[Home][Univerzita][Vrcholy][Protomy][Cesty][Oldskauti][Kontakty-Odkazy]



2004 Prosinec - 34. CESTA K VRCHOLU

Přečti si prosincovou listárnu

Text k vytištění (.pdf 81kB)

Přehled:

Aktivita

S 

 Max.Zisk:S

V i VV0412-1-D-(1)

DÁLKOVÝ PĚTIBOJ

 

?S

V i VV0412-2-D-(3,4)

HUMANITÁRNÍ POMOC

 

100 S

 

 Za každou korunu finanční pomoci

1S

 

V i VV0412-3-J-(4)

OBRAZ

 

150 S

 

Podle hodnocení obrazu

50-150S

 

V0412-4-D-(1)

VÝBAVA NA BĚŽKY

 

100S

 

Za získanou informaci o výbavě

1S

 

 

 Za opatřenou součást výbavy

2-30S

 

V0412-5-D-(1)

VÝPRAVA NA BĚŽKÁCH

 

128+?S

 

Za přípravu a realizaci výpravy na lyžích

5-50S

 

 

Za jednotlivé akce na výpravě (více jak 12 možností)

2-5S

 

V0412-6-J-(1,3,4)

KLONDIKE (pro pokročilé)

 

140S+četba

 

Za přípravu

50S

 

 

Za realizaci

50S

 

 

Za četbu každé knížky

10S

 

Zadání úkolů

Aktivita

S 

 Max.Zisk:S

V i VV0412-1-D-(1)

DÁLKOVÝ PĚTIBOJ

 

?S

Cílem tohoto experimentálního úkolu je v určeném časovém úseku dosáhnout a evidovat co největší  počet kilometrů, bez ohledu na rychlost, v pěti následujících disciplínách:
1. chůze,
2. běh,
3. plavání,
4 pádlování/veslování,
5.jízda na kole.

Účastnit se lze pouze v jednotlivých disciplínách nebo ve všech najednou (vlastní pětiboj) za podmínky že nejkratší vzdálenost v disciplíně bude: 5 km.( nejspíše plavání) Kilometry se začnou počítat přesně od 1. března do 31. srpna, což je zároveň termín pro zaslání tabulky zahrnující jméno, registrační číslo nebo adresu. Mohou se přihlásit i ti co nestoupají  na osmitisícovku. První hlášení a zároveň registraci posílejte do 15.května 2005 na adresu jiri.klaban@quick.cz, nebo do redakce Skaut-Junák. Výsledky se objeví v říjnovém čísle Skaut-Junák.

Pro vlčata  a světlušky je tento úkol soutěží smeček a rojů, kde se budou počítat dosažené kilometrové průměry na počet registrovaných členů. Zisk S za kilometry je standartní, v přehledu je uvedeme pro všechny disciplíny v některé z příštích listáren.Další informace v příštích listárnách

 

Aktivita

S 

Max.Zisk:S

V i VV0412-2-D-(3,4)

HUMANITÁRNÍ POMOC

 

100 S

 

 Za každou korunu finanční pomoci

1S

 

Soucítění  a schopnost pomáhat patří mezi nejkrásnější lidské vlastnosti a je znakem silných osobností. U nás i ve světě  vzniká celá řada katastrof, způsobených přírodními živly i samotnými lidmi  a v nouzi se ocitají lidé, odkázaní pouze na pomoc druhých. Skauti by měli vždy patřit k těm, kteří se od těchto potřebných neodvracejí v zájmu svého sobectví. A tak jako v případě povodní ( úkol V0209- 1), které  v roce  2002 způsobily katastrofu u nás a kdy k nám přicházela pomoc odjinud, bychom měli reagovat  na katastrofy, které se odehrály jinde, i my svojí pomocí.

Ze svého kapesného, úspor, nebo výdělku  pošli na adresu postižených nějaký finanční obnos. Za každou korunu máš 1 S, ale maximálně 100 S. Více peněz samozřejmě poslat můžeš, ale nelze je počítat. Děti bohatých rodičů by totiž byly ve výhodě.

 

Aktivita

S 

 Max.Zisk:S

V i VV0412-3-J-(4)

OBRAZ

 

150 S

 

Podle hodnocení obrazu

50-150S

 

Víš, že si můžeš  vyrobit relativně levné nesmytelné barvy na textil smícháním temperové barvy s bezbarvým nebo bílým akrylátem (např. Balakrylem) ?

V rámci Skautfestu  můj vnuk Tadeáš namaloval těmito barvami  na roletovinu rozměru 120 x 200 cm  obraz Everestu, po kterém účastníci stoupali plněním úkolů a zapichováním špendlíků, k vrcholu. Napadlo mě, že podobný  obraz  by se dal namalovat a zavěsit třeba do klubovny a že by se ty obrazy daly časem i měnit. Kdo by se chtěl inspirovat velkými obrazy, může navštívit  výstavu Slovanská epopej od Alfonse Muchy  na zámku v Moravském Krumlově. Ale tak velká klubovna, kam by se tyhle obrazy daly umístit vůbec neexistuje. Ale proč by obraz musel být tak veliký?

Udělej takový, jaký se bude líbit tobě. Abys z něho měl radost. Můžeš si pomoci tím, že promítneš  třeba diapositiv vašeho tábora na vhodné plátno, uhlem obkreslíš  kontury a můžeš začít malovat. Historici se dohadují jestli této techniky pomocí kamery obscury dokonce  nepoužil tak slavný malíř jako byl  Michelangelo. Sežeň vše potřebné a začni. Když obraz dokončíš, můžeš si jako přísný  kritik  vlastního díla  udělit 50 – 150 S. Získáš zkušenost a  oddíl tě třeba pověří pomalováním  vašeho tee-pee indiánskou symbolikou.

 

Aktivita

S 

 Max.Zisk:S

V0412-4-D-(1)

VÝBAVA NA BĚŽKY

 

100S

 

Za získanou informaci o výbavě

1S

 

 

 Za opatřenou součást výbavy

2-30S

 

Běžky představují možnost holdovat bílému sportování daleko levněji, než je tomu při lyžování sjezdovém. Navíc není zapotřebí draze platit vleky nebo lanovky. A tak lyžařská turistika na běžkách je přesně to, co by měli skauti v zimě provozovat.

Ty tam jsou doby, kdy na jedněch lyžích se dalo sjezdovat i běžkařit. Dnes však existuje  tolik druhů lyží, že nezbývá  než konzultace  nejlépe s nezávislým odborníkem  v horším případě  se znalým obchodníkem, který samozřejmě nabízí jen to, co má na skladě.  Při této poradě ty musíš přesně vědět co chceš. Pro lyžařskou turistiku jsou naprosto nevhodné závodní běžky a k tomu příslušné boty. Turistické běžky jsou širší, pevnější, a právě tak i boty, což je  důležité při pohybu v neupravené stopě, kde nebudeme závodit. A zase: běžky do roviny jsou dnes jiné než do hor. A tak dále.

V této situaci je možná nejlepší všechno odzkoušet na starších  a levných lyžích z bazaru, které lze znovu prodat. A nové lyže, které dnes začínají někde na 1500 Kč  kupovat jedině s odborníkem, což platí i o vázání a botech. Součástí výzbroje jsou i hole, které musí dosahovat k prsům, max. do podpaždí.

Oblečení na lyže je dnes také věda s obrovskou nabídkou. Zásadou však zůstává cibulový princip tj. více vrstev,  spíše než jedna jediná - tlustá. V této souvislosti bych chtěl zdůraznit tzv. funkční nebo také „thermoprádlo“, založené na syntetických, speciálně tvarovaných vláknech, které transportují pot od těla do svrchních částí oblečení, což má velký význam. Např. při zastavení po běžkařské tůře nestojí  zpocený člověk v mokrém prádle, ale pěkně  v suchu.

Na druhé straně je třeba si uvědomit, že předchozí generace bez thermo prádla a dalších vymožeností také velice úspěšně sportovaly.

V souvislosti  se specialisovanou a poměrně drahou lyžařskou výzbrojí stojí za zmínku, že dnes není až tak jednoduché zorganizovat skautskou, třeba autobusovou  lyžařskou výpravu do hor, protože  to vyžaduje  dostatečně včas a možná i s rodiči ( kupují výzbroj) plánovat dopředu jak lyžařské terény, tak odpovídající  výzbroj (tedy v zásadě výpravu sjezdařskou či běžkařskou).

Tvůj úkol zní: vybavit se kompletně na běžkařskou výpravu bez ohledu na kvalitativní parametry výzbroje a výstroje a s ohledem na to, že řadu věcí už máš. Co to tedy obnáší?

  1. Stát se informovaným člověkem, který se vyzná a dovede  i poradit  v oblasti běžkařského lyžování: za tím účelem zjistit následující informace: typy lyží (1 S), hole(1 S), boty(1 S), vázání(1 S), získat prospektový materiál (1 S)  a ceníky (1 S), ceny lyží v bazaru( 1 S), prospekty (1 S)  a ceníky  (1 S) na thermoprádlo a zimní oblečen (1 S)
  2. Opatřit následující výbavu: (po dohodě s rodiči na základě  přesvědčení o zdravotním přínosu  lyžařské turistiky, kterou lze samozřejmě pěstovat i v celé rodině):
    1. lyže s vázáním a botami ( 30 S),
    2. běžkařské
      hole (15),
    3. sluneční brýle, ( 2 S),
    4. sada mazacích běžkařských vosků (5 S),
    5. batoh, ledvinka (2 S),
    6. píšťalka (2S),
    7.
     baterka- čelovka(2S), 
    8. KPZ  (1)9. triko (thermoprádlo) a košile (2 S), 
    10. teplé spodky (thermoprádlo) (2 S), 
    11. ponožky,podkolenky (thermoprádlo) (2 S),
    12. lehká větrovka s kapucí (5 S),
    13. teplý, dlouhý vlněný svetr nebo fleecová bunda ( 2 S),
    14. kamaše jako ochrana před vniknutím sněhu do bot ( 2 S, vlastnoručně ušité 15 S),
    15. kulich (2 S),
    16. rukavice ( 2 S),
    17. šála vlněná, bavlněná, nejlepší dvojitá
      vojenská, zahrnující i kuklu. (2 S)
  3. vhodná strava, rezervní oblečení podle náročnosti trasy, volba trasy podle vyspělosti účastníků, další výzbroj podle programu ( při vaření v terénu: vařič, ešus  atd..)

 

 

Aktivita

S 

 Max.Zisk:S

V0412-5-D-(1)

VÝPRAVA NA BĚŽKÁCH

 

128+?S

 

Za přípravu a realizaci výpravy na lyžích

5-50S

 

 

Za jednotlivé akce na výpravě (více jak 12 možností)

2-5S

 

Není nic krásnějšího než toulky zasněženou krajinou v mrazu  i  vánici, ve slunečním jasu, kdy lesní cesta získává pohádkový charakter a nedohledná bílá pláň  vytváří iluzi  Aljašky nebo Antarktidy. Je to  balzám na duši, na tělo, plíce i  nervy, masírované hektickou civilizací i vysoce účinná zdravotní injekce.

Máš  běžky a máš partu  lidí, kteří jsou stejně vybaveni. Tu partu by z hlediska bezpečnosti měli tvořit alespoň  tři účastníci, takže prima by byla družina, oddíl, ale také rodina. Sníh může být hned u  našeho baráku, nebo za ním musíme vyjet: vlakem, autobusem nebo osobním autem. První dva případy využívají skauti, třetí je typický pro rodinu i když tento druh přepravy znají dnes i skauti. Máš s sebou trenéra, nebo se budete učit lyžovat podle  knížky? Chcete projet zvolenou trasu ? Chcete  si na cestě uvařit? Jste pány situace protože co si vymyslíte, to můžete také udělat. Nekupujete zájezd s hotovým programem, ani nečekáte na lavičce,  jestli vás trenér postaví na  5 min do zápasu, nebo do  závodu, ale  sami jste  tvůrci i účastníci programu a všech soutěží.

TVOJE ÚKOLY:  spočívají v přípravě a realizaci jednotlivých bodů  programu podle vlastního výběru:

  1. staň se iniciátorem zimní běžkařské výpravy , alespoň se 3  účastníky ( bezpečnost) ( 5 S)
  2. prostuduj literaturu týkající se lyžování na běžkách, programů na sněhu, konsultuj mapy a průvodce se zimními trasami ( 20 S)
  3. udělej projekt této výpravy (třeba ve spolupráci s rádcem družiny, vedoucím oddílu, či otcem, maminkou, sourozenci),  který bude odpovědí na otázky: KDO,  KDY, KAM, JAK (doprava, trasa,  program, dobrodružná motivace)  (20 S).
  4. realizace  výpravy: (50 S)
  5. realizace běžkařského výcviku: klasický běh (2 S)  obraty (2 S), zatáčení (2 S),  brzdění (2 S), stoupání (2 S) , volný způsob: bruslení (2 S), běh bez holí ve stopě (2 S) sjezd (2 S), sjezd bez holí (2 S), mazání lyží (5 S)
  6. realizace závodů a her na běžkách – za každý závod nebo hru: 5 S 
    Inspirace : slalom chůzí nebo během kolem tyčí,
    překonat vzdálenost nejmenším počtem skluzů,
    honičky bez a s holemi,
    výstup do svahu o závod,
    sbírání předmětů při sjezdu,
    projíždění
      branek,
    podjíždění překážek (branky z holí),
    jízda po jedné lyži ,kdo dál,
    zasahování cíle za jízdy,
    sjíždění svahu v trojici,
    běh všestrannosti (trať obsahuje rovinu, svah, slalom, překážky),
    orienťák,
    hledání zlata –viz V0412 -6.3
  7. projetí  zvolené turistické trasy: za každý kilometr: 2 S, za každých 10 m převýšení: 1 S
  8. skautský zimní výcvik (viz V0411 –5 a V0411 – 6,  včetně hodnocení), hry na sněhu (viz: Zapletal: Hry v přírodě, Velká encyklopedie her)
  9. Využití mimořádného sněhu v místě bydliště, vyžadující rychlou reakci (než roztaje): 20 S ( trenink běhu klasického i bruslením , vycházka do nejbližšího okolí atd.)

 

Aktivita

S 

 Max.Zisk:S

V0412-6-J-(1,3,4)

KLONDIKE (pro pokročilé)

 

140S+četba

 

Za přípravu

50S

 

 

Za realizaci

50S

 

 

Za četbu každé knížky

10S

 

V zimě roku 1970 náš oddíl sehrál  na výpravě s nocováním ve srubu v Železných horách  hru se zlatokopeckou tematikou nazvanou Klondike. Ta hra se nám tenkrát, díky několika okolnostem ,vydařila a její účastníci, dnes již padesátiletí muži, na ni  dodnes rádi vzpomínají. Její úspěch byl založen na nápadu, jehož původcem byl elektrárenský popílek, který nám padal  tenkrát  v Pardubicích na hlavy a kterého jsme měli v našem domě  velké množství na půdě. Tento popílek se stal zlatem, které jsme na dalekém severu hledali. V sobotu večer, když všichni  ve srubu zpívali jsem se vytratil a rozházel na několika místech popílek a vytvořil  tak budoucí „claimy“. Úkolem bylo je objevit a zlato z nich vytěžit. Protože přes noc sněžilo, dobře viditelný popílek zmizel pod novým sněhem a utajil tak polohu zlata. Takže nyní se muselo zlato opravdu hledat na základě prospektorské činnosti v přibližně určených místech tj. na základě  "geologických předpokladů“, které jsme dali k disposici. Jednotlivé družiny vyrazily a když konečně nalezly popílek, zakoupily si v "Dawson City“  svůj claim a začaly s těžbou popílku. Ten jako zlato vykupovala „Bank of Dawson City“ do určité hodiny. Suchý popílek se vážil v bance na jemných vahách. Suchý popílek se  získával  odpařováním sněhu, ve kterém bl rozptýlenl, což se provádělo v ešusech nad ohněm. Zvítězila družina, která “vyrýžovala“ nejvíce zlata.

Tuto hru  je možné  připravit a realizovat např. v rámci sáňkařské výpravy, nebo při pobytu na horách,  ve dvou variantách:

1)      připravit ji  pro celý oddíl (nejlépe ve dvou)

2)      dvě skupiny  ji  na místě připraví vzájemně pro sebe
a) se stejným zváženým množstvím popílku, jemné škváry, uhelného prachu nebo jiného vhodného materiálu ( lze soutěžit v % vytěžení „žíly“)
b) s udáním  přibližného prostoru
c) ukrytí sněhem  vyžaduje včasnou přípravu, nebo spolehnutí na to, že bude padat sníh ( předpověď počasí)

Touto hrou lze navodit situaci pro parádní  celoroční  etapovou hru popsanou Zapletalem  ve Velké encyklopedii her – Hry v přírodě: Zlatá horečka.

Tvůj úkol:

1)   Pro navození atmosféry Zlaté horečky přečti Londonovy příběhy z Aljašky: Za zlatem severu( 1971),  Mezi zlatokopy(1974) Záležitost mužů ( 1947), Aljaška ( 1972) , Zapletal: Hry v přírodě./ Zlatá horečka.  Zisk: standardně za četbu + prémie/knížku: 10 S.

2)   Po dohodě s vedoucím oddílu připrav hru  v první nebo druhé variantě

Příprava:  50 S,  Realizace : 50 S

 

Z Prosincové listárny časopisu SKAUT - JUNÁK
L0412 - PPROSINCOVÁ  LISTÁRNA  34

Ing.Caban, horolezec, který v roce 2002 dosáhl vrcholu Everestu bez kyslíku nám na Skautfestu v Pardubicích vyprávěl o tom, jak pod vrcholem, kde obtíže lezení, spojené s nedostatkem kyslíku byly maximální, se snad 10 x rozhodoval, jestli má pokračovat ve výstupu. Rozhodla tvrdá příprava horolezecká i sportovní, která vybavila mozek dostatečnou zkušeností a vůlí dosáhnout vrcholu. A řekl velice důležitou věc: všechny přestálé útrapy, obtíže a strádání se každému „překlopí do života\ů, čímž se stává  obecně v každé situaci odolnějším. Osobně jsem přesvědčen, že tyto schopnosti lze rozvíjet i u malých věcí např. v modrém životě. A tak vymýšlíme úkoly, které jsou treningem pro překonávání sebe sama. Na chuť této “hře“ přišla již řada lezců, kteří začínají stoupat na další osmitisícovky.

Tak Bára/16 z \opavy již stoupá na svou pátou, Kotě/39 ze Šenova a Myška/58 z Unčína na svou třetí, Pumpa/40 z Neratovic, Kulihrášek/38 a Amazonka/43 ze Šenova a Šnek/61 z Unčína na svou  osmitisícovku druhou. Zdá se, že  budeme muset naší šéfredaktorku Káču poprosit, aby nápis na našem logu upravila do množného čísla na: Cesty k vrcholům.

Kotě ve své zprávě  z Cho Oyu napsala, že ji na Cestě zaujala skutečnost, že všechno je založeno na důvěře a fair play a nedovede si představit, že by tohle  mohli hrát její neskautští vrstevníci. Má radost z toho, že ji ostatní věří a ani oni se nesnaží dosáhnout lepšího výsledku nepoctivě.

CESTA KOLEM SVĚTA
Logo tohoto projektu zveřejníme na počest prvního borce, který pošle do redakce nebo na
jiri.klaban@quick.cz jako první tabulku (V0411 –1) s dosaženými 2000km. Získá nášivku, kterou si bude postupně vybarvovat podle dosažených kilometrů a získávat svemy pro své osmitisícovky:

2000 km: černá  - 1000 S, 
10 000km: žlutá – 2000 S,
20 000km: zelená -
  4000 S,
30 000km: červená – 8000 S,
40 000km: modrá – 16 000 S,
57 988 km: (= 7 průměrných osmitisícovek) – bílá – 26 988 S.

Jde o velice tvrdé podmínky s nejvyššími nároky na vůli a vytrvalost a to v dlouhodobém časovém horizontu. Jejich plnění tě postaví na roveň špičkových sportovců, proti nimž však budeš mít v životě výhodu své obsáhlé všestrannosti.