[Home][Mapa][Univerzita][Vrcholy][Protomy][Cesty][Oldskauti][Hledani][Kontakty-Odkazy]


2006 Březen - 47. CESTA K VRCHOLU

Přečti si Březnovou listárnu

Text k vytištění (.pdf 144 kB)

Přehled:

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0603-1-J-(2,4)

SOFTWARE PRO AUTOMATICKOU REGISTRACI A PREZENTACI

 

3000S

V i VV0603-2-D-(1)

DEPETL - DESETIBOJ S PET LAHVÍ

 

250S

V0603-3-D-(2, 3, 4)

SKAUTSKÝ GEN (pro pokročilé)

 

?S

V0603-4-D-(3, 4)

ZÍSKAT PEAK OF MY MEMORY (pro pokročilé)

 

200S

V i VV0603-5-J-(2, 3)

SPOLEČENSKÝ SLOVNÍK

 

25S

V i VV0603-6-D-(2,3,4)

PPF POŠLI PŘÍTELI PF PRO POSKYTNUTÍ POZITIVNÍHO POCITU (inspirace Kytičky)

 

10S/PPF

 Zadání úkolů

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0603-1-J-(2,4)

SOFTWARE PRO AUTOMATICKOU REGISTRACI A PREZENTAC

 

3000S

 

 

 

 

 S webmasterem Jarkem jsme si vědomi, že včasná aktualizace tabulek a zobrazení výškových metrů na osmitisícovkách má velký motivační účinek pro všechny účastníky Cesty k vrcholu.

Tato činnost je však velice časově náročná a v situaci vytížení webmastera v náročném povolání obchodního ředitele  firmy, působící v elektronice na globálním trhu, tak říkajíc „na doraz“, je na pokraji lidských a zdravotních možností. Oba víme, že existuje řešení v podobě softwaru, který by umožnil tuto činnost plně zautomatizovat a vytvořit tak z aktualizace dat na webu v podstatě samoobsluhu. Odladění  takového programu je však již mimo   rámec kapacitních možností  webmastera. Existují  jadrná  tvrzení, odvozená z reálného života že totiž .„náhoda je blbec“nebo „ líná huba - holé neštěstí“ , takže zkusíme, jestli bychom těchto jevů nemohli pro daný případ  využít a proto vypisuji

                     KONKURZ  NA  SOFTWARE  PRO  AUTOMATICKOU

                    REGISTRACI  A  PREZENTACI  VÝŠKOVÝCH  METRŮ

                      NA WEBU  SKAUTSKÉ  UNIVERZITY  PARDUBICE

O tento úkol se mohou pokusit

  1. lezci pokud by pro to měli znalostní předpoklady, což možná není příliš pravděpodobné nebo je tu pravděpodobnější varianta, že mezi námi existují
  2. lezci, kteří mají v rodině, příbuzenstvu nebo mezi přáteli počítačové fandy, kteří z prostého zájmu o věc a bez peněžní úhrady  by takový program vyvinuli.
  3. někdo objeví že již podobný software existuje

Všechny přístupy k řešení problému jsou pro nás rovnocenné a dotované prémií 3000 S. V případě, že by náhoda tomu chtěla a objevila se řešení dvě pak příslušnou prémii získávají obě  iniciativy. V případě potřeby odborné komunikace s webmasterem  mailujte: klabanj@atlas.cz 

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V i VV0603-2-D-(1)

DEPETL - DESETIBOJ S PET LAHVÍ

 

250S

 

 

 

 

Při čtení Guinnessovy, jakož i České knihy rekordů mě napadlo, že plná 2l PET láhev, která váží standardně 2 kg nejen kdekoliv u nás, ale pravděpodobně na celém světě, by mohla tvořit jednoduše a snadno dostupné, finančně nenáročné sportovní nářadí pro řadu disciplin a které by se mohlo stát základem pro celou řadu zajímavých soutěží ve skautských, rodinných i dalších programech.
A tak jsem
  vymyslel 10 různých disciplin za použití PET lahve, které mohou zároveň tvořit desetiboj:

  1. běh  s PET  lahví na 50 m,
  2. trojskok s PET lahví,
  3. vrh PET  lahví za použití koulařského stylu,
  4. hod PET lahví volným stylem 
  5. kladivářský hod PET lahví na 0,5 m dlouhém poutku,
  6. trefa PET lahve tenisovým míčkem z 5 m,
  7. trefa PET lahve hokejovým odpalem  z 5 m,
  8. trefa PET lahve fotbalovým míčem  z 10 m,
  9. koulení PET lahve na co nedelší vzdálenost,
  10. výdrž v  držení PET  lahve palcem a malíkem v natažené paži.

Pro všechny disciplíny jsem vytvořil tzv  teoretické rekordy, protože tyto disciplíny se ještě nikde neprovozovaly a jistě bude zajímavé, kdo ohlásí světovou premiéru této soutěže a první zkušenosti, třeba i v jednotlivých disciplínách.

Vypočet bodového hodnocení  je založen na stanovení  % úspěšnosti vůči teoretickému rekordu, které bude  ekvivalentní bodovému zisku. Maximální zisk tak  pro jednotlivou disciplínu bude 100 bodů, maximální zisk v celém desetiboji  pak 1000 bodů. Tato hodnota je samozřejmě ideální, v tomto století zřejmě  nedosažitelná a myslím, že velice dobrý výsledek by mohl být kolem 300 - 400 bodů/desetiboj.

Podrobnosti, včetně teoretických rekordů najdete v Protomu č.89 – DEPETL Desetiboj s PET lahví . Za účelem určité relace  s dalšími úkoly  se získané body budou na svemy přepočítávat vynásobením koeficientem 0,25, jinak řečeno vydělením číslem 4. Takže zisk

400 bodů = 100 S. 

Plnění všech uvedených disciplín lze započítávat pouze 1x měsíčně, ale jen  za předpokladu  překonání osobního rekordu  v dané disciplíně. Tréning je samozřejmě neomezený

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0603-3-D-(2, 3, 4)

SKAUTSKÝ GEN (pro pokročilé)

 

?S

 

 

 

 

Možná znáš televizní, ale i knižní projekt  Fero Feniče: Český gen , ve kterém jsou filmově i textově představeny  pro náš národ významné osobnosti současnosti, nebo nepatrně vzdálené minulosti, mezi kterými se na přiklad ještě před svou smrtí objevil jako spisovatel i Jaroslav Foglar.

I mezi skauty máme řadu zajímavých lidí na úrovni celostátní (podívej se zpětně do únorové listárny), regionální, ale i místní.

Jistě by bylo cenné zachovat jejich příběhy skautské i životní  pro budoucnost a to je šance i pro tebe nebo pro vaší družinu či oddíl, abyste  se zajímavým  člověkem z vašeho okolí udělali rozhovor. Ale něco takového udělat bez přípravy a  dobře,  prostě nejde. To se musíš nejprve naučit. A kde jinde než v družině, oddíle nebo na táboře.

Rozhovor  lze udělat  pomocí tužky a papíru, v audio verzi s pomocí diktafonu nebo magnetofonu páskového, nebo dnes diktafonu  digitálního (MP3), ale také ve videoverzi  s použitím videokamery. Zatímco diktafony jsou finančně přístupné, videokamery jsou záležitostí relativně velmi drahou. Vycházím z toho, že je možná i výpůjčka třeba  od rodičů. Samozřejmě je možné dělat rozhovory bez použití techniky v textové formě, tak jak jsou běžně k přečtení v našich skautských časopisech.

Nácvik rozhovoru (interview)  může tvořit velice zajímavý program pro družinovku, kde rozhovory se mohou týkat všeho možného např. dojmů z tábora, z výpravy, z dovolené s rodiči, o osobním hoby  atd. a kde se můžete vystřídat v obou rolích. Vzorové rozhovory můžete dnes a denně sledovat v televizi a tak i něco odkoukat. Základem  dobrého rozhovoru je příprava (zapsaná na papír), aby člověk při rozhovoru nelapal po dechu, když už si nedokáže vzpomenout na nic, na co by se zeptal.Vynikající je pak možnost si nahrávku pustit, což je zejména u prvních rozhovorů veliká zábava a společně  se učit z chyb, kterých se oba: tázající i dotazovaný  dopustili. Nezapomeňte, že  získané zkušenosti se vám určitě budou v životě  hodit.

Práce s videem je o to složitější, že při kamerování se musíš starat navíc o střídání záběrů a úhlů pohledu, aby to nebyla nuda.

Po takovémto tréninku je teprve možno slušně  oslovit některého staršího bratra nebo sestru a požádat jej o rozhovor, nebo o natáčenou besedu. Myslím, že nikdo neodmítne, když zjistí, že mladí se zajímají o jeho zkušenosti a jeho příběhy a navíc, když vysvětlíš, že za to získáváš výškové metry,  takže člověk, který někdy skautoval tě neodmítne určitě. Snímáním společné besedy se celá akce  pro všechny stane velice zajímavým podnikem a získaná nahrávka historickým dokumentem. A teď si představ, že  máš v příbuzenstvu nějakou známou a významnou osobnost  se kterou si třeba tykáš!. To by panečku byla bomba, udělat s ní rozhovor!

A jak že  to budeme všechno hodnotit?
Za každý tréningový rozhovor v „domácím prostředí“ si připiš podle kvality:

  • textová nebo audioverze:    až 50 S, 
  • videoverze: až 70 S ( porovnávej s televizním nebo rozhlasovým rozhovorem  ten se = 100% )

Za Skautský gen ( tedy rozhovor „naostro“)  si připiš:

  • v textové a  audioverzi: 150 S ,
  • ve videoverzi  200 S.

Při větším počtu autorů získává každý předem  dohodnutý  podíl.

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0603-4-D-(3, 4)

ZÍSKAT PEAK OF MY MEMORY (pro pokročilé)

 

200S

 

 

 

 

Je docela možné, že když jsi  se pomocí rozhovoru v předchozím úkolu dostal do kontaktu se zajímavou skautskou osobností  a vypravoval ji o svém stoupání k vrcholu, že ona osobnost se začne zajímat o podrobnosti. V tom případě  bys měl být připraven nabídnout možnost stoupání na osmitisícovku prostřednictvím vzpomínek, pomocí Peak of my Memory, která je popsána v sekci určené pro Oldskauty. Je to konečně metoda,  kterou budou moci podle upravených pravidel, popsaných v letošní březnové listárně použít i všichni  ti, kteří začínají s výstupem v pozdějším věku a mají za sebou už kus nějakého skautování. Přečti si  tedy listárnu i pravidla  pro Peak of my Memory (vrchol v mých vzpomínkách) a pokus se staršího bratra nebo sestru  přesvědčit o tom, že kdyby zavzpomínali na svou skautskou minulost a napsali o tom  alespoň 1 stránku A4 a v tabulce vyplnili  podle pokynů pár vzpomínkových, podle našich pravidel bodovaných údajů (podle tabulky, která  je součástí textu Peak of my Memory,) že by  se vlastně stali členy našeho společenství, pro které by jejich příběhy byly velice zajímavé a taky poučné, dále že bychom si vylepšili bilanci osmitisícovek pro překonání ročního rekordu a konečně  že by jejich příspěvek byl něco jako ono Setonovo “…..vyhloubil jsem studánku, aby i jiní z ní mohli pít….“ A nakonec můžeš prozradit svou motivaci: že  když se to podaří, že získáš výškové metry – každý kdo někdy skautoval  tak ví co je to bodování  a možná, že právě tohle rozhodne  A když vysvětlíš, že jejich stránka se neoctne  v nějakém mrtvém zaprášeném archivu, ale na živých webových stránkách, které čtou současní skauti a skautky, třeba to bude ještě další argument.

A ty bys mohl pomoci s technickou stránkou věci (tabulky, posílání mailem a pod) na základě svých dosavadních zkušeností. Sekce vzpomínkových  osmitisícovek bude na webových stránkách mít vlastní místo vedle Dvorany slávy pod názvem Peak of my Memory a doufám, že se tam vbrzku octne  první zpráva, která by mohla být jakýmsi vzorem.A jaké bude hodnocení?

Za získání kamaráda pro Cestu k vrcholu je 70 S ,
za získání staršího skauta nebo skautky pro Peak of my Memory
  to bude  100 S.
Za případnou pomoc s vytištěním
  a vyplňování tabulek a jejich  odesláním společně se zprávou máš dalších 100 S.

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V i VV0603-5-J-(2, 3)

SPOLEČENSKÝ SLOVNÍK

 

25S

 

 

 

 

Vynález řeči posunul lidstvo fantastickým způsobem dopředu. Tato řeč a její slovník se však neustále obohacuje novými a novými pojmy tak, jak to potřebuje stále se vyvíjející a měnící  společnost. V současném společenském styku se používá spousta pojmů, jejichž přesný význam je dobré znát.
Najdi
  Protom č. 88 Společenský slovník, kde je pro tebe ve formě kvízu přichystáno celkem 78 takových pojmů. Zkus , kolik jich budeš znát napoprvé. Při druhém opakování kvízu budeš již poučen a tvůj konečný výsledek bude průměr % úspěšnosti obou pokusů. Na svemy převedeš toto %Ú  vydělením  4.

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V i VV0603-6-D-(2, 3, 4)

PPF POŠLI PŘÍTELI PF PRO POSKYTNUTÍ POZITIVNÍHO POCITU (inspirace Kytičky)

 

10S/PPF

Onehdy  Kytička v jednom mailu nadhodila otázku, proč je zvykem posílat  PF  jen jednou za rok - před novým rokem a proč by se to nemohlo dělat celoročně. Vyjádřit tak své trvající přátelství, poslat positivní myšlenky, ale i obrazy nebo  fotografie,  které pomohou zlepšit  náladu a  poskytnout positivní pocity, které jsou pro  život tak potřebné.

Uvědomil jsem si, že takováto PPF už si lidi  vzájemně posílají, já sám jich dostal již několik  a musím říci, že mě vždy potěšili.. Ocitoval bych však Kytičku se kterou přesně souhlasím:

“z praxe vím, jak hrozně otravují takové maily jako: pošli to dál deseti lidem, nebo  budeš mít sedm let smůlu v lásce ……,.
které
  mnozí dostanou a bez rozmyslu jako Spam  odešlou všem možným a nemožným lidem. A naopak, jak moc potěší něco milého, inteligentního, co člověk opravdu pošle jen tomu pro koho to vytvořil a komu tím chce něco konkrétního říct. PF znamená :Pro štěstí. Mají si snad lidé přát štěstí jen jednou do roka ?“

Dodám ještě technickou poznámku, že posílat lze dnes ohromné balíky dat, fotek a videosekvencí, takže není problém někomu zahltit počítač až do kolapsu. Proto bych v tomto ohledu doporučil střídmost.

A hodnocení? Jedno PPF  je dnes možné jediným kliknutí posílat stovkám lidí, takže od počtu příjemců hodnocení  odvozovat nelze. Proto za každé své originální i převzaté PPF, použité s citem  ať už  jednou nebo stokrát, si započítej 10 S. Asi by nebylo v duchu tohoto úkolu začít  ješn kvůli zisku svemů na veliko vyrábět a rozesílat PPF.
(Kytička má za tuhle inspiraci podle pravidel nárok na 20 S)

 

L0603  - 47. březnová listárna

Březnová listárna mně dala trochu zabrat,  protože  jsem si chtěl ujasnit situaci na osmitisícovkách a dále, protože uzrála situace k některým změnám v pravidlech.

Úvodem bych chtěl napsat, že jsem si ujasnil, že velkou motivací pro každého lezce je vidět co nejdříve  výsledky své i ostatních  v tabulkách i na obrazech osmitisícovek. Ač se to možná nezdá, je to časově velice náročný úkol pro webmastera, tedy Jarka, který je ve svém povolání vytížen až nezdravě na doraz. Přesto dokáže i v tomto stavu vylepšovat webové stránky, naposledy zabudováním fotogalerie. Oba jsme dospěli k názoru, že by bylo  třeba tuto činnost softwarově zautomatizovat, o čemž pojedná detailněji úkol V0603-1. Já jsem si pro svou potřebu vytvořil jednoduchou , formálně primitivní tabulku, kterou lze průběžně aktualizovat a kterou mohu na požádání každému i poslat. Takže jestli vám to nebude činit potíže posílejte svá hlášení jednak klasickou cestou a současně i na mou adresu. S Jarkem se budeme snažit postupně celou věc optimalizovat tak, aby se jeho zátěž v tomto ohledu snížila.
Kulda, která při svém výstupu
na Nanga Parbat a při současném  přechodu na vysokou školu,  znamenající velkou změnu životního stylu, prodělala jisté krizové období, ze kterého se však dostala a cca po třech čtvrtinách  roku  začala opět  pokračovat ve svém výstupu. Vybavil se známý citát:

: není podstatné, že jsem prohrál, nebo padnul na kolena, ale že jsem vstal a pokračuji

To byla pro mě inspirace pro změnu pravidel.
Podle dosavadních pravidel, kdo nepošle hlášení alespoň jednou za půl roku, vypadá ze hry a prohrál svůj souboj s horou.

Nová pravidla zní :

  1. Každý, kdo se registruje má možnost pokračovat po libovolně dlouhém přerušení a naše společenství mu bude fandit, aby dokončil svůj výstup a získal tak positivní pocit pro svůj další život. Protože nám v okolí nikdo nefandí musíme hledat motivaci všude, kde to je možné, proto další pravidla  zní:
  2. způsob výstupu určený  původně pro oldskauty: Peak of my Memory, lze používat již od 18 let
  3. ten kdo začíná výstup na svou první osmitisícovku může polovinu výšky tj. 4000 m naplnit činy vykonanými v minulosti (metoda Peak of my  Memory)
  4. sólo výstupy lze doplnit výstupy expedičními (v současnosti stoupají již dvě expedice) za použití následujících pravidel: účastníci expedice stoupají nadále jako jednotlivci, při čemž jsou zároveň členy expedice, která  má svoje registrační číslo takže jakoby soutěží zároveň ve dvou kategoriích. Dosažená výška expedice odpovídá nejnižší výšce jejího člena.

A nyní, co lze z tabulek  dosažených svemů  všechno vyčíst , neboli statistika:

(vše nemusí přesně odpovídat skutečnosti, ztratili jsme totiž  data při krádeži Jarkova počítače a při virovém napadení počítače mého – ozvěte se a dáme to do pořádku )
počet registrovaných, včetně dvou expedic: 116

  1. počet dosažených osmitisícovek: 31 ( + 2 : 1 mimo soutěž, 1 nedodala ještě zprávu)
  2. Klub 8000:  5 osmitisícovek:   Bára/ Opava, Myška/ Krupka, Kytička /Ostrava
                              2 osmitisícovky: Kotě/Šenov, Amazonka /Šenov, Šnek/ Krupka
                              1 osmitisícovka: Bárt/Pardubice, Zdenča/ Víchová n.Jizerou,                                                       Anež/ Poděbrady, Kulihrášek/Šenov,
                                                           Pumpa/Neratovice, Myška/Šenov, Kulda/Ústí n.Orlicí
                                                           Čoudilka/Opava, Kometa /Opava, Lachta/ Kozlovice
  3. Aktuální počet lezců ve svahu: 27, z toho 2 expedice (Myška/58 a Kytička lezou další osmitisícovku, ale nemáme zatím žádná data)
  4. výšky nad 6000 S dosahují: Amazonka/7112 S, Lachta /7200 S
    výšky nad 3000 S dosahují: Niki / 3002 S, Hapla /3012 S,
      Marse/ 4499 S,
                                                       Annie/3251 S, Endy/ 3770 S, Elí/ 4300 S,
  5. výšky nad 1000 S dosahují:  Stáňa/ 2630 S, Andílek/ 2682 S, Pavel/1698 S,
                                                        Katka/ 2667 S,  Žížala/ 2174 S,  Copek/ 1618 S,
                                                        Jana/ 1972 S, Okurka/1697 S ,
                                                        Ruga/ 1800 S, Krtek /1200 S, Chlebík/ 2657  S
                                                        Expedice Krupka 2006/ 1200  S
  6. výšky do 1000 S dosahují:     Špagi/ 430 S, Muchy/719 S, Bublinka/ 831 S,
                                                        Pažitka 285 S, Expedice Smilling/ 285 S
  7. poměr aktivních lezců 37 ke všem registrovaným:114  znamená, že pouze 32%
             registrovaných se odhodlalo k výstupu, což  samozřejmě zvyšuje hodnotu jejich          výkonu a také prestiž
  8. zastoupení obcí odkud aktivní lezci pocházejí (Obec/počet):
         Pardubice/2, Poděbrady/ 1, Víchová n.Jizerou/1, Šenov/5, Neratovice /1, Krupka/ 5,
         Ústí.n Orlicí/1, Opava/ 4, Plzeň/ 1, Kroměříž/ 1, Tovačov/ 1, Kozlovice/ 1, Ostrava/ 5,
         Žamberk/1, Frýdek-Místek/ 4,  Brno/ 1, Havl.Brod/ 1, Doubravník /1

Po exkurzi do oblasti reálných výstupů na osmitisícovky budeme pokračovat v tom čeho se nám oproti sportovcům prakticky nedostává: v motivaci. Žádné fanoušky nemáme takže musíme spoléhat pouze na sebe.
Vyhlašuji proto pokus o překonání rekordu v počtu
  vystoupaných osmitisícovek v jednom roce. Dosavadní rekord je z roku 2004, kdy bylo vystoupáno celkem 19 osmitisícovek. Pokusme se tedy tento počet překonat. Zmobilizujme v sobě všechnu energii, přesvědčme ty, kteří váhají nebo ty kteří výstup opustili. Utvořme společenství, které v sobě nalezne sílu pro vzájemnou podporu, fanděme si navzájem, gratulujme si k dosažení vrcholu, udělejme si něco co doporučují i psychologové: oslavu na počest dosažení  vrcholu. Tohle si vymysleli v brněnském oddíle Cesta ve formě dortové párty, bohužel , přesto, že hlásí jistou činnost, tak z 15  vyjmenovaných potenciálních lezců se zatím v registraci neobjevil nikdo.V tomto roce  zatím vylezla Myška/58 z Krupky  Makalu  a Kytička z Ostravy Broad Peak  a  dobytí Nanga Parbatu ohlásila Kulda, zatím ještě bez zprávy a tabulek. Ale je tu mnoho dalších, včetně našich dvou expedic, takže vytýčený cíl se zdá být reálný. A je tu  konečně možnost získat pro Peak of my Memory i někoho staršího. Zdá se, že už se první takový objevil. Více o tom příště.                                                                                                                                    Kyb


Copyright(c) Skautská univerzita Pardubice 2001- J.Klaban. Aktualizováno: