[Home][Univerzita][Vrcholy][Protomy][Cesty][Oldskauti][Kontakty-Odkazy]



2005 Duben - 38. CESTA K VRCHOLU

Přečti si dubnovou listárnu

Text k vytištění (.pdf 88kB)

Přehled:

Aktivita

S 

 Max.Zisk:S

V i VV0504-1-J-(1,3,4)

KROKET

 

55+S

 

Protom č.51

5S

 

 

Dřevěné kladivo

10S

 

 

6 branek

10S

 

 

Opatřit koule

5S

 

 

Za proťukání koulí 12 brankami

13S

 

 

Za první místo  v turnaji max.

20S

 

 

Za každého spoluhráče

1S

 

V i VV0504-2-D-(2,4)

VELIKONOČNÍ ZVYKY A OBYČEJE

 

100 S

 

Za zapsaný zvyk

1S

 

 

Za realizovaný zvyk

2S

 

 

Za pomlázku/malované vajíčko

5S

 

V i VV0504-3-D-(2,4)

INSTANTNÍ VAŘENÍ

 

? S

 

Za eintopf - polévku

10S

 

 

Za eintopf - kaši

10S

 

 

Za eintopf - těstoviny

10S

 

 

Za eintopf - připravený v přírodě - trvale

2S

 

V0504-4-J-(1,2,3)

BADMINTON

 

100S

 

 

S

 

V0504-5-D-(2,4)

VIDEO (pro pokročilé)

 

260S

 

 Za knihu o základech vdeotechniky - prémie

20S

 

 

 Námět pro 5min videosekvenci

10S

 

 

 Filmová povídka

10S

 

 

 Scénář jednotlivých záběrů

20S

 

 

 Natočení videosekvence

50S

 

 

 Prezentace před publikem

10S

 

 

 Hodnocení do Expedu

až 20S

 

V0504-6-J-(2,4)

ŠTĚSTÍ

 

100S

 

Podle procenta úspěšnosti

S

 

  Zadání úkolů

Aktivita

S 

 Max.Zisk:S

V i VV0504-1-J-(1,3,4)

KROKET

 

55+S

 

Protom č.51

5S

 

 

Dřevěné kladivo

10S

 

 

6 branek

10S

 

 

Opatřit koule

5S

 

 

Za proťukání koulí 12 brankami

13S

 

 

Za první místo  v turnaji max.

20S

 

 

Za každého spoluhráče

1S

 

Kroket patří k netradičním kolektivním sportům, nebo také zábavám, který s oblibou v londýnském exilu hrával prezident Beneš a který vzdáleně připomíná golf. Účelem této hry je co nejmenším počtem úderů dřevěného "kladiva“ proťukat dřevěnou kouli systémem šesti branek ke konečnému dotyku s  cílovým kolíkem.  Za tímto účelem je  třeba: vyrobit kladiva a branky ( potřeby pro kroket lze také zakoupit  za cca 600 – 800 Kč., ale rozhodně  jej  nekupovat  ve formě  levné dětské hračky !!!), opatřit koule nebo jejich náhradu (tenisáky)  a zorganizovat turnaj.

Úkol :

  1. prostudovat pravidla hry v Protomu č.51. -  zisk: 5 S,  
  2. vyrobit dřevěné kladivo: - zisk 10 S :
    a) uříznout
      z kulatiny o průměru  cca  9 cm  váleček délky  cca 15 cm
    b) ve středu jeho délky vyvrtat
      nebo vydlabat otvor pro nasazení cca  100 cm dlouhé tyče  (rovné větve), 
    c) do otvoru zasadit napevno  připravenou tyč ( pro upevnění lze použít lepidla, šroubu nebo hřebíku)
  3. Vyrobit  6 branek:  zisk:  10 S :
    a) ze silnějšího isolovaného elektrického (hliníkového) drátu udělat
      6 branek  o výšce 30 cm a šířce 10 cm, tak že se nastříhá 6 drátů, každý o délce 70 cm, ohnou se  do příslušného tvaru. Branky se pak zapichují do terénu  v rozmístění podle instrukcí v Protomu č.51.
    b) opatřit koule: zisk: 5 S:
     náhradou za dřevěné to mohou  být tenisáky označené barevně  podle počtu hráčů,
    c) opatřit středový, cílový kolík pro závěrečnou trefu. ( zisk: 1 S)
  4. získej  nebo přesvědč pro provedení turnaje nebo zápasu a k výrobě vlastního kladiva spoluhráče: kamaráda, družinu, celý oddíl,   Za každého  získaného hráče   získáváš jednorázově  1 S.  
  5. Za  proťukání koule nebo  míčku 12 brankami  a trefu  do cílového kolíku máš 13 S,
  6. za dosažené  pořadí  v turnaji  podle počtu úderů   získáváš  za první místo maximálně  20  S ( 0hodnocení dalších míst v pořadí určit rovnoměrně ještě před turnajem podle počtu účastníků  tak, aby poslední získal  1-2 S)

Poznámky:

1) v případě, že použiješ kroketového vybavení komerčního samozřejmě nezískáváš svemy za jeho výrobu, což platí i v případě, že jako kladiva používáš improvizovaně silné větve.

2) v případě vlčat nebo světlušek vedoucí pomáhá s výrobou  dřevěných odpalovacích  kladiv a bodování upraví tak, aby nebyl překročen maximální zisk svemů 55 S + svemy za získané spoluhráče.

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V i VV0504-2-D-(2,4)

VELIKONOČNÍ ZVYKY A OBYČEJE

 

100 S

 

Za zapsaný zvyk

1S

 

 

Za realizovaný zvyk

2S

 

 

Za pomlázku/malované vajíčko

5S

 

Tak jako jsme pátrali i realizovali zvyky vánoční podle úkolu V0311 –3, učiníme podobně i  o Velikonocích. Přečti si uvedený úkol  a aplikuj jej na Velikonoce.: za každý, do Expedu zapsaný, nebo nalepený výstřižek  o velikonočním  zvyku máš 1 S, za každý zvyk realizovaný ve vaší rodině : 2 S.( týká se i velikonočních, do Expedu zapsaných ( i výstřižky) kuchařských předpisů)  Prémie: 5 S/ 1x  za pomlázku (chlapci), za malované vajíčko (děvčata.) 5 S /1x Maximální zisk : 100 S. Pro vlčata a světlušky lze z tohoto úkolu použít  výrobu pomlázky pro vlčata a malované vejce pro světlušky.

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V i VV0504-3-D-(2,4)

INSTANTNÍ VAŘENÍ

 

? S

 

Za eintopf - polévku

10S

 

 

Za eintopf - kaši

10S

 

 

Za eintopf - těstoviny

10S

 

 

Za eintopf - připravený v přírodě - trvale

2S

 

O instantním vaření jsem již jednou psal v úkolu V0201 -3 – Expediční vaření, jako o úkolu jednorázovém.Nyní tuto problematiku rozšiřujeme o nové „ vychytávky „podle mého názoru praktické a důležité právě při expedičním, nebo víkendovém vaření na výpravách.

  1.  základním požadavkem  na němž instantní vaření spočívá je  uvařit vroucí vodu, kdy po      přidání ingrediencí a jejich nabotnání je jídlo hotové.. Vodu uvaříš samozřejmě na ohni,      rychle na  lihovém, plynovém nebo benzinovém vařiči, můžeš ji ale třeba  získat i  od pořadatele nějaké akce, nebo pokud jsi v civilizaci ( chalupa, noclehárna, bydlení     hotelového typu, kde nechceš utrácet za restauraci např. v zahraničí) můžeš ji snadno      získat  z varné konvice,  pomocí ponorného vařiče, nebo na sporáku.
  2. Důležitým poznatkem  je skutečnost , že řada plastikových, potravinových obalů (od      Ramy, hořčice, tuků apod.) horké vodě odolá a tím pádem získáváš celou paletu velice    lehkého nádobí, které umožňuje připravit jídlo do několika misek. V situaci, kde váha     nesené výzbroje se stává kritickou záležitostí  je klasický ešus objemný a těžký. a lze jej s výhodou ( i finanční) nahradit nerez hrnkem . To ovšem neplatí na stabilním táboře.
  3. Výhodou instantního vaření  je  mytí nádobí:  nic není připečeno, zbytky jídla lze vypláchnout nebo vytřít.

Můj praktický výzkum ukázal, že „eintopf“, tedy jídlo z jednoho hrnce, může být velice tvůrčí záležitostí , protože mixování instantní potraviny ( instantní polévka, bramborové či jiné instantní kaše, instantní nudle,  instantní rýže a zřejmě v budoucnu leccos dalšího)  s dalšími ingrediencemi  vytváří doslova nepřebernou  paletu možností a chutí.

Tak do jakékoliv instantní polévky lze přidávat jakoukoliv směs  zeleniny čerstvé (jemně pokrájené), sušené, zmrazené, sterilované, podušené, pokrájené vařené brambory, vařené sojové maso, pokrájenou uzeninu, upečené maso,  uvařené držky a jiné vnitřnosti , vejce na tvrdo, zeleninovou nebo masovou sekanou, upečenou nádivku, pokrájený chléb  nebo pečivo masovou konservu,  atd.,atd.,atd.. Polévku lze libovolně zahušťovat instantní bramborovou kaší až do kašové konsistence..

Z celé řady instantních kaší je výhodná zejména  kaše bramborová. Např. v horké vodě lze ohřát  umyté párky , přendat je do plastikové misky a horké vody bezprostředně využít pro přípravu bramborové kaše jako přílohy..Totéž lze udělat s vepřovou nebo jinou konservou, kde maso se stane po zamíchání součástí kaše.Krupičné, rýžové a další kaše jsou výhodné pro sladká jídla, skýtající opět nepřeberné množství ingrediencí: kakao, čokoláda, mleté ořechy,mletý mák, jamy, tvaroh, jogurty, ovoce, kompoty,  

Upražené vločky ( V0112-4),  různá musli, ale i rozdrcené vánoční cukroví, nebo dětské piškoty mohou v čaji ( s výhodou instantním, který nevyžaduje vařící vodu), mléce , kakau po dochucení medem, jamem, čokoládou, mletými ořechy, smetanou  vytvořit zcela originální, kaloricky vydatnou stravu .

Podobně instantní  těstoviny skytají  možnost sladké i slané úpravy, kde se  fantazii rovněž žádné meze nekladou.

Pocit , že tento způsob stravování přípomíná naše vepřové příbuzné je vyvážen nespornou výhodností  právě při expedičním stravování, kde jde o výkon  za pochodu a rychlost  spíše než o kulturu stravování.

Závěrem: Vařící souprava založená na nerez hrnečku s uchem, obsahu 750 ml a váhy 150 g za 70 Kč, která dále obsahuje: vařič podle V0310- 1,alobal, prkénko průměru 10 cm, 3 plastikové obaly od hořčice průměru 10 cm, pevný líh, svíčku, lžíci, sirky, sůl, instantní sladidlo, čaj,  kořenící směs,   masox , olej, kelímek na pití, zavičkovaná silnějším alobalem (poklička) váží  pouhých 400g, což je poloviční váha oproti soupravě podle V0403-2

Tvůj úkol: doma odzkoušej eintopf na bázi polévky( 10 S), kaše(10 S) a těstovin( 10 S) a za každý eintopf uvařený mimo domov venku nebo  uvnitř si dlouhodobě  připočítávej 2 S.

Tento úkol při poučení a opatrném zacházení  s horkou vodou  mohou pod dohledem provádět i vlčata a světlušky.

 

Aktivita

S 

 Max.Zisk:S

V0504-4-J-(1,2,3)

BADMINTON

 

100S

 

 

S

 

Badminton je další z řady netradičních sportů, které nejsou náročné na vybavení nebo na hřiště. Při tom dnes jde o sport olympijský a jak jsme viděli na olympiádě  je v závodním provedení i sportovně náročný. Má všechny předpoklady pro to,  aby  ho skauti přijali do svého repertoáru na táborech, v okolí své klubovny, nebo  na víkendovkách.

Hru mohou provozovat pod dohledem již děti od 6 let, takže tento sport je vhodný pro světlušky i vlčata.

Tvůj úkol:

  1. Prostuduj Protom č.55 – Badminton , který obsahuje pravidla a definuje potřeby 
  2. opatři nebo zařiď  opatření veškerých potřeb pro uspořádání zápasu nebo turnaje
  3. zorganizuj  hru, řiď její průběh při současné osobní účasti ve hře
  4. způsob hodnocení  v % úspěšnosti je v Protomu č.55.: 1 % Ú = 1 S.
    Maximální zisk
      tedy činí 100 S

 

Aktivita

S 

 Max.Zisk:S

V0504-5-D-(2,4)

VIDEO (pro pokročilé)

 

260S

 

 Za knihu o základech vdeotechniky - prémie

20S

 

 

 Námět pro 5min videosekvenci

10S

 

 

 Filmová povídka

10S

 

 

 Scénář jednotlivých záběrů

20S

 

 

 Natočení videosekvence

50S

 

 

 Prezentace před publikem

10S

 

 

 Hodnocení do Expedu

až 20S

 

Videokamery se stávají čím dál více běžnou součástí našeho života. Praktický na každém skautském táboře se objeví někdo ze skautů nebo z rodičů, který natočí několik minut nebo i hodin dokumentárních záběrů o jeho architektuře a  životě v něm. Dokonce již existují základní školy, které mají svoje videostudio, kde se děti učí základům této techniky. Tvoje budoucí expedice  ať už se  bude konat v tuzemsku nebo v  zahraničí  při své prezentaci  získá velice na své zajímavosti, když  alespoň zčásti zahrne  nějakou videosekvenci  z  jejího průběhu. Aby takové záběry měly nějakou hodnotu, nelze se této technice učit až při vlastní expedici, ale je třeba  ji zvládnout  s dostatečným předstihem už nyní.

Tvůj úkol:

  1. opatřit, vypůjčit  a prostudovat vhodnou literaturu pro nastudování základů video techniky ( vedle svemů za četbu knihy máš i premii: 20 S)
  2. opatřit vhodný,  něčím originální námět pro 5 minutovou  videosekvenci ( 10 S)
  3. sepsat v několika větách „ filmovou povídku“ budoucí videosekvence (10 S)
  4. na základě povídky vytvořit  podrobný a nápaditý scénář jednotlivých záběrů (20S )
  5. vypůjčit, opatřit kameru nebo sehnat kameramana, a natočit sám nebo prostřednictvím kameramana jako režisér  přesně  podle připraveného scénáře  plánovanou  videosekvenci ( 50 S)
  6. natočenou videosekvenci  prezentovat  před publikem ( 10 S )
  7. do ExpeDu  zhodnotit výsledek na základě kritiky vlastní i vyžádané cizí ( 5 –20 S)

Podle bodu 2,3,4 lze připravit až tři scénáře „do šuplíku“  (zisk:  3x40 S = 120 S), aniž by došlo k natočení videosekvence.

 

Aktivita

S 

 Max.Zisk:S

V0504-6-J-(2,4)

ŠTĚSTÍ

 

100S

 

Podle procenta úspěšnosti

S

 

Štěstí je vedle lásky asi nejpoužívanější termín v lidských společnostech bez rozdílu kultur.
Je to něco po čem všichni lidé touží, co si navzájem přejí o různých svátcích a
  co zejména přejí rodiče svým dětem.
Jedna z možných definic může znít: štěstí je stav dobré zdravotní kondice,spokojenosti, radosti, radostná , veselá nerušená existence , očekávání, že člověka potká něco pěkného.

K tomu lze přidat i naši zkušenost, že silné pocity štěstí zažívají také ti, co dosáhli vytčených cílů ať na symbolických vrcholech , ve sportu , v životě nebo povolání.

Možná, že se obecně neví, že problematice lidského štěstí se dnes věnuje i výzkum a výsledky takového výzkumu prezentuje  i Protom č.56 – Štěstí , obsahující 221 předpokladů pro pocit štěstí.

Tvůj úkol:

  1. na papír sepiš co nejvíce předpokladů o nichž si myslíš, že mohou tvořit základy lidského      štěstí
  2. Tyto předpoklady porovnej  s těmi, které jsou uvedeny  jako výsledek výzkumu v Protomu 56  a spočítej  svoje  tipy, které se shodují s výsledky výzkumů . Dosaženého výsledku      použij k výpočtu % své   úspěšnosti podle návodu.
  3. Svůj zisk však můžeš podstatně zvýšit pojmeš-li text jako učící. (viz Protom 56), čímž      dostaneš  uvedené předpoklady do svého podvědomí podobně jako se to děje při modlitbě   a toto podvědomí ti možná poslouží v tvém  životě.

 

Z Dubnové listárny časopisu SKAUT - JUNÁK
L0504 - DUBNOVÁ  LISTÁRNA  38   

BUDE SKAUTEX !!!

Co to je ? Zkratka pro Skautské expedice a zároveň název podniku, konaného opět v Pardubicích. Půjde již o  druhé setkání  všech, co se účastní Cesty k vrcholu, nebo se jí chtějí účastnit a potřebují získat informace. Bude zde příležitost  k setkání se členy Klubu 8000 a získání  zkušeností od těch, kteří  na vlastní kůži zažili symbolický vrchol. Podnik to bude veskrze nabitý, aby se vyplatilo  přijet  i z dálky. Termín byl po poradě  se členy klubu stanoven na  14 -16. října 2005.  Střechu nad hlavou máme zajištěnou  v Perníkovém hejtmanství – v Lovčím zámečku v Rábech pod  Kunětickou horou, alias Mt.Volcano.  Ta střecha je tak velká,  ( (podívej se na  www.pernikove-hejtmanstvi.cz  ), že nám umožní nejen přespání na zemi na karimatkách, ale celou řadu dalších aktivit.

Co bude  náplní tohoto setkání? Bude toho moc – posuďte sami:

  1. Vzájemné setkání „ lezců“ a všech kteří mají o  výstupy k vrcholům  zájem
  2. Výměna zkušeností: debaty a diskuse v čajovně
  3. výstava  všeho co nějak souvisí s Cestou  při aktivní účasti všech  účastníků setkání: 
    tabulky, zprávy z výstupů, ExpeDy, deníky,  vytvořené knihy, expediční prezentace –  Exprezy, fotografie, tvorba všeho druhu,  outdoorové vybavení
  4. Prezentace krátkých programových čísel  jednotlivých účastníků ( pro hudební prezentaci vedle přivezených  nástrojů  bude  k disposici  i  klavír)
  5. Expediční  dia a video show  jako překvapení  a prémie pro účastníky Skautexu
  6. Příležitost k získání velkého počtu svemů na řadě připravených aktivit v areálu Perníkového hejtmanství a Kunětické hory.
  7. Workshopy související  s expedicemi: outdoorové vybavení, digitální fotografie, video,  tvorba expedičních knih,  tvorba CD (DVD),
  8. Praktické odzkoušení akce : Pardubický Everest kde se bude jednat o simulaci pochodu a zdolání  převýšení , představující 1/10 skutečnosti: 
    a)  z nepálského letiště v  Lukle do base campu pod Everestem  a /  spíše nebo:
    b) z BC pod Everestem na jeho vrchol

     Každý si samozřejmě vybere porci podle svých fyzických a volních  možností  a zjistí jak by  asi vypadal , na  samozřejmě velice idealizované  trase, zbavené problémů s extremním lezením, počasím,  sněhem, ledovci a nedostatkem kyslíku. Špatné počasí, pokud nastane, bude  specielně premiováno a bude tudíž představovat další zdroj svemů, ale je třeba se na něj připravit.

V rámci charakteru celého podniku v expedičním stylu, stravování  si každý účastník, nebo skupina zajišťuje sám (zisk svemů): vařením na lihovém, plynovém vařiči  nebo na ohni,  ve vymezeném prostoru

Příjezd předpokládáme již v pátek 30.září  odpoledne  nebo ve večerních hodinách nebo v sobotu ráno. Autobusové spoje linkou č.16 jsou možné přímo z nádraží do Rábů: 17.21 nebo 22.21 . V sobotu pak  8.41. Odjezd  v neděli z Rábů na nádraží: 13.31, 17.43 ( jízda trvá 18 min)

Další informace o Skautexu budou postupně doplňovány v příštích listárnách , ale hlavně na stránkách Skautské univerzity Pardubice (SKUNIPA) na adrese : www.skauting.cz/skunipa

Z naší pošty dnes ocitujeme Kuldu/59 z Ústí n.Orlicí, která  v prosinci: zdolala Makalu a v závěru své zprávy napsala. „ Asi stokrát jsem  si říkala, že se nějak doplazím na tuhle horu  a na další už mě nikdo  nedostane, ale  ono to člověka tak nějak chtě nechtě chytí. Navíc když jsem poznala malý vzorek společnosti, která se sápe taky, a zjistila , jak perfektní lidi to jsou…Jediná věc k vůli které skřípu zubama  je , že jsem se nedostala na Skautfest…- Myslím, že  můžu bez nadsázky říct, že mi osmitisícovka   v mnoha směrech zkvalitnila život. Zkusila jsem věci, ke kterým  bych se sama těžko dostala, poznala jsem skvělé lidi, se kterými máme společné téma a hlavně – zjistila jsem , že Vrcholy  nejsou záležitostí elity  a superskautů, jak jsem se před tím mylně domnívala , ale že je opravdu zvládne každý obyčejný smrtelník, který  jen  trochu zabere. Jen se dokopat a začít. Tak teď jen doufám, že moje další výzva  - Nanga Parbat  padne daleko větší rychlostí.“

Ten pocit: „vylezu na vrchol a na další horu mě už nikdo nedostane“, který absolvovalo již několik našich účastníků Cesty k vrcholu trochu připomíná jednu  Messnerovu příhodu: Při historicky prvním sólovém výstupu bez kyslíku na vrchol Everestu v roce 1980 se Messner propadl asi do 8 m hluboké trhliny  a v první chvíli se odepsal ze života, protože nikdo neznal samozřejmě jeho polohu, aby jej bylo možno zachránit. Když uvažoval, že by se snad přece jen nějak mohl zachránit, tak jeho nejbližší myšlenka byla: “už nikdy nikam nepolezu“. A když se nakonec  z téhle zapeklité situace vlastní silou vyhrabal hledáním cesty v ledovcovém podzemí, tak  normálně pokračoval ve výstupu k vrcholu, který pak zdolal způsobem (sólo a bez kyslíku), který si před tím nedovedl nikdo  představit jako vůbec možný.

Bára  nám poslala hned   9 (!!!)  parádních a inteligentně udělaných  Protomů, které byly zařazeny do Probanky pod číslem 42 – 50 a všichni se je nyní mohou  odzkoušet. Za každý  Protom jeho zařazením do Probanky  Bára získala  100 S,  takže na své páté osmitisícovce vystoupila rázem o 900 m

Copyright(c) 2002-2005 J.Klaban. Aktualizováno: