[Home][Mapa][Univerzita][Vrcholy][Protomy][Cesty][Oldskauti][Hledani][Kontakty-Odkazy]


2005 Listopad - 43. CESTA K VRCHOLU

Přečti si Listopadovou listárnu

Text k vytištění (.pdf kB)

Přehled:

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0511-1-D-(2,3,4)

KARTOGRAFICKÁ EXPEDICE  II
(Pro mapové fandy)

 

? S

V0511-2-D-(2,3,4)

KARTOGRAFICKÁ EXPEDICE  III
(Pro mapové gurmány) 

 

50+2 S/info

V i VV0511-3-D-(2,3,4)

REDAKTOR  LEPÍKU

 

S

V0511-4-J-(2,4)

KALENDÁŘ (pro nápaditého výtvarníka)

 

50 - 100 S

V0511-5-J-(2,4)

STOLNÍ  HRA: EXPEDICE NA EVEREST
(pro
  pokročilé s fantazií) 

 

400S

V0511-6-J-(4)

PF

 

80 S

 Zadání úkolů

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0511-1-D-(2, 3, 4)

KARTOGRAFICKÁ EXPEDICE  II
(Pro mapové fandy)

 

? S

 

 

 

 

Zatímco Kartografickou expedici I jsi mohl dělat v teple svého domova, tato expedice vyžaduje, abys vyrazil do  zvoleného prostoru s cílem zjistit jak odpovídá skutečnost informacím na mapě. Mapy totiž zastarávají, protože skutečnost se permanentně mění.

Tvým úkolem bude:

  1. vybrat vhodný prostor  (pro začátek doporučuji nejbližší okolí  bydliště) a opatřit příslušnou  turistickou mapu 1: 50 000 (doporučuji informačně nejbohatší mapu fy Shocart buď  samostatnou nebo  vypůjčenou z Atlasu o kterém byla řeč v úkolu V0510 - 4  . Připravit barevné linery v barvách mapového klíče
  2. Pro tvorbu aktualizované mapy je nejvhodnější vybraný prostor zkopírovat a současně zvětšit buď černobíle nebo barevně a do takto vzniklé mapy zakreslovat pomocí značek mapového klíče a textově aktuální stav. Na mapě neplatné skutečnosti přelepit  samolepkou 
  3. Hodnocení: za každou korekci mapy máš 2 S

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0511-2-D-(2, 3, 4)

KARTOGRAFICKÁ EXPEDICE  III
(Pro mapové gurmány) 

 

50+2 S/info

 

 

 

 

V tomto úkolu půjde o vytvoření  originální, naprosto specifické mapy,  která by byla „šitá na míru“ potřeb tvých, tvé družiny nebo oddílu. To  se týká především typu informací, které bude tato  nová mapa obsahovat. Půjde svým způsobem o analogii přípravy orientační mapy členy oddílu orientačního sportu pro orientační závod. V našem případě mapa bude vytvořena pro potřeby  skautských  programů.

Tvoje úkoly (v závorce uveden zisk S):

  1. Definovat záměr pro využití mapy  (5 S)
  2. definovat prostor a měřítko nové mapy  (5 S)
  3. zvolit podkladovou mapu do které se informace budou zapisovat a zakreslovat  (5 S)
  4. Černobíle nebo barevně zkopírovat  a pro pohodlnější zakreslování a psaní do mapy i zvětšit vybraný prostor z vybrané mapy.  (5 S)
  5. Vytvořit  specifický mapový klíč pro splnění záměru. S výhodou lze využít mapového  klíče turistických nebo  orientačních map a doplnit je svými vymyšlenými a graficky zpracovanými  mapovými  značkami (20 S)
  6. vzhledem k použitému měřítku a kilometrové síti GPS vytvořit šablonu, umožňující za použití  x a y souřadnic systému S 42,  přesné určení místa na mapě a tím i v terénu

(Využití ve hrách pokladového typu)   (10  S)

 

  Příklady specifických značek:

 

značka

význam

využití

Nákupní taška černá

týdenní  nákupní možnost v obci

zásobování na výpravě, táboře

Nákupní taška červená

nákupní možnost weekendová

dtto

lilie

 

má něco společného se skauty

lilie   + písmeno

K - klubovna

kontakt se skauty (nocleh)

 

T - tábořiště

využití při výpravě,  expedici

 

Z - základna

program, nocleh, setkání

 

B - možný (povolený) bivak

nocleh

 

S - ležící soušky na zemi

místo pro  nácvik vazeb

 

N - k dispozici nocleh

nocleh

 

V - vývěska

informace o činnosti

  1. Hodnocení nových mapových informací:  informace, které již  na mapě jsou, se nehodnotí. Každá nová informace má hodnotu 2 S (určení v terénu 1 S, zakreslení do mapy: 1 S) V případě týmové spolupráce každý získává  podíl na jehož definici se účastníci dohodnou před vlastní tvorbou mapy.

Kartografická expedice III může být projektem jednotlivce, družiny, ale i celého oddílu. Může představovat zajímavý program např. jako mezidružinová soutěž o nejlepší  a informačně nejobsáhlejší mapu zadaného prostoru, nebo společnou tvorbu oddílové mapy většího prostoru na které se jednotlivé družiny podílejí v přiděleném prostoru.

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V i VV0511-3-D-(2, 3, 4)

REDAKTOR  LEPÍKU

 

S

 

 

 

 

Co to je Lepík ? To jsem si vymyslel název pro časopis, do kterého přispěvatelé dodávají své příspěvky textové i malované, fotografie, výstřižky a pod.na papírcích definovaných rozměrů a redaktor časopisu (redakční rada) je pak i s příspěvky svými nalepuje na papír formátu A4  s 2 cm okraji. Každý za svůj příspěvek plně odpovídá – pravopisnými chybami nebo špatným slohem si nikdo reklamu neudělá.Vyloženě trapné příspěvky redaktor nezařadí nebo dá k přepracování. Vznikne originál časopisu – matrice, která může viset v klubovně, kolovat mezi členy oddílu, nebo kterou lze při současném zmenšení kopírovat  černobíle i barevně (třeba jen zčásti)  na formát A5. Takto vzniklý časopis lze pak za režijní cenu distribuovat  mezi členy oddílu nebo další zájemce.

Není mnoho těch, kteří rádi píší nebo malují aniž je k tomu někdo nutí. A existují dokonce tací, kteří sami a z vlastní vůle vydávají  svůj časopis do kterého píší i malují.

Pakliže máš pocit, že k těmto lidem patříš , pak neváhej a chop se funkce odpovědného redaktora družinového nebo oddílového časopisu.. A jestliže tato místa jsou již obsazena, založ nezávislý měsíčník lepíkového typu a začni bojovat o čtenářskou přízeň.

Někoho možná zarazí, že úkol je určen i pro vlčata a světlušky.Nepleťe se: vlčata i světlušky velice rádi malují a Lepík je k tomu jako stvořený. Samozřejmě při rozjezdu vlčáckého nebo světluškovského časopisu musí zafungovat vedoucí smečky nebo roje, ale věřím, že při jistém dohledu by to mohlo i zde fungovat zejména když si představím radost vlčat a světlušek při vyjítí "jejich časopisu"

Tvoje  úkoly a pravidla ( v závorce je uveden zisk svemů):

  1. Najdi název pro svůj časopis   (5  S)
  2. Urči profil svého časopisu: co bude hlavní náplní,  čemu bude sloužit,…  (5 S)
  3. Připrav zásobu (alespň 30  ks) orámovaných ( kol dokola 2 cm) A4 bílých papírů pro nalepování příspěvků  (5  S)
  4. Připrav zásobu (alespoň po 30 kusech) příspěvkových papírů  v těchto  čtyřech definovaných formátech (aby se daly graficky dobře uspořádat na rámované papíry): 5x8 cm,  10x8 cm,  10x16 cm,  16x25 cm. Ty budou určeny jako vzory přispěvatelům, aby později příspěvky posílali na papírech vlastních  (15 S). 
  5. Zisk svemů pro přispěvatele, pokud  stoupají k vrcholu  závisí na velikosti příspěvkem       pokryté plochy:
      • 5x8 cm  ……… 1  S
      • 10x8 cm ………..2  S                                                        
      • 10x16 cm ………. 4  S
      • 16 x 25 cm……….  8  S
      • fotografie standardně……….  2  S
  1. Za časopis budeme považovat výtisk o minimálně 8 stranách, obálku v to počítaje
  2. časopis představ na oddílovce nebo tam, kde budou potenciální čtenáři (5 S)
  3. Udělej mezi potenciálními čtenáři anketu ( to může být také druhý bod na jehož základě vytvoříš profil časopisu)  (20 S)
  4. Udělej nábor přispěvatelů
  5. Tvůj zisk svemů jako redaktora bez ohledu na počet tvých příspěvků bude činit 8 S/stranu  a 2 S za každého přispěvatele v jednotlivém čísle. Příklad: vydáš číslo, které bude mít  20 stran a 5 přispěvatelů. Tvůj zisk bude tedy činit: 160 + 10  = 170  S

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0511-4-J-(2,4)

KALENDÁŘ (pro nápaditého výtvarníka)

 

50 - 100 S

 

 

 

 

Jedním z pěkných dárků může být pěkný kalendář, kterých se na sklonku roku objevují mraky. Každý si může vybrat podle svých zálib a zájmů od velehor, přes světová města, přírodní poezii až ke kalendářům s kuchařskými recepty. Organizace, které  se živí kopírováním, nabízejí  možnost z dodaných fotografií vyrobit kalendář zcela originální, třeba rodinný. Nenapadlo tě někdy takový originální kalendář vyrobit? Pro sebe ale i jako dárek? Teď popustím uzdu tvé fantazie, abys vymyslel něco zcela originálního a jenom ti řeknu, že zisk svemů za takový kalendář bych viděl v rozsahu 50  - 100 S podle kvality, kterou si ty sám zhodnotíš.

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0511-5-J-(2, 4)

STOLNÍ  HRA: EXPEDICE NA EVEREST
(pro
  pokročilé s fantazií) 

 

400S

 

 

 

 

Onehdy jsem v supermarketu  asi za 500 Kč zahlédl novou stolní hru: Výstup na Everest a hned mě napadlo, že nám tady někdo „fušuje do řemesla“, ale současně: jak bychom my, pro které je osmitisícovka denním chlebem  takovou hru sestavili. A tak vznikl tento úkol: vymyslet a zrealizovat takovou hru, u které by rodina nebo družina mohlaalespoň ve své fantazii zažít  himalájské dobrodružství. Opět uvolni svou představivost, využij všech zkušeností, které máš se stolními hrami i s osmitisícovkami, všechny nápady „hoď na papír“, udělej základní koncepci hry a hru fyzicky vyrob – namaluj, napiš pravidla, napiš na kartičky situace atd. Celou záležitost můžeš pojmout jednoduše – hra bude brzy hotová nebo náročně tak, že postihne složitost takové expedice. Je možné udělat i obě varianty: při jednoduché hře sbírat nápady účastníků a ty pak realizovat v druhé variantě hry.

Nedá mi to, abych zde nenapsal pro inspiraci, které se meze nekladou, heslovitě pár nápadů které můžeš a nemusíš využít:

1. ideální pro tuto hru je mapa a velká  fotografie Everestu, která byla přiložena ke květnovému číslu 2003 časopisu National Geographic které jsme dávali jako cenu na Skautfestu i Skautexu a které lze jako staré číslo za asi 90 Kč objednat na  E- mail: ng@send.cz

2. Ve složité variantě lze vytvořit tři etapy hry:

    1. vydělávání peněz na expedici
    2. cesta do základního tábora
    3. vlastní výstup ze základního tábora na vrchol

3. Postup vpřed charakterizovaný výškovými metry se realizuje házením kostkou. Padne-li  hráči šestka  dostává se do situace, kterou  popisuje kartička, kterou si hráč vytáhne z balíčku obrácených karet. Situace může být z hlediska výstupu příznivá nebo nepříznivá

4. Příklady   situací nepříznivých, které  znamenají sestup – ztrátu výškových metrů: špatná aklimatizace, horská nemoc, sněžná slepota, sněhová bouře, návrat do nižšího tábora z celé řady příčin, návrat do základního tábora, snesení kamaráda do nižšího tábora, propadnutí do ledovcové trhliny, došly potraviny, došel ve vařiči plyn, ve vichřici ulétl stan……………,

5. Příklady příznivých  situací znamenajících zrychlený výstup ( např.dvojnásobek hodu kostkou): ušetření na poplatcích, nádherné počasí, výborná kondice, nález kyslíkové lahve,  nalez nataženého fixního  lana ve směru výstupu, nález potravin v opuštěném stanu.

6. Hru lze koncipovat pro jednotlivce i pro skupiny, které si mohou vzájemně pomáhat, a mezi sebou  soutěžit, což by bylo nutno zohlednit v pravidlech

7. Herní plán lze jen lehce načrtnout a dokreslovat ho v průběhu expedice např. zakreslováním postupových táborů , zápisy co se kde událo.

Hodnocení úkolu:

    1. Kompletní realizace  hry v její jednoduché podobě jako výstup ze základního tábora na vrchol
  1. zhotovení herního plánu    20 S
  2. sepsání pravidel  40 S
  3. napsání situačních karet nebo další příslušenství  40 S

 

  1.  Kompletní realizace hry ve složité, tříetapové variantě
  1. zhotovení herního plánu pro  I. etapu: vydělávání peněz na expedici 20  S
  2. vymyšlení a sepsání pravidel pro I. Etapu  40 S
  3. zhotovení herního plánu II.etapy:postup do základního tábora: 20 S
  4. vymyšlení a sepsání pravidel pro II.etapu  40 S
  5. zhotovení herního plánu pro III.etapu: výstup ze základního tábora na vrchol 20 S
  6. pravidla pro třetí etapu: 40 S
  7. zhotovení(opatření)  herního příslušenství (např. situační kartičky) pro každou etapu:  40 S
  8. prémie za kompletaci tříetapové stolní hry:  100 S

Poznámka: Vytvoření  složité tříetapové stolní hry je nejspíše možné na základě četby                    příslušné literatury, nebo informací na internetu, nebo na základě besedy                     s přímým účastníkem expedice na Everest.

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V0511-6-J-(4)

PF

 

80 S

 

 

 

 

Pour felicitér, zkráceně pF znamená francouzsky  „ pro blaho“ a ve spojení s příslušným rokem představuje tedy přání blaha pro příslušný rok. Vedle známého a běžného  blahopřání k vánočním  svátkům se v poslední době rozmáhá pF jakožto  přání  originální, osobní  a také výtvarně pojaté, spojené s moudrostí vlastní nebo přejatou, které ti jako adresátovi dává najevo, že někomu stojíš za to, aby ti takové přání poslal.

V případě, že jsi výtvarně nadán je to příležitost k výtvarně projevenému blahopřání, ale ani když tomu tak není, nemusí být nic ztraceno, protože lze použít fotografie vlastní i přejaté a celé řady dalších možností k tomu, abys takovým přáním vyjádřil někomu své sympatie. Moderní technika umožňuje posílat pF i elektronickou poštou jako text, grafiku, fotografii, hudbu video nebo všechno dohromady.

Pokus se takové pF vytvořit a předat  osobně, poštou nebo elektronicky. Za každého adresáta kterému takto uděláš radost si můžeš připsat 1 S. 

 

L0511 -  43. Listopadová listárna

Letošní podzim poznamenaly patálie s počítači u mě, u webmastera Jarka (krádež počítače  z kufru služebního auta) a posléze i několikadenní výpadek harddisku, na kterém fungují webové stránky  Skunipy na ústředí Junáka.

V důsledku toho došlo ke skluzu v uvádění nových úkolů na internet.Jasně se ukázal význam antivirové ochrany počítače . V případě ukradeného počítače ve kterém byly všechny přístupové programy na internet zase vynikl význam zálohování všech dat a programů.

Tyto problémy však nemusely výrazně ovlivnit stoupání k vrcholům osmitisícovek, protože úkolů je k disposici na tři stovky. Šlo tedy pouze o aktualizace výškových metrů na osmitisícovkách.

V poslední době jsem získal pocit, že mediální svět  začíná  více vnímat všestrannost  lidské osobnosti jako hodnotu hodnou popularizace vedle vypjaté specializace především sportovní.

Sport ve své vrcholové podobě vykazuje řadu sporných hodnot počínaje korupcí a dopingem a konče zdravotními riziky. Rekreační sport, který je  jednoznačně zdravější je stále pouze  na okraji zájmu jak sponsorů tak medií a skauting tady má velkou šanci. Hlavním problémem je ovšem motivace, protože chybějí pravidelné soutěže s jasnými pravidly. Stále mám pocit, že  naše sportovní úkoly v rámci Cesty k vrcholu svou standardizací podmínek a hodnocení představují možný základ pro takové soutěžení bez ohledu na vzdálenost. Že dva spřátelené oddíly na různých koncích republiky by mohly bez problémů začít soutěžit a tuhle soutěž by na jedné straně  umožňoval skautský morální standard projevující se ve fair play, na druhé pak technické telekomunikační prostředky jako je mobilní telefon, nebo internet. Navíc takové soutěže by se mohli zúčastnit i jednotlivci v místech kde není skautský oddíl, nebo skauti na studiích nemají šanci pro pravidelné skautování. Nemělo by být problém vést tabulky rekordů, které by měly další velkou motivační úlohu.

Zkusí takové klání některé dva oddíly  jako zajímavý a potřebný experiment ??? 

Všestranná práce na sobě je ovšem velice náročná na koncentraci, vůli, přemáhání a motivaci a to je zřejmě také  důvod, že v letošním roce nikdo nenásledoval Amazonku a Báru v tvorbě knížky, nikdo, nikdo nenahlásil, že dosáhl 2000 kilometrů na  Cestě kolem světa, nikdo  nenahlásil výsledky ze Skautského pětiboje.Ale pozor: téměř jakoby pod vánnoční stromeček přišla hláška od Kytičky, že dokončuje táborové cédéčko . Jsme na něj strašně zvědaví a na její obavy že cédéčko nebude dostatečně kvalitní je jediná odpověď: každý musí nějak začít a už to že se pro tuto práci odhodlala ji ctí, protože je v našem společenství historicky první. Tohle všechno jsou výzvy pro příští  a další roky. Nebo se skauting ubírá někam úplně jinam do světa nenáročných hrátek a nenáročných  programů navíc bez jakékoliv fyzické náročnosti?.N a základě  své účasti na prosincovém roverském mikulášském semináři v Praze a při sledování obrovského množství skautských aktivit si to nemyslím.

Aniž si to uvědomujeme, z řady  našich úspěšných skautů a členů Klubu 8000 se stali roveři a rangers, ze středoškoláků vysokoškoláci, prostě lidé, kteří mají stále větší nedostatek času. Už není čas zapisovat  plnění drobných  úkolů, ale jsou tu přece úkoly velké jako je úspěšné studium i úkoly které si po třech osmitisícovkách může vytýčit každý sám,  Protože Cesta k vrcholu není žádný závod je možné dát si pauzu nebo stoupat pomaleji a vychutnávat si obtížné úkoly jako je  třeba Robinzon, Cesta k pólu, zimní táboření, příprava a realizace různých projektů a expedic tvorba knížky, cédéčka, ale účastnit se i výzkumných projektů budovat si vlastní informační systém, pomáhat při vedení oddílu atd. atd. Přes to, že úkolů je dnes na tři sta, stále mezi nimi  některé důležité chybí. To musíme v blízké budoucnosti napravit.    

Kyb


Copyright(c) Skautská univerzita Pardubice 2001- J.Klaban. Aktualizováno: