[Home][Mapa][Univerzita][Vrcholy][Protomy][Cesty][Oldskauti][Hledani][Kontakty-Odkazy]


2004 Duben - 28. CESTA K VRCHOLU

Přečti si dubnovou listárnu

Text k vytištění (.pdf 87kB)

Přehled:

Aktivita

S 

 MZ:S

VV0404-1-D-(4)

OBRAZOVÝ SERIÁL

 

90S/měsíc

 

Za každý obrázek

2-10S

 

VV0404-2-D-(2,4)

ZKOUŠKY

 

29 100 S

 

Zkouška na střední školu

500S

 

 

Čekatelky

600S

 

 

Maturita

1000S

 

 

Vůdcovská zkouška

1000S

 

 

Bakalářské studim na VŠ

4000S

 

 

Magisterské studim na VŠ

8000S

 

 

Doktorandské studim na VŠ

6000S

 

 

Docentura

6000S

 

 

Profesura

6000S

 

V0404-3-D-(1)

POCHODOVÁ VÝDRŽ

 

?

 

Prémie za každý kilometr

1S

 

VV0404-4-D-(4)

EXPREZ - EXPEDIČNÍ PREZENTACE

 

?

 

Za vytvoření prezentace

200S

 

 

Za vveřejnou prezentaci

20S

 

VV0404-5-D-(2)

AUDIOANGLIČTINA

 

>500S

 

Za každý obrat

1S

 

VV0404-6-D-(2)

EFEKTIVNÍ UČENÍ

 

100S

 

Za každý % úspěšnosti

1S

 

 

Za každou novou zásadu ef. učeníi

1S

 

Zadání úkolů

Aktivita

S 

 MZ:S

VV0404-1-D-(4)

OBRAZOVÝ SERIÁL

 

90S/měsíc

 

Za každý obrázek

2-10S

 

Všichni známe seriály Rychlých šípů i seriály, které jsou součástí každého čísla nejen Skauta Junáka, ale  spousty časopisů po celém světě  a kterým se mezinárodně  říká „komiksy". Jde o obrazové seriály, které v“bublinách“, patřících jednotlivým aktérům děje, vyprávějí nějaký  příběh.

Dobře se podívej na takový seriál třeba v tomto čísle. Tvým úkolem bude obrazově vyprávět  zážitek nebo příběh: tvůj, z nějaké  přečtené knížky nebo pohádky nebo příběh tvé družiny nebo oddílu, který se stal na výpravě nebo  na táboře. Toto vyprávění si rozmysli a rozvrhni do určitého počtu obrázků tak, aby se vešly na jednu stranu čtvrtky velikosti A4. Narýsuj si okraje (2 cm), políčka do kterých budeš kreslit a bubliny do kterých budeš psát.. Jestliže máš strach, že malování zkazíš, vystřihni políčka na která budeš  obrázky malovat jednotlivě a ty pak do sítě na čtvrtce nalepíš. Jestliže ti políčka na A4  připadají pro malování  a psaní titěrná, můžeš malovat na A3 formát a výsledek pak zmenšit na A4  černobíle nebo barevně ( cca 16 Kč/str.). Za každý obrázek si započítej  podle kvality 2 –10 S., při čemž 10 S je profesionální úroveň jak ji vidíš v časopise. Buď k sobě kritický tak, jako bys hodnotil práci někoho úplně jiného. Věř, že tato sebekritičnost  ti v životě velice dobře poslouží. Pro stoupání k vrcholu  si můžeš  započítat pouze jednu stranu A4 měsíčně, ale můžeš to dělat každý měsíc a seriál můžeš psát a kreslit na pokračování. Seriál zakládej do svého ExpeDu, nebo do ExpeDu celé smečky nebo roje. To bude panečku počtení a pokoukání. A třeba se z tebe stane jednou slavný ilustrátor(ka).

 

Aktivita

S 

 MZ:S

VV0404-2-D-(2,4)

ZKOUŠKY

 

29 100 S

 

Zkouška na střední školu

500S

 

 

Čekatelky

600S

 

 

Maturita

1000S

 

 

Vůdcovská zkouška

1000S

 

 

Bakalářské studim na VŠ

4000S

 

 

Magisterské studim na VŠ

8000S

 

 

Doktorandské studim na VŠ

6000S

 

 

Docentura

6000S

 

 

Profesura

6000S

 

( inspirace Báry/16 a  Amazonky/43)

Obě děvčata přišla na to, že skautování nekončí druhým stupněm a odborkami, ale že lze pokračovat zkouškou čekatelskou a vůdcovskou a že by si to zasloužilo nějaké svemy. Já k tomu dodávám, že když si stoupáním k vrcholu ověřujeme svoji všestrannost, že sem tedy zákonitě patří zkoušky všechny. Není to úspěch  složit přijímačku na střední školu, udělat maturitu, zkoušku řízení automobilu, dosáhnout titulu bakaláře, magistra, inženýra, MuDr, PhDr, docenta, profesora? Co je z hlediska vůle těžší: vystoupit na skutečnou osmitisícovku, nebo dokončit úspěšně vysokou školu?.

Již jsem kdesi napsal, že zisk svemů nemusí vždycky spravedlivě  vystihovat vynaloženou námahu  což může platit i v tomto případě a že už to tak i v životě chodí, takže  my se tímto vědomím vlastně připravujeme na reálný život.

Geniální nápad pro hodnocení zkoušek mi poskytl br. Tom -  vysokoškolský učitel z Olomouce: každý úspěšný semestr na vysoké škole lze považovat za ekvivalent maturity. Takže bakalářské studium dvouleté představuje 4 maturity, tříleté 6 maturit, čtyřleté studium magisterské  8 maturit. K tomu doktorské studium tříleté představuje dalších 6 maturit. A když už jsme takhle daleko, tak při představě , že skautujeme celoživotně a že mezi skauty jsou jak docenti tak  vysokoškolští profesoři , tak za docenturu bych dal dalších 6 maturit a za  vysokoškolského profesora, kterého jmenuje prezident republiky dalších šest.

A kolik tedy bude za středoškolskou maturitu? Po dlouhém přemýšlení mi nakonec  vyšlo, že to bude  rovných 1000 S. Když se vrátím ke zkouškám skautským, pak za čekatelky bude 600 S, za vůdcovskou zkoušku stejně jako za maturitu – 1000 S. Úspěšná přijímací zkouška na střední školu je za 500 S, odborné zkoušky typu autoškoly jsou také  za 500 S.

 A teď se podívejme jak by dopadl skautsky aktivní vysokoškolský profesor na symbolických osmitisícovkách?

Přijímací zkouška na střední školu: 500 S, čekatelky: 600 S,  maturita: 1000 S, vůdcovská zkouška: 1000 S,  čtyřleté vysokoškolské studium magisterské :8000 S, doktorandské studium tříleté: 6000 S, docentura: 6000 S a konečně profesura:6000 S to je celkem: 29 100 S což jsou tři osmitisícovky a něco.Je to spravedlivé? Myslím, že by si zasloužil i víc, ale on přeci toho profesora nedělá proto, aby získal svemy – může to však  pro něj být  úsměvná vzpomínka na mládí.

Jaký směr nabere tvůj život:? Budeš stoupat na skutečných či symbolických osmitisícovkách,  bude  to vzdělanost, která vyžaduje také obrovskou vůli , pracovitost koncentraci a sebezapření. Nebo budeš tak dobrý, že stihneš obojí ?

Budeš podnikat,  chceš mít šťastnou rodinu a věnovat se dětem , nebo být  skautským vůdcem, či vůdkyní, které kluci nebo holky přímo zbožňují.Ale jsou další  tisíce cest, kterými můžeš stoupat ke svým vrcholům  a jejichž dosažení ti poskytne i vrcholné lidské štěstí. Držím ti palec a neztrácej čas.
Aktivita

S 

 MZ:S

V0404-3-D-(1)

POCHODOVÁ VÝDRŽ

 

?

 

Prémie za každý kilometr

1S

 

V našem repertoáru  úkolů již máme nachozené kilometry, dokonce i podle rychlosti pochodu. Ale co tam chybí je pochodová výdrž. Řada lidí při objevných cestách, při náročných expedicích, nebo i haváriích a katastrofách

zahynula  protože se najednou ocitli v situaci před kterou nikdy  v dosavadním životě nestáli a neměli ji tudíž natrénovanou : ujít velký úsek cesty za svou záchranou. Protože to před tím nikdy nezkusili, neměli ani potřebnou sebedůvěru a její nedostatek je podlomil i psychicky a oni nedošli.

Maratonský běžec naproti tomu měl obrovskou  touhu sdělit radostnou zprávu, měl tedy vynikající psychičku, té však neodpovídala  fyzička, čili  tréning : doběhl, ale nepřežil.

Není nic jednoduššího než si to při skautských výpravách zkusit. Samozřejmě musíš být zdravý, a nemůžeš si představovat, že napoprvé ujdeš bez problémů 50 km/den. To musíš zkoušet a vlastně trénovat postupným přidáváním kilometrů.

Normy  normální a maximální rychlosti chůze a maximální délky pochodu v závislosti na věku udává Zapletal (Stezka zdatnosti, Skautské prameny, Liberec,1995):

      Věk/roky               normální rychlost    maximální rychlost   maximální délka

                                        km/ hod                  km/ hod                  pochodu /hod

        7 – 9                           3,5                         4,5                                3

      10 - 12                          4                            5                                   4

      13 – 15                         4,5                         6                                   5

      16  a více let                 5                            7                                   6

Neúměrně dlouhý nebo intensivní pochod může rostoucí organismus poškodit, proto vytrvalostní výkon prokládáme zejména v mladším věku dostatečným odpočinkem, nebo hrami a rozvrhujeme jej na celý den.Samozřejmě čím starší  a trénovanější  budeš, tím více kilometrů si můžeš dovolit.

Takže ke svemům za každý ušlý kilometr si můžeš při delším pochodu  v jednom dnu připočítat premii odpovídající ve svemech celkové délce pochodu za předpokladu,  že do 12 let ujdeš nejméně 5 km, nad 12 let nejméně 10 km..Např. při trase dlouhé  10 km , kterou jsi prošel rychlostí 5 km , tedy za dvě hodiny  získáš : 10x 2 + 10 = 30 svemů

Aktivita

S 

 MZ:S

VV0404-4-D-(4)

EXPREZ - EXPEDIČNÍ PREZENTACE

 

?

 

Za vytvoření prezentace

200S

 

 

Za vveřejnou prezentaci

20S

 

Skautská univerzita Pardubice rozjíždí experiment : shromažďování standardizovaným způsobem zpracovaných údajů  a informací o skautských expedicích, které lze chápat v nejširším slova smyslu. Sledujeme tím jednak výcvik ve schopnostech zpracovat prezentaci realizovaného projektu,motivaci čtenářů k uskutečnění vlastního originálního projektu  a propagaci skautingu Cílem je prezentace  základních informací o expedici, textovou, grafickou či fotografickou formou a to standardně  na dvou stranách formátu A4.

Faktografické údaje o expedici zahrnují: název,  pořadatele, expediční cíle,místo konání, počet účastníků, druh získaných zkušeností, kontaktní údaje, odkaz na další podrobnosti o expedici a  případná  „reklama“ na expediční knížku nebo expediční CD. Textová informace stručně a výstižně popisuje  hlavní momenty expedice, získané zkušenosti, klíčové příhody. Grafická a fotografická dokumentace  vhodným výběrem ilustračně dokresluje hlavní momenty  expedice a esteticky integruje textovou a grafickou část.

 Prvním „výstupem“ tohoto pokusu bude prezentace  těchto „exprezů“ na Skautfestu ve dnech 22 –26. září 2004 v Pardubicích (viz březnová a červnová listárna a webové stránky Skunipy). Prezentace lze přivézt přímo na Skautfest, nebo poslat na adresu ing.Jiří Klaban, Závodu míru 1822, Pardubice 530 02 a to ve formě fyzické neb na CD. Všechny budou vystaveny v transparentních euroobalech A3  v táboře v tzv. Open Air Expedition Gallery.Po skončení akce a elektronickém zpracování pro databázi budou vráceny autorům.

Výrobou této prezentace získáváš 200 S, v případě více autorů příslušný podíl z této částky podle dohodnuté účasti na tvorbě. Za každou veřejnou prezentaci „exprezu“ si připiš za propagaci skautingu 20 S ( při více autorech každý)

Aktivita

S 

 MZ:S

VV0404-5-D-(2)

AUDIOANGLIČTINA

 

>500S

 

Za každý obrat

1S

 

Úkoly v našem seriálu Cesta k vrcholu, ale i celý skauting, sledují v podstatě  rozvoj schopností přežití, jak v přírodě tak v civilisaci, při čemž obě tato prostředí  mohou  být pro člověka pěkně drsná. Celý svět začíná být pro každého, pokud se narodil ve svobodné zemi, dnes přístupný fyzicky, ale  zejména komunikačně.

Společným jazykem této planety (ať chceme nebo nechceme) se stává angličtina, protože  z anglicky mluvících zemí, proudí do světa nejvíce nových poznatků, takže všichni, kteří tyto poznatky chtějí využívat ( např. celou  informatiku a výpočetní techniku), musí umět anglicky. Situace je dnes taková, že i v jiných jazykových oblastech se lze anglicky dohovořit.Dokonce i v chudém Nepálu pod Himalájemi, kam dnes proudí turisté z celého světa  umí  už i šerpské děti základy angličtiny  jako východisko pro zvyšování své životní úrovně  poskytováním turistických služeb.

Takže jestli je někdo rozhodnut naučit se pouze jediný jazyk, měla by to být angličtina. Při učení se cizím jazykům se ukazuje, že dosavadní způsoby výuky.

jsou značně neproduktivní. Zažil jsem, že při  roverském puťáku po Šumavě dvě děvčata, která omylem překročila hranice do Německa, nebyla i ke svému překvapení,  schopná se  rozumně domluvit s tamními policisty i když se ve škole němčinu učila.

Jak to, že malé dítě se naučí bez gramatiky a slovíček mateřský, případně další jazyk za 2 – 3 roky? Z tohoto poznání  byla odvozena zcela nová metoda učení: kde začátkem všeho je poslouchání cizí řeči. To lze  realisovat tak, že  budeš  poslouchat na pásce nahraná  konversační spojení a slovíčka, čtená rodilými mluvčími česky a současně anglicky, pomocí walkmanu nebo diktafonu , při současném  sledování českého a anglického textu.

Protože psychologové zjistili, že většina lidí  je schopna dělat dvě věci najednou např. poslouchat hudbu a při tom se učit matematiku,.lze obdobně poslouchat i cizí řeč při další činnosti např. při sledování televize nebo všude tam kde máš nějaké prostoje.Nahrávka se ukládá do tzv. podvědomí (pravá hemisféra mozku). Odzkoušel jsem  a funguje to. Zkus to a uvidíš, že tě nakonec angličtina  začne i bavit.

V edici  Český cestovatel ( fy Infoa T:583 456 810 , E: infoa@infoa.cz,  www.infoa.cz ) vychází v tomto roce  vedle dalších 23 jazyků: Angličtina – cestovní konverzace  s 32 tématy s více jak 500  základními konversačními obraty a výslovností, která s nahrávkou toho všeho na CD stojí 199 Kč..Pro použití na walkmanu, nebo diktafonu je třeba nahrávku přehrát na pásek. A pak již nezbývá, než  mít stále při sobě:  diktafon (walkman) + pásek + text a ve  volném čase poslouchat  řeč případně k tomu  sledovat i text. Je to také parádní využití času třeba při relaxaci. Za každý zvládnutý obrat máš 1 S . Ve vlastní režii pak můžeš postupně získávat další nahrávky a jazyk zvládat ve větší šíři. A úplně stejně případně další jazyky.

Aktivita

S 

 MZ:S

VV0404-6-D-(2)

EFEKTIVNÍ UČENÍ

 

100S

 

Za každý % úspěšnosti

1S

 

 

Za každou novou zásadu ef. učeníi

1S

 

Efektivně se učit znamená  nejen získávat  v pohodě a s menší námahou znalosti a vzdělání, které je klíčové   v současné civilisaci, ale získat  i více času na další aktivity.

Najdi na internetu  stejnojmenný   Protom 33  a postupuj podle instrukcí. Za  každé % úspěšnosti si  mimořádně zapiš 1 S ( běžně je za 100% Ú  20 S) a při objevení a zapsání nějaké nové zásady, nebo „technologie“ produktivního učení která v Protomu není, další 1S.

 

Z dubnové listárny časopisu SKAUT -JUNÁK
L0404 - DUBNOVÁ  LISTÁRNA  27

Náš úvodní refrén jako vždy zní: můžeš začít kdykoliv a všechno potřebné se dozvíš na internetové adrese skaut.cz/skunipa ve složce CO A JAK, nebo na CD které tvořilo přílohu  letošního 1. čísla Skautingu. Dotazy lze (zatím) směrovat na: jiri.klaban@quick.cz

NEW: SETKÁNÍ  všech, kteří vystoupili, stoupají nebo chtějí stoupat ke své osmitisícovce je na obzoru. Všechny zájemce o osmitisícovky, ale i ostatní zveme na víkend 24 –26. září  do Pardubic na SKAUTFEST – 90tiny pardubického skautingu, který připravují roveři a rangers z celého Pardubicka. Od 22.září zde bude v provozu zcela funkční skautský tábor na krásné louce na  břehu Labe uprostřed města, který by měl přiblížit skauting pomocí celé řady aktivit pardubické veřejnosti. Do fungování tábora je zapojena i Skautská universita se svými projekty Cesta k vrcholu, Protomy a Expediční skauting, v rámci kterých se budou moci návštěvníci zúčastňovat celé řady aktivit a získávat nejen výškové metry při výstupu k vrcholu, ale podle dosažené výšky i  ceny, případně se přihlásit a ve výstupu pokračovat  na internetu. V pátek večer proběhne na pardubickém zámku v rámci Skautské university  diskuse skautských osobností na téma Skauting dnes, moderovaná  redaktorem čs.rozhlasu a skautem Víťou Troníčkem, po níž bude následovat finální expediční diashow po předchozím týdnu diavečerů  v rámci cyklu „Na cestě“. Součástí Skautfestu bude i výstava knih skautského spisovatele a pardubického rodáka Miloše Zapletala. Následující sobotní den v táboře bude nabitý: vedle řady aktivit, určených pro návštěvníky, proběhne řada besed v čajovně i venku, včetně besedy a výměny zkušeností všech, kteří stoupají  nebo chtějí stoupat k osmitisícovkám. V této souvislosti plánujeme prodej zkopírovaných úkolů pro Cestu k vrcholu a Protomů za režijní cenu s tím, že kdo si chce příslušné soubory 100%ně zajistit, nechť napíše na adresu jiri.klaban@quick.cz, abychom odhadli potřebný náklad. V prodeji budou i některé zbývající svazky Skautských pramenů. a nové vydání  Malého průvodce světem outdooru. Skautští návštěvníci se mohou celé akce zúčastnit buď jen v sobotu, nebo v průběhu celého víkendu a to expedičním stylem tj. ve vlastních stanech a s vlastním stravováním. Stanou se  integrální součástí postaveného tábora a vytvoří tak zároveň živou exposici expedičního skautingu. Ta bude doplněna výstavou outdorových časopisů, prospektů a materiálu. Máme představu, že přítomní skauti a skautky, R+R  i OS  by mohli ve vymezeném a omezeném čase (cca 1-2 hod)  presentovat před svými stany své expedice (včetně zajímavých táborů a výprav)  textově i fotograficky na panelech, které připraví organisátoři   ( Open Air Expedition Gallery) a to na dvou stranách A4 ( nebo přehnuté A3) Presentace bude možná i na dvou stranách A4, editovaných elektronicky a  vytištěných černobíle nebo barevně.Text by měl obsahovat základní údaje o expedici: název a cíl expedice, expediční prostor, počet účastníků, kontakt.

V neděli se v ranních a dopoledních hodinách uskuteční výstup na  295 m vysoký Mount Volcano , ( na 7 km vzdálenou Kunětickou horu) a to JV pilířem, skautskou cestou z base campu „Skautská rokle“. Dosažením vrcholu získají  účastníci výstupu premii 295 svemů.

O dalších podrobnostech budeme průběžně informovat.

 

Velice zajímavý dopis nám poslala Pája(14) z Brna: „Ahoj Kybe, napadlo mě ti napsat. Totiž, když jsem asi před 2 a půl rokem ve Skautu junáku objevila Cestu k vrcholu, rozhodla jsem se do toho pustit. Jen tak sama se sebou. Prostě jestli to zvládnu. S výstupem  jsem začala 24.10.2001.Dost jsem se do toho opřela. Bavilo mě to . Hrála jsem sama se sebou. A po úmorném snažení  jsem 24.8. 2002 vystoupila na nejvyšší horu světa – Mount Everest. Byl to pro mne velký den.Odměnou za snažení pro mne byl perfektní pocit. Nepotřebovala jsem nikomu říkat, že jsem na nejvyšší hoře světa. Sama jsem dobře věděla, že tam stojím. A že si to zasloužím. Letos jsem první rok rádkyní. Začínám na příští rok promýšlet pro holky celoročku. A právě Cesta k vrcholu se mi stala inspirací.“

Jsou  mezi čtenáři někteří, kteří podobně jako Pája, také jen tak pro sebe zkouší třeba jen některé úkoly? Napište, velmi mě to zajímá.

Kotě nám poslala po dosažení  Everestu jako první  perfektně zpracované tabulky svých svemů v elektronické podobě. Pokud máte tu možnost, veďte si tabulky také na počítači – při dosažení vrcholu je můžete ihned odeslat.. Kotě je také první , která plnila nově zavedenou povinnou podmínku pro získání legitimace Klubu 8000 při dosažení vrcholu: napsat zprávu o výstupu. Z její zprávy vyjímáme:

„Možná si někdo řekne, prý je to soutěž, ale s kým soutěžím a kde jsou ceny? Tak to  možná vypadá na první pohled. Ale teď už vím, že to není vůbec pravda. Vždyť soupeře má člověk nejtěžšího jakého si lze představit – sám sebe. A cena ? Přeci dobrý pocit z dobře vykonané práce, překonání sama sebe a to, že se člověk dostane kousek dál než byl. A právě tyhle věci dělají Cestu k vrcholu zajímavou a jinou, než všechny ostatní soutěže. Jen se do toho pustit.“

A jinde:“Začala jsem ráno kvůli Modrému životu cvičit a musím říct, že mi to moc pomáhalo, abych se ráno probrala ( bohužel teď, když jsem dosáhla vrcholu a svemy už mě nenutí, jen málokdy se dokážu přinutit k tomu, abych vstala o pět minut dřív a zacvičila si, což mě trochu štve).“ Kotě  tak  bezděčně odhalila tajemství motivace  a my k tomu  jen s lišáckým úsměvem dodáváme, že osmitisícovek je čtrnáct.

Na tuhle dráhu se již vydala Bára/16, která 22.února dosáhla své druhé osmitisícovky -vrcholu Manaslu 8163 m a plní tak svůj „ šílený cíl“:dosáhnout do prázdnin tří osmitisícovek. Gratulujeme a přejeme Báře i nám všem hodně následovníků.

A na závěr:  Kulda posílá všem, kteří lezou k vrcholu text, který našla v  knížce Čtení o hradech  od E.Petišky:

Kdo stoupá na vysokou horu, nejdřív pospíchá,

potom jde  a potom namáhavě zvedá těžkou pravou nohu, těžkou levou nohu,

potom se plazí a každým kusem skály, který sevře jen on sám, přemáhá sebe.

Ještě tamten balvan, ještě ten a ten,

v každém je kus výšky, v každém kus vrcholku,

kus tebe