřívka, kterých je všude dostatek,navíc po roztopení je možné přikládat i vlhké dřevo, takže palivo je  zdarma a finanční náklady tvoří pouze cena monočlánku což  je proti topení na pevném lihu nebo na plynovém vařiči významná finanční úspora.Snad jedinou  nevýhodou je začouzený ešus. Komerční dřívkáč stojí bohužel něco  přes 1000 Kč,

ALE : zjistil jsem, že v Hypernově lze koupit za 119 Kč samotné bateriové dmychadlo kterým lze dosáhnout rovněž popsaného efektu, když pro umístění ešusu lze použít např.podstavec z úkolu V0310 – 1, nebo i klasiku: dva kameny.

Tvůj úkol:

  1. opatři si bateriové dmychadlo, udělej si podstavec podle V0310 -1 a začni experimentovat s vařením  pomocí tohoto zařízení
  2. uvař na tomto zařízení venku eintopf a máš  20 S
  3. v rámci výzkumu expedičního táboření ( VETA) získej zkušenosti s tímto vařičem z hlediska
    a) finančních nákladů,
    b) použitelnosti na výpravě, puťáku, expedici,
    c) použitelnosti na expedičním táboře ( na jednom místě),
    d) možnosti vaření ve větších nádobách ,
    e)zkušenosti topení
      s vlhkým dřevem
    f) životnosti
      monočlánku
    g) vlastních nápadů
  4. sepiš na základě získaných zkušeností výzkumnou zprávu, pošli ji na Kybovu adresu a podle V0604–4 můžeš podle úrovně zprávy  získat až 300 S 

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V i VV0605–5–D–(4)

TÁBOROVÁ TELEVIZE

 

?S

 

 

 

 

Pokud je mi známo ( a možná se mýlím) dramatické umění skautské obvykle visí na jednom, nebo několika málo jedincích, kteří umí ostatní bavit při táboráku či jinde, zatím co ostatní pasivně čekají jak je kdo pobaví.. Při tom celý národ, včetně malých dětí, absolvuje denně u televizních obrazovek školení jak dělat dobrou či špatnou zábavu., jak moderovat, jak dělat rozhovory, jak soutěžit, jak dělat reklamu, reportáže, rozhovory,  předpovědi počasí………….

Nedalo by se toho využít ? Což kdyby jednotlivé družiny vytvořily vlastní televizní studia, která by měla své vysílací časy, kde by mohly televizní pořady napodobovat, parodovat, aplikovat na táborové poměry, dělat reportáže z výprav , z proběhlých her, talk show s některými účastníky tábora,  s použitím diktafonu dělat rozhovory, hudební produkce………Při tom všem je tu možnost celé řady recesních pořadů ve kterých se mohou bavit učinkující i diváci.  

Nezanedbatelný význam těchto programů může spočívat v tréninku schopností mluvit  a vyjadřovat se  před publikem  a v „domácím“ prostředí  se tak zbavovat trémy. Zažil jsem, že děti  téměř ještě ve vlčáckém věku na chatě pro své rodiče a prarodiče vytvářeli televizní programy na základě písemné přípravy – scénáře. To všechno je možné , když vznikne správná tvořivá  atmosféra, která všechny povzbuzuje  k nápadům a neotřelým aktivitám.  

A jak tohle všechno hodnotit?. V tomto případě to musí být jednoduché: za každé ucelené číslo či vystoupení : 5 S.

Prezentace těchto programů nemusí probíhat pouze při táboráku, ale je možné krátké vstupy zařazovat pohotově i v rámci denních programů.

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V i VV0605–6–D–(1)

HOKEJBAL

 

20S

Kolektivní hra , ve které je účelem dopravit tenisový míček do soupeřovy branky. Jednoduchá varianta hry, kterou lze provozovat i v primitivnějších podmínkách na výpravě nebo na táboře.Pravidla najdeš v Protomu č. 91, včetně vyhodnocení % úspěšnosti. Pro výpočet svemů platí že 100 % úspěšnosti =  20 S

 

49. Květnová listárna  (L0605)

 

V dnešní listárně bych chtěl připomenout, že řada, v minulosti vyhlášených soutěží zůstává v platnosti. Při tom vlastně v řadě případů  nejde ani tak  o  soutěž jako o to  dokázat si, že úkol zvládnu. Co všechno jsme  v minulosti vyhlásili?

  1. soutěž o nejlepší knihu. Kriteria hodnocení  a odpovídající zisk svemů jsou v úkole V0306–1, jako soutěž je akce uzavírána vždy koncem listopadu a zatím se jí   zúčastnila jednou knihou Bára/ 16 a dvěma knížkami Amazonka/43
  2. už zase aktuální je Projekt Prima Prázdnin V0505–4,  jehož podmínky najdete  na webu v sekci Vrcholy- úkoly, ročník 2004 – 2005. Vlastním táborovým cédečkem se  vloni zúčastnila Kytička.
  3. Cesta kolem světa byla vyhlášena v září roku 2004 a  o podmínkách se dozvíš v listárnách  L0409, L0410 , L0411 a L0412. Zatím jediná čísla máme od Kytičky a jejího bratra Brbly  a vypadá to, že  budeme musit pro Cestu kolem světa otevřít další interaktivní plochu, obdobnou těm u jednotlivých osmitisícovek
  4. Z Cesty kolem světa  jsme v Listárně L 0503  udělali Dálkový pětiboj, který se zatím neujal, protože ani dobře nefunguje Cesta kolem světa. Prosím můžete se k problematice Cesty kolem světa vyjádřit na webových stránkách (Návštěvní kniha)?
  5. Také Skautský atletický pětiboj (V0502–2)  se zatím neujal. Je to však záležitost použitelná v táborovém programu, již také proto, že lze využít  věkové bonifikace (V0502-2), která umožňuje soutěže i nestejně starých účastníků tábora a také soutěže mezi děvčaty a chlapci.

Ty, kteří s Cestou k vrcholu začínají bych chtěl  znovu upozornit, že  mohou využít možnosti započítat si až do výše 4000 S svoje činy a aktivity z minulosti na základě férově uplatněných vzpomínek např. počty dnů na prožitých táborech, zdolané vrcholy České republiky, navštívené hrady a zámky, CHKO a NP, atd.,atd. To je metoda uplatněná pro starší skauty, která  a je popsána  na webové stránce v sekci Vrcholy – úkoly v roce 2004- 2005  

V květnových úkolech je v úkolu:  GPS – mapa (V0605–2), popsáno  určování souřadnic míst v terénu na turistických mapách 1: 50 000, které vydává  KČT, nebo Shocart. Upozorňujeme, že tohoto  kódování lze s výhodou využít  jako novinky ,při všech typech pokladových, nebo polních her.  Bude to příprava na  budoucí asi běžné používání navigačních přístrojů GPS, které jsou však v současné době stále  ještě značně drahé

Znovu upozorňujeme na  potřebu formální standardizace hlášení dosažené výšky na interaktivní ploše pod jednotlivými osmitisícovkami  za účelem zpřehlednění tímto způsobem:

                        Přezdívka/registrační číslo/datum/ dosažená výška  v S

Příklad:   Filosof/ 154/ 040506/ 4532    se čte: Filosof s registračním číslem 154 dosáhl  4. května 2006 výšky 4532 svemů. Teprve za touto standardní informační větou lze pak psát další informace, komentáře  nebo emotivní vyjádření.

Na letošním Skautexu  bude novinkou nedělní workshop na téma  expediční táboření, kde budou všichni účastníci prezentovat všechny své zkušenosti získané na výpravách, táborech a expedicích z oblasti táboření , ale i outdoorového vybavení, přivítáme i Exprezy – expediční prezentace všeho druhu, tedy i  z právě proběhlých i minulých táborů. Využijte letošního tábora k odzkoušení nových technik táboření ve výzkumném projektu VETA. Z hlediska SKAUTEXU  bude užitečný i nácvik bleskového postavení stanu a jeho prověření v noci i v dešti na což lze samozřejmě vymyslet i noční hru včetně vhodné motivace (např.  bleskové odstěhování se z území, které bude během hodiny zaplaveno).  Také doporučují využít úkolu Táborová televize, který umožňuje nácvik všech možných forem dramatického umění jako přípravy na  táborák na Skautexu 2006

Podívejte se také  na web do sekce univerzita, kde bude vyvěšena virtuálním přednáška  Ing. Maršíka: Aljaška:“ Divočina kontra civilizace“,  o jeho  stavbě srubu v divočině, sólo přežití aljašské zimy i při –48 stupních  a  doktorátu, který dělá na univerzitě Fairbanksu.. Ten 29. května t.r. zahajil výstup na jednu z nejdrsnějších hor světa, aljašskou  Mount McKinley (6194 m) v čele pětičlenné expedice.

Závěr dnešní listárny bude tvořit rejstřík možných činností vlčat a světlušek na táboře.

Úvodem k němu je třeba říci, že zatím co u skautů a skautek a dalších věkových skupin lze předpokládat vlastní motivaci pro Cestu k vrcholu (při čemž dosavadní zkušenosti ukazují, že zdaleka nejde o masový jev), pak u vlčat a světlušek tato motivace je zcela v rukou vedoucího smečky nebo roje a všechno záleží na jeho motivačních schopnostech, což není úkol zdaleka jednoduchý. Úkoly lze pojmout i jako inspiraci  pro adaptaci programů do vlčáckého a světluškovského ,věku. Při tom  je důležité rozlišovat možnosti svých  svěřenců, které se mohou značně lišit.

 

Přehled úkolů  Cesty k vrcholu, které lze na táboře  provádět s vlčaty a světluškami:

  • Automobilový závod  (V0306–5),
  • Bavič (V0210–4),
  • Bazén (V0602–1),
  • Běžecká Setonovka (V0604–6),
  • Bystrouš (V0512–1),
  • Dálkový pětiboj (V0412-1),
  • Deník (V0602–4),
  • DEPETL- desetiboj s PET lahví (V0603–2),
  • Diktafon (V0304–6),
  • Faktografie (V0202–4),
  • Fit rodina (V0302–3),
  • Foglarovy bobříky (V0310–3),
  • Hábit (V0502–1),
  • Hudební nástroj (V0206–13),
  • Chůze se zátěží (V0509–2),
  • Kroket (V0504–1),
  • Lukostřelba (V0406–6),
  • Obratnost (V0405–5),
  • Obrázky (V0510–5),
  • Odhad času (V0405–1),
  • Olympiáda vlčat a světlušek (V0309–2),
  • Oštěp (V0209–4),
  • Památný strom a pamětihodnost  (V0502–3),
  • Petangue (V0410–6),
  • Podzemí (V0309–4),
  • Pořádek (V0604–1),  
  • Prameny, potoky a říčky (V0304–1),
  • Prázdninová knížka (V0506–6),
  • Redaktor Lepíku (V0511–3),
  • Rekordy (V0602–2),
  • Ringo (V0503–2),
  • Rozhledny (V0309–5),
  • Setkání s přírodou (V0604–5),
  • Skautský atletický pětiboj (V0502–2),
  • Šifrování (V0406–1),
  • Tisícovky (V0304–2),
  • Trefa (V0209-6),
  • Trojskok (V0303–5),
  • Účast na táborové stavbě (V0206–5),
  • Účast na táboře (V0206–1),
  • Ušlé kilometry (V0110–3),
    Vlčata a světlušky – skautská zdatnost
      (V0309–1),
  • Zříceniny, hrady , tvrze, hradiště (V0309–3),

Copyright(c) Skautská univerzita Pardubice 2001- J.Klaban. Aktualizováno: